• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Camping
 • /
 • 6 Bästa Underställ i Merinoull För Dam (2024): Bäst i Test

6 Bästa Underställ i Merinoull För Dam (2024): Bäst i Test

bäst i test underställ merinoull dam guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: maj 2023

Merinoull är en fin och mjuk typ av ull som kommer från merinofår. Den används ofta i kläder på grund av dess naturliga egenskaper: den andas, reglerar temperaturen och motstår lukt. Underställ i merinoull är ett utmärkt val för vinterväder, eftersom de håller dig varm utan att du blir svettig.

I den här guiden kommer vi att diskutera de sex bästa alternativen för underställ i merinoull för dam. Vi kommer också att ge recensioner av de bästa valen från vårt test, samt en köpguide för att hjälpa dig att välja rätt alternativ för dina behov.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 6 Bästa Underställen i Merinoull För Damer Är:

1. Kari Traa Women's LAM LS & Kari Traa LAM Pants

Bästa i Test Underställ i Merinoull För Dam


Bästa i Test Underställ i Merinoull För Dam

Tjocklek:

Medel

Material:

95% ull, 5% polyamid

Materialvikt:

250 g/m2

Set:

Säljs separat

Mjuk, Bekvämt och Funktionellt Merinounderställ För Äventyr Året Runt

Det mycket populära märket Kari Traa tar hem en förstaplats i vårt test med sina LAM-underställ. Detta otroligt mjuka och bekväma setet bidrar till en otroligt skön känsla, samtidigt som den är designad för ett aktivt liv i rörelse.

Tröjan är gjord i 95% merinoull med mycket tunna fibrer och en medeltjockt tyg. Förutom merinoull innehåller den en liten del polyamid vilket bidrar till en mer stretchig men tajt passform som sitter bra längs med hela kroppen.

Tack vare att den innehåller så mycket merinoull gör att den har en fantastisk ventilationsförmåga, med extra strategiskt placerade meshinfällningar under armarna för ökad ventilation.

Utöver ventilationen så bidrar tjockleken av tyget till en mycket värmande och mysig känsla, även i minusgrader. Det gör det till ett utmärkt alternativ att använda året om, men ska du ut i riktigt kalla temperaturer kan du vilja ha ett tjockare underställ som Icebreaker Merino 260 nedan.

Överdel och underdel säljs separat, men tillsammans utgör de verkligen ett bekvämt set som också är tillräckligt snygga för att användas som till vardags. Ett stort plus är passformen, som är utformad för att passa perfekt till en kvinnokropp.

Allt som allt är är detta ett alternativ som du kan lita på i nästan alla lägen. Den kanske inte klarar av de kallaste av de kallast miljöerna, eller de varmaste mest aktiva dagarna, men för allt däremellan är Kari Traa LAM vårt förstaval.

FÖRDELAR

 • Perfekt passform
 • Mjuk och bekväm
 • Bra ventilationsförmåga

NACKDELAR

 • Lite tjockt för varmare temperaturer

2.  Icebreaker Merino 260 Tech LS Top & Icebreaker Merino 260 Tech Leggings

Varmaste Underställ i Merinoull För Dam


Varmaste Underställ i Merinoull För Dam

Tjocklek:

Medel/tjock

Material:

100% merinoull

Materialvikt:

260 g/m2

Set:

Säljs separat

Mycket Värmande Och Tekniskt Merinounderställ För Vinterbruk

Letar du efter ett underställ i merinoull som klarar av riktiga kalla vinterdagar är Icebreakers Merino 260 Tech Top helt klart för dig. Varumärken Icebreakers är världskända för sin expertis inom merinoull, och det visas till fullo på denna modell.

Det är i grunden en tjockare version av deras bästsäljande Oasis-modeller, där båda är gjorda i 100% merinoull. Denna modell är som sagt åt det tjockare hållet, vilket levererar en otroligt mysig och värmande känsla både inomhus och utomhus under jackan eller ytterligare mellanlager.

Den smidiga dragkedjan är också ett stort plus, då det kan vara skönt att dra ner den om du blir lite för varm. Att kunna lufta upp lite efter några åk i backen kan vara mycket givande. Precis som Kari Traa-setet säljs även detta set som separata delar, men tillsammans utgör de ett bra team som håller dig varm även under de kallaste vinterdagarna.

Men dess tjocklek gör den däremot sämre på att reglera värmen under varmare klimat, eller då du rör på dig mycket. Trots att den är i merinoull så kommer tjockleken i sig att bidra med mycket värme, så det finns en chans att du svettas lite. Som tur är så luktar den knappt nånting tack vare merinoullets lukthanteringsförmåga.

Du bör även vara beredd på att betala lite mer för en modell som denna, men letar du efter ett underställ du kan lita på under riktig kalla dagar är det värt det.

FÖRDELAR

 • Mycket varmt och skön
 • Dragkedja och turtleneck

NACKDELAR

 • Kan bli lite varm om du rör dig mycket
 • Dyra

3. Urberg Selje Merino-Bamboo Set

Bästa Prisvärda Merinounderställ Set För Dam


Bästa Prisvärda Merinounderställ Set För Dam

Tjocklek:

Tunn/Medel

Material:

100% Merinoull, 100% Bambu

Materialvikt:

175 g/m2

Set:

Ja

Prisvärt Och Bekvämt Merinounderställ Set

Detta prisvärda och bekväma set från det populära svenska märket Urberg är tillverkat typ tyglager, ett i rent merinoull på utsidan och ett lager av bambuviskos på insidan. Kombinationen av dessa två material ger ett mycket bekvämt set som gör ett utmärkt jobb med att reglera både värme, fukt och framför allt lukt.

Materialet är dessutom väldigt mjukt, vilket bidrar till en allmänt behaglig känsla när man bär det. Passformen sitter precis som den ska, och och den diskreta designen gör att man kan ha på sig den till vardags.

Det är ett bra alternativ om du letar efter ett prisvärt baslager som fungerar bra i både varma och kalla förhållanden.

Att de utnyttjar både bambu och merinoull leder till en otroligt bra lukthantering, då det inre lagret av bambu stoppar all uppbyggnad av dålig lukt tack vare dess antibakteriella förmågor. Det innebär också att du kan gå längre utan att tvätta de, perfekt för dig som rör på dig mycket.

Tygblandningen leder däremot till en negativ egenskap. I och med att det är två tyglager av rent merinoull och bambuviskos finns det en större chans att utveckla slitage i sömmar och liknande. Hållbarheten försämras därför en aning, men det billigare priset kanske väger upp det istället för många.

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärt
 • Bekväm passform
 • Fantastisk lukthantering

NACKDELAR

 • Lite sämre slitstyrka

4. Icebreaker BodyfitZone Merino 150 Zone LS & Icebreaker Merino 150 Zone LS

Bästa Underställ i Merinoull För Dam Med Ventilation


Bästa Underställ i Merinoull För Dam Med Ventilation

Tjocklek:

Tunn

Material:

83% merinoull, 12% Nylon, 5% Elestan

Materialvikt:

150 g/m2

Set:

Säljs separat

Ventilerande Underställ i Merinoull För Varma Och Aktiva Dagar

Icebreaker Merino 150 Zone LS är ett utmärkt val för dig som vill ha ett andningsbart underställ för aktiva dagar, men det är också tillräckligt varmt för att kunna användas som ett första lager under kallare dagar.

Det är tillverkat av en blandning av 83% merinoull, 12% nylon och 5% Elastan, vilket gör det mer prestationsfokuserat. Det kanske inte är lika mjuk och bekväm som andra alternativ i 100% merinoull, men blandningen resulterar i ett set som andas otroligt väl, och hanterar fukt med enkelhet.

Passformen är tight men inte obekväm, och det stretchiga tyget gör att du lätt kan röra dig utan att känna dig begränsad. Om du till exempel är någon som åker längdskidor, snöskor, långfärdsskridskor eller liknande är en modell som denna absolut något att gå efter.

Lukthanteringen är utmärkt tack vare innehållet av merinoull, och den är dessutom snabbtorkande så du kan tvätta den och använda de igen nästa dag utan några problem.

Den enda nackdelen är att det inte är den varmaste modellen på marknaden, så om du letar efter ett baslager att använda under mycket kalla dagar är detta kanske inte rätt val för dig. Det är också ett av de dyrare alternativen där ute.

FÖRDELAR

 • Mycket bra ventilationsförmåga
 • Skön stretchig passform
 • Fantastisk lukthantering

NACKDELAR

 • Inte den varmaste modellen
 • Dyra

Bästa Underställ i Merinoull För Vardagsbruk

Tjocklek:

Tunn/Medel

Material:

100% merinoull

Materialvikt:

175 g/m2

Set:

Säljs separat

Snyggt Vardagligt Underställ i 100% Merinoull För Dam

Som du kanske ser dominerar Icebreaker segmentet av underställ i merinoull, och det är ingen överraskning. Deras expertis visar sig tydligt på deras plagg, och variationen i deras utbud gör det enkelt att hitta rätt modell för dig.

Icebreaker Women's 175 Everyday LS är ett lätt och luftigt underställ som är perfekt för vardagsbruk. Det är tillverkat av 100 % merinoull, vilket gör det mjukt och bekvämt att bära. Tekniskt är denna modell mycket likt Icebreaker BodyfitZone Merino 150 Zone ovan, mer är däremot lite tjockare, och med mindre ventilationsförmågor.

Passformen är skön och bekväm, och tyget är mycket mjukt, vilket gör det perfekt för vardagligt bruk. Med mindre fokus på andningsförmåga och prestation under rörelse, fokuserar denna modell istället på bekvämlighet och en snygg design.

Tyget är tunt men ger ändå bra värme, vilket gör den till ett bra val för dig som lätt fryser. Den är dock inte lika varm som några av de andra alternativen på den här listan, så om du letar efter ett baslager att använda i mycket kalla förhållanden är detta kanske inte rätt val för dig.

Letar du efter ett underställ att använda till vardags, vare du behöver de på väg till jobbet, eller under kvällspromenaden, så är denna modell helt rätt för dig.

FÖRDELAR

 • Lätt och luftig
 • Skön passform
 • Diskret och snygg design

NACKDELAR

 • Tunnare tyget presterar inte lika bra i riktigt kalla temperaturer

Bästa Underställ i Merinoull För Vardagsbruk

Tjocklek:

Tunn

Material:

100% merinoull

Materialvikt:

150 g/m2

Set:

Säljs separat

Snyggt Vardagligt Underställ i 100% Merinoull För Dam

Som du kanske ser dominerar Icebreaker segmentet av underställ i merinoull, och det är ingen överraskning. Deras expertis visar sig tydligt på deras plagg, och variationen i deras utbud gör det enkelt att hitta rätt modell för dig.

Icebreaker Women's 175 Everyday LS är ett lätt och luftigt underställ som är perfekt för vardagsbruk. Det är tillverkat av 100 % merinoull, vilket gör det mjukt och bekvämt att bära. Tekniskt är denna modell mycket likt Icebreaker BodyfitZone Merino 150 Zone ovan, mer är däremot lite tjockare, och med mindre ventilationsförmågor.

Passformen är skön och bekväm, och tyget är mycket mjukt, vilket gör det perfekt för vardagligt bruk. Med mindre fokus på andningsförmåga och prestation under rörelse, fokuserar denna modell istället på bekvämlighet och en snygg design.

Tyget är tunt men ger ändå bra värme, vilket gör den till ett bra val för dig som lätt fryser. Den är dock inte lika varm som några av de andra alternativen på den här listan, så om du letar efter ett baslager att använda i mycket kalla förhållanden är detta kanske inte rätt val för dig.

Letar du efter ett underställ att använda till vardags, vare du behöver de på väg till jobbet, eller under kvällspromenaden, så är denna modell helt rätt för dig.

FÖRDELAR

 • Lätt och luftig
 • Skön passform
 • Diskret och snygg design

NACKDELAR

 • Tunnare tyget presterar inte lika bra i riktigt kalla temperaturer

Underställ i Merinoull Dam - Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Tjocklek

Material

Materialvikt

Set

799 + 799 kr

Medel

95% ull, 5% polyamid

250 g/m2

Säljs separat

1195 + 1195 kr

Medel/tjock

100% merinoull

260 g/m2

Säljs separat

1390 kr

Tunn/Medel

100% merinoull, 100% Bambu

175 g/m2

Set

890 + 890 kr

Tunn

83% merinoull, 12% Nylon, 5% Elestan

150 g/m2

Säljs separat

795 + 795 kr

Tunn/Medel

100% merinoull

175 g/m2

Säljs separat

599 + 599 kr

Tunn

100% merinoull

150 g/m2

Säljs separat

Underställ i Merinoull Dam - Köpguide

Underställ , långkalsonger, undertröjor, baslager, eller vad du nu väljer att kalla de, har som främsta mål är att hålla dig varm och torr. De åstadkommer detta genom att isolera din hud och förvara kroppsvärmen du genererar innanför tyget.

Det finns några saker att tänka på när du väljer det perfekta underställ setet. Här tar vi en närmare titt på de faktorer som spelar störst roll vid val av underställ i merinoull.

Material: Merinoull Eller Blandning?

Även om du har bestämt dig för att köpa ett underställ i merinoull kan det vara bra att också avgöra om du är ute efter en modell i 100% ull eller med en blandning av andra syntetiska tyger.

bästa underställ merinoull damer material

Ett underställ gjort i 100% merinoull är inte nödvändigtvis bättre än ett set som endast innehåller 50% - det beror allt på hur du planerar att använda de. Ett merinounderställ av 100% kan kännas mjukare och bekvämare, men blandningar brukar ofta prestera bättre när det kommer till fukthantering och värmereglering.

Är du därför ute efter underställ att använda då du är i rörelse, så brukar blandningar generellt att prestera bättre, och är framför allt mer slittåliga och hållbara än alternativ i 100% merinoull. Är du ute i naturen på äventyr krävs det kläder som är hållbara.

I slutändan är det upp till din egna preferens, men vi föredrar att röra mycket på oss, så en blandning är det självklara valet för oss. Men om du planerar att ha på dig ett underställ på kontoret till exempel så kan ett par i ren merinoull vara mycket bekväma.

Tjocklek

En av de viktigaste faktorerna att tänka på innan du bestämmer dig för ett underställ är hur tjockt du vill att detta ska vara. Merinoull är generellt sett väldigt tunt och lätt i förhållande till dess prestation, men ett tjockare tyg kommer rimligtvis att förse dig med mer isolering, och passar således bättre under kallare förhållanden.

Det finns generellt sett tre olika nivåer av tjocklekar:

Tunn

De tunnaste modellerna är de som presterar bäst när det kommer till ventilation och andningsförmåga, men presterar presterar sämre på att hålla dig varm under kallare temperaturer. Här skiner däremot merinoull återigen, då de har den unika förmågan att vara tunna och samtidigt förse dig med mycket värme om det behövs.

Medel

Modeller i denna kategori är ofta en bra kompromiss mellan värme och ventilation, eftersom de erbjuder lite av båda. Detta är förmodligen den mest mångsidiga kategorin eftersom den kan användas året runt, beroende på vilket klimat du bor i.

underställ merinoull vinter tjock

Letar du efter ett bra allround alternativ som du kan använda i Sverige nästan året runt så är det en medeltjock modell du vill ha.

Tjock

Den sista kategorin är de tjockaste underställen, vilket rimligtvis även kommer att förse dig med maximal värmegenerering. Dessa tyngre modeller är generellt avsedda för riktigt kalla klimat, eller om du inte förväntar dig särskilt mycket rörelse.

Underställ i merinoull är däremot sällan så tjocka, i och med att de redan besitter en kraftig värmeförmåga i relation till dess storlek och tjocklek.

Bekvämlighet Och Passform

Merinounderställ är generellt sätt väldigt bekväma tack vare det mjuka merinoullet. De är också ofta formsydda, vilket innebär att de följer kroppens konturer och inte känns lösa eller hängande.

Passformen är också viktig, inte bara för att den ska kännas bekväm. Det är viktigt att underställ sitter tätt emot kroppen för att dessa ska kunna hålla dig så varm som möjligt. Merinoullets fukttransporterande förmåga kommer att kunna hantera fukt och svett hur som helst.

Många väljer trots detta ett underställ i lite större storlek, vilket kan förbättra ventilationsförmågan något, men försämrar också den värmereglerande förmågan.

Vi upplever ändå att de flesta väljer ett underställ som sitter bra mot kroppen, vilket självklart kan vara svårt att uppskatta innan man har testat setet. Med det sagt brukar många underställ ha en viss stretchande förmåga som smidigt och bekvämt formar sig efter kroppen.

Underställ För Damer

Den absolut största skillnaden mellan underställ för herrar och damer är dess passform. Generellt sett kommer dessa underställ att vara lite lösare eller tajtare runt vissa områden, där de är formade efter kvinnliga kroppar.

underställ passform snygg

Unisex-modeller kan fungera i vissa fall, men många kvinnor upplever ofta att dessa modeller känns för stora och pösiga i vissa områden, medans de ofta är på tok för tajta runt höft och rumpa.

I övrigt finns det inga stora skillnader, även om vissa tillverkare tillverkar modeller specifikt för kvinnor med något annorlunda detaljer. Dammodeller kommer ofta i andra färger än herrmodeller.

Ventilation Och Lukt

Som vi redan har nämnt är merinoull ett otroligt andningsbart material. Det innebär att det snabbt kan transportera bort fukt och svett från kroppen, vilket naturligtvis har en positiv effekt på både komfort och luktkontroll.

När det gäller ventilation är merinoull svår att slå. Tyget är mycket lätt och luftig, vilket gör att luften kan cirkulera bra runt kroppen. Detta har också en positiv effekt på luktkontrollen eftersom fukten snabbt transporteras bort och inte hinner byggas upp och orsaka en obehaglig lukt.

Det är den främsta anledningen till att underställ i merinoull sällan luktar illa, vilket helt klart är en stor fördel över syntetiska material. Blandningar kommer däremot lättare bygga upp en lukt i och med att de utnyttjar mer polyester och andra material.

udnerställ merinoull ventilation

Fördelen med dessa blandningar däremot är att de kan prestera lika bra, om inte bättre än modeller i 100% merinoull när det kommer till ventilation. Det är ytterligare en anledning varför dessa blandningar är så populära bland individer som letar efter ett par högpresterande underställ som man kan använda i rörelse.

En generell riktlinje att gå efter är att ju mindre merinoull ett visst par innehåller, ju större chans är det att utveckla en dålig lukt om du svettas mycket.

Slitstyrka Och Hållbarhet

Slitstyrka och hållbarhet är lite av merinoullets svaga sida, i alla fall om du går för ett plagg i enbart ull. Detta beror på att de enskilda fibrerna i merinoull är ganska tunna och känsliga. Detta ger tyget dess unika mjukhet, men det gör det också mer känsligt för skador från nötning.

De flesta underställ av merinoull som finns på marknaden idag är dock tillverkade med en hög andel merinoull (vanligtvis 70 % eller mer), men också en del polyester eller liknande material som är mer slitstarkt.

Blandningen resulterar i ett underställ som presterar näst intill lika bra som rent merinoull i alla kategorier, men som är betydligt mer hållbara och slittåliga.

Det här är den typ av underställ som vi skulle rekommendera för de flesta, eftersom det är en bra balans mellan prestanda och hållbarhet.

Pris

Priset på underställ i merinoull varierar ganska mycket, beroende på märke, material som används och andra faktorer. Generellt sett kan du dock räkna med att betala ett högre pris för underställ i merinoull än andra typer av underställ.

Tyget är mycket eftertraktat, och eftersom det inte är syntetiskt framställt är produktionen av det betydligt lägre. Detta resulterar i ett högre pris, men vill man ha en produkt som verkligen laverar vad den lovar är merinounderställ rätt val.

Dragkedja Eller inte?

En sista sak att tänka på är om du vill ha en underställströja med dragkedja eller inte. Många väljer den klassiska crewneck stilen men fördelarna med en dragkedja gör det mycket fördelaktigt i en mängd olika situationer.

underställ i merinoull dragkedja

En av de största fördelarna är att du kan öppna upp underställströjan om du blir varm, vilket innebär att du kan anpassa dig efter vädret. Dra upp den för extra värme, dra ner den för ökad ventilation.

Det är också oftare lättar att ta på och av sig en underställströja med dragkedja, vilket är ett annat plus.

Dessutom ger den extra täckningen med den upphöjda kragen, och vi har till och med funnit att långa ärmar med fjärdedels- eller halvdragkedja har ett snyggt utseende för användning på stan.

Nackdelen är att kragarna kan flyga runt om du drar ner dragkedjan när du springer, och att ha en dragkedja mot din hud är inte lika bekvämt som den renare crew-stilen.

Underställ Set

Vi vill avsluta med att nämna att många butiker säljer underställsbyxor och underställströjor separat. Kolla alltid en extra vända innan du köper hem dina grejer online om det är ett helt set eller inte du har köpt.

Att få hem ett par underställsbyxor när man förväntade sig ett helt set är tråkigt. Men i 99% av fallen kommer det finnas en matchande överdel eller underdel till dina underställ, och där många som sagt också säljs som ett set.

Vanliga Frågor Om Underställ i Merinoull För Damer

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av underställ i merinoull, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av underställ, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilket är det bästa understället i merinoull för dam?

De bästa understället i merinoull för dam är enligt vårt test Kari Traa Women's LAM LS & Kari Traa LAM Pants, ett snyggt, bekvämt och funktionellt set.

Vad kostar underställ i merinoull för damer?

Ett underställs set kan kosta så lite som 1400 kronor, i fallet av det populära setet Urberg Selje Merino-Bamboo Set. När du köper överdel och underdel separat så kan många set kosta uppåt 2000 kronor eller mer.

Vilket är det varmaste merinounderstället för dam?

Av de underställ i merinoull för dam vi testat var det varmaste alternativet Icebreaker Merino 260 Tech LS Top & Icebreaker Merino 260 Tech Leggings, vilket kan hålla dig varm i riktigt kalla temperaturer.

Är merinoull varmt?

Ja, merinoull har en bra värmande effekt, då den håller din kroppsvärme mycket väl. Men en av de stora fördelarna med merinoull är att de också kan reglera temperaturen väl under varmare förhållanden, samtidigt som den för bort svett och fukt.

Hur ofta ska jag tvätta mina underställ?

Hur ofta du behöver tvätta ditt underställ beror till stor del på hur mycket du använder den och svettas, men även vilket material den är gjort av. Merinoull behöver däremot inte tvättas allt för ofta, tack vare dess fukt- och lukthanteringsförmågor. Syntetiska material som polyester behöver tvättas oftare för att förhindra att en dålig lukt byggs upp.

Hur tvättar man sitt underställ i merinoull?

De flesta underställ i merinoull kan tvättas i maskin, men vi rekommenderar generellt sett att tvätta dessa för hand om du vill vara på den säkra sidan. Här kan du lära dig mer om hur man tvättar merinoull.

Sammanfattningsvis Om Underställ i Merinoull För Dam

Underställ i merionull är otroligt bekväma och funktionella, och är definitivt något vi rekommenderar starkt över andra alternativ såsom polyester. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 64

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.