5 Bästa Vattendunk (2024): Bäst i Test

bästa vattendunk bäst i test

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juni 2023

Vatten är en viktig del av människans överlevnad och det är viktigt att alltid hålla sig vätskekopplad. Oavsett om du arbetar i trädgården, campar i vildmarken eller bara tillbringar en dag ute i naturen är en bra vattendunk en viktig del av utrustningen. Med så många alternativ kan det vara svårt att veta vilken vattendunk som är bäst för dina behov. Därför har vi skapat den här guiden - för att hjälpa dig att hitta den perfekta vattendunken för din livsstil.

I den här guiden utforskar vi de olika typerna av vattendunkar som finns tillgängliga, inklusive deras för- och nackdelar, så att du kan fatta ett välgrundat beslut och hitta den bästa för dig.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 5 Bästa Vattendunkarna Är:

 1. 1
  Bäst i Test Vattendunk: GSI Outdoors Water Cube - Läs Recension 
 2. 2
  Bästa Vattendunk För Långtidsförvaring: Granngården Plastdunk - Läs Recension
 3. 3
  Bästa Vattendunk Med Kran: Never Stop Vattendunk - Läs Recension
 4. 4
  Bästa Vattendunk Med Reningsfilter: LifeSaver Cube - Läs Recension
 5. 5
  Bästa Billiga Vattendunk: Smartasaker Vattendunk - Läs Recension

1. GSI Outdoors Water Cube

Bäst i Test Vattendunk


GSI Outdoors Water Cube

Volym:

20 L

Vikt:

286 g

Mycket Hållbar Och Smidig Vattendunk Med Hopvikbar Design

GSI Outdoors Water Cube är en vattendunk med topprestanda som har fått utmärkelsen "Bäst i Test" i sin kategori. Med en volym på 20 liter och en vikt på 286 g erbjuder den en bra balans mellan kapacitet och bärbarhet.

En av de utmärkande egenskaperna hos GSI Outdoors Water Cube är dess hållbarhet och långvariga konstruktion. Vattendunken är tillverkad av högkvalitativa material som tål frekvent användning och tuffa förhållanden, vilket garanterar att den håller över tid.

En annan bra egenskap hos denna vattendunk är dess integrerade handtag och vattenkran. Detta gör det enkelt att bära och dela ut vatten, vilket gör den idealisk för utomhusaktiviteter och daglig användning.

Förutom sin praktiska funktion har GSI Outdoors Water Cube också en smart hopfällbar design som gör att den tar liten plats när den inte används. Detta är en stor fördel för alla som behöver förvara dunken på ett begränsat utrymme, till exempel i en campingutrustningslåda.

Även om GSI Outdoors Water Cube är ett bra alternativ för dem som letar efter en hållbar och praktisk vattendunk, har den ett något högre pris jämfört med andra alternativ på marknaden. Detta är dock att vänta för en sådan högkvalitativ produkt.

Sammantaget är GSI Outdoors Water Cube en mycket hållbar och praktisk vattendunk med en hopfällbar design som är perfekt för utomhusaktiviteter och daglig användning. Kombinationen av hållbarhet, bekvämlighet och smart design gör den till ett toppval för alla som är på marknaden för en vattendunk.

FÖRDELAR

 • Mycket slitstark och hållbar konstruktion
 • Integrerat handtag och vattenkran
 • Smart hopfällbar design som gör att den tar lite plats när du inte använder den

NACKDELAR

 • Något dyrare alternativ

2. Granngården Plastdunk

Bästa Vattendunk För Långtidsförvaring


Granngården Plastdunk

Volym:

25 L

Vikt:

950 g

Praktisk Vattendunk Som Är Livsmedelsgodkänd

Granngården Plastdunk är en vattendunk med topprestanda som har fått utmärkelsen "Bästa vattendunk för långtidsförvaring". Med en volym på 25 l och en vikt på 950 g är den ett utmärkt alternativ för dem som behöver förvara en stor mängd vatten under en längre tid.

En av de utmärkande egenskaperna hos Granngården Plastdunk är dess stora och praktiska design. Dess stora storlek gör den idealisk för långvarig vattenförvaring, och dess robusta konstruktion garanterar att den håller över tid. Dessutom innebär behållarens stapelbara design att du enkelt kan förvara flera ovanpå eller bredvid varandra, vilket gör den till ett bra alternativ för dem som behöver förvara en stor mängd vatten.

Granngården Plastdunk har dock några nackdelar. För det första är den inte särskilt transportvänlig eftersom den inte har någon hopfällbar design, vilket gör den svår att bära från en plats till en annan. För det andra har den ingen kran, vilket gör det svårt att ta ut vatten ur dunken.

Trots dessa nackdelar är Granngården Plastdunk en praktisk vattenbehållare som är livsmedelsgodkänd, vilket gör den till ett säkert alternativ för förvaring av dricksvatten. Dess stora storlek, hållbarhet och stapelbara design gör den till ett idealiskt alternativ för dem som behöver förvara en stor mängd vatten under en längre tid.

FÖRDELAR

 • Stor och praktisk vattendunk
 • Bra för långtidsförvaring av vatten
 • Kan enkelt stapla flera på eller bredvid varann
 • Mycket hållbar och robust konstruktion

NACKDELAR

 • Inte särskilt transportvänlig - ingen vikbar design
 • Svår att ta vatten ur då den inte har någon kran

3. Never Stop Vattendunk

Bästa Vattendunk Med Kran


Never Stop Vattendunk

Volym:

10 L

Vikt:

220 g

Kompakt, Lätt Och Hopfällbar Vattendunk Med Smidig Kran

Never Stop Vattendunk är ett bra alternativ för dig som letar efter en kompakt vattenflaska med kran. Med en kapacitet på 10 liter är den liten och lätt, vilket gör den perfekt för camping, vandring eller andra utomhusaktiviteter. Kranen är smart och enkel att använda, vilket gör den till ett bekvämt alternativ för att dela ut vatten.

En av de stora fördelarna med Never Stop Vattendunk är dess kompakta design. Den lilla storleken gör den lätt att förvara och transportera, vilket gör den till ett bra alternativ för dem som alltid är på språng. Dessutom är den smarta kranen perfekt för utomhusaktiviteter, eftersom den gör det enkelt att fylla på och tömma vattenflaskan vid behov.

Det finns dock några nackdelar att tänka på med Never Stop Vattendunk. Den begränsade kapaciteten på 10 liter kan vara ett problem för dem som behöver bära mycket vatten. Detta kan vara särskilt utmanande för utomhusaktiviteter där du kan behöva en större vattenkälla. Dessutom kanske den kompakta designen inte är lämplig för dem som behöver en större vattenbehållare.

Sammanfattningsvis är Never Stop Vattendunk ett bra alternativ för dem som letar efter en kompakt, lätt och hopfällbar vattenbehållare med en praktisk kran. Dess lilla storlek och smarta kran gör den perfekt för utomhusaktiviteter, men dess begränsade kapacitet kanske inte passar allas behov.

FÖRDELAR

 • Liten och kompakt design
 • Smart tappkran som är perfekt för camping eller liknande aktiviteter
 • Mycket enkel att fylla upp och tömma vid behov

NACKDELAR

 • Begränsad kapacitet på 10 liter

4. LifeSaver Cube

Bästa Vattendunk Med Reningsfilter


LifeSaver Cube

Volym:

5 L

Vikt:

1220 g

Vattendunk Med Inbyggd Vattenreningsfilter För Överlevnad

LifeSaver Cube är en unik vattendunk som utmärker sig med sitt inbyggda vattenreningsfilter. Denna innovativa funktion gör den idealisk för överlevnadssituationer där tillgången till rent dricksvatten kan vara begränsad. Vattenreningsfiltret kan rena upp till 5 000 liter vatten, vilket ger en säker och pålitlig dricksvattenkälla.

Kuben är en 5 liters vattendunk, vilket kan vara för litet för vissa användare. Den extra funktionen med vattenrening kompenserar dock mer än väl för den mindre kapaciteten. Dess kompakta storlek och lätta vikt på 1220 g gör den lätt att bära med sig, särskilt vid utomhusaktiviteter eller i nödsituationer.

En av de utmärkande egenskaperna hos LifeSaver Cube är dess extra säkerhetsfunktion som förhindrar att vatten kommer in i behållaren om filtret inte spolas ordentligt. Detta ger ett extra skyddslager och sinnesfrid för användarna.

Den enda verkliga nackdelen med LifeSaver Cube är dess pris. Det är ett mycket dyrt alternativ jämfört med andra vattendunkar på marknaden. Men för dem som prioriterar möjligheten att få tillgång till rent dricksvatten i nödsituationer kan det vara väl värt investeringen.

Sammanfattningsvis är LifeSaver Cube en vattendunk i toppklass som erbjuder den unika och värdefulla funktionen vattenrening. Den kan vara för dyr för vissa, men för dem som lägger stor vikt vid att ha tillgång till rent dricksvatten i överlevnadssituationer är den ett utmärkt val.

FÖRDELAR

 • Kommer med innovativt vattenrenginsfilter som renar upp till 5000 liter vatten
 • Perfekt för situationer utan vatten och el
 • Extra säkerhetsfunktion som förhindrar vatten från att komma in om filtret inte fungerar

NACKDELAR

 • Begränsad kapacitet på 5 liter
 • Mycket dyrt alternativ

5. Smartasaker Vattendunk

Bästa Billiga Vattendunk


Smartasaker Vattendunk

Volym:

10 L

Vikt:

250 g

Smidig Billig Och Lättanvänd Vattendunk

Smartasaker Vattendunk är ett bra alternativ för dig som letar efter en prisvärd vattenflaska. Med en volym på 10 liter och en vikt på 250 g är det ett kompakt och lätt alternativ som är lätt att bära och transportera. En av fördelarna med den här vattenflaskan är att den är livsmedelsgodkänd, vilket gör den till ett säkert alternativ för förvaring och transport av vatten för olika ändamål.

En annan fördel med Smartasaker Vattendunk är att den har en praktisk kran och ett integrerat handtag. Kranen gör det enkelt att dela ut vatten och handtaget gör den bekväm att bära. Handtaget är också utformat för att vara hållbart och långvarigt, vilket gör att det klarar frekvent användning och tuffa förhållanden.

En av nackdelarna med denna vattenflaska är dock att den har en begränsad kapacitet på endast 10 liter. Detta innebär att den kanske inte är lämplig för långtidsförvaring eller utomhusaktiviteter som kräver en större vattentillgång. Dessutom, även om Smartasaker Vattendunk är ett bra alternativ för dem som letar efter en billig vattenflaska, är den kanske inte lika hållbar eller långvarig som andra, dyrare alternativ.

På det hela taget är Smartasaker Vattendunk ett bekvämt och prisvärt alternativ för dem som letar efter en enkel vattenflaska. Den kompakta storleken, det livsmedelsgodkända materialet och den praktiska kranen gör den till ett utmärkt val för daglig användning eller för korta resor.

FÖRDELAR

 • Prisvärd vattendunk
 • Livemedelsgodkänd
 • Kommer med smidig tappkran och integrerat handtag 

NACKDELAR

 • Begränsad kapacitet på 10 liter

Vattendunk - Produktjämförelse

Produkt

Volym

Vikt

20 L

286 g

25 L

950 g

10 L

220 g

5 L

1220 g

10 L

250 g

Vattendunk - Köptips

En vanlig vattendunk kanske känns som ett lätt köp - det handlar mest om att peka och välja. men riktigt så enkelt är det inte alltid, särskilt om du behöver din vattendunk till särskilda ändamål eller aktiviteter. Här är några av de viktigaste faktorerna att hålla utkik efter innan du köper en vattendunk.

Kapacitet & Storlek

När det gäller kapacitet är det viktigt att tänka på hur mycket vatten du behöver bära med dig och välja en dunk som uppfyller dessa krav. Om du kommer att använda dunken för utomhusaktiviteter som camping kanske du vill välja en vattendunk med större kapacitet så att du inte behöver fylla på den lika ofta. Större dunkar kan dock också vara mer besvärliga att bära, särskilt över långa sträckor.

olika typer av vattendunkar

Om du däremot använder vattendunken för vardagliga aktiviteter som att vattna växter eller fylla på husdjurets vattenskål kan en vattendunk med mindre kapacitet vara mer praktisk. Den blir lättare att bära och det är mindre troligt att den blir för tung när du fyller den.

Det är viktigt att hitta en balans mellan kapacitet och bärbarhet. Se till att välja en vattendunk som har tillräcklig kapacitet för att uppfylla dina behov, men som fortfarande är hanterbar och lätt att bära. Om du är osäker på vilken storlek som är bäst för dig, tänk på dina specifika behov och vilka typer av aktiviteter du kommer att använda vattendunk till.

Material

Materialet i en vattendunk spelar en stor roll för dess hållbarhet och funktionalitet. Här är en kort översikt över de olika typerna av material som vattenkannor tillverkas av:

 • Plast: Vattendunkar av plast är lätta och hållbara, vilket gör dem till ett populärt val för daglig användning. De är också billigare än andra material och finns i många olika former och storlekar. Vissa typer av plast kan dock vara benägna att bli skeva eller spricka med tiden, särskilt i varmt eller kallt väder.
 • Metall: Vattendunkar i metall är starka och långvariga, vilket gör dem idealiska för utomhusaktiviteter som camping eller vandring. De är också motståndskraftiga mot skevhet och sprickor och kan användas för att lagra vatten under längre tid. De kan dock vara tunga och kan rosta med tiden, särskilt om de inte sköts ordentligt.
 • Canvas: Vattendunkar av canvas är tillverkade av miljövänliga material och kan återanvändas. De är lätta och lätta att bära, vilket gör dem idealiska för utomhusaktiviteter. De är dock kanske inte lika hållbara som andra alternativ och kanske inte lämpliga för långvarig förvaring av vatten.

När du väljer en vattendunk ska du tänka på vilken typ av aktiviteter du ska använda den till och välja ett material som uppfyller dina behov. Tänk på att plast- och metalldunkar kan vara mer hållbara och långvariga, medan vattendunk av canvas kan vara mer miljövänliga men kanske inte lika robusta.

Transportförmåga

transportförmågan är en annan viktig faktor att tänka på när du väljer vattendunke, särskilt om du ska använda den för utomhusaktiviteter. Vattendunken ska vara lätt att bära och inte orsaka obehag eller ansträngning, inte ens när den är fylld till max. Här är några saker att tänka på när du överväger bärbarheten hos en vattendunk:

 • Handtag: Leta efter en vattendunk med ett bekvämt handtag som är lätt att greppa. Tänk på handtagets form och storlek, samt vilket material det är tillverkat av, för att se till att det är bekvämt att hålla i och inte orsakar obehag eller ansträngning.
 • Rem: En rem kan vara till hjälp för att bära vattendunken över längre sträckor. Leta efter en rem som är justerbar och som kan dras åt eller lossas efter behov. Vissa vattendunkar kan levereras med en axelrem, vilket kan vara bekvämare för att bära en tung vattendunk.
 • Storlek och form: Vattendunkens storlek och form påverkar också dess bärbarhet. En kompakt och lätt vattendunk kan vara bekvämare för daglig användning, medan en större och skrymmande vattendunk kan vara bättre för utomhusaktiviteter. Tänk på vilka typer av aktiviteter du kommer att använda behållaren till och välj en storlek och form som uppfyller dina behov.
 • Vikt: Vattendunkens vikt är också en viktig faktor att ta hänsyn till, särskilt om du ska bära den över långa sträckor. Leta efter en behållare som är lätt och lätt att bära, men som ändå är robust och hållbar.
material vattendunk

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan du försäkra dig om att du väljer en vattendunk som är lätt att bära och som inte orsakar några obehag eller påfrestningar, även när den är fylld till sista plats.

Hållbarhet

Hållbarhet är en viktig faktor att ta hänsyn till när du väljer vattendunk, särskilt om du ska använda den ofta eller under svåra förhållanden. En vattendunk av hög kvalitet ska kunna tåla frekvent användning och ge tillförlitlig prestanda över tid. Här är några saker att tänka på när du överväger hållbarheten hos en vattendunk:

 • Material: Välj en vattendunk som är tillverkad av högkvalitativa material som tål frekvent användning och tuffa förhållanden. Metall och plastbehållare är ofta mer hållbara än vattendunk av canvas, men varje material har sina egna styrkor och svagheter. Tänk på vilken typ av aktiviteter du kommer att använda behållaren till och välj ett material som uppfyller dina behov.
 • Läcksäkert: Se till att vattendunken är läckagesäker och att den kan hålla vatten utan spill eller läckage. Leta efter en behållare med ett säkert lock som är lätt att öppna och stänga, men som också sluter tätt för att förhindra läckage.
 • Konstruktion av hög kvalitet: Den övergripande kvaliteten på vattendunkens konstruktion är också viktig. Se till att sömmar och skarvar är starka och att burken är fri från defekter eller svagheter.
 • Garanti: Tänk på den garanti som tillverkaren erbjuder. En garanti kan ge extra trygghet och se till att du är skyddad om det skulle uppstå defekter eller problem med vattendunken.

Genom att välja en vattendunk som är tillverkad av högkvalitativa material och byggd för att hålla länge kan du försäkra dig om att den kommer att ge tillförlitlig prestanda över tid och stå emot frekvent användning och tuffa förhållanden.

Kran

En kran kan vara en användbar funktion på en vattendunk, vilket gör det lättare att hälla upp vatten när det behövs. Här är några saker att tänka på när du väljer en vattendunk med en kran:

 • Hållbarhet: Se till att kranen är tillverkad av högkvalitativa material och kan tåla frekvent användning. Leta efter en dunk med en robust kran som inte går sönder eller läcker lätt.
 • Användarvänlighet: Tänk på om kranen är lätt att använda och sköta. Leta efter en design som är enkel och intuitiv, så att du enkelt kan dela ut vatten när det behövs.
 • Läcksäker konstruktion: Se till att kranen är läckagesäker och att den sluter tätt för att förhindra att vatten spiller eller läcker ut.
 • Rengöring: Tänk på hur lätt det är att rengöra kranen. Vissa konstruktioner kan vara svårare att rengöra eller underhålla än andra, så välj en kran som är lätt att rengöra och underhålla.
vattendunk med kran

Genom att välja en vattendunk med en kran eller spik kan du göra det lättare att dela ut vatten när det behövs och se till att spiken eller kranen är säker och läckagesäker.

Pris

Priset är en viktig faktor att ta hänsyn till när du köper en vattendunk, eftersom det kan variera mycket beroende på storlek, material och funktioner. Här är några saker att tänka på när man överväger priset på en vattendunk:

 • Budget: Bestäm hur mycket du är villig att spendera och fastställ en budget för ditt köp. Detta hjälper dig att begränsa dina alternativ och välja en dunk som passar dina behov och din budget.
 • Kvalitet och hållbarhet: Tänk på att en högre prislapp kan tyda på högre kvalitet och hållbarhet, men det är inte alltid fallet. Leta efter en behållare som är tillverkad av högkvalitativa material, har en hållbar konstruktion och är läckagesäker för att se till att den håller länge.
 • Funktioner: Tänk på vilka funktioner du behöver, till exempel en spik eller kran, och bestäm om de är värda merkostnaden. Vissa extra funktioner kan vara viktiga för dig, medan andra kanske inte är nödvändiga.
 • Varumärkets rykte: Tänk på varumärkets rykte och deras historia av att producera vattendunkar av hög kvalitet. Ett välkänt och pålitligt varumärke kan ge extra trygghet och kan vara värt merkostnaden.

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan du välja en vattendunk som passar din budget och som ger den kvalitet och hållbarhet du behöver, utan att du behöver bryta banken.

Att Hålla Vattnet Rent i En Vattendunk

Det finns ett antal saker du kan göra för att hålla vatten rent när du campar eller vandrar:

 1. Använd en vattenfilter: Det finns många vattenfilter på marknaden som tar bort bakterier, virus och andra partiklar från vattnet.
 2. Koka vattnet: Du kan koka vattnet i minst en minut för att döda alla mikrober och göra det säkert att dricka.
 3. Använd vattenreningstabletter: Vattenreningstabletter innehåller kemikalier som dödar bakterier och virus.
 4. Använd UV-behandling: UV-vattenfilter använder ultraviolett ljus för att döda mikrober i vattnet.
 5. Undvik att samla vatten från källor som kan vara förorenade, som nära människobostäder eller industriområden.

Det är viktigt att notera att även om du följer dessa steg, kan det fortfarande finnas en liten mängd föroreningar kvar i vattnet. Så det är bäst att dricka vatten från en pålitlig källa när det är möjligt.

Vanliga Frågor Om Vattendunkar

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en vattendunk, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av vattendunkar, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa vattendunken?

Den bästa vattendunken är enligt vårt test GSI Outdoors Water Cube, ett smidig och användbar vattendunk för många olika tillfällen.

Vad kostar en vattendunk?

Priset för en vattendunk ligger oftast runt 100-300 kronor beroende på modell och storlek, mend et finns även betydligt dyrare alternativ med mer avancerad funktionalitet.

Hur länge håller vatten i en vattendunk?

Vatten kan vanligtvis hålla i upp till ett år i en ordentligt förseglad vattenbehållare. Det är viktigt att kontrollera utgångsdatumet och följa eventuella rengöringsinstruktioner som följer med produkten.

Vilket är det bästa sättet att rengöra min vattendunk?

Det är enkelt att rengöra en vattenbehållare, men det krävs vissa grundläggande kunskaper om hur man gör det på ett säkert sätt och effektivt. Det bästa sättet att rengöra vattendunken är att fylla den med varmt tvålvatten och sedan skölja av den med rent vatten. Du kan också använda en utspädd ättikslösning eller bakpulverpasta för att avlägsna svårare fläckar eller smutsansamlingar. Låt slutligen behållaren lufttorka innan du använder den igen.

Vad används vattendunkar till?

Vattendunkar används för att bära och förvara vatten för en mängd olika ändamål, inklusive utomhusaktiviteter som camping, vandring och trädgårdsarbete, samt för vardagligt bruk.

Vilka material tillverkas vattendunkar av?

Vattendunkar kan tillverkas av plast, metall eller duk. Varje material har sina egna unika för- och nackdelar, t.ex. lätthet och hållbarhet för plastdunkar, eller robusthet och lång hållbarhet för metalldunkar.

Hur väljer jag rätt storlek på vattendunk för mina behov?

Tänk på hur mycket vatten du behöver bära med dig och välj en vattendunk som passar dina behov. Större dunkar kan vara idealiska för utomhusaktiviteter, medan mindre dunkar kan vara mer praktiska för daglig användning.

Är vattendunkar av plast säkra för dricksvatten?

Ja, de flesta vattendunkar av plast är säkra för dricksvatten, så länge de är tillverkade av material av livsmedelskvalitet och fria från skadliga kemikalier som BPA.

Sammanfattningsvis Om Vattendunkar

En vattendunk är ett billigt och mångsidigt verktyg som verkligen kan vara användbart i situationer där du behöver bära eller förvara dricksvatten. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 44

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.