Bästa Vallatejp (2024): Bäst i Test

vallatejp bäst i test

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juni 2023

Att åka långfärdsskidor är både härligt, trevligt och givande. Men utan rätt utrustning kan det bli betydligt tuffare än vad det behöver, och vem gillar inte att glida fram i spåret och ge sig själv den bästa möjliga chansen för att prestera på topp.

Att valla långfärdsskidor är därför något som alla borde göra, om de vill maximera sitt glid och förmåga att transporteras över längre sträckor utan att behöva arbeta lika hårt.

Vi har spenderat många timmar i spåren och har därför testat många olika vallningsmetoder igenom åren, och vallatejp är absolut en av de smidigare och mer effektiv metoderna att utnyttja.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De Bästa Vallatejpen Är:

 1. 1
  Bäst i Test Vallatejp: Start Tape Grip - Läs Recension 
 2. 2
  Näst Bäst i Test Vallatejp: Rex Tape Grip Universal - Läs Recension

1. Start Tape Grip

Bäst i Test Vallatejp


Start-Grip-Tape

Räcker till:

2-3 (x4) par skidor

Temperatur:

5° till -20° C

Lättapplicerad, Prisvärd & Effektiv Tejpvalla För De Flesta Förhållanden

Det finns inte allt för många olika alternativ av tejpvalla tillgängligt på marknaden, då det är något av en nyare uppfinning. Av de olika vi har testat under vår egna längdskidåkning över de senaste vintrarna, tycker vi däremot att Starts Tape Grip hamnar på en förstaplats, mycket tack vare dess effektivitet till ett mycket rimligt pris.

Köper du denna får du nämligen med hela fyra tejprullar som alla är 5 meter långa, vilket betyder att du inte behöver köpa ny vallatejp inom den närmsta tiden. Är ni en större familj med flera medlemmar som åker längdskidor, passar det också perfekt att alla har sin egen rulle.

Själva tejpen kan du lätt applicera på skidans undersida utan något behov av ett strykjärn eller vallajärn, utan detta kan du helt enkelt klistra på på undersidan av dina skidor. Varje rulle räcker till 2-3 skidor (beroende på dess längd) vilket innebär att en förpackning av denna modell kan räcka i flera år.

Den fungerar i en rad olika snöunderlag och temperaturer, även då vi upplever att den helt klart presterar bäst under kallare temperaturer. Växlar föret om slipper du däremot byta fästvallan, utan den presterar fortfarande bra under de flesta temperaturer du kan förvänta dig. Den håller upp mot 200 kilometer (beroende på snöunderlag), vilket bör räcka hela säsongen för de flesta motionärerna. För de mer seriösa tävlingsåkarna presterar den fortfarande bra, även då man kan behöva byta ut den oftare under säsongens gång.

2. Rex Tape Grip Universal

Näst Bäst i Test Vallatejp


Rex Tape Grip Universal

Räcker till:

5-6 par skidor

Temperatur:

5° till -20° C

Perfekt Valla i Spåret Som Håller Länge

Krast sett är det inte allt för stor skillnad mellan Rex Tape Grip och Starts tejpvalla ovan, då båda modellerna presterar näst intill snarlikt i vår erfarenhet. Precis som Starts tejpvalla kan Rex enkelt appliceras utan något strykjärn, och behöver endast klistras på för hand enligt instruktionerna nedan.

Själva tejprullen är något längre och räcker därför till flera par skidor, men nackdelen är att du enbart får med idg en (till skillnad från Startys alternativ som förser dig med 4 rullar. Det resulterar i praktiken till ungefär hälften så mycket använbar tejpvalla, och är därför ett något dyrare alternativ.

Både glidet och fästvallan är mycket bra, även runt nollgraden. Den klarar också av hårdare snöunderlag något bättre, även då det slits ut snabbare än vid mjukare snö. Den största fördelen med Rex tejpvalla är däremot att den håller lite längre än Starts alternativ, även då skillnaden inte är massiv. Men med upp till 250 klilometer bör en tejpning räcka gott och väl under en hel säsong för den större majoriteten av längdskidåkare därute.

Som sagt presterar de snarlikt varandra, men det är priset som gör att vi väljer Starts alternativ framför Rex.

Vad Är Vallatejp?

Vallatejp (även kallat tejpvallning) är ett sätt att applicera fästvalla på längdskidor med hjälp av tejpremsor istället för andra klassiska vallningsmetoder. Andra metoder för att applicera fästvalla är till exempel genom kall vallning (burkvalla) eller klistervallning.

Att valla skidorna är inte alltid enkelt, men med hjälp av tejpvallning kan du snabbt och enkelt applicera fästvallan enkelt. Detta är en relativt ny uppfinning som kom på marknaden för inte allt för många år sedan, men som sedan dess har vuxit i popularitet varje säsong, mycket tack vare dess simpla användning.

tejpvalla glid fäste

Den mesta vallningstejpen på marknaden rekommenderas generellt sett att användas mellan ungefär -20 och +5 grader, men det är viktigt att förstå att vallningstejp inte är någon universallösning, utan snarare något som fungerar relativt bra i de flesta väder. Den bästa temperaturen att använda vallningstejp i är minusgrader.

Under varmare temperaturer runt 0 grader och i plusgrader kan dessa däremot fungera sämre beroende på snöunderlaget i spåret. I dessa tillfällen kanske du behöver applicera ytterligare klister utanpå tejpen för att verkligen få det där fästet du är ute efter.

I minusgrader är vår erfarenhet att tejpvallning fungerar bra, men återigen så kan det skilja sig mycket från situation till situation.

Hur Sätter Man På Vallatejp?

I jämförelse med andra vallametoder för fästvalla är tejpvallning relativt simpelt. Följ dessa steg för att sätta på din tejpvallning:

 1. Rengör fästzonen ordentligt: Se till att det inte finns någon lager av fett i fästzonen eller i vallaväcken.
 2. Torka och använd sandpapper: Se till att hela fästzonen är ordentligt torr och använd lite sandpapper för att rugga upp ytan.
 3. Applicera tejpen: Sätt på en eller två tejpbitar längs med fästzonen och gnugga in detta under någon minut med hjälp av något hårt med en rund kant. Lämna inga luftbubblor.
 4. Om du upplever problem med ifrysning av tejpen under säsongens gång rekommenderar vi att du stryker på ett tunt lager av Starts Grip Tape Cover.

Hur Länge Håller Tejpvallning?

I normala spå under relativt normala förhållanden kan du förvänta dig att en tejpvallning håller i ungefär 20-30 mil. Med det sagt så kommer dess effektivitet självklart att försämras över denna period succesivt.

Du behöver heller inte oroa dig för att ta bort och återapplicera tejpvallningen mellan varje ny säsong, utan detta sitter på bra när du inte använder längdskidorna.

Hur Tar Man Bort Tejpvalla?

Att ta bort en tejpvallning behöver inte vara så krångligt som du tror. Allt du behöver för att göra detta är en tejpskrapa och vallaväck (Vi gillar Starts Grip Tape Cleaner SP).

 1. Börja med att riva av tejpen långsamt för att försöka få med allt.
 2. Använd tejpskrapan för att skapa bort resterande tejp.
 3. Eftertorka sedan fästzonen med vallaväck för att få bort oljig/fet yta.
 4. Låt fästzonen torka ordentligt innan du sätter på en ny vallningstejp.

Och där har du det! Det här är våra tips om hur du får ut det bästa av din vallningstejp. Kom ihåg att det är viktigt att testa tejpen i olika väderförhållanden för att hitta vad som fungerar bäst för dig. Men generellt sett tycker vi att detta är några bra riktlinjer att följa. 

Sammanfattningsvis Om Vallatejp

Bra tejpvalla är ett mycket smidigt och effektivt alternativ till klassisk skidvalla om du vill applicera din glidvalla och fästvalla på ett enkelt och snabbt sätt. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.7 / 5. Antal Röster: 22

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.