3 Bästa Turstavar (2024): Bäst i Test

bästa turstavar bäst i test

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: maj 2023

Denna guide kommer att handla om de bästa turstavarna för toppturer och är skriven för dig som söker ett pålitligt och effektivt redskap för att nå de högsta höjderna.

Toppturer är en populär och spännande aktivitet där man bestiger snöklädda berg och åker ned på skidor. Turstavar spelar en viktig roll i dessa äventyr, då de ger extra stabilitet och stöd under klättringen och hjälper till att kontrollera hastigheten under utförskörningarna. Men att hitta de perfekta turstavarna för just dina behov kan vara en utmaning, eftersom det finns en rad olika märken, material och funktioner att välja mellan.

Som entusiaster inom toppturer och erfarna användare av olika turstavar, har vi samlat och jämfört flera av de bästa alternativen på marknaden. Vi har tagit hänsyn till faktorer som vikt, hållbarhet och justerbarhet för att hjälpa dig att hitta den bästa produkten för dina specifika behov och preferenser.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 3 Bästa Turstavarna Är:

 1. 1
  Åsnes Ingstad Alloy Pole: Bäst i Test Turstavar - Läs Recension 
 2. 2
  Komperdell Nordic Adventure: Näst Bäst i Test Turstavar - Läs Recension
 3. 3
  Black Diamond Traverse 3: Bra Turstavar Med Justerbar Längd - Läs Recension

1. Åsnes Ingstad Alloy Pole

Bäst i Test Turstavar


Åsnes Ingstad Alloy Pole

Längd:

145 cm

Material:

Aluminium

Vikt:

520 g

Robust & Hållbara Turstavar För Tuffa Toppturer

Åsnes Ingstad Alloy Pole erbjuder enastående komfort tack vare sina handtag av EVA-foam, vilket ger en mjuk och stödjande yta att greppa under hela toppturen. Efter att ha använt många olika stavar genom åren, uppskattade jag verkligen den sköna känslan och det säkra greppet som dessa handtag erbjuder. Dessutom absorberar EVA-foam effektivt fukt, vilket gör att handtaget känns behagligt även under svettiga förhållanden.

Handledsremmar för enkel justering

De smidiga och justerbara handledsremmarna på Åsnes Ingstad Alloy Pole gör det enkelt att anpassa staven efter dina behov och preferenser. Med min gedigna erfarenhet av toppturer kan jag med säkerhet säga att dessa remmar är lätta att justera och fästa, vilket ger dig en säker och bekväm upplevelse under turen. De har en fördel jämfört med andra stavar som jag har recenserat tidigare, eftersom de inte irriterar eller skaver huden under längre turer.

Stabil konstruktion för utmanande förhållanden

När det kommer till hållbarhet och stabilitet, imponerar Åsnes Ingstad Alloy Pole med sin kraftiga och robusta aluminiumkonstruktion. Jag har testat dessa stavar i både isiga och snöiga förhållanden och har märkt hur de klarar av tuffa toppturer utan några problem. Trots att de inte är lika lätta som kolfiberstavar, erbjuder de en pålitlig och stark lösning som håller i längden.

Begränsad justerbarhet och packbarhet

En nackdel med Åsnes Ingstad Alloy Pole är att de inte är justerbara i längd eller hopfällbara. Detta kan vara en begränsning för vissa användare som söker en mer flexibel och anpassningsbar lösning. Som jämförelse har andra stavar jag testat tidigare, som är justerbara i längd, visat sig vara mer mångsidiga. Om du dock är säker på att den fasta längden på 145 cm passar dig och att du inte behöver packa ned stavar på ryggsäcken, är dessa stavar fortfarande ett utmärkt val för toppturer.

FÖRDELAR

 • Kraftig och stabil konstruktion
 • Smidiga handledsremmar som snabbt kan justeras vid behov
 • Bekväma handtag i EVA-foam

NACKDELAR

 • Inte justerbara i längd eller hopfällbara

2. Komperdell Nordic Adventure

Näst Bäst i Test Turstavar


Komperdell Nordic Adventure

Längd:

110-150 cm

Material:

Aluminium

Vikt:

420 g

Lätta Och Justerbara Turstavar För Varierat Bruk

Komperdell Nordic Adventure-turstavarna imponerar med sin teleskopkonstruktion, vilket gör dem justerbara och anpassningsbara till olika användares höjd och behov. Som en erfaren topptursentusiast vet jag hur viktigt det är med justerbarhet, särskilt när man går uppför eller nedför branta backar. Denna funktion gör att staven kan anpassas optimalt för varje situation och ger en mer bekväm upplevelse jämfört med fasta stavar som Åsnes Ingstad Alloy Pole.

Lättviktig konstruktion för mindre trötthet Med en vikt på endast 420 gram erbjuder Komperdell Nordic Adventure en lättviktig lösning för dem som söker turstavar som minimerar armtrötthet under längre toppturer. Under min tid med dessa stavar märkte jag hur mycket lättare de var att hantera jämfört med tyngre alternativ. Detta är en fördel när du går på långa turer och vill minska trötthet och spara energi.

Stabil och pålitlig prestanda Trots sin lätta konstruktion, erbjuder Komperdell Nordic Adventure en stabil och stark konstruktion som kan hantera olika terrängtyper och snöförhållanden. Under mina tester av dessa stavar fann jag att de ger ett pålitligt stöd och bra kraftöverföring, vilket är avgörande för säkra och effektiva toppturer. De är dock inte lika slitstarka och robusta som Åsnes Ingstad Alloy Pole, vilket kan vara något att överväga om du är ute efter en mer hållbar lösning.

Hopfällbar design för enkel transport En annan fördel med Komperdell Nordic Adventure-turstavarna är deras hopfällbara design, som gör dem enkla att packa ner och transportera när de inte används. Som någon som värderar praktiska och smidiga lösningar, uppskattade jag verkligen denna funktion, särskilt när det gäller att fästa stavar på ryggsäcken under pauser eller när de inte behövs. Denna egenskap skiljer dem från Åsnes Ingstad Alloy Pole, som inte är hopfällbara.

FÖRDELAR

 • Justerbara och hopfällbara turstavar (teleskopkonstruktion)
 • Stabila med stark konstruktion
 • Mycket lätta och smidiga att använda

NACKDELAR

 • Inte lika slitstarka och robust som Åsnes alternativ ovan

3. Black Diamond Traverse 3

Bra Turstavar Med Justerbar Längd


Black Diamond Traverse 3

Längd:

110-150 cm

Material:

Aluminium

Vikt:

586 g

Mycket kraftfulla Och Stabila Turstavar För De Tuffaste Äventyren

Black Diamond Traverse 3-turstavarna erbjuder en hopfällbar konstruktion i tre delar och justerbar längd, vilket gör dem mycket mångsidiga och anpassningsbara för olika användare och situationer. Som en erfaren topptursentusiast vet jag att justerbarhet och packbarhet är viktiga egenskaper för att möta olika behov och terrängtyper. Denna funktion är en klar fördel jämfört med fasta stavar som Åsnes Ingstad Alloy Pole, även om de inte är lika lätta som Komperdell Nordic Adventure.

Hållbar och stark konstruktion för krävande förhållanden

Med sin robusta aluminiumkonstruktion är Black Diamond Traverse 3 utformad för att klara av tuffa och utmanande toppturer. Under min tid med dessa stavar upptäckte jag att de är extremt hållbara och pålitliga, vilket ger en kraftfull prestanda i krävande situationer. Trots att de inte är lika lätta som Komperdell Nordic Adventure, är deras konstruktion mer lik den hos Åsnes Ingstad Alloy Pole.

Bekväma toppturshandtag för långvarig användning

Black Diamond Traverse 3 har bekväma toppturshandtag som ger ett säkert och skönt grepp under hela turen. Med min omfattande erfarenhet av att använda olika turstavar kan jag uppskatta det extra stöd och komfort som dessa handtag erbjuder. De är jämförbara med Åsnes Ingstad Alloy Poles EVA-foam handtag, och ger en liknande känsla av trygghet och stöd under längre turer.

Tyngre än konkurrenterna men kraftfulla

En av nackdelarna med Black Diamond Traverse 3 är att de är ganska tunga jämfört med de andra alternativen, med en vikt på 586 gram. Detta kan påverka användare som söker en lättviktig lösning för att minimera trötthet under längre turer. Trots detta kan den extra vikten vara en acceptabel kompromiss för användare som prioriterar hållbarhet och kraftfull prestanda över vikt, särskilt om de planerar att ta sig an de tuffaste äventyren.

FÖRDELAR

 • Hopfällbar konstruktion i tre delar med justerbar längd
 • Mycket hållbara konstruktion som klarar mycket
 • Bekväma toppturshandtag

NACKDELAR

 • Ganska tunga i jämförelse med de andra alternativen

Turstavar - Produktjämförelse

Produkt

Längd

Material

Vikt

145 cm

Aluminium

520 g

110-150 cm

Aluminium

420 g

110-150 cm

Aluminium

586 g

Turstavar - Köpguide

Ett bra par turstavar kan göra stor skillnad när du är ute efter att ta dig upp på en topptur. Men att välja rätt modell är inte lika enkelt, då det finns många faktorer att tänka på. Här är de viktigaste.

Material

När det gäller turstavar är materialvalet en viktig aspekt att överväga, eftersom det påverkar stavarnas vikt, styrka, dämpning och pris. De två mest populära materialen som används för turstavar är aluminium och kolfiber. Båda materialen har sina unika fördelar och nackdelar, vilket gör att de passar olika typer av användare och deras specifika behov.

Kolfiberstavar är kända för sin lätta konstruktion, vilket är en betydande fördel för dem som söker att minimera trötthet och spara energi under längre toppturer. Dessutom har kolfiberstavar en överlägsen dämpningsegenskap, vilket innebär att de absorberar vibrationer effektivt och ger en mer behaglig upplevelse, särskilt när man går på ojämn terräng eller under långa turer. Detta är en viktig aspekt att tänka på när du jämför dem med aluminiumstavar, som inte har samma nivå av dämpning.

Aluminiumstavar, å andra sidan, är kända för sin hållbarhet och styrka. De är vanligtvis mer tåliga och kan bättre motstå stötar och repor som kan uppstå under tuffa toppturer. Detta gör dem lämpliga för användare som prioriterar långvarig prestanda och stabilitet över vikt. Dessutom är aluminiumstavar ofta mer prisvärda än kolfiberstavar, vilket gör dem till ett attraktivt alternativ för budgetmedvetna köpare eller nybörjare som inte vill investera mycket pengar i början.

turstavar för skidor topptur

Justerbarhet

Justerbarhet är en nyckelfaktor att överväga när man väljer turstavar, eftersom det kan erbjuda större flexibilitet och användarvänlighet under olika faser av en topptur. Genom att välja stavar med justerbar längd kan man anpassa dem efter sin kroppshöjd och terrängen, vilket ger optimalt stöd och balans oavsett omständigheterna.

Det är viktigt att säkerställa att stavlängden är lämplig för din kroppshöjd och kan justeras efter behov. En korrekt anpassad stavlängd kommer att hjälpa dig att hålla en bra hållning och förhindra onödig belastning på axlar och rygg under turen. Om du är osäker på vilken längd som passar dig bäst, bör du rådfråga en expert eller följa generella riktlinjer för att matcha stavens längd med din kroppshöjd.

Vissa turstavar, som Komperdell Nordic Adventure, erbjuder justerbarhet i form av teleskopkonstruktion, vilket gör det möjligt att anpassa längden mellan 110 och 150 cm. Detta kan vara särskilt användbart när du går uppför branta backar, där kortare stavar kan underlätta för att upprätthålla en effektiv gångstil. På liknande sätt kan längre stavar ge bättre stöd när du går nedför en sluttning.

Andra modeller, som Black Diamond Traverse 3, har en hopfällbar konstruktion i tre delar med justerbar längd. Detta gör dem enkla att transportera och förvara samtidigt som de erbjuder anpassningsbarhet under toppturen. Oavsett vilken typ av justerbar konstruktion du väljer, är det viktigt att överväga hur anpassningsbarheten kommer att påverka din upplevelse och att välja en stavmodell som passar dina individuella behov och preferenser.

Vikt

Vikten på turstavar spelar en avgörande roll när det gäller att minska armtrötthet och öka komforten under längre toppturer. Lättare stavar är vanligtvis föredragna av skidåkare som vill ha minsta möjliga belastning på sina armar och axlar för att förbli energieffektiva.

Men det är viktigt att beakta att lätta stavar kan kompromissa med hållbarhet och stabilitet i vissa fall, vilket innebär att de kanske inte är det bästa valet för alla situationer och användare. för någon med en tungt lastad skidryggsäck eller vandringsryggsäck är ett par lättare stavar inte alltid en bra idé, då ett par mer rejäla sådana kan stötta den högre vikten bättre.

För att hitta en bra balans mellan vikt och hållbarhet i turstavar, bör man överväga sina personliga krav och de förhållanden de kommer att möta under sina toppturer. Om man ofta utför långa turer i relativt jämn terräng, kan lätta stavar vara ett utmärkt val. Exempel på sådana stavar är Komperdell Nordic Adventure, som väger endast 420 gram och erbjuder en lätt och smidig konstruktion för användning i varierande terräng.

Å andra sidan, om man planerar att utföra turer i mer krävande och steniga områden eller prioriterar hållbarhet över vikt, kan tyngre och mer robusta turstavar vara mer lämpliga. Ett exempel på detta är Black Diamond Traverse 3, som väger 586 gram och har en kraftfull aluminiumkonstruktion som är utformad för att klara av tuffa förhållanden. Trots att de är tyngre än sina konkurrenter, kan de vara ett idealiskt val för användare som söker extra stabilitet och hållbarhet.

Låsmekanism

När det gäller justerbara turstavar är det viktigt att överväga vilken typ av låsmekanism som används. En bra låsmekanism är avgörande för att säkerställa att staven förblir stabil och pålitlig under användning och inte kollapsar oväntat. Två av de vanligaste låsmekanismerna för justerbara stavar är vridlås och spännlås.

Vridlås, även kallat twist-lock-system, kräver att användaren vrider de teleskopiska sektionerna av staven åt motsatta håll för att låsa eller låsa upp dem. Denna mekanism är vanligast på äldre eller billigare stavar, men kan vara mindre pålitlig än spännlås eftersom de kan förlora grepp över tid eller under kraftig belastning.

Spännlås, även känt som flick-lock eller clamp-lock, är en snabb och pålitlig låsmekanism som används på många moderna turstavar, såsom Black Diamond Traverse 3 och Komperdell Nordic Adventure. Dessa stavar har en spak som spänner fast teleskopiska sektioner när den stängs och låser upp dem när den öppnas. Spännlås är generellt enklare att använda, särskilt med handskar, och är ofta mer pålitliga än vridlås.

bästa turstavarna

Grepp & Handtag

Greppet på turstavar spelar en avgörande roll för komforten och stödet under en topptur. Ett bra grepp bör vara behagligt att hålla i och erbjuda en säker och stabil kontakt med staven, även under svettiga förhållanden. Materialval och design är avgörande för att uppnå detta, och det finns flera material som ofta används för att skapa bekväma och effektiva grepp.

Gummi är ett vanligt material som används i grepp på turstavar, och det erbjuder en bra balans mellan komfort och grepp. Det är också mycket hållbart och kan motstå slitage under lång tid. Nackdelen med gummi är dock att det kan bli halt när det är fuktigt, vilket kan leda till minskat grepp och kontroll.

Kork är ett annat populärt materialval för grepp på turstavar, tack vare dess naturliga känsla och utmärkta fuktuppsugningsförmåga. Det är lätt och bekvämt att hålla i, och det formar sig efter användarens hand över tid, vilket resulterar i en skräddarsydd känsla. Kork är dock inte lika slitstarkt som gummi, vilket innebär att det kan slitas ut snabbare.

EVA-skum, som finns på Åsnes Ingstad Alloy Pole, är ett annat populärt material för grepp på turstavar. Det är lätt, bekvämt och har utmärkta dämpningsegenskaper, vilket minskar vibrationer från staven och ökar komforten under användning. Dessutom erbjuder EVA-skum ett bra grepp, även när det är vått, vilket gör det till ett utmärkt val för svettiga eller fuktiga förhållanden.

Remmar

Remmarna på turstavar är en ofta förbisedd men viktig komponent som bidrar till användarens komfort och säkerhet under en topptur. Justerbara och bekväma remmar är avgörande för att säkerställa en effektiv och smidig användning av turstavar under olika förhållanden och terränger.

En bra rem bör vara justerbar så att den kan anpassas efter användarens handstorlek och kläder. Detta gör att remmen kan fästas säkert runt handleden, vilket minskar belastningen på handen och förbättrar stödet från staven. Justerbara remmar, som de på Åsnes Ingstad Alloy Pole, ger en mer personlig passform och ökar komforten under användning.

Komforten hos remmarna är också viktig för att undvika skav och irritation under längre turer. Material som är mjuka och vadderade, såsom neopren, kan användas för att skapa bekvämare remmar som inte skaver eller irriterar huden. Det är viktigt att välja en turstav med remmar som har en bekväm passform och som inte orsakar obehag under användning.

Slutligen bör remmarna vara lätta att fästa och lossa för en smidig och säker användning. En välkonstruerad rem kan snabbt fästas och lossas vid behov, vilket underlättar justeringar under toppturen. Detta är särskilt viktigt i situationer där du behöver snabbt fästa eller lossa staven, till exempel när du klättrar eller korsar ojämn terräng.

Snötrugor

Att använda turstavar i snöiga förhållanden kräver extra uppmärksamhet på utrustningens specifikationer och funktioner. En viktig faktor att överväga är närvaron av snötrugor på turstavarna. Snötrugor spelar en avgörande roll för att säkerställa stöd och stabilitet på snötäckta terränger.

Snötrugor fungerar som en barriär mellan staven och snön, vilket förhindrar att staven sjunker för djupt ner i snön. Genom att sprida ut trycket över en större yta kan snötrugor ge bättre stöd och stabilitet när du använder turstavar i snöiga förhållanden. Detta är särskilt viktigt under längre toppturer där snödjupet kan variera kraftigt.

När du väljer turstavar för användning i snö, är det viktigt att kontrollera att de har snötrugor eller att de är kompatibla med snötrugor som kan köpas separat. Vissa turstavar, som Black Diamond Traverse 3, är utrustade med snötrugor som standard, vilket gör dem lämpliga för användning i snö direkt från förpackningen.

Snötrugor kan också vara utbytbara, vilket innebär att de kan tas bort när de inte behövs eller bytas ut mot större eller mindre trugor beroende på förhållandena. Detta ger dig flexibiliteten att anpassa dina turstavar efter de specifika kraven i den terräng du befinner dig i.

Spetsar

Att ha turstavar med hårda och pålitliga spetsar är avgörande för att få en säker och effektiv topptur, särskilt när terrängen är isig eller snön är hård. Därför är det viktigt att överväga materialet och utbytbarheten hos spetsarna när du väljer turstavar för dina äventyr.

Volframkarbid och stål är två vanliga material som används för att tillverka turstavspetsar. Båda materialen är kända för att vara hållbara och ge utmärkt grepp på is och hård snö. Detta bidrar till ökad säkerhet och kontroll under din tur, vilket gör att du kan navigera svårare terräng med större självförtroende.

Utbytbarheten av spetsarna är en annan viktig faktor att överväga. Med tiden kan spetsarna på turstavarna bli slitna och förlora sin skärpa, vilket minskar deras effektivitet och grepp. Genom att välja turstavar med utbytbara spetsar kan du enkelt byta ut de slitna spetsarna och behålla turstavarnas prestanda.

Ett exempel på turstavar med utbytbara spetsar är Black Diamond Traverse 3, som vi tidigare recenserat. Dessa turstavar är utrustade med robusta spetsar av volframkarbid som ger säkert grepp på is och hård snö, samt möjligheten att byta ut dem vid behov.

Vanliga Frågor Om Turstavar

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av ett par turstavar, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av stavar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilka är de bästa turstavarna?

Den bästa turstavarna är enligt vårt test Åsnes Ingstad Alloy Pole, då vi fann denna modell mycket användbar i varierad miljö, tack vare dess mångfunktionella konstruktion.

Vad kostar ett par turstavar?

Priset för ett par turstavar brukar vanligtvis vara runt 1000 kronor. Med det sagt finns de självklart billigare och dyrare alternativ också.

Hur väljer jag rätt längd på turstavarna för min kroppshöjd och terräng?

Att välja rätt längd på turstavarna för din kroppshöjd och terräng är viktigt för att optimera komforten och prestandan under dina toppturer. För att hitta den perfekta längden på turstavarna, bör du stå upprätt med armarna längs sidorna och böja armbågen 90 grader. Mät avståndet från handen till golvet, och det är den rekommenderade längden på din turstav. För utförligare terräng kan du överväga att justera längden kortare vid uppförsbackar och längre vid nedförsbackar.

Är teleskopiska eller fasta turstavar bättre för mina behov och aktiviteter?

När det gäller att välja mellan teleskopiska och fasta turstavar är det viktigt att överväga dina individuella behov och aktiviteter. Teleskopiska turstavar, som är justerbara i längd, passar bra för dem som söker flexibilitet för att anpassa stavlängden efter olika terränger och toppturer. De är också enkla att transportera och förvara tack vare deras kompakta konstruktion. Fasta turstavar, å andra sidan, är ofta mer lätta och erbjuder en större hållbarhet och stabilitet, vilket kan vara fördelaktigt för dem som utför intensiva eller tekniska toppturer. Slutligen är det viktigt att jämföra de specifika egenskaperna hos både teleskopiska och fasta turstavar för att avgöra vilket alternativ som bäst uppfyller dina krav och önskemål.

Sammanfattningsvis Om Turstavar

Ett par stabila och rejäla turstavar är ett måste för alla toppturer. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 12

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.