• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Jackor
 • /
 • 5 Bästa Vandringsjacka För Dam & Herr (2024): Bäst i Test

5 Bästa Vandringsjacka För Dam & Herr (2024): Bäst i Test

bästa vandringsjackan bäst i test

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: maj 2023

Det råder ingen tvekan om att en bra vandringsjacka är viktigt för alla som älskar att spendera tid utomhus. Problemet är att med så många olika alternativ på marknaden kan det vara svårt att hitta rätt alternativ för dina behov.

I den här guiden tar vi en titt på fem av de bästa vandringsjackorna för dam och herr. Vi kommer att ge en översikt över varje jacka samt några för- och nackdelar för att hjälpa dig att fatta ditt beslut. 

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Vandringsjackorna För Dam Och Herr Är:


Haglöfs Astral Gore-Tex Jacket

Kategori:

Skaljacka/Lättviktsjacka

Vikt:

Herr 615 g / Dam 520 g

Lager:

2L (Gore-Tex)

Vatenpelare:

28 000 mm

Mycket Prisvärd Och Skyddande Vandringsjacka i Tvålagerskonstruktion

Haglöfs Astral Gore-Tex Jacket är en mycket bekväm vandringsjacka som presterar otroligt väl under de flesta vandringsförhållanden, trots dess tvålagerskonstruktion. Det är skapat på ett mycket slitstarkt material som är laminerat med Gore-Tex-membran vilket gör den både vattentät och andningsbart.

Den sitter bra på kvinnor och män med en nära passform och är mycket bekväm att bära. Det vi gillar mest med Astral är dess rörelseförmåga. Stretchtyget som används gör det mycket lätt att röra sig i den samtidigt som den är helt justerbar i ärmarna och nertill. Det gör att du enkelt kan få en optimal passform som även skyddar mot kyliga vindar och fukt.

Astral har också ett mjukt och bekvämt innerfoder som känns bra mot huden. Det enda som vi inte är glada över är bristen på en konstruktion i tre lager, vilket skulle ha gjort den här jackan ännu mer robust i vissa kyligare förhållanden. Trots detta är den skapad i ett ganska rejält material, vilket gör det til lett av de mest robust alternativen på denna lista.

Trots detta är den skapat av ett ganska starkt tyg som bör hålla ute mycket kyla, samtidigt som det är enkelt att lägga till ett baslager eller mellanskikt om så behövs. Att allt detta kommer till ett mycket bra pris, gör att Haglöfs Astral kommer in klar förstaplats som ett slitstarkt ytterlager under vandringen.

FÖRDELAR

 • Prisvärt
 • Mjuk och bekväm
 • Bra andningsförmåga för att vara vattentät

NACKDELAR

 • Ingen trelagerskonstruktion

2. Arc'teryx Men's Beta Jacket / Arc'teryx Women's Beta Jacket

Bästa Skaljacka För Vandring


Bäst Högpresterande Regnjacka

Kategori:

Skaljacka

Vikt:

Herr 300 g / Dam 270 g

Lager:

3L (GORE-TEX)

Vattenpelare:

10000 mm

Högpresterande Skaljacka För Krävande Vandringsaktiviteter

Med en nyligen genomförd omkonfigurering av deras sortiment har de flyttat många av sina egenskaper från Zeta-kollektionen till den mångsidiga Beta-serien. Beta, som är ny för 2022, är en fantastisk allroundmodell för allt från vandring och camping till enstaka dagar ute med hunden.

Till skillnad från Beta AR-modellen som vi tidigare nämnde är detta ett mer nerskalat alternativ, som också kommer till ett lägre pris för de på en tajtare budget. För att vara från Arc'tyrex är denna faktiskt ganska billig.

Beta Jacket är tillverkad i en trelagerskonstruktion med Gore-Tex-laminat som är både andningsbart och vattentätt. Den har också en fin och bekväm passform med gott om utrymme för att använda något extra lager under den.

Men om du letar efter prestanda av högsta kvalitet i en skaljacka är Arc'teryx Beta Jacket definitivt värd investeringen. Med sin treskiktskonstruktion och fantastiska passform är det vårt val av den bästa högpresterande skaljackan på marknaden som passar alla möjliga utomhusaktiviteter, bland annat vandring, klättring, cykling och mycket mer.

FÖRDELAR

 • Slitstark och hållbar konstruktion
 • Lätt och smidig
 • Bekväm och diskret design

NACKDELAR

 • Inte lika robust eller vädertålig som Beta AR versionen

3. Rab Men's Kinetic 2.0 Jacket / Rab Women's Kinetic 2.0 Jacket

Bästa Softshelljacka För Vandring


Bästa Softshelljacka För Vandring

Kategori:

Softshelljacka

Vikt:

Herr 422 g / Dam 290 g

Lager:

3L

Vattenpelare:

10000 mm

Minimalistisk Design Med Vattentätt Ytterskal För Mångsidig Användning Under Vandringen

Det engelska märket Rab specialiserar sig på tekniska ytterkläder för alpina aktiviteter, och deras Kinetic 2.0 är en högpresterande softshelljacka som är byggd för vandring, klättring och andra högpresterande aktiviteter i kyligare väder i ute i naturen. Tack vare detta är det också vår go-to modell för vandringsäventyr under vintern.

Den här jackan ligger närmare en skaljacka än många andra vanliga softshelljackor och kombinerar ett vattentätt membran med ett stretchigt stickat yttertyg. Slutresultatet är mjukheten och rörligheten hos en softshell tillsammans med skyddet hos en skaljacka, vilket är en vinnande kombination för hårt arbete i vinterförhållanden.

Rab kompletterar den smala och minimalistiska designen med en huva, två handvärmarfickor som är kompatibla med sele eller höftbälte, kardborrejusteringar i ärmarna och en enkel dragkedja. Allt som allt är det ett grymt allround alternativ som förser dig med skydd från regn och vind, samtidigt som den förser dig med viss isolering.

Nackdelen med att gå mer mot en skaljacka är att det vattentäta membranet kan försämra ventilationsförmågan något i jämförelse med andra alternativ i softshell, vilket kan märkas av under varmare temperaturer i denna jacka. Passformen sitter också ganska tajt, vilket inte lämnar särskilt mycket utrymme för luft att cirkulera.

FÖRDELAR

 • Vattentålig för softshelljacka
 • Lätt och smidig
 • Slitstark och hållbar konstruktion

NACKDELAR

 • Ganska smal passform
 • Inte den bästa ventilationsförmågan

Bästa Dunjacka För Vandring

Kategori:

Dunjacka

Vikt:

Herr 343 g / Dam 320 g

Lager:

3L

Vattenpelare:

2000 mm

Ultralätt Dunjacka Perfekt För Vandring

Patagonias Down Sweater är en ultralätt och tunn dunjacka som är perfekt för vardagliga aktiviteter såväl som vandringsäventyr. Oavsett vilket scenario du behöver är en dunjacka som Down Sweater redo för uppgiften. Vi använder jackan som mellanlager vid vandring och skidåkning, resor och avslappnade promenader i grannskapet.

På specifikationssidan använder dunjackan ett skal av nylon 20-D och isoleringen är gåsdun med 800-fill power, vilket är mycket bra och värmande. Dunet gör ett utmärkt jobb med att hantera våta förhållanden tack vare dess DWR-behandling, som ger en hydrofobisk kvalitet.

Den är bekväm och väl lämpad för stadsäventyr, weekendresor eller bergstoppar. Patagonia Down Sweater är verkligen mångsidig i sin design Den har varit Patagonias mest sålda produkt i flera år eftersom den känns lika hemma i bergen som i staden samtidigt som den inte kostar särskilt mycket.

Den huvudsakliga nackdelen är däremot dess avsaknad av vattenskydd, vilket gör det till ett dåligt alternativ för dig som letar efter ett ytterplagg att förlita dig på under vandringen. Men som ett mellanlager presterar den däremot mycket bra, och även under perioder utan regn.

FÖRDELAR

 • Mjukt och effektivt ankdun
 • Värmande och bekväm
 • Lätt och komprimerbar

NACKDELAR

 • Inte vattentät

5. Arc'teryx Men's Atom LT Hoody / Arc'teryx Women's Atom LT Hoody

Bästa Lättviktsjacka För Vandring


Bästa Lättviktsjacka För Vandring

Kategori:

Lättviktsjacka

Vikt:

375 g / Dam 320 g

Lager:

2L

Vattenpelare:

4000 mm

Det Perfekta Mellanlagret För Vandrare, Eller Ytterlager Under Bra Väderförhållanden

Arc'teryx har vi nämnt tidigare, och det är ingen slump att två av deras alternativ finns med på denna lista. En av deras mest sålda jackor är Atom LT, en otroligt lätt och varm mellanlagerjacka som är perfekt för vandringssituationer.

Du utgår från mantrat "laga inget som fungerar", och jackan har förblivit densamma i flera år nu. Atom levererar allt du kan önska dig i ett mellanlager med en bra balans mellan värme, rörlighet och passform.

Som ytterlager fungerar det däremot inte lika bra i alla lägen, då det tunnare tyget inte skyddar lika väl som många andra jackor på denna lista mot regn och vind. Ytterskalet är däremot mycket bra på att dumpa värme, vilket gör det till ett så bra värmereglerande lager under aktiva vandringar.

Allt som allt är det en mycket bekväm och smidig vandringsjacka, men som framför allt bör kombineras med en tuffare skaljacka eller regnjacka om du förväntar dig sämre väder.

FÖRDELAR

 • Lätt och smidigt alternativ
 • Hållbart ytterskal
 • Bekväm och värmande

NACKDELAR

 • Inte särskilt bra skydd mot regn och vind

Vandringsjackor Dam & Herr - Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Kategori

Vikt (Herr/Dam)

Lager

Vattenpelare

2694 / 2682 kr

Skaljacka/Lättviktsjacka

615g / 520g

2L (GORE-TEX)

28 000 mm

3699 kr

Skaljacka

300g / 270g

3L (GORE-TEX)

10000 mm

2295 kr

Softshelljacka

422g / 290g

3L

10000 mm

2499 kr

Dunjacka

343g / 320g

3L

2000 mm

1996 kr

Lättviktsjacka

375g / 320g

2L

4000 mm

Vandringsjackor För Dam Och Herr - Köpguide

Det finns en rad olika faktorer att ta hänsyn till innan du köper din vandringsjacka. Letar du efter det bästa möjliga alternativ för dig och din situation kan det vara värdefullt att närmare förstå vad som skiljer de olika modellerna åt.

Olika Typer Av Vandringsjackor

Det är svårt att faktiskt definiera vad en vandringsjacka är, då det inte nödvändigtvis är begränsat till en typ av jacka. Vad som gör en vandringsjacka till just en vandringsjacka är dess funktionalitet, och hur användbar den är när du är ute och vandrar.

Men det finns många olika faktorer som skiljer olika vandringsäventyr åt, såsom väderförhållandet och säsong. En vandringsjacka för användning under vintern kommer således skilja sig stort från en vandringsjacka för sommardagar.

Det finns däremot några mer tekniska produktkategorier som brukar prestera bäst ute på stigarna, och alla vandringsjackor tillhör ofta någon av dessa kategorier, eller är kanske en hybrid mellan de.

vandringsjacka-kategorier

Skaljacka Som Vandringsjacka

En skaljacka är förmodligen något som de flesta är bekanta med sedan innan. Dessa alternativ är ofta skapade i en slitstark och högpresterande 3-lagerskonstruktion som resulterar i de mest robusta vandringsjackorna.

Ytterskalet är ofta tillverkat av ett tätare och hårdare tyg som skyddar mot både regn, vind och snö mycket effektivt. Trots detta utnyttjar de ett andningsbart membran som förbättrar ventilationsförmågan, vilket gör de till perfekta alternativ för vandrare.

Softshelljacka Som Vandringsjacka

Softshelljackor är designade för att hitta en bra balans mellan andningsförmåga, skydd, bekvämlighet och värme, med ett mjukare och mer stretchigt ytterlager i relation till skaljackor.

De fungerar därför som ett mycket bra allround-alternativ, men kommer inte kunna skydda dig mot tuffare regnskurar eller kraftiga vindor. I dessa fall kan du behöva ta med dig en extra regnjacka i packningen.

Dunjacka som Vandringsjacka

Dunjackor utnyttjar sin fyllning för att förse dig med maximal värme och isolering i en mycket lättviktig och smidig form som också enkelt kan packas ner i vandringsryggsäcken.

De presterar som bäst under kyla, men kan också förse dig med visst skydd mot vind och regn.

Lättviktsjacka Som Vandringsjacka

Den sista kategorin av vandringsjackor faller inom lättviktsjackor, ett alternativ som utnyttjar syntetiska material för att uppnå en bra balans mellan hållbarhet och prestation.

Dessa alternativ är perfekta vardagsalternativ, men vissa modeller fungerar även bra under vandringsförhållanden.

Vattentäthet Och Vattenavvisande Tyg

En av de viktigaste sakerna att tänka på om man letar efter en funktionell vandringsjacka är hur väl denna kan skydda dig från fukt och regn. Om du någonsin har råkat ut för ett oväntat skyfall när du varit ute och vandrat vet du hur mycket det kan sätta stopp för resten av dagen. Så det är viktigt att hitta en lätt vandringsjacka som är vattenavvisande i någon form. 

regn-vandringsjacka

Hur vattentät eller vattenavvisande en viss jacka är brukar uttryckas med hjälp av ett begrepp som kallas för vattenpelare. Ett högre värde innebär en högre grav av vattentäthet, där de flesta vandringsjackor faller mellan 2000 - 12000 mm.

 • 2000mm – Vattenavvisande plagg.
 • 4000mm – Klarar av lätt regn.
 • 6000mm – Klarar av lättare regn under längre tid, samt mindre skurar.
 • Över 10.000mm – Klarar av kraftigt regn under längre tid.

En viktig sak att komma ihåg är dock att en vattentät jacka kommer förlora en del av sin ventilerande förmåga, vilket är varför inte så många väljer att vandra i en regnjacka till exempel.

Sett till de olika kategorierna av jackor presterar skaljackor helt klart bäst om de behöver skydd från vädret. Många av dessa alternativ är helt vattentäta, och kan därför skydda dig från kraftigt regn utan problem.

Softshelljackor, dunjackor och vissa lättviktsjackor tenderar också att ha ett mindre skydd mot regn som bör klara av mindre skurar eller lättare regn.

 • Skaljacka: Mycket Bra
 • Softshelljacka: Bra/Ok
 • Dunjacka: Ok
 • Lättviktsjacka: Ok

Vindskydd

Precis som med regn, vill du gärna att din vandringsjacka ska kunna skydda dig från kraftigare vindar som kan uppstå, särskilt om du vandrar på högre höjder eller under vintermånaderna. Dessa vindar kan snabbt göra en bekväm upplevelse till en kall sådan, och att ha rätt förutsättningar för att skydda sig mot detta är superviktigt.

vandring vind jacka

Skaljackor är generellt sätt nästan helt vatten- och vindtäta och presterar bäst av alla jackor även här. Softshelljackor, dunjackor och lättviktsjackor tenderar att ah visst vindskydd men inte lika starkt som skaljackor.

 • Skaljacka: Mycket Bra
 • Softshelljacka: Bra/Ok
 • Dunjacka: Bra/Ok
 • Lättviktsjacka: Bra/Ok

Andningsförmåga Och Ventilation

Som vi berörde lite ovan, kommer en jackas vattenavvisande förmåga ofta komma på bekostnad av andningsförmåga. Men eftersom vi rör på oss mycket när vi är ute och vandrar innebär det också att vår kroppstemperatur ökar.

regnjackor ventilation

I dessa situationer är det viktigt med en jacka som är andningsbar, för att på så sätt ventilera överkroppen. Att gå efter en helt vattentät jacka kan låta lockande, men en jacka med bra balans mellan de två kommer förmodligen att vara bättre under flera väderförhållanden.

Trots detta presterar faktiskt många skaljackor rätt bra i denna kategori, tack vare dess högkvalitativa och tekniska materialdesign. Genom att utnyttja ett andningsbart membran (T.ex. GORE-TEX) kan dessa jackor uppnå en hög grad av vattentäthet från utsidan, och samtidigt tillåta luft att flöda inifrån jackan.

När det kommer till ventilation är en softshelljacka ditt bästa val, då detta ofta är deras främsta styrka. Det tjockare och mjukare tyget tillåter en mycket god ventilation.

Dunjackor tenderar att inte prestera särskilt bra i termer av ventilation, tack vare dess isolerande och värmande fyllning. Tjockleken av jackan kommer att ha en massiv påverkan på detta, så ha det i åtanke.

Lättviktsjackor brukar ha en mycket god andningsförmåga, men dess tygkonstruktion kommer självklart ha en stor påverkan.

 • Skaljacka: Bra
 • Softshelljacka: Mycket Bra
 • Dunjacka: Ok/Dålig
 • Lättviktsjacka: Bra

Vikt Och Packbarhet

En annan sak att tänka på är hur lätt det är att packa ner vandringsjackan i vandringsryggsäcken under de tillfällen då du inte vill använda den. Vikten, och den storlek som du kan komprimera jackan till har därför en relativt stor betydelse under vandringen, särskilt om du försöker att trimma av så mycket vikt som möjligt från din packning.

vikt vandringsjackor

Skaljackor tenderar ofta att uppfylla dessa kriterier ganska bra, men vissa tjockare alternativ kommer rimligtvis till en tyngre vikt. Softshelljackor presterar helt klart sämst här, då dess tjockare och mjukare fyllning sällan går att pressa ner till en lika liten storlek som andra typer av jackor.

Dunjackor och lättviktsjackor presterar däremot otroligt bra här, och kan oftast pressas ner till en mycket liten storlek. Dunjackor är imponerande sett till dess värmande förmåga, medans lättviktsjackor ofta är så tunna och lätta så att de lätt kan komprimeras till minsta möjliga storlek.

 • Skaljacka: Bra
 • Softshelljacka: Dålig
 • Dunjacka: Mycket Bra
 • Lättviktsjacka: Mycket Bra

Fickor Och Annan Funktionalitet

När man är ute i naturen är det alltid bra med rymliga och robusta fickor att ha diverse verktyg eller redskap i för enkel åtkomst. En bra vandringsjacka bör därför komma med goda förvaringsmöjligheter som bidrar till en smidigare upplevelse ute på stigarna.

Många olika vandringsjackor kommer också med diverse annan funktionalitet, såsom öppningsventiler för ökad ventilation, eller partier med extra mesh eller fodring. Dessa mindre detaljer kan göra en stor skillnad men är lätt att missa.

Du kommer inte finna så stora skillnaden mellan de olika typerna av jackorna, förutom att mer minimalistiska alternativ som lättviktsjackor sällan kommer med en massa extra funktionalitet och fickor, då detta ökar dess vikt och storlek.

Förmåga Att Kombinera Med Andra Lager

En sista sak att tänka på är hur din vandringsjacka fungerar med dina andra vandringskläder. Som du kanske redan vet är lager på lager principen en mycket effektiv metod för att tänka på hur man klär sig för utomhusäventyr, som utgår från att använda flera olika lager av plagg.

Hur din vandringsjacka fungerar i detta system är viktigt att tänka på, för att undvika att du tar med dig för mycket kläder, eller ännu värre - saknar viktiga plagg.

När vi pratar om vandringsjackor tänker de flesta detta som ett ytterlager, dvs. det lagret som skyddar oss från omgivningen.

Samtliga jackkategorier som vi diskuterat här kommer att fungera som ett ytterlager, men vissa modeller passar helt klart bättre som ett mellanlager i en fullständig klädesuppsättning.

Skaljackor och softshelljackor är oftast designade som ytterlager, men dunjackor och lättviktsjackor används oftare som ett mellanlager under ett mer robust sådant - såsom regnkläder eller skalkläder.

Återigen handlar det om att förstå vad du behöver för din situation. Att förlita sig på en dunjacka som sitt ytterlager under en kall och regnig vandring under hösten kommer snabbt lära dig värdet av att ha ett robust och slittåligt ytterlager med sig under vandringen.

Vanliga Frågor Om Vandringsjackor För Dam & Herr

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en vandringsjacka, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av jackor, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa vandringsjackan för dam?

Den bästa vandringsjackan för dam är enligt vårt test Haglöfs Astral Gore-Tex Jacket Women , en mycket robust och multifunktionell jacka som kommer till ett bra pris.

Vilken är den bästa vandringsjackan för herr?

Den bästa vandringsjackan för herr är enligt vårt test Haglöfs Astral Gore-Tex Jacket Men, en mycket robust och multifunktionell jacka som kommer till ett bra pris.

Vad kostar en vandringsjacka?

En vandringsjacka kan kosta allt mellan 1500 till 6000 kronor beroende på vilken funktionalitet du letar efter. De flesta alternativen kostar runt 2000-4000.

Kan man vandra i en regnjacka?

Ja, det går att vandra i en regnjacka, men det kommer snabbt bli varmt och fuktigt på insidan. I och med att regnjackor framför allt skyddar dig från vattnet utifrån så innebär det också att luft inifrån inte kan passera ut genom tyget. Ett bättre alternativ är att utnyttja en skaljacka som använder sig av ett vattentät och andningsbart membran.

Kan vandringsjackor användas till andra aktiviteter?

Ja, vandringsjackor passar utmärkt för både skidåkning och vandring. Även om de inte är designade för att vara så bekväma under löpning fungerar många modeller bra i alla fall. Andra aktiviteter som vandringsjackor kan fungera för är mountainbike, klättring och paddling.

Sammanfattningsvis Om Vandringsjackor

En bra vandringsjacka är superviktigt för att hålla dig väl skyddad från miljön när du är ute och vandrar. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 25

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.