• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Köpguide
 • /
 • 8 Bästa Vandringssandaler För Dam & Herr (2024): Bäst i Test

8 Bästa Vandringssandaler För Dam & Herr (2024): Bäst i Test

bäst i test vandringssandaler guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juni 2023

Under varma sommarvandringar kan ett par vandringsskor lätt bli varma och obekväma, särskilt om du är ute under hela dagen. Ett annat alternativ som många väljer under dessa tillfällen är istället ett par vandringssandaler.

I denna guide tar vi en närmare titt på åtta av de bästa modellerna på marknaden, från ultralätta alternativ, till de som är anpassade för vatten. Oavsett om du har använt dig av vandringssandaler eller inte, kan du hitta ett par som passar dina behov bra här. I denna guide listar vi alternativ för både dam och herr, då majoriteten av alternativen kommer i separata könbaserade modeller. Vi har även inkluderat vårt favoritval av vandringssandaler för barn längre ner.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 8 Bästa Vandringssandalerna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Vandringssandaler: Teva Men's Terra Fi 5 Universal / Teva Women's Terra Fi 5 Universal - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Skyddande Vandringssandaler: ECCO Men's Offroad / ECCO Women's Offroad - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Ultralätta Vandringssandaler: Teva Terra Fi Lite Men's / Teva Terra Fi Lite Women's - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Vandringssandaler Med Tåskydd: Keen Men's Newport H2 / Keen Women's Whisper - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Slitstarka Vandringssandaler: Teva Hurricane Xlt 2 Men / Teva Hurrican Xlt Women - Läs Recension
 6. 6
  Bästa Vandringssandaler För Barn: Teva Kids Original Universal - Läs Recension
 7. 7
  Bästa Sandaler För Vattensport: KEEN Solr - Läs Recension
 8. 8
  Bästa Vardagssandaler: Birkenstock Arizona Soft Footbed Regular Unisex - Läs Recension

Bäst i Test Vandringssandaler

Kategori:

Vandring/Vardag

Vikt:

395 g

Fäste:

Kordborreband

Universellt Användbara Och Effektiva Vandringssandaler

Teva Terra Fi 5 Universal är ett populärt val för dig som söker en stödjande och bekväm vandringssandal som fungerar under de flesta tillfällen. Teva Terra F1 Universal har flera fördelar som gör den till ett bra val för för både dam och herr. Om vi börjar med materialvalet är sandalen tillverkad av slitstarka material och är utformad för att hålla i många år.

Undersulan är gjord i ett stötdämpande EVA-material och remmarna kommer i en slitstarkt vävning av polyester och nylon. Dessutom ger Teva Terra F1 Universal ett utmärkt stöd för fotvalvet och är mycket bekväm att bära, även under längre vandringssträckor. Vi upplever heller inget skav eller liknande från remmarna, vilket ytterligare bidrar till dess funktionalitet.

Men det som gör att Terra Fi 5 hamnar först i vårt test är framför allt på grund av stödet, dämpning och bekvämligheten det förser dig med, vilket vi inte tycker att någon annan modell kan slå.

Det finns dock några nackdelar som man bör tänka på innan man köper den. Det lite "grövre" stödet som dessa sandaler förser dig med kommer också på bekostnad av extra vikt. Varje sandal väger ungefär 400 gram, vilket nästan är dubbelt så mycket som Tevas lättviktsalternativ (kommer längre ner). Det är inte nödvändigtvis ett stort problem, men föredrar du lättare skor att använda eller packa ner i ryggsäcken, finns det bättre alternativ.

Förutom vikten är den andra nackdelen att Teva Terra Fi inte är vattentålig. Planerar du vandringar i blöta områden finns det också bättre alternativ.

FÖRDELAR

 • Mycket bekväma
 • Prisvärda
 • Bra stöd och dämpning

NACKDELAR

 • Lite tyngre än många lättviktsalternativ
 • Inte vattentålig

2. ECCO Men's Offroad / ECCO Women's Offroad

Bästa Skyddande Vandringssandaler


Bästa Skyddande Vandringssandaler:

Kategori:

Vandring

Vikt:

313 g

Fäste:

Kardborreband

Anpassningsbara Vandringssandaler Med Överlägset Stöd

Vi noterar direkt att den här sandalen är det dyraste alternativet på vår lista, och att den därför inte hamnar på många personers radar. Men för vandrare som värdesätter förstklassigt skydd och en stödjande passform finns det mycket att gilla i ECCOs Offroad-modell.

I likhet med KEEN har ECCO en överdel i mjukt nubuckläder med ett neoprenfoder som ger den en mycket bekväm och finjusterad känsla, medan den gjutna fotbädden och den mjuka mellansulan snyggt isolerar din fot från hårda stötar på stigen. Och med tre lättjusterade kardborreband är det snabbt och enkelt att få till en förtroendeingivande passform runt hela foten som stöttar och skyddar dig mycket väl

Tyvärr kommer den med en något utpräglat daterad design som är långt ifrån snygg eller strömlinjeformad. Om du inte behöver den extra täckningen och skyddet skulle vi föredra att hålla oss till en mer andningsbar och öppen design som Teva ovan, som ger liknande vandringsprestanda och säkerhet i ett mer minimalistiskt och vardagsvänligt paket.

Men utseendet är bara en del av ekvationen, och ECCOs effektiva kombination av komfort, stöd och täckning fortsätter att göra den populär år efter år.

FÖRDELAR

 • Robust och slitstark konstruktion
 • Enkel att anpassa efter foten för säkert stöd
 • Bra greppstyrka

NACKDELAR

 • Lite dyrare alternativ

3. Teva Terra Fi Lite Men's / Teva Terra Fi Lite Women's 

Bästa Softshelljacka För Vandring


Bästa Ultralätta Vandringssandaler

Kategori:

Vandring

Vikt:

272 g

Fäste:

Kardborreband

Minimalistiska Och Ultralätta Vandringssandaler

Tevas Terra Fi Lite är i grund och botten en mer avskalad version av deras klassiska Fi 5 Universalsko, men som fortfarande delar många av dess positiva förmågor men betydligt lättare.

Det absolut största fördelen är helt klart den avskalade designen som lyckas få ner vikten avsevärt -perfekt för att packa ihop eller fästa på utsidan av en ryggsäck och bära med sig på vandringsäventyr (det finns inget värre än att behöva behålla sina svettiga vandringsskor på efter en lång dag av vandring).

Alla material är smidiga och flexibla, vilket ger sandalerna en mycket flexibel känsla, och noll-droppformen innebär att hälen och framfoten är placerade på samma avstånd från marken för att möjliggöra en naturlig gång. Och en sista bonus: Sandalerna flyter, vilket gör dem lämpliga att ha på sig när du paddlar kajak eller paddleboarding.

Den huvudsakliga nackdelen kommer som en konsekvens av den mer minimalistiska designen. Dess stödjande förmåga tar definitivt stryk i och med den tunnare sulan, och i jämförelse med Universal ovan kommer du aldrig att få samma typ av stöd och skydd ute på stigarna. Men för dig som prioriterar vikt finns det inte ett bättre alternativ, även då denna modell kostar en del.

FÖRDELAR

 • Ultralätta
 • Grym flexibilitet
 • Flyter på vatten

NACKDELAR

 • Begränsat stöd och skydd

4. Keen Men's Newport H2 / Keen Women's Whisper

Bästa Vandringssandaler Med Tåskydd


Bästa Vandringssandaler Med Tåskydd

Kategori:

Vandring

Vikt:

272 g

Fäste:

Kardborreband

Mångsidiga Vandringssandaler Med Tåskydd För Vattenaktiviteter Och Extra Säkerhet

Om ditt idealiska sommaräventyr innehåller mycket vattenaktiviteter och vattensporter eller vandraringar som involverar mycket bäckar och liknande, är det mycket klokt med en konstruktion med sluten tå som KEEN:s Newport H2.

Till skillnad från modellerna med öppen tå ovan har Newport ett generöst och robust tåskydd i gummi som täcker framsidan och toppen av framfoten för att skydda mot direkta slag från stenar och rötter. Materialet är också mycket snabbtorkande, samtidigt som de smidiga bungee-snören gör det enkelt och snabbt att justera passformen utifrån behöv, även i vattnet.

Slutligen, som vi har kommit att förvänta oss av KEEN, är Newport och Whisper bekväm nog att ha på sig hela dagen tack vare den väldämpade konstruktionen och det goda fotstödet.

Vidare har vi konstaterat att Newport/Whisper, trots användningen av KEEN:s Anti-Odor-teknik, tenderar att hålla kvar en viss lukt, särskilt om de bärs ofta under de varma sommarmånaderna (de går att tvätta i maskin, vilket underlättar). De är också relativit dyra, och är helt klart inte det bästa valet för vanliga vandringsförhållanden

I slutändan är Keens Newport/Whisper inte för alla och saknar den vardagliga attraktionskraften hos många av alternativen med öppen tå. Men för användningsområden som flugfiske, kajakpaddling, promenader längs klippiga stränder eller till och med cykling i stan (tåtäckningen är en stor fördel) är det ett vinnande koncept.

FÖRDELAR

 • Tåskydd
 • Bra greppstyrka på halt underlag
 • Smidigt snörningssystem

NACKDELAR

 • Dyra
 • Kan lukta något

5. Teva Hurricane Xlt 2 Men / Teva Hurrican Xlt Women

Bästa Slitstarka Vandringssandaler


Bästa Slitstarka Vandringssandaler

Kategori:

Vandring/Vardag

Vikt:

220 g

Fäste:

Kardborreband

Mångfunktionell Men Ultralätta Sandaler Perfekt För Varma Dagar

Den tredje sandalen från Teva på vår lista är Hurricane XLT2, ett annat av deras lättviktsalternativ, precis som Lite-modellen ovan. Precis som Tevas andra modeller ovan är Hurricane redo för stigar med en bra dämpning för att klara längre sträckor, en slitstarkt yttersula och slitbanemönster för att navigera i varierande terräng och en bandlayout som gör att du kan få en jämn passform runt foten.

Och trots att den kostar mindre än Tevas andra modeller har de inte snålat med detaljerna, bland annat ett nylonskaft för ökad stabilitet på ojämna ytor och en liten bit mjukt tyg längs insidan av hälremmen för att dämpa baksidan av fotleden (ett område som är benäget för blåsor och skavsår). Sammantaget är Hurricane en genomtänkt byggd och väl utförd vandringsdesign till ett bra pris.

Precis som med Lite-versionen ovan innebär den lättare designen tyvärr att du förlorar viss stöd och skydd ute på stigarna, men den nära passformen kan justeras så att den sitter riktigt bra mot foten. Den lätta vikten är svår att slå, särskilt till det lägre priset. Det slitstarka materialvalet gör det också till ett mycket attraktivt val för vandrare som gillar att ta sig an längre sträckor.

FÖRDELAR

 • Ultralätt
 • Slitstarka
 • Prisvärda

NACKDELAR

 • Saknar samma skydd och stötning som andra alternativ

6. Teva Kids Original Universal

Bästa Vandringssandaler För Barn


Bästa Vandringssandaler För Barn

Kategori:

Vandring/Vardag

Vikt:

170 g

Fäste:

Kardborreband

Sportiga Och Bekväma Vandringssandaler För Barn

Slutligen vänder vi oss till Tevas vandringssandaler för barn. Även om dessa inte har samma avancerade egenskaper som de andra modellerna på denna lista, så innehåller de fortfarande alla viktiga funktioner du behöver i en bra vandringssandal: en slitstark yttersula med grym dämpning, mjuk mellansula för en bekväm gångupplevelse med ett bandsystem som gör det möjligt att justera passformen på sandalerna enkelt.

Allt som allt är det ett robust par vandringssandaler för barn, men vi kanske inte skulle rekommendera att använda dessa under längre vandringsäventyr då den lättare konstruktionen har några nackdelar som kan göra denna upplevelse sämre för ditt barn.

Även då kardborrebanden är bra för att få till en bra passform, kan materialvalet leda till att vissa skavsår uppstår beroende på gångstil och liknande av ditt barn. Även greppstyrkan kan vara lite tvivelaktig, särskilt på våta och hala underlag. Men som en bra allround-modell är Tevas Kids Original Universal ett praktiskt och funktionellt val.

FÖRDELAR

 • Smidiga och lätta
 • Bra dämpningsförmåga
 • Bra passform

NACKDELAR

 • Greppstyrkan kan vara tvivelaktig på blött underlag
 • Spännbanden kan orsaka skavsår

7. KEEN Solr Sandal

Bästa Sandaler För Vattensport


Bästa Sandaler För Vattensport

Kategori:

Vandring/Vardag

Vikt:

283 g

Fäste:

Bungee-snören

Vattensandaler Perfekta För Vattenaktiviteter Med Bra Grepp

KEEN Newport/whisper är deras mest populära produkt och är vad som har etablerat märken inom vattensportsmarknaden i början av 2000-talet. H2-modellen ovan är dock ganska tunga och är förmodligen lite för bulkiga för de som gillar att tillbringa mycket tid ute på vattnet.

De har nu SOLR, som är en betydligt lättare modell med märkbart mer flexibel och dämpning, vilket till stor del beror på den tunnare PET-överdelen och den avstämda yttersulan.

Ur ett prestationsperspektiv finns det fortfarande mycket att gilla: Aquagrip-profilen är visserligen inte särskilt aggressiv, men den bör vara tillräckligt greppvänlig för att gå på släta ytor som båtdäck och strandpromenader eller till och med för att bära upp din rigg på land. Vidare är dräneringsuttagen tillräckligt stora för att avleda fukt, materialen är kända för att torka ut snabbt och det stretchiga neoprenfodret ger sandalerna en smidig känsla och hjälper till med av- och påtagningsprocessen.

Så varför rankar vi Newport H2 högre? Trots den ökade vikten och volymen är Newports biffigare och greppigare yttersula bättre utrustad för blandad användning på torr mark och i vattnet, och de ännu större utskärningarna längs överdelen gör det lättare för sand, stenar och annat skräp att komma ut utan att behöva ta av sig skorna och skaka ut dem.

SOLR däremot, använder mjukare material och har en bekvämare känsla som är bra för de som inte nödvändigtvis behöver gå särskilt mycket. I slutändan är dessa fördelar inte tillräckliga för att avtrona Newport H2 som vår favoritdesign med tåskydd, men SOLR är ändå ett annat högkvalitativt alternativ som förmodligen passar ännu bättre om du enbart letar något att använda ute på vattnet.

FÖRDELAR

 • Extra vattentåliga
 • Tåskydd
 • Bra grepp på blöta ytor

NACKDELAR

 • Inte särskilt bekväma att vandra/gå promenader i

Bästa Vardagssandaler

Kategori:

Vandring/Vardag

Vikt:

170 g

Fäste:

Kardborreband

Stilrena Och Ikoniska Vardagssandaler

Birkenstock-sandaler är något av en ikonisk modell här i Sverige, och har varit populära sen länge tillbaka som ett bra par sandaler att ha hemma. Dessa är inte designade för att användas under längre vandringsäventyr eller vattensporter, men den bekväma och stilrena designen gör en perfekt för parken eller trädgården.

Dessa vardagssandaler kommer med en vadderad innersula i korkmaterial med ett extra dämpande lager av av naturgummi som bidrar till användning under långa dagar på jobbet eller hemma runt huset. Det klassiska mockaöverdraget känns också skönt mot foten, samtidigt som det håller dig torr.

Birkenstocks är kända för deras anatomiska passform både för dam och herr, med mjuka remmar som kan justeras för att sitta tightare eller lösare. Att justera dessa kräver betydligt mer jobba n vandringsmodeller, men deras bruk kräver sällan en perfekt och säker passform. En av de större nackdelarna är nämligen att dessa saknar ett fäste bakom hälen, vilket gör att de aldrig kan sitta helt säkert - en av anledningarna till varför dessa inte passar särskilt bra under tuffare förhållanden.

Men letar du efter et bekvämt, snyggt och effektivt alternativ att ha till vardags finns det inte många andra val som är bättre.

FÖRDELAR

 • Mycket bekväma för vardagsbruk
 • Anatomisk och stödjande passform
 • Stilren och diskret design

NACKDELAR

 • Kan inte fästa bakom foten
 • Fungerar inte särskilt bra förutom under kortare vardagsäventyr

Vandringssandaler Dam & Herr - Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Kategori

Vikt

Fäste

888 kr

Vandring/Vardag

395 g

Kardborreband

1200 kr

Vandring

313 g

Kardborreband

1195 kr

Vandring

272 g

Kardborreband

1445 kr

Vattensport/Vandring

394 g

Bungee-snören

895 kr

Vandring/Vardag

220 g

Kardborreband

499 kr

Vandring/Vardag

170 g

Kardborreband

1200 kr

Vattensport

283 g

Bungee-snören

995 kr

Vardag

198 g

Remmar

Vandringssandaler För Dam Och Herr - Köpguide

Det finns en rad olika faktorer att ta hänsyn till innan du köper dina vandringssandaler. Letar du efter det bästa möjliga alternativ för dig och din situation kan det vara värdefullt att närmare förstå vad som skiljer de olika modellerna åt.

Modellkategori

Den första frågan du bör ställa dig själv är hur du planerar att använda dina sandaler, då olika modellers funktionalitet passar bättre och sämre för vissa situationer.

Vandring

Om du planerar att vandra i dina sandaler bör du leta efter en modell med väldämpade mellansulor för ökad bekvämlighet hela dagen, effektiva och säkra passformssystem för att låsa foten på plats, samt kapabla och greppvänliga yttersulor med djupare slitbanor för att ta sig fram på varierande underlag, från hårt packad jord till blöta stenar och stockar.

vandringssandaler för vandring

Vattensport

Om du gillar att spendera dina somrar med att vandra närmare vattnet, eller med någon annan typ av vattensport, så kan en sandal specifikt anpassad för detta vara ett bättre alternativ. Dessa modeller är speciellt anpassade för att kunna hantera vatten väl, med dräneringsportar längs överdelen för att släppa ut vatten, plattare sulor för att bibehålla greppet på hala ytor som däck för båtar och paddleboards och konstruktioner med sluten tå som skyddar den främre delen av foten mot stötar från stenar och andra hinder.

Gränsen mellan en sandal och badskor kan i vissa fall vara tunn, men den största skillnaden är att den förstnämnda fortfarande ska vara bekväm och funktionell för promenader och andra aktiviteter på land, medan badskor endast är avsedd att användas i vattnet.

För att vara tydlig kan du troligen komma undan med dessa typer av sandaler när du är ute på vattnet, men för engagerade kajakpaddlare, paddlare, fiskare och forsrännare kan det extra skyddet och de specialiserade funktionerna vara till stor hjälp.

Vardagsbruk

Den sista kategorin handlar om mer vardagliga sandaler som du kan ha på dig lite när som helst. Dessa modeller är i allmänhet mindre specialiserade och mer väl avrundade än vandrings- och vattensportspecifika alternativ och lägger mer vikt vid stil än funktionalitet.

Du får inte samma grepp, stöd eller skydd som modeller som är skräddarsydda för vandring eller vattenanvändning, men de flesta av de här modellerna är fullt användbara för lätt utomhusbruk och ser ut som de ska för att du ska kunna ha dem på dig de på stan utan att skämmas.

Förslutningssystem

Hur du ser till att sandalen sitter på ordentligt är en av de viktigaste sakerna att tänka på, då en löst sittande vandringssandal snabbt kan skapa skavsår och obehag. Dessa typer av förslutningssytem faller generellt inom en av två kategorier: De som sätts fast med med remmar och de som utnyttjar bungee-snören.

vandringssandaler förslutningssystem

Remmar är förmodligen det mer vanliga alternativet, och använder sig oftast av Velcro eller någon form av fäste längs med foten. Båda kan fungera mycket bra, och här handlar det mycket om din personliga preferens. Med det sagt tenderar Velco vara smidigare att använda och justera, men kan över tid också förlora sin effektivitet.

Bungee-snören är inte lika vanliga att se på vandringssandaler, men många modeller som riktar in sig mer mot vattensporter brukar även använde denna förslutningsmetod. I och med de elastiska snören som används kan du snabbt få till en bra passform genom att enkelt dra i de.

Tänk dock på att bungees inte håller foten lika stadigt på plats som remmar, vilket är anledningen till att vi vanligtvis inte rekommenderar dem för vandring, där du vill att foten ska vara så säker och låst i sin position som möjligt.

Tåskydd

Ett annat viktigt beslut att ta är om du föredrar en modell med eller utan tåskydd. De flesta modeller designade för vandring och vardagsbruk brukar undvika detta, då det bidrar till en ökad ventilation och flexibilitet.

Vi gissar att de flesta väljer vandringssandaler över riktiga vandringsskor under kortare och lättare vandringsturer, där du inte behöver det extra skyddet för dina tår. Istället för att gå med en sandalmodell med tåskydd skulle vi då rekommendera ett par rejäla vandringsskor.

De vandringssandaler som faktiskt kan dra mycket nytta av tåskydd är de som är anpassade för vattensporter, då det ofta handlar om att navigera genom steniga bäckar, flodbäddar eller strandlinjer, där det är vanligt med stubbade tår om framsidan av foten är exponerad.

Vikt

Hur tunga dina vandringssandaler är kanske inte är något som de flesta tänker på, men vissa ultralätta vandrare gör allt för att försöka trimma varje gram från sin packning. Som tur är kommer vandringssandaler i en rad olika designer, från minimalistiska och ultralätta alternativ till specialanpassade monster.

vandringssandaler minimalistisk vikt

Generellt sett är vandringssandaler däremot ganska lätta, särskilt i relation till vandringsskor och vandringskängor. De kan också packas ner till en mindre storlek, vilket gör de lättare att bära med i dagsryggsäcken eller vandringsryggsäcken.

För de flesta kommer ett alternativ som hittar en bra balans mellan vikt och funktionalitet förmodligen att prestera bäst under vandringen. Ultralätta modeller kan låta lockande, men detta kommer ofta på bekostnad av hållbarhet och stabilitet - två viktiga egenskaper för vandringsutrustning.

Passform Och Bekvämlighet

Precis som med alla typer av skor och skydd för fötterna är det alltid viktigt att skaffa ett par som sitter bra och bekvämt, för att få ut så mycket som möjligt av dess funktionalitet. Det positiva med vandringssandaler är att de ofta kan justera storleken med hjälp av olika remmar, så att råka köpa ett par som är lite stora brukar inte vara något problem.

Det som är svårt med sandaler är däremot hur de olika remmarna sitter mot din fot, då alla modeller (och framför allt dina fötter) kan variera. Dessa remmar kan skava mot vissa punkter, och det ända sättet att veta vart dessa kan uppstå är genom att testa de innan du köper de.

Det absolut viktigaste är att se till att den modell du är intresserad av har en bekväm och nära passform som håller hela din fot på plats under rörelse. Leta efter en modell kom känns stabil.

Yttersula Och Greppstyrka

Att ha en stabil yttersula med god greppförmåga är superviktigt när man är ute och går i naturen, men kanske inte är en lika stor prioritet bland vardagsmodeller.

När det gäller vandring letar vi efter djupa och flerdimensionella klackar för att bita sig fast i mjukare ytor och varierande terräng, gärna i marknadsledande Vibram-gummi när det gäller greppförmåga.

gå i vatten vandringssandaler

I andra änden av spektrumet finns sandaler avsedda för vattensporter som byter ut aggressiva slitbanemönster mot plattare och mindre uttalade klackar för att maximera greppet på våta och hala ytor, t.ex. båtdäck, vattenpassage och strandpromenader.

Stabilitet Och Stöd

Att förse dina fötter med tillräckligt stöd och stabilitet när du är ute och går är viktigt, särskilt om du försöker ta dig över stigar och ojämn terräng. Utan denna stabilitet ökar chansen markant att du trampar snett eller skadar foten.

I förhållande till klassiska vandringsskor kommer sandaler aldrig att förse dig med samma typ av stöd, men vissa vandringsanpassade sandaler gör ett tillräckligt bra jobb för lättare vandringsmiljöer.

Hur mycket stabilitet en viss sandal kan förse dig med ligger i nära relation till dess övergripande vikt, då lättare alternativ tenderar att vara mer flexibla, med mindre stöd.

Det är upp till dig om du behöver det extra stödet från en kraftigare konstruktion eller inte, men om du räknar med att gå eller vandra mycket i dina sandaler är det en bra sak att överväga.

Slitstyrka Och Hållbarhet

Om du planerar att använda dina vandringssandaler mycket är det viktigt att du väljer ett par som kan hålla under en längre tid, oavsett vilken terräng du går på.

Samtliga av våra toppval på denna lista kommer från välkända och etablerade märken som fokuserar på kvalitativa produkter, men självklart finns det vissa skillnader mellan de olika alternativen.

Mer minimalistiska och lätta alternativ är avsevärt mindre hållbara tack vare den minimala konstruktionen, medans mer robusta alternativ tenderar att hålla längre.

vandringssandaler för vattensport

Priset kan också vara en bra indikation på sandalens övergripande byggkvalité, då du ofta betalar ett premium för högkvalitativt material och konstruktion.

Vandringssandaler Med Strumpor

Om vi bortser från den uppenbara (att ha strumpor med sandaler är inte särskilt snyggt), så kan det vara en bra idé att ha på sig ett par vandringsstrumpor med sina vandringssandaler under kallare kvällar runt lägerelden.

Vill du åtminstone ha möjligheten att dra på dig ett par strumpor är det viktigt att välja en modell som är kompatibel med detta. Var uppmärksam över hur de olika fästpunkterna och remmarna är placerade, för att uppskatta om du kan använda de med strumpor eller inte.

Vandringssandaler, Trailskor Eller Vandringsskor?

Som vi har nämnt tidigare i denna guide så kommer vandringssandaler att förse dig med begränsat stöd och skydd, särskilt i jämförelse med trailskor och vandringsskor. Om du planerar en längre eller svårare vandringsutflykt borde du eventuellt lämna dina sandaler hemma, eller packa med de i ryggsäcken för att använda runt lägret.

Att ta sig fram i grov och stenig terräng med en stor vandringsryggsäck är redan en utmaning, och sandaler - även vandringsfokuserade modeller - är helt enkelt inte anpassade för den typen av aktivitet.

Inte nog med att dina fötter sannolikt kommer bli ömma och värkande på grund av bristen på stöd under fötterna, utan dina tår kommer också att utsättas för saker som stenar och rötter, och risken för att rulla en fotled är stor.

Vanliga Frågor Om Vandringssandaler För Dam Och Herr

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en vandringssandaler, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av sandaler, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilka är de bästa vandringssandalerna för dam?

Den bästa vandringssandalerna för dam är enligt vårt test Teva Women's Terra Fi 5 Universal, då de är mycket bekväma och funktionella.

Vilken är den bästa vandringssandalerna för herr?

Den bästa vandringssandalerna för herr är enligt vårt test Teva Men's Terra Fi 5 Universal,, då de är mycket bekväma och funktionella.

Vad kostar ett par vandringssandaler?

Vandringssandaler kostar oftast mellan 700-1500 kronor, vilket till stor del varierar beroende på kvalité och den teknologi som används i skon.

Det finns vandringssandaler för olika budgetar, så välj det par som passar bäst för just dig.

Kan jag vandra långa sträckor i vandringssandaler?

Det är möjligt att vandra längre sträckor i vandringssandaler, men inte nödvändigtvis rekommenderat. Sandaler ger dig mindre stöd och skydd för foten, så det är bäst att använda dem på lättare vandringar eller till vardags.

Om du planerar en mer krävande vandring ska du istället titta på andra typer av skor som är bättre anpassade för den typen av aktivitet.

Hur väljer jag rätt storlek på vandringssandaler?

De flesta vandringssandaler är tillverkade för att passa en normalstor fot, men det finns några undantag.

Om du har bredare eller smalare fötter ska du titta efter märken som erbjuder anpassningsbara sandaler, så att du kan justera remmarna och få en perfekt passform.

Är vandringssandaler bekväma?

De flesta vandringssandaler är mycket bekväma, men det finns vissa saker du kan göra för att försäkra dig om att de passar perfekt.

Först och främst ska du välja en sandal med mjukt och andningsbart material, som inte kommer att irritera din hud.

Kan jag använda vandringssandaler på stranden?

Det är oftast möjligt att använda dina vandringssandaler på stranden, men vissa modeller klarar detta jobb bättre än andra. De flesta vandringssandaler är inte designade för att simma i, så det är bäst att lämna dem hemma när du ska bada eller snorkla.

De flesta vandringssandaler har dock en tålig yttersula som kan motstå sand och vatten, så det är helt okej att ha dem på när du går längs stranden eller vandrar i klippor.

Sammanfattningsvis Om Vandringssandaler

Ett bra par vandringssandaler kan vara ett effektivt sätt att skydda dina fötter när du är ute och vandrar istället för att utnyttja större och klumpigare vandringsskor eller kängor.. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 19

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.