5 Bästa Vandringstights (2024): Bäst i Test

bäst i test vandringstights guide

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: april 2023

När man är ute och vandrar är det helt klart viktigt med rätt vandringskläder för att hålla dig själv skyddad, torr och varm. Många väljer ett par slitstarka vandringsbyxor, men ett annat alternativ som har vuxit i popularitet är vandringstights.

I den här guiden kommer vi ta en närmare titt på fem av de bästa vandringstightsen ute på marknaden. De flesta av dessa kommer endast i dammodeller, men vi listar även ett alternativ för herrar.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Vandringstightsen Är:

1. Bergans Women's Fløyen Outdoor Tights

Bäst i Test Vandringstights


Bäst i Test Vandringstights

Huvudmaterial:

Polyamid

Vikt:

290 g

Temperatur:

0ºC+

Fickor:

2st

Högpresterande Vandringstights i 3-lagerskonstruktion Med Bekväm Passform

På en förstaplats hamnar Bergans Women's Fløyen Outdoor Tights, som helt klart presterar bäst under vår, sommar och höst av alla modeller vi testat

Här har vi ett par riktigt prisvärda men förvånansvärt robusta vandringstight från Bergans. De är tillverkade i en stretchig och tålig mix av polyamid och elastan, med extra förstärkta material över rumpa och knän.

Det resulterar i en stretchigt, lätt och ventilerande tyg som är bekvämt under de flesta förhållanden. Självklart innebär det att den kanske inte klarar av kyla särskilt väl, men för vandringar under vår, sommar och höst kan det agera som ett utmärkt alternativ till vanliga vandringsbyxor.

Passformen sitter riktigt bra över både rumpa och midjan, utan att vara allt för tajta. De sitter definitivt något lösare än vanliga träningstights, vilket kan uppskattas under en lång dag av promenader eller vandring i naturen.

Allt detta kommer till ett mycket bra pris, och vi tycker till och med de är så pass snygga och bekväma att du kan använda den till vardags också. Ett grymt allround köp enligt oss.

FÖRDELAR

 • Bekväm passform
 • Slitstarkt konstruktion
 • Prisvärda

NACKDELAR

 • Kan bli kalla under vintern

Bästa Värmande Vandringstights

Huvudmaterial:

Polyester

Vikt:

Herr 300g / Dam 245g

Temperatur:

-10ºC

Fickor:

2st

Värmande Och Isolerande Vandringstights För Kallare Vandringsturer

Fjällrävens Abisko Trail Tights hamnar på en andraplats som vårt absoluta favoritval när vi behöver något som är lite mer värmande och kan användas under större delar av året. Denna modell kommer även i en specifik modell för herrar.

De är tillverkade i ett stretchigt, lätt och andningsbart tyg som är tillräckligt varmt för att klara vandringar i kallt väder. Huvudmaterialet är polyester med lite elastan som skapar stretchen.

Tightsen är riktigt bekväma att bära och har en bra passform runt både midjan och rumpan. De har också två smidiga lutande fickor på låren, vilket är bra för att förvara din telefon eller andra småsaker under vandringen.

Allt detta kommer till ett något högre pris än Bergans modell, men vi tycker att det definitivt är värt det om du behöver något som kan bäras i kallare väder. Det är inte det varmaste alternativet på denna lista, Norrøna Women's Trollveggen Warmwool2 Stretch Tights kan nog klara kyla lite bättre, men för dess tjocklek och vikt är den svårslagen i isoleringsförmåga.

FÖRDELAR

 • Värmande och isolerande
 • Slitstarkt och hållbar konstruktion
 • Smidiga fickor

NACKDELAR

 • Något dyrare alternativ
 • Blir ganska varma under varma dagar

3. Urberg Women's Selbu Hiking Tights

Bästa Billiga Vandringstights


Bästa Billiga Vandringstights

Huvudmaterial:

Polyester

Vikt:

234 g

Temperatur:

0ºC+

Fickor:

3st

Prisvärda Vandringstights Som Presterar Bra Under Lättare Vandringar

Urbergs Selbu vandringstights är vårt budgetval i denna kategori. De är inte riktigt i samma klass som våra andra favoriter, men för priset gör de ett mycket bra jobb.

De är tillverkade av ett lätt och stretchigt tyg av polyester med elastan, vilket ger en bra rörelsefrihet under vandringen. Tyget har också extra förstärkta områden runt knäna och baken i nylon, för att öka slitstyrkan på de viktigaste områdena.

Trots den lägre kvalitén på tyget så har vi inte upplevt några problem med vidare användning, och det känns fortfarande som ett par robusta tights.

De finns även i en mörkare färgschema, vilket passar bra för vandringar under hösten och vintern.

Allt detta till ett mycket prisvärt pris gör dem till ett utmärkt val om du letar efter ett billigt alternativ som klarar jobbet bra under de varmare månaderna på året.

FÖRDELAR

 • Mycket prisvärda
 • Bra stretch och rörelsefrihet
 • Extra förstärkta områden i nylon

NACKDELAR

 • Inte samma kvalité som de dyrare modellerna
 • Inte särskilt isolerande

4. Norrøna Women's Trollveggen Warmwool2 Stretch Tights

Bästa Multifunktionella Vandringstights


Bästa Multifunktionella Vandringstights

Huvudmaterial:

Polyester

Vikt:

374 g

Temperatur:

-10ºC

Fickor:

3st

Högpresterande Vandringstights Med Merinoull För Bra Värmereglering

För maximal värmereglering är Norrønas modell av vandringstights det bästa alternativet. Dessa tights tillverkat av polyester och merinoull på insidan, vilket ger en väldigt bra värmereglering under vandringen. Det relativt tjocka tyget bidrar även till en mycket värmande förmåga, även under vinterhalvåret.

På ett övergripande plan är tightsen väldigt lika Fjällrävens Abisko Trail Tights, med ett par få viktiga skillnader. Till exempel är dessa tights gjorda i en tyngre konstruktion, vilket innebär att denna modell kan klara av kylan ännu bättre. Merinoullet bidrar även till effektiv fukthantering, vilket är perfekt när du är ute och vandrar.

Passformen sitter också bra, och tyget är väldigt stretchigt vilket bidrar till en bra rörelsefrihet. nackdelarna med denna modell är framför allt att det tjockare tyget kan upplevas som varmare då temperaturen är högre. Merinoullet bidrar något till ventilationen, men sett till tunnare alternativ blir den lätt varm.

De är också ganska dyra, men behöver du ett bra skydd för kallare klimat är det ett utmärkt alternativ.

FÖRDELAR

 • Innehåller merinoull
 • Värmande och isolerande
 • Stretchig och bekväm passform

NACKDELAR

 • Dyrare alternativ
 • Kan bli varm under sommaren

5. Patagonia Women's Pack Out Hike Tights

Bästa Lätta Vandringstights


Bästa Lätta Vandringstights:

Huvudmaterial:

Polyester

Vikt:

260 g

Temperatur:

-10ºC

Fickor:

3st

Ultralätta Och Smidiga Vandringstights Som Klarar Kyla

Patagonias vandringstights är vårt ultralätta och smidiga val för vandring. De väger bara 260 g, och är tillverkade av ett lätt polyestertyg med en mycket bra stretchförmåga. Tyget har dessutom en vattenavvisande beläggning som gör dem lite mer motståndskraftiga mot lättare vind och vatten.

Trots att de är så lätta så klarar de sig mycket bra i kyla tack vare det tätare tyget. Det finns även en värmande fleecefoder på insidan, som gör vandringen behagligare i kallare väder.

En annan stor fördel med dessa tights är att de har ett mycket brett urval av fickor. Det finns två stycken stora fickor på låren, och en mindre ficka på höger ben. Detta gör det enklare att förvara nyckeln, mobiltelefonen och andra småsaker under vandringen.

Nackdelarna med dessa vandringstights är att de inte andas lika bra som vissa av de tunnare alternativen. Tyget är dock väldigt stretchigt, och rörelsefriheten är mycket god.

FÖRDELAR

 • Ultralätta och smidiga
 • Håller värme bra
 • Bra allroundprestation

NACKDELAR

 • Inte den bästa andningsförmåga

Vandringstights - Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Material

Vikt

Temperatur

Fickor

895 kr

Polyamid

290 g

0ºC+

2st

1799 kr

Polyester

Herr 300g / Dam 245g

-10ºC

2st

495 kr

Polyester

234 g

0ºC+

3st

1695 kr

Polyester

374 g

-10ºC

3st

1299 kr

Polyester

260 g

-10ºC

2st

Vandringstight För Dam Och Herr - Köpguide

Det finns en rad olika faktorer att ta hänsyn till innan du köper dina vandringstights. Letar du efter det bästa möjliga alternativ för dig och din situation kan det vara värdefullt att närmare förstå vad som skiljer de olika modellerna åt.

Material

Materialvalet av dina vandringstights kommer till stor del att diktera dess prestation ute i naturen, och är därför en viktigt sak att tänka på.

Att utnyttja vanliga yogatights i bomull kan kännas bekvämt till en början, men du kommer snabbt att inse hur dåligt dessa kan prestera ute på stigarna. Diverse tillverkare märke av denna trend mot tights, och designade därför vandringstights, vilket ofta är gjorda av mer slittåliga och effektiva material. Här är en kort sammanfattning över de olika populära tygvalen.

material vandringstights

Polyester

Polyester är förmodligen det vanligaste materialet du kommer finna i diverse vandringskläder, och detsamma gäller för vandringstights. Det är ett slitstarkt och billigt material som besitter goda ventilationsförmågor samtidigt som det hanterar fukt(svett) bra. Detta gör det till ett utmärkt alternativ för tights.

Nylon

Nylon är mycket likt polyester, men förser dig istället med en bättre hållbarhet på bekostnad av andningsförmåga. Abisko Trail Tights använder sig till exempel av en hel del nylon för att skapa ett slitstark och effektivt plagg.

Polyamid

Polyamid är ett annat material som är populärt, särskilt för modeller som är menade för kallare temperaturer. Det är nämligen ett material som klarar av kyla väldigt bra, samtidigt som det är vattenresistent. Slutresultatet blir ett par vandringstights som klarar av mycket slitage, och som till och med kan användas under vintern.

Merinoull

Merinoull är ett otroligt populärt material, särskilt bland diverse underställ. Vad som gör det så populärt är dess otroliga funktionalitet. Det är naturligt luktfritt, hanterar fukt och svett mycket effektivt, kan reglera temperaturen bra, har en bra andningsförmåga och är mjuk och bekväm att ha på sig. Det är lätt att se varför detta material är så populärt, särskilt bland underställ. Bland vandringstights används det däremot inte särskilt ofta, framför allt då merinoull i sig sällan är särskilt hållbart.

basta vandringstights

Andningsförmåga Och Ventilation

En av de absolut viktigaste egenskaper som ett bra par vandringstight bör besitta är en god andningsförmåga. I och med att dessa tights sitter så nära inpå kroppen, är det viktigt att materialet tillåter en viss ventilation så att det effektivt kan hantera det svett som uppstår.

Det sista man vill ska hända är att tightsen blir genomblöta av svett, och det kan förebyggas genom att köpa ett par som besitter en god andningsförmåga.

De mest andningsbara modellerna på vår lista är de som är tillverkade av polyester-spandexblandningar, medan nylon-spandex- och nylon-merino-spandexblandningar som kommer på andra plats. 

De minst andningsbara är de som är tillverkade av polyamid och bomull. Även om bomull är ett mycket andningsbart tyg suger det upp svett i stället för att transportera den och förlorar all andningsförmåga när det är blött. Tights av ren bomull är alltså ett definitivt no-go. 

Vår rekommendation är att gå för ett par vandringstights med så bra ventilation som möjligt, utan att detta gör den oanvändbar under kyligare temperaturer.

Värme Och Isolering

Om du planerar att vandra något under höst eller vinter, då temperaturerna kan sjunka, kommer dina vandringstights värmeisolerande förmåga att spela en avgörande roll. 

Det finns vandringstights som är väldigt värmeisolerande, medan andra inte alls är det. De vandringstights som är avsedda för kallare temperaturer har ofta ett tjockare tyg som förser dig med extra isolering. Ett annat alternativ är att utnyttja ytterligare ett lager under eller över dina tights, i enlighet med lager på lager principen.

vandringstights värme

Från ett materialperspektiv kommer de modeller som utnyttjar polyamid eller merinoull prestera bäst, medans nylon och polyester tenderar att isolera betydligt mindre.

Vatten- Och Vindskydd

När du är ute i naturen är det viktigt att dina vandringskläder skyddar dig från både vind och regn. Att gå i regnkläder eller skalkläder är sällan särskilt bekvämt, så att införskaffa ett par vandringstights som kan skydda dig effektivt mot detta är mycket fördelaktigt.

I relation till vandringsbyxor förser vandringsbyxor dig med minimalt skydd på dessa fronter, men vissa modeller är impregnerade med en DWR-beläggning, vilket gör de något vattenavvisande.

Det finns däremot inga vattentäta vandringstights därute, och även om det fanns skulle det förmodligen inte vara något du ville ha. Ett par täta vandringstights skulle nämligen förse dig med minimal ventilation, vilket snabbt blir ett stort problem för ett plagg som sitter så nära inpå kroppen.

Bekvämlighet Och Passform

Hur vandringstightsen i fråga sitter på dig kommer att ha en avgörande roll i dess övergripande bekvämlighet samt förmåga att prestera. Det finns några mindre detaljer som drastiskt kan förändra dess bekvämlighet och prestation, så håll utkik efter dessa.

Precis som med de flesta andra typer av tights, kommer dessa oftast med olika hög midja, från låg till hög. De kortare modellerna har minst längd mellan skrevet och midjebandet, medans de längre modellerna har längst avstånd.

Hur hög midja du föredrar är helt upp till dig, då detta inte kommer att ha en allt för stor påverkan på dess prestation. En lägre midja kan däremot vara att föredra under varmare väderförhållanden, men många föredrar det högre midjebandet då detta ofta ger ett mer skulpterat utseende.

Slitstyrka Och Hållbarhet

När man är ute i naturen är det viktigt med kläder som håller. Att köpa ett nytt plagg för att upptäcka en reva efter första turen är något vi alla vill undvika, så att köpa hållbara kläder är ett måste.

hållbara vandringstights

Vandringstights i sig tenderar att vara mindre slitstarka än vandringsbyxor tack vare dess tunnare tyg, men många moderna modeller på marknaden besitter idag ett mycket robust och slitstarkt ytterskal som kan jämföras med många vandringsbyxor.

Med det sagt skiljer sig detta markant mellan de olika modellerna, beroende på design och materialval. En högre procent av nylon och polyester kommer ofta innebära ett mer slitstarkt material, men det är också värt att nämna att detta ibland kommer på bekostnad av rörelsefrihet.

Vissa modeller kommer även med extra förstärkta områden, vilket kan vara runt knän, fotleder eller skrevet. Dessa förser dig med extra skydd och slitstyrka i dessa utsätta områden.

Övrig Funktionalitet Att Tänka På

En sista sak som kan vara värt att tänka på är vad för typ av extra funktionalitet som kommer med dina vandringstights. Saker som fickor, UPF-skydd, reflex och annat kan vara bra, men det är inte alltid en självklarhet.

Ett par vandringstights med fickor är alltid en bra idé, då detta ger dig möjlighet att snabbt och enkelt förvara viktiga saker som mobiltelefon, nycklar och andra mindre för nödenheter.

Reflexer är ett viktigt säkerhetsdetalj som bör finnas med på vandringstightsen, då detta gör dig mer synlig i skymningen och mörkret. Det finns olika typer av reflexer, men de flesta vandringstights har en form av reflextryck på låren.

UPF-skydd innebär att vandringstightsen tar bort eller minskar skadliga UV-strålar från solen, vilket kan vara mycket användbart vid vandring under varma förhållanden.

Vanliga Frågor Om Vandringstights För Dam Och Herr

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en vandringstights, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av tights, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är de bästa vandringstightsen för dam?

De bästa vandringstightsen för dam är enligt vårt test Bergans Women's Fløyen Outdoor Tights, då de är mycket bekväma och funktionella.

Vilken är den bästa vandringstightsen för herr?

De bästa vandringstightsen för herr är enligt vårt test Fjällräven Men's Abisko Trail Tights, ett par slitstarka och mycket funktionella tights för vandring.

Vad kostar ett par vandringstights?

Vandringstights kostar oftast mellan 500-2000 kronor, vilket till stor del varierar beroende på kvalité och den teknologi som används i plagget.

Det finns vandringstights för olika budgetar, så välj det par som passar bäst för just dig.

Kan man tvätta vandringstights i maskin?

Ja, vandringstights kan ofta tvättas i maskin. Se dock alltid till att läsa tvättråden på plagget innan du gör detta, då vissa material eller teknologier kan skadas av starka kemikalier eller höga temperaturer. Merinoull kan också kräva speciella tvättanvisningar.

Är vandringstights bekväma?

Ja, många vandringstights är bekväma att ha på sig. Detta beror delvis på materialvalet, men också på passformen.

Vad är det bästa materialet för vandringstights?

Det finns olika typer av vandringstightsmaterial, men nylon och polyester är ofta ett bra val tack vare dess slitstyrka och förmåga att andas.

Materialet bör även vara elastiskt, så att vandringstightsen inte hindrar din rörelsefrihet.

Sammanfattningsvis Om Vandringstights

Ett par vandringstights kan vara ett minimalistiskt och bekvämt alternativ till klassiska vandringsbyxor ute i naturen. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och ditt barn bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.7 / 5. Antal Röster: 24

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.