3 Bästa Vallajärn (2024): Bäst i Test

vallajärn bäst i test

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juni 2023

Längdskidåkning är en otroligt rolig, härlig och uppfriskande upplevelse, men utan rätt utrustning ökan det snabbt förvandlas till något frustrerande och tufft. Vill du ge dig själv de bästa förutsättningarna för att åka smidigare och mer effektivt är det viktigt att valla längdskidorna.

Det behövs både glidvalla och fästvalla, och du kanske har låtit någon annan hantera detta tidigare, men nu är det dags att lära sig den delikata konsten själv.

Då behöver du vallavax, men också ett vallajärn som du behöver för att applicera vaxet på ett jämnt och effektivt sätt.

Vi har spenderat många timmar i spåren och har därför testat många olika vallningsmetoder igenom åren, och den klassiska metoden bygger på ett effektivt vallajärn.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 3 Bästa Vallajärnen Är:

 1. 1
  Bäst i Test Vallajärn: Swix Vallajärn T77 - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Billiga Vallajärn: Skistart Vallajärn - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Vallajärn För Tävling: Skistart Vallajärn Racing Digitalt  - Läs Recension

1. Swix Vallajärn T77

Bäst i Test Vallajärn


Swix-Vallajärn-T77

Effekt:

220 volt, 1000 watt

Temperaturjustering:

80° - 180° C

Digital:

Nej

Mycket Effektiv & Prisvärt Vallajärn För Motionärer

Swix Vallajärn T77 är vår testvinnare, då det är en mycket effektiv och prisvärd modell som nästan kan jämföras med dyrare tävlingsmodeller. För ett mycket rimligt pris får du en maskin som har en effekt på hela 1000 watt, något som man oftast ser i dyrare modeller, som värmer upp snabbt och håller en jämn temperatur mellan 80 till 180° C.

Värmeplattan är relativt tjock, särskilt för priset, och är till och med vinklad på ena sidan vilket gör det enklare och smidigare att applicera vallan på belägget. Allt som allt är det därför ett mycket effektivt vallajärn som passar bra för både motionärer och tävlingsinriktade längdskidåkare.

Temperaturen kan du ändra med hjälp av hjulet, vilket är enkelt att använda, men är däremot inte lika precist som digitala vallajärn. Texten runt hjulet är väldigt liten, så det kan vara lite svårt att se ibland, särskilt då hjulet sitter under handtaget.

Med ett bekvämt och ergonomiskt handtag är den också behaglig att använda, och är faktiskt perfekt även för nybörjare tack vare dess smidiga funktionalitet.

Det är helt klart vår favoritmodell tack vare det mycket låga priset, och för någon som inte har särskilt mycket erfarenhet av att valla längdskidor tycker vi inte att det finns ett så mycket bättre alternativ. För mer erfarna längskidåkare däremot, kanske den inte har samma höga kvalité och funktionalitet som premiummodeller.

FÖRDELAR

 • Prisvärd
 • Kraftfull och jämn temperaturförmåga
 • Enkel och bekväm att använda

NACKDELAR

 • Kan vara lite svårt att se temperaturinställningen

2. Skistart Vallajärn

Bästa Billiga Vallajärn


Skistart-Vallajärn

Effekt:

200 volt, 800 watt

Temperaturjustering:

100° - 160° C

Digital:

Nej

Billigt Vallajärn Som Är Perfekt För De Som Letar Efter Ett Enkelt Alternativ

Även då Swix alternativ ovan är en mycket prisvärd modell som vi tenderar att rekommendera för de flesta, levererar Skistart en än billigare modell som fortfarande fungerar mycket bra.

Den har en effekt på 800 watt, vilket är lägre än Swix-modellen, men räcker ändå för att värma upp snabbt och hålla en jämn temperatur mellan 100-160° C. Detta är generellt sett vad du kan förvända dig för typ av styrka i budgetmodeller, så det är något som kan fylla upp de flestas behov hur som helst.

Värmeplattan är något tunnare än på Swix-modellen, men detta är inte nödvändigtvis en nackdel eftersom det innebär att strykjärnet blir lättare och värms upp snabbare. För någon som behöver transportera med sig vallajärnet är det därför en smidig och kompakt modell. Att den kommer med en extra lång sladd gör den också mycket hanterbar, även för nybörjare.

Precis som på Swix modell kan du reglera temperaturen med hjälp av värmehjulet som sitter på ovansidan av vallajärnet. Tyvärr har även denna modell en väldigt liten text, vilket gör det svårt att urskilja vad det står på ibland.

Trots dess mycket låga pris är det fortfarande en produkt av hög kvalité som håller länge, även då det i jämförelse med Skistart Racing-modell nedan kan verka något primitiv. Trots detta är det fortfarande vårt bästa billiga alternativ för dem som letar efter ett enkelt och effektivt sätt att valla sina skidor.

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärd
 • Extra lång sladd

NACKDELAR

 • Kan vara lite svårt att se temperaturinställningen
 • Inte lika kraftfull som andra alternativ på denna lista

3. Skistart Vallajärn Racing Digitalt

Bästa Vallajärn För Tävling


Skistart-Vallajärn

Effekt:

220 volt, 1000 watt

Temperaturjustering:

80° - 200° C

Digital:

Ja

Högpresterande Vallajärn För De Seriösa Längdskidåkarna.

Om du letar efter en förstklassigt vallajärn som ger dig ett försprång över alla andra i spåret är detta modellen för dig. Den är betydligt dyrare än budgetalternativen ovan, men här får du helt klart vad du betalar för.

Den har ett mycket kraftfullt värmeelement på 1000 watt vilket innebär att den kan värma upp mycket snabbt till vilken temperatur mellan 80-200° C som helst som du behöver. Den digitala displayen möjliggör också en exakt temperaturkontroll, så att du kan vara säker på att alltid applicera den perfekta mängden vax på dina skidor.

Plattan på den här modellen är extra tjock, vilket garanterar en jämn värmefördelning och förhindrar hotspots. Detta är särskilt viktigt när man arbetar med så höga temperaturer. Den är också vinklad på ena sidan för att göra det lättare att applicera vaxet jämnt.

Allt som allt är detta ett fantastiskt alternativ för alla som vill kunna applicera vaxet perfekt och effektivt, vilket ger dem bästa möjliga chans att vinna loppet. Det är dock värt att notera att det är ett dyrare alternativ än de andra två produkterna på den här listan, och är kanske inget vi skulle rekommendera för motionären som enbart behöver valla skidorna nån gång per år.

FÖRDELAR

 • Extra tjock platta
 • Digital och exakt temperaturkontroll
 • Värms upp snabbt

NACKDELAR

 • Dyrare alternativ

Vallajärn - Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Effekt

Temperaturjustering

Digital

745 kr

220 volt, 1000 watt

80° - 180° C

Nej

695 kr

200 volt, 800 watt

100° - 160° C

Nej

3995 kr

220 volt, 1000 watt

80° - 200° C

Ja

Vad Är Ett Vallajärn För Något?

Ett vallajärn är en speciell typ av strykjärn som fram för allt används för att applicera fäst- och glidvalla, vilket behövs för att göra din längdskidåkning mer behaglig och effektiv. Att valla längdskidorna är viktigt för att du ska kunna få både grepp och glid ute i spåret, vilket gör det till en väsentlig del för motionärer såväl som tävlingsåkare. Dessa används av alla tränare och tävlande för att se till att deras idrottare har bästa möjliga utrustning.

Skillnaden mellan att valla sina längdskidor och att inte göra det är mycket stor, så planerar du att testa på en tävling eller en mer utmanande tur ute i spåren är det näst intill ett måste att valla skidorna.

vallajärn för vallning längdskidor

Ett vallajärn fungerar genom att värma upp vaxet och sedan sprida det jämnt över skidunderlagen, så du slipper få vaxklumpar eller ojämnt underlag. Detta bidrar till att förbättra glidningen och gör att du inte behöver arbeta lika hårt när du åker skidorna i spåren.

Tyvärr är det inte alltid så lätt att förstå sig på det här med att valla längdskidor. Utmaningen är delvis att applicera detta på skidornas undersida på ett effektivt sätt, men det gäller även att förstå skillnaden mellan olika typer av vallning, och vilken som presterar bäst i olika väderförhållanden.

En sak är däremot säker, du behöver ett vallajärn för att applicera det på skidan, om du inte använder dig av vallatejp så klart.

Vallajärn - Köptips

Att veta vilket vallajärn som är rätt för dig och dina förutsättningar kan vara svårt att förstå, särskilt om man är ny till hela konsten bakom att valla längdskidor. Det finns däremot några huvudsakliga faktorer som är bra att hålla utkik efter innan man gör sitt val. Här går vi igenom de viktigaste punkterna.

Effekt & Styrka

Den huvudsakliga uppgiften ett bra vallajärn behöver klara av är att applicera vaxet på ett enkelt och effektivt sätt, vilket innebär att den behöver generera tillräckligt mycket värme, och gärna så jämnt som möjligt.

Om temperaturen förändras mycket kan det leda till att vallning appliceras ojämnt, vilket kan vara frustrerande och tidskrävande att åtgärda i efterhand. En jämn och tillräckligt starkt strykjärn är därför väsentligt.

vallajärn skidåkning hur man gör

Majoriten av vallajärn på markanden idag har en effekt runt 800-1000 watt, vilket är den nivån du behöver för att kunna göra detta jobb på ett enkelt och smidigt sätt. Billigare modeller tenderar att vara något svagare än de dyrare modellerna, men 800 watt räcker gott och väl för de flesta motionärerna.

För de mer seriösa löängdskidåkarna kan vallningen spela en större roll, och de modeller som riktar sig mot denna typ av kudngrupp tenderar att vara kraftfullare, vilket ger dig mer frihet att applicera vaxet på ett fördelaktigt sätt. Det innebär däremot också att priset blir högre, så det är något att hålla utkik efter.

Tjocklek av Värmeplattan

Själva värmeplattan kommer också i olika storlekar, där tjockare värmeplattor tillåter dig att hålla en mer jämn och effektiv värme under längre tid, så d,et är generellt något som är fördelaktigt. Återigen är detta något du hittar på dyrare modeller, och budgetalternativ har oftast de smalaste värmeplattorna.

Storlek och vikt

Vallajärnets storlek och vikt är också något att tänka på, särskilt om du planerar att använda den mycket. Om du bara ska använda det då och då kan en mindre modell räcka gott och väl (och kanske till och emd är att föredra).

Men om du planerar att vaxa dina skidor regelbundet, eller till och med tävlingsmässigt, så kanske du behöver en mer robust modell, vilket också komemr att väga något mer. Planerar du att resa med ditt vallajärn kan en mindre och mer kompakt modell däremot vara skönt att ha.

Värmeinställningar & Digitaliserat Vallajärn

Traditionella vallajärn kommer med ett hjul som du kan vrida för att reglera temperaturen, vilket gör det svårare att vara mer precisis med temperaturen. I vissa fall kan det också vara svårt att se exakt vilken temperatur du ställt in den på.

Moderna alternativ har däremot digitaliserats, vilket innebär att de ofta kommer med en digital display som mer precisist visar den exakta temperaturen. Många har också möjlighet att ställa in temperaturen digitalt, vilekt inenbär att du kan biebhålla den exakta värmen du är ute efter, något som är mycket fördelaktigt för att applicera oliak typer av vallningar.

Användarvänlighet

Hur enkelt det är att använda ett visst valljärn är också något som kan vara bra att tänka på, särskilt om du äinte har särskilt mycket erfarenhet av att valla längdskidorna själv.

Vissa modeller har fler funktioner än andra, vilket kan göra dem lite svårare att använda. Om du är ny i hela processen kan det vara värt att välja en enklare modell som är lättare att lära sig. Behöver du inte det bästa möjliga heller, kan det vara en bra idé att börja med en billigare och enklare modell.

Glöm inte att du vill ha två separata vallajärn, ett för glidvallan och ett för fästvallan.

Priser

Slutligen är priset på vallajärnet något att ta hänsyn till. I allmänhet får man vad man får med vallajärn, så de dyrare modellerna tenderar att vara av högre kvalitet. En tävlingsinriktad modell kan kosta mer än tre gånger mer än budget-alternativ, så tänk till vad du behöver innan du gör ditt köp.

Det betyder dock inte att du behöver spendera mycket pengar för att få ett strykjärn av god kvalitet.

Det finns gott om alternativ på marknaden som ger utmärkt valuta för pengarna, och även om de kanske inte har alla klockor och visselpipor från de dyrare modellerna, men de gör ändå ett utmärkt jobb.

Vanliga Frågor Om Vallajärn

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av vallajärn, från vad du ska tänka på när du köper en, såväl som hur du använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av vallajärn, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilket är det bästa vallajärnet?

Det bästa vallajärnet är enligt vårt test  Swix Vallajärn T77, ett prisvärt och effektivt vallajärn.

Vad kostar ett vallajärn?

Ett vallajärn kan kosta allt från några hundra kronor till flera tusen, beroende på hur avancerad modell du behöver.

Det finns vallajärn för olika budgetar, så välj en modell som passar bäst för just dig.

Vad är vallatejp?

Ett alternativ till att använda vax och vallajärn för att valla dina längdskidor är med hjälp av vallatjep, Det är en nyare uppfinning som är mycket enkel och smidig att applicera.

Sammanfattningsvis Om Vallajärn

Ett bra vallajärn är ett måste om du vill applicera din glidvalla och fästvalla på ett smidigt och effektivt sätt. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 19

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.