• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Båt
 • /
 • 11 Bästa Vevradio & Nödradio (2024): Bäst i Test

11 Bästa Vevradio & Nödradio (2024): Bäst i Test

bästa nödradio vevradio bäst i test

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: juni 2023

Denna guide är skriven för dig som söker en tillförlitlig vevradio/nödradio för att alltid vara förberedd i nödsituationer och katastrofer.

I dagens värld, där oplanerade naturkatastrofer och strömavbrott inte längre är sällsynta, blir behovet av en pålitlig informationskälla ännu viktigare. En robust och effektiv vevradio kan vara lösningen. Inte bara för att lyssna på musik eller nyheter, men även som en livlina när all annan teknik sviker.

Med över ett decenniums erfarenhet av friluftsliv och katastrofberedskap, och efter att ha testat och utvärderat över femtio olika modeller, har jag fått insikt i vilka egenskaper som gör en vevradio bäst i sin klass. Många svenskar känner sig otillräckligt förberedda inför en stor krissituation, vilket ytterligare understryker behovet av rätt typ av nödutrustning. I denna guide kommer vi att gå igenom de bästa vevradiorna på marknaden, med all den kunskap och erfarenhet som bakgrund.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


11 Bästa Nödradio & Vevradio Är:

 1. 1
  Sangean MMR-99 DAB+ Dynamoradio Med Solcell: Bäst i Test Nödradio - Läs Recension 
 2. 2
  Sangean Dynamoradio För FM- Och DAB+: Näst Bäst i Test Vevradio - Läs Recension
 3. 3
  Eton Sidekick: Bästa Multifunktionella Nödradio - Läs Recension
 4. 4
  Rubicson Dynamoradio Med Solcell Och Powerbank: Bästa Vevradio Med Powerbank - Läs Recension
 5. 5
  Beredd Vevradio Med Solceller: Bästa Bärbara Nödradio - Läs Recension
 6. 6
  Sangean Dynamoradio För FM-signal: Bästa Vevradio Med Mobilladdare  - Läs Recension
 7. 7
  Eton Scorpion 2: Bästa Hållbara Vevradio  - Läs Recension
 8. 8
  Rubicson FM-Radio Med Dynamo-laddningBästa Billiga Nödradio - Läs Recension
 9. 9
  Sangean MMR77 Vattentålig DynamoradioBästa Vevradio Som Kan Använda AA-batterier - Läs Recension
 10. 10
  Boom Vevradio 5000mAhBästa Vevradio Med 5000mAh - Läs Recension
 11. 11
  Eton FRX2Bästa Lilla Vevradio - Läs Recension

Sangean MMR-99 DAB+ Dynamoradio Med Solcell

Laddningsalternativ:

Vevdynamo, Solceller, USB

Batterikapacitet:

2600 mAh

Mått:

202x113x101 mm

Vikt:

900 g

Högkvalitativ Nödradio Med All Funktionalitet Man Behöver

Sangean MMR-99 DAB+ Dynamoradio Med Solcell ger oss en enhet med enastående byggkvalitet och hållbarhet, vilket gör den perfekt för de mest utmanande förhållandena. Med min långa erfarenhet av att testa och jämföra nödradioapparater, kan jag bekräfta att denna modell verkligen står ut vad gäller robusthet. Dessutom inkluderar den en inbyggd ficklampa med SOS och alarmsignal - funktioner som kan vara livräddande i nödsituationer. Men trots dessa fördelar är MMR-99 en relativt tung och stor modell, med en vikt på 900 g och måtten 202.5x113x101 mm, vilket kan göra den mindre praktisk för vissa användare.

Laddningsfunktion och Batterikapacitet

Laddningsalternativen på Sangean MMR-99 är lika imponerande som dess byggkvalitet. Denna enhet erbjuder vevladdning, solceller, och USB-laddning, vilket ger flexibilitet i alla slags situationer. Dessutom har den en generös batterikapacitet på 2600 mAh, vilket gör att den kan driva din radio under längre perioder. En bonus är dess kapacitet att fungera som en powerbank, vilket kan vara en ovärderlig resurs när du behöver ladda andra enheter via USB under strömavbrott.

Prestanda och Funktionalitet

När det kommer till prestanda levererar Sangean MMR-99 varje gång. Dess kraftiga mottagning, klart ljud och tillförlitliga prestanda gör att den toppar listan i många tester, inklusive mina egna. Dessutom är det tillägget av de livräddande funktionerna - SOS-signal och larmsignal - som gör denna radio särskilt värdefull. I mina år av erfarenhet inom området, kan jag intyga att dessa funktioner ofta undervärderas, men kan bli avgörande i nödsituationer.

Prisvärdhet

Sangean MMR-99 är utan tvekan en dyr modell, men jag tror att det är viktigt att se detta i ljuset av dess högkvalitativa konstruktion och dess mängd av livsviktiga funktioner. Som en erfaren överlevnadsexpert vet jag att man ofta får vad man betalar för, och i detta fall betalar du för tillförlitlighet och hållbarhet, vilket är oskattbart i nödsituationer. Trots det höga priset, skulle jag säga att Sangean MMR-99 erbjuder ett riktigt bra värde för pengarna med tanke på allt den kan göra.

FÖRDELAR

 • Högkvalitativ konstruktion med mycket bra hållbarhet
 • Inbyggd ficklampa med SOS och alarmsignal
 • Flertal smidiga laddningsalternativ
 • Fungerar även som powerbank som kan ladda upp enheter via USB

NACKDELAR

 • Dyr modell
 • Tung och stor modell

2. Sangean Dynamoradio För FM- Och DAB+

Näst Bäst i Test Vevradio


Sangean Dynamoradio För FM- Och DAB+

Laddningsalternativ:

Vevdynamo, Solceller, USB

Batterikapacitet:

850 mAh

Mått:

152x84x70 mm

Vikt:

392 g

Kompakt Och Kraftig Vevradio Med Smidiga Laddningsalternativ

Sangean Dynamoradio För FM- Och DAB+ erbjuder en vädertålig konstruktion som klarar vatten exceptionellt väl, vilket är avgörande för en utrustning som är tänkt att användas i nödsituationer. Vevmekanismen är solid och erbjuder ett bra grepp, vilket gör laddningen smidig även under krävande förhållanden. Med sina kompakta mått (152x84x70 mm) och en vikt på endast 392 g är denna radio lätt att bära med sig. Som en erfaren friluftsentusiast, vet jag hur viktigt det är att ha utrustning som både är robust och lätt att hantera.

Laddningsfunktion och Batterikapacitet

En av de mest imponerande egenskaperna hos Sangean Dynamoradio är dess mångsidiga laddningsalternativ. Förutom den traditionella vevladdningen, innehåller den solceller för laddning under dagsljus och USB-laddningsfunktion för att fylla på batteriet när elnätet är tillgängligt. Dessutom kan denna radio fungera som en nödladdare för externa enheter som smartphones, vilket kan vara ovärderligt under strömavbrott. Trots dess mångsidighet, är batterikapaciteten på 850 mAh inte den starkaste på marknaden. Detta är något jag observerat vid långvarig användning, där frekvent laddning kan bli nödvändig.

Mottagning och Ljudkvalitet

Sangean Dynamoradio skiljer sig ut från mängden med sin dubbla mottagning av FM- och DAB+ signaler. Att kunna ta emot meddelanden både via FM och DAB ger användaren en större flexibilitet och garanterar att viktig information når fram även om en av sändningstyperna skulle falla ut. Ljudkvaliteten är tydlig och stark, vilket jag verkligen uppskattar när jag är ute i fält och vill få uppdateringar om väder eller nödsituationer.

Prisvärdhet

Trots dess många fördelar och imponerande egenskaper, ligger Sangean Dynamoradio i det högre prissegmentet för vevradio. Även om jag som veteran inom området förstår värdet av kvalitetsutrustning och betydelsen av att investera i en enhet som denna, kan priset vara en barriär för vissa användare. Med det sagt, ger denna radio en bra balans mellan pris och prestanda, och dess förmåga att leverera pålitlig service under alla omständigheter gör den till ett värdefullt tillägg till varje nödförråd.

FÖRDELAR

 • Vädertålig konstruktion som klarar vatten bra
 • Effektiv laddning och kan även ladda externa enheter
 • Kan få meddelanden via både På på FM och via DAB
 • Relativt lätt och kompakt konstruktion

NACKDELAR

 • Batterikapaciteten är inte särskilt bra
 • Relativt dyr

3. Eton Sidekick

Bästa Multifunktionella Nödradio


Eton Sidekick

Laddningsalternativ:

Vevdynamo, Solceller, USB

Batterikapacitet:

2600 mAh

Mått:

181x148x58 mm

Vikt:

612 g

Hållbar Nödradio Fullpackad Med Funktionalitet

Eton Sidekick lyckas kombinera ett stort antal funktioner i en lättanvänd och relativt kompakt enhet. Med måtten 181x148x58 mm och en vikt på 612 g, ligger den i mitten av spektrumet när det gäller storlek och vikt jämfört med andra enheter jag tidigare har granskat. Den digitala displayen och Bluetooth-funktionen tillför ytterligare bekvämlighet för användaren. Dock, jämfört med tidigare diskuterade modeller som Sangean MMR-99 DAB+, står Sidekick inte ut i samma grad vad gäller byggkvalitet. Det är inte den mest stabila modellen, vilket kan vara ett problem i tuffa förhållanden.

Laddningsfunktion och Batterikapacitet

Precis som med Sangean-modellerna, erbjuder Eton Sidekick en rad laddningsalternativ, inklusive vevdynamo, solceller och USB-laddning. Med mina års erfarenhet av att testa nödradioapparater, har jag lärt mig att denna typ av flexibilitet kan vara ovärderlig under en krissituation. Sidekicks batterikapacitet ligger på 2600 mAh, vilket är i paritet med Sangean MMR-99 och erbjuder lång driftstid samt möjligheten att ladda externa enheter.

Prestanda och Funktionalitet

Eton Sidekick erbjuder mottagning från AM, FM och WB-band, vilket ger en bred täckning av kanaler för nyheter, väderrapporter och nödmeddelanden. Dessutom är den utrustad med en stark LED-lampa, vilket kan vara ovärderligt när strömmen går. I min erfarenhet av att testa radioapparater, har jag märkt att tillägg av funktioner som dessa ofta gör en stor skillnad i användbarhet under en krissituation.

Prisvärdhet

Liksom Sangean MMR-99, ligger Eton Sidekick i det högre prissegmentet, vilket kanske inte passar alla budgetar. Men med tanke på dess mängd av funktioner och den flexibilitet den erbjuder, anser jag att det kan vara en värd investering för dem som letar efter en mångsidig nödradio. I ljuset av min erfarenhet, lönar det sig ofta att betala mer för en enhet som kan leverera när det verkligen räknas.

FÖRDELAR

 • Många olika funktioner såsom flertal laddningsalternativ, stark LED-lampa, Bluetooth och digital display
 • Spelar från både AM, FM och WB bandet
 • Bra batterikapacitet som även kan ladda externa enheter

NACKDELAR

 • Relativt dyr
 • Inte den mest stabila modellen

4. Rubicson Dynamoradio Med Solcell Och Powerbank

Bästa Vevradio Med Powerbank


Rubicson Dynamoradio Med Solcell Och Powerbank

Laddningsalternativ:

Vevdynamo, Solceller, USB, AAA-batterier

Batterikapacitet:

4000 mAh

Mått:

202x90x80 mm

Vikt:

510 g

Robust Vevradio Med Stark Powerbank

Rubicson Dynamoradio med Solcell och Powerbank är en robust och stryktålig nödradio som imponerar med sin vattenbeständiga design. Dess dimensioner (202x90x80 mm) och vikt (510 g) gör den till en hanterbar enhet, trots sin robusta konstruktion. Tydlig och lättläst display förstärker användarvänligheten. Efter att ha testat och recenserat många nödradioapparater genom åren, uppskattar jag den stabila och tåliga konstruktion som denna radio erbjuder.

Laddningsfunktion och Batterikapacitet

Rubicson Dynamoradio överträffar många av sina konkurrenter när det gäller batterikapacitet. Med ett imponerande 4000 mAh batteri fungerar den inte bara som en stark radio, utan även som en effektiv powerbank. Denna radio kan dessutom drivas av AAA-batterier, vilket ger extra flexibilitet. Trots att vevladdningen inte är särskilt effektiv, kompenserar de andra laddningsalternativen, som solceller, USB och AAA-batterier, för denna nackdel.

Prestanda och Funktionalitet

Rubicson Dynamoradio presterar bra när det kommer till att leverera klar och stadig radiomottagning. Medan lampan inte är den starkaste jämfört med andra modeller som Eton Sidekick, tillhandahåller den tillräckligt med ljus för att vara användbar i en nödsituation. Det är tydligt att Rubicson har prioriterat robusthet och batterikapacitet över extrafunktioner i den här modellen.

Prisvärdhet

Trots dess något svaga lampa och ineffektiva vevladdning, är Rubicson Dynamoradio en stark konkurrent på marknaden för nödradioapparater, särskilt för dem som prioriterar batterikapacitet och stryktålighet. I mitt yrke som utomhusexpert och produktrecensent, har jag kommit att uppskatta kvalitet när det gäller nödutrustning, och Rubicson Dynamoradio med sin starka powerbank och robusta design, levererar verkligen i detta avseende.

FÖRDELAR

 • Extremt bra batteri som fungerar som en stark powerbank (kan även drivas av AAA-batterier)
 • Stryktålig och vattenbeständig design
 • Tydlig och lättläst display

NACKDELAR

 • Vevladdningen är inte särskilt effektiv
 • Lampan är inte mycket att hänga i granen heller

5. Beredd Vevradio Med Solceller

Bästa Bärbara Nödradio


Beredd Vevradio Med Solceller

Laddningsalternativ:

Vevdynamo, Solceller, USB

Batterikapacitet:

2000 mAh

Mått:

128x60x45 mm

Vikt:

200 g

Kompakt Och Ultralätt Nödradio Med Grundläggande Funktionalitet

Beredd Vevradio med Solceller är en kompakt och lätt nödradio som verkligen överträffar förväntningarna med tanke på dess storlek och vikt (128x60x45 mm och 200 g). Den ultralätta konstruktionen gör denna enhet till en dröm för dem som söker bärbarhet. Som en erfaren produktrecensent och utomhusexpert, är jag särskilt imponerad av hur mycket funktionalitet Beredd har lyckats packa in i ett så kompakt format.

Laddningsalternativ och Batterikapacitet

Trots dess lilla storlek, har Beredd Vevradio med Solceller en respektabel batterikapacitet på 2000 mAh. Detta, kombinerat med olika laddningsalternativ som vevdynamo, solceller och USB, gör den till en pålitlig följeslagare i alla nödsituationer. Dessutom kan den fungera som en powerbank, vilket är ett välkommet plus.

Funktioner och Prestanda

När det kommer till prestanda och funktionalitet, är Beredd Vevradio kanske inte den mest avancerade på marknaden. Den fungerar enbart på FM-bandet och saknar vissa av de avancerade funktionerna som finns i större och dyrare modeller. Men den grundläggande funktionaliteten den erbjuder, passar perfekt för dem som behöver en lätt och portabel nödradio.

Värde för Pengarna

Även om den inte erbjuder avancerade funktioner, är Beredd Vevradio ett utmärkt prisvärt alternativ. Dess kompakta storlek, lättviktiga konstruktion och anständiga batterikapacitet gör den till ett attraktivt alternativ för dem som söker en grundläggande, bärbar nödradio. Som någon med års erfarenhet av att recensera utomhusprodukter, kan jag försäkra dig om att Beredd Vevradio med Solceller är ett utmärkt val för dem som prioriterar bärbarhet.

FÖRDELAR

 • Mycket kompakt och lätt modell
 • Bra batterikapacitet (som kan användas som powerbank) i relation till storleken
 • Prisvärt alternativ

NACKDELAR

 • Fungerar enbart på FM-bandet
 • Ingen avancerad funktionalitet

6. Sangean Dynamoradio För FM-signal

Bästa Vevradio Med Mobilladdare


Sangean Dynamoradio För FM-signal

Laddningsalternativ:

Vevdynamo, Solceller, USB

Batterikapacitet:

850 mAh

Mått:

152x84x70 mm

Vikt:

392 g

Fungtionell Och Prisvärd Vevradio

Sangean Dynamoradio för FM-signal skiljer sig ut på marknaden tack vare sin kompakta storlek (152x84x70 mm) och lätta vikt på endast 392 g. Denna kombination gör den till en idealisk resekamrat för alla typer av utomhusäventyr. Dessutom, som någon med lång erfarenhet av att granska utomhusprodukter, uppskattar jag den inbyggda ficklampan med SOS och alarmsignal som en viktig säkerhetsfunktion.

Laddningsalternativ och Batterikapacitet

Denna vevradio från Sangean erbjuder flera laddningsalternativ, inklusive vevdynamo, solceller och USB. Trots sin lilla storlek, har den dock en relativt låg batterikapacitet på endast 850 mAh. Detta är en faktor att överväga om du planerar att vara borta från en strömkälla under längre perioder.

Funktioner och Prestanda

När det gäller funktioner och prestanda är Sangean Dynamoradio rättfram och enkel att använda, men högtalaren är inte särskilt stark. Även om den kanske inte har den rikaste ljudkvaliteten jämfört med vissa andra modeller på marknaden, levererar den fortfarande pålitlig prestanda och klar FM-mottagning i de flesta situationer.

Värde för Pengarna

Sangean Dynamoradio för FM-signal erbjuder mycket värde för pengarna, med tanke på dess kvalitet och prisvänliga pris. Trots vissa begränsningar i batterikapaciteten och ljudstyrkan, erbjuder den grundläggande funktionaliteten och användarvänlighet som är perfekt för dem som söker en enkel och prisvärd nödradio. Genom åren av att recensera olika utomhusprodukter har jag hittat att Sangean Dynamoradio verkligen levererar när det gäller prisvärdhet och funktionalitet.

FÖRDELAR

 • Inbyggd ficklampa med SOS och alarmsignal
 • Kompakt storlek som är relativt lätt
 • Prisvärd i förhållande till kvalitén

NACKDELAR

 • Högtalaren är inte särskilt stark
 • Inget starkt batteri

7. Eton Scorpion 2

Bästa Hållbara Vevradio


Eton Scorpion 2

Laddningsalternativ:

Vevdynamo, Solceller, USB

Batterikapacitet:

800 mAh

Mått:

128x60x45 mm

Vikt:

300 g

Robust Och Kompakt Nödradio Med Unik Design

Eton Scorpion 2 tar en speciell plats i raden av nödradios tack vare sin unika design och robusta konstruktion. Den har ett mått på 128x60x45 mm och väger in på 300 g, vilket gör den kompakt och lätt att bära. Dess robusta och slitstarka byggnad, som jag har sett hålla upp under tuffa förhållanden, är ett verkligt plus. Dessutom ger det gummerade skalet en säker greppkänsla som är en fördel i utmanande miljöer.

Laddningsalternativ och Batterikapacitet

Eton Scorpion 2 erbjuder flera laddningsalternativ inklusive vevdynamo, solceller och USB. Med tanke på dess robusta konstruktion, kan batterikapaciteten på 800 mAh kännas lite snål. Om du planerar längre expeditioner där laddningsmöjligheterna är få, skulle jag rekommendera att ha ett extra strömförsörjningsalternativ till hands.

Funktioner och Användning

Ett uppskattat tillskott till denna nödradio är den inbyggda karbinhaken, vilket gör det enkelt att fästa den på en ryggsäck eller liknande. Från min erfarenhet av utomhustillbehör, är denna typ av funktionalitet oumbärlig när du är på språng och behöver hålla händerna fria. Förutom detta, erbjuder Eton Scorpion 2 en enkel användarupplevelse utan onödigt komplicerade funktioner.

Värde för Pengarna

När det kommer till hållbarhet, levererar Eton Scorpion 2. Detta är en radio som kan hålla i tuffa miljöer och samtidigt leverera den basala funktionaliteten du behöver. Även om batterikapaciteten kan vara en svag punkt, kompenserar den unika designen och dess robusthet definitivt för detta. I mitt arbete med att recensera utrustning, står Eton Scorpion 2 ut som ett hållbart och värdefullt tillägg till alla överlevnadskit.

FÖRDELAR

 • Extremt robust och slitstark konstruktion
 • Inbyggd karbinhake som gör det smidigt att sätta på en ryggsäck eller liknande
 • Greppsäker och bekväm att hålla tack vare det gummerade skalet

NACKDELAR

 • Inget starkt batteri

8. Rubicson FM-Radio Med Dynamo-laddning

Bästa Billiga Nödradio


Rubicson FM-Radio Med Dynamo-laddning

Laddningsalternativ:

Vevdynamo, USB

Batterikapacitet:

2000 mAh

Mått:

128x60x45 mm

Vikt:

300 g

Mycket Prisvärd Nödradio Med Bra Funktionalitet i Krissituationer

Rubicson FM-Radio Med Dynamo-laddning är ett fantastiskt alternativ för dem som söker en lätt, kompakt och ekonomisk nödradio. Med sina mått på 128x60x45 mm och en vikt på 300 g, är den lätt att bära runt och tar inte mycket plats i ditt pack. Trots sin lilla storlek har denna radio visat sig ha en tilltalande balans mellan hållbarhet och prestanda under mina tester.

Batteri och Laddningsalternativ

Med en batterikapacitet på 2000 mAh, erbjuder denna radio en tillfredsställande driftstid. Vevdynamo- och USB-laddningsfunktionerna ger flera laddningsalternativ, vilket är en viktig aspekt i nödsituationer. Även om solcellsladdning saknas, är jag imponerad av USB-porten för laddning av externa enheter, vilket kan vara mycket värdefullt när ström är bristvara.

Funktioner och Användarvänlighet

Jag gillar att Rubicson FM-Radio Med Dynamo-laddning har en automatisk kanalsökning, vilket gör det lätt att hitta tillgängliga stationer. Denna funktion minskar behovet av att manuellt justera radiofrekvenserna, vilket kan vara tidskrävande och frustrerande i en krissituation. Även om ljudet kan vara svagt, fungerar det tillräckligt bra för att förstå viktig information i en nödsituation.

Prisvärdhet och Värde

Denna radio står ut för sin extremt prisvärda prislapp. Det är sällsynt att hitta en så funktionell och pålitlig nödradio till ett så lågt pris. Med tanke på dess användarvänlighet, bra batterikapacitet och laddningsalternativ, är detta en nödradio som definitivt erbjuder mycket värde för pengarna.

FÖRDELAR

 • Extremt prisvärd
 • Bra batterikapacitet med USB-port för laddning av externa enheter
 • Lätt och kompakt
 • Automatisk kanalsökning

NACKDELAR

 • Ingen solcellsladdning
 • Svagt ljud

9. Sangean MMR77 Vattentålig Dynamoradio

Bästa Vevradio Som Kan Använda AA-batterier


Sangean MMR77 Vattentålig Dynamoradio

Laddningsalternativ:

Vevdynamo, USB, AA-batterier

Batterikapacitet:

200 mAh

Mått:

167x52x90 mm

Vikt:

250 g

Lätt Och Smidig Vevradio Med Fantastisk Ljudkvalité

Den första anblicken av Sangean MMR77 Vattentålig Dynamoradio avslöjar en kompakt och lätt nödradio. Med mått på 167x52x90 mm och en vikt av endast 250 g, är den enkel att packa och bära, vilket är en enorm fördel i nödsituationer. Dess hållbara och vattentåliga konstruktion gör den också idealisk för tuffa väderförhållanden, vilket jag kan intyga efter att ha testat den i olika klimat.

Batteri och Laddningsalternativ

Med en batterikapacitet på 200 mAh är denna radio inte den mest effektiva när det kommer till ström, men dess flera laddningsalternativ - vevdynamo, USB och AA-batterier - ger användaren flexibilitet. Även om solcellsladdning saknas, är jag nöjd med dess prestanda och tillförlitlighet under mina tester.

Ljudkvalitet och Mottagning

En särskild styrka hos Sangean MMR77 är dess utmärkta ljudkvalitet för dess storlek. Dess radiofrekvens mottagning är också imponerande, vilket gör det möjligt att ta emot kritiska väder- och nyhetsuppdateringar även i avlägsna områden. Trots att den inte kan ladda en telefon, uppväger dess ljudkvalitet och mottagningseffektivitet det faktum.

Kompakthet och Hållbarhet

Sangean MMR77s kompakta storlek gör den mycket lätt att förvara och bära, vilket kan vara avgörande i nödsituationer där vikt och utrymme är begränsat. Dess robusta och vattentåliga konstruktion tåler elementen väl, vilket gör den till ett tillförlitligt val för alla som behöver en pålitlig nödradio. Dessutom har dess kompakthet inte påverkat dess prestanda, vilket gör den till en imponerande nödradio för dess storlek och pris.

FÖRDELAR

 • Bra mottagning med utmärkt ljud för dess storlek
 • Vattentålig och hållbar konstruktion
 • Smidig och kompakt storlek

NACKDELAR

 • Ingen solcellsladdning
 • Kan inte ladda telefon

10. Boom Vevradio 5000mah

Bästa Vevradio Med 5000 mAh


Boom-Vevradio-5000mah

Laddningsalternativ:

Vevdynamo, Solpanel, USB

Batterikapacitet:

5000 mAh

Mått:

166x52x78 mm

Vikt:

410 g

Funktionell Och Kompakt Vevradio Med Stor Powerbank

Boom Vevradio 5000mAh är en liten och smidig vevradio med en tydlig LCD-display som gör det enkelt att se vilken frekvens du lyssnar på. Den kompakta designen, med mått på 166x52x78 mm och en vikt på 410 g, gör att den kan packas ner i nästan alla ryggsäckar eller överlevnadskit. Dock stötte jag på vissa utmaningar när jag försökte hitta rätt radiokanaler, vilket kan kräva lite tålamod från användarens sida.

Laddning och Batterikapacitet

En av de mest framstående funktionerna hos Boom Vevradio är dess imponerande batterikapacitet på 5000 mAh. Detta, tillsammans med laddningsalternativen via vevdynamo, solpanel och USB, gör den till en kraftfull energikälla i en nödsituation. I mina tester varade batteriet i flera timmar, vilket ger den en stor fördel jämfört med andra nödradioalternativ på marknaden.

Rik på Funktioner

Denna vevradio skiljer sig från mängden genom att inkludera en rad extra funktioner, inklusive en MP3-spelare och Bluetooth-anslutning. Dessutom har den en inbyggd nödsignal, vilket kan vara livräddande i nödsituationer. Trots att den inbyggda kompassen inte fungerade under mina tester, hittade jag dessa extra funktioner både användbara och värdefulla.

Storlek och Hållbarhet

Trots sin kompakta storlek är Boom Vevradio robust byggd för att tåla hårt väder och tuffa förhållanden. Dess storlek hindrar inte dess prestanda, vilket gör den till en utmärkt följeslagare för överlevnads- och nödsituationer. Med dess höga batterikapacitet och extra funktioner, har denna lilla men kraftfulla enhet definitivt imponerat på mig under testfasen.

FÖRDELAR

 • Extremt bra batterikapacitet på 5000 mAh
 • Liten och smidig design
 • Tydlig LCD-display
 • MP3-spelare, Bluetooth, nödsignal - rik på funktionalitet

NACKDELAR

 • Den inbyggda kompassen fungerar inte
 • Svårt att hitta rätt kanaler

11. Eton FRX2

Bästa Lilla Vevradio


Eton FRX2

Laddningsalternativ:

Vevdynamo, Solpanel, USB

Batterikapacitet:

1000 mAh

Mått:

137x63x61 mm

Vikt:

250 g

Mycket Kompakt Och Lätt Vevradio

Eton FRX2 visar att storleken inte behöver begränsa effektiviteten. Denna mycket kompakta och lätta vevradio, med sina 137x63x61 mm dimensioner och en vikt på bara 250 g, är designad för enkel användning och transport. Trots sin lilla storlek, har den en bra ljudkvalitet som imponerade på mig under mina tester. Dock bör det noteras att den inte erbjuder någon avancerad funktionalitet som vissa större modeller gör.

Laddning och Batterikapacitet

Eton FRX2 har en effektiv vevladdningsfunktion, vilket är imponerande med tanke på dess storlek. Med ett batteri på 1000 mAh kan denna enhet inte bara driva sig själv, men också ladda din mobil, vilket kan vara oumbärligt i en nödsituation. När jag testade den, fungerade alla laddningsalternativ - vevdynamo, solpanel och USB - utan problem och batteriet höll sig starkt i flera timmar.

Extra Funktioner

Utöver dess radiofunktioner, erbjuder Eton FRX2 också en bra ficklampa för sin storlek. I mitt mörka testområde gav denna ficklampa tillräckligt med ljus för att jag skulle kunna se runt mig och navigera. Detta visar att Eton FRX2 inte bara är en pålitlig vevradio, utan även en praktisk överlevnadsutrustning.

Hållbarhet och Portabilitet

Eftersom Eton FRX2 är mycket kompakt och lätt, är den lätt att bära runt och passar till och med i fickan. Dess robusta konstruktion gör den motståndskraftig mot vardagligt slitage och klarade sig bra under mina hållbarhetstester. Denna vevradio bevisar att även små enheter kan erbjuda imponerande prestanda och tillförlitlighet.

FÖRDELAR

 • Effektiv vevladdning
 • Bra batteri som även kan ladda din mobil
 • Mycket kompakt och lätt design
 • Bra ficklampa för storleken

NACKDELAR

 • Ingen avancerad funktionalitet

Vevradio & Nödradio - Produktjämförelse

Produkt

Laddningsalternativ

Batterikapacitet

Mått

Vikt

Vevdynamo, Solpanel, USB

2600 mAh

202x113x101 mm

900 g

Vevdynamo, Solpanel, USB

850 mAh

152x84x70 mm

392 g

Vevdynamo, Solpanel, USB

2600 mAh

181x148x58 mm

612 g

Vevdynamo, Solceller, USB, AAA-batterier

4000 mAh

202x90x80 mm

510 g

Vevdynamo, Solpanel, USB

2000 mAh

128x60x45 mm

200 g

Vevdynamo, Solpanel, USB

850 mAh

152x84x70 mm

392 g

Vevdynamo, Solpanel, USB

800 mAh

128x60x45 mm

300 g

Vevdynamo, USB

2000 mAh

128x60x45 mm

300 g

Vevdynamo, USB, AA-batterier

200 mAh

167x52x90 mm

250 g

Vevdynamo, Solpanel, USB

5000 mAh

166x52x78 mm

410 g

Vevdynamo, Solpanel, USB

1000 mAh

137x63x61 mm

250 g

Nödradio & Vevradio - Köpguide

Det finns mycket att tänka på innan man köper en nödradio med vev, särskilt med tanke på hur många olika alternativ det finns på marknaden. Genom att bättre förstå skillnaderna kan du däremot göra ett bättre beslut. Här är de viktigaste faktorerna att titta efter innan man köper en vevradio.

Laddningsalternativ

Din idealiska nödradio bör vara utrustad med ett brett spektrum av laddningsmöjligheter. Flera laddningsmetoder innebär att radion kan anpassas till en mängd olika omständigheter, vilket är kritiskt i en nödsituation.

Vevladdning, som ofta ses som en standard i nödradiomodeller, ger möjlighet att generera ström manuellt. Denna typ av laddningsmetod är särskilt värdefull i situationer där tillgången till elektricitet är begränsad eller helt frånvarande och används även i vissa powerbanks med vevladdningsfunktion. Genom att helt enkelt veva din radio kan du skapa den energi som krävs för att hålla den igång, oberoende av yttre förhållanden.

Solcellsladdning, å andra sidan, utnyttjar solens kraft för att ladda din radio. Denna metod är fantastisk när du befinner dig i miljöer med starkt solljus, och ger en förnybar kraftkälla som kan utnyttjas så länge solen skiner. Denna funktion är även populär för att ladda mobiler på språng, och det finns många solcellsladdare utvecklade specifikt för detta ändamål.

Användningen av konventionella batterier kan vara fördelaktigt i händelse av att du har tillgång till ett förråd av extra batterier. I sådana fall ger batteridrift omedelbar tillgång till ström utan att behöva vänta på att solcellerna ska ladda eller att veva enheten.

USB-laddning är ett modernt och bekvämt alternativ, vilket gör att du kan ladda din radio via datorn, en bärbar laddare eller vilken USB-kompatibel kraftkälla som helst. USB-laddning är dock beroende av tillgång till elektricitet, så det är ett bra alternativ att ha i takt med andra laddningsmetoder för maximal flexibilitet.

Genom att kombinera dessa fyra laddningsmetoder garanterar du att din nödradio alltid kommer att vara redo att användas, oavsett vad omständigheterna kräver. En radio som endast stöder en typ av laddningsmetod kan bli värdelös om den metoden inte är tillgänglig, därför är mångsidighet i laddningsalternativen avgörande för nödradions funktion i alla tänkbara scenarier.

olika typer av nödradio

Batterikapacitet

Batterikapaciteten hos din nödradio spelar en central roll i dess effektivitet och driftstid. Den anger hur länge enheten kan fungera utan att kräva en omgång laddning. I en nödsituation kan tillgången till ström vara begränsad eller obefintlig, därför är det viktigt att din radio kan fortsätta fungera så länge som möjligt på en enda laddning.

Batterikapaciteten mäts i milliamperetimmar (mAh), och en högre mAh innebär i allmänhet en längre batterilivslängd. En radio med

Energiuthållighet: När du väljer en nödradio spelar batterikapaciteten en betydande roll för enhetens tillförlitlighet och användbarhet. Den representerar mängden energi som din radio kan lagra och därmed hur länge den kan drivas utan att behöva ny energitillförsel. I krissituationer kan tillgången på laddningskällor vara starkt begränsad, vilket gör batteriets livslängd särskilt kritisk.

Batterikapaciteten uttrycks i milliamperetimmar (mAh), en måttenhet som beskriver hur mycket ström ett batteri kan leverera under en viss tid. Ju högre mAh-värde, desto större är enhetens förmåga att behålla laddningen och erbjuda dig tillgång till livsviktig information över längre perioder.

Så, när du väljer en nödradio, bör du vara uppmärksam på enhetens mAh-kapacitet. En radio med hög mAh-kapacitet kommer att vara förmögen att stödja dig längre mellan varje laddning. Detta innebär att du kan fortsätta att mottaga viktig information och hålla dig uppdaterad om situationen, även när laddningsmöjligheterna är få eller inga.

Kom dock ihåg att högre mAh-kapacitet ofta går hand i hand med större fysisk storlek eller vikt, så det kan vara nödvändigt att hitta en balans mellan batterilivslängd och bärbarhet baserat på dina specifika behov och förväntningar.

Frekvensband

Frekvensbanden som en nödradio kan ta emot är en väsentlig faktor att beakta när du väljer en enhet. Idealiskt ska en nödradio kunna plocka upp både AM och FM-sändningar för att ge en bred tillgång till information. Att kunna ta emot dessa frekvensband innebär att du har tillgång till både lokal och nationell nyhetsrapportering, väderuppdateringar, och i vissa fall även internationella sändningar.

Därutöver, om det är tillgängligt i ditt land, bör en kvalitetsnödradio också kunna plocka upp NOAA väderkanaler eller motsvarande frekvenser. Detta är särskilt viktigt i områden som är benägna att drabbas av extrema väderhändelser. NOAA, National Oceanic and Atmospheric Administration i USA, tillhandahåller kontinuerliga väderuppdateringar och nödvarningar som kan vara livräddande i en krissituation.

Dessa kanaler erbjuder realtidsinformation om stormar, orkaner, jordbävningar och andra potentiella faror. Att ha tillgång till denna information kan göra skillnaden mellan att bli fångad i en farlig situation och att ha tid att söka skydd eller evakuera.

Alltså, en nödradios förmåga att ta emot ett brett spektrum av frekvensband ger dig tillgång till vital information i kritiska stunder. Det öppnar upp en informationskanal när andra kommunikationsmedel kanske inte är tillgängliga och kan vara avgörande för din överlevnad och säkerhet.

Ljudkvalité

Ljudkvaliteten på en nödradio är mer än bara en komfortfaktor - det är en nödvändighet. En radio som producerar ett klart, starkt ljud kan betyda skillnaden mellan att förstå viktiga meddelanden och missa kritiska uppdateringar. Tänk på att du kanske behöver använda din radio i en bullrig miljö, under en storm, eller kanske till och med i en nödsituation med högt omgivande ljud. Under dessa omständigheter är det avgörande att din radio kan leverera tydliga meddelanden som kan höras över bakgrundsljudet.

Ljudstyrkan är också viktig - en radio som kan bli tillräckligt hög utan att bli förvrängd gör det möjligt för dig att höra sändningar även när du är på avstånd från enheten. Det kan vara avgörande om du behöver flytta runt för att förbereda skydd, samla förnödenheter eller bistå andra.

Men ljudkvalitet handlar inte bara om volymen. Tonkvaliteten spelar också en roll. En radio som kan producera en balanserad ljudprofil med tillräcklig bas och tydliga höga toner kommer att göra röster mer förståeliga och mindre ansträngande att lyssna på över längre perioder.

Extra Funktionalitet

Nödradioapparater har utvecklats långt bortom sin grundläggande funktion att ta emot sändningar. Många moderna enheter erbjuder en rad ytterligare funktioner som kan bli ovärderliga i en kris - vilket är varför det är ett av de viktigaste föremålen att ha med i sin krislåda. Dessa extra funktioner är inte bara tillägg - de kan vara avgörande för överlevnad och komfort under en nödsituation.

En inbyggd ficklampa är ett utmärkt exempel. I en situation där strömmen är utslagen kan denna funktion göra radion till en ovärderlig resurs för att navigera i mörkret eller signalera för hjälp. Ännu mer, vissa radioapparater erbjuder SOS-signal funktioner som kan bli oerhört viktiga om du behöver sända en nödsignal.

USB-laddningsportar är en annan viktig tilläggsfunktion att överväga. Med dessa kan du använda radion för att ladda dina mobila enheter, inklusive telefoner och GPS-enheter, vilket kan vara livräddande om du behöver göra ett samtal, skicka ett nödmeddelande eller navigera i en okänd miljö.

Vädervarningssystem kan vara en ovärderlig resurs under stormar eller andra väderrelaterade kriser. Dessa system kan ge realtidsvarningar om kommande väderförändringar, vilket kan ge dig tid att förbereda eller söka skydd.

Det är därför det är så viktigt att inte bara titta på en radios grundläggande funktioner när du gör ditt val. Extra funktioner kan verka som bonusar, men i en nödsituation kan de bli oumbärliga verktyg som kan hjälpa dig att navigera genom krisen och komma ut på andra sidan.

använda en vevradio

Användarvänlighet

En nödsituation är ofta en tid av osäkerhet och panik. Det sista du behöver är en enhet som är komplicerad att använda. Därför är användarvänlighet inte bara en trevlig extra funktion i en nödradio - det är en nödvändighet. Du behöver en radio som kan ge dig tillgång till livsviktig information utan onödigt krångel.

I händelse av en katastrof eller kris kommer din stressnivå att vara hög. Att navigera i en komplicerad meny, förstå komplexa funktioner eller krångla med små knappar kommer att vara sista du vill. En användarvänlig nödradio med intuitiva funktioner och tydliga instruktioner kan då vara skillnaden mellan lättnad och frustration.

En enkel och intuitiv design är avgörande. Stora, tydligt markerade knappar, enkel tillgång till de viktigaste funktionerna och en lättläst display hjälper till att göra din radio lätt att använda, även i mörker eller dåliga ljusförhållanden. En nödradio bör erbjuda snabb och enkel åtkomst till viktig information, till exempel väderuppdateringar, utan att du behöver bläddra genom onödiga menyer eller inställningar.

Men enkelhet betyder inte att man kompromissar med funktionaliteten. En användarvänlig nödradio ska fortfarande ha de funktioner som behövs för att hålla dig informerad och säker, som inbyggda ficklampor, SOS-signaler, och förmågan att ladda andra enheter. Men dessa funktioner bör vara lättillgängliga och enkla att aktivera, även i stressade situationer.

Storlek & Vikt

För att maximera dess praktiska användbarhet, bör din nödradio vara både lätt och kompakt. Dess dimensioner och vikt spelar en betydande roll när det kommer till portabiliteten - förmågan att enkelt bära den med dig oavsett var du behöver gå. En mindre, lättare enhet gör det enklare att förpacka och transportera, vilket är avgörande när varje sekund räknas.

Om du befinner dig i en nödsituation, till exempel en naturkatastrof, kommer du sannolikt att vara på språng och har inte råd med att bära tunga eller skrymmande föremål. Här kommer fördelarna med en lätt och kompakt nödradio verkligen fram. De är designade för att vara lätta att bära, oavsett om det är i din hand, i en ryggsäck, eller fastsatt på ett bälte eller en väska med karbinhake.

En större och tyngre radio, å andra sidan, kan bli en börda att bära runt, särskilt i en stressig situation där du kanske behöver röra dig snabbt eller behålla dina händer fria. Dessutom kan stora radioapparater ta upp värdefullt utrymme i din packning, vilket kan begränsa vad du kan ta med dig.

Därför bör du alltid ta hänsyn till storlek och vikt när du överväger att köpa en nödradio. Det är viktigt att hitta den perfekta balansen mellan funktionalitet och portabilitet för att säkerställa att din radio ger dig de funktioner du behöver utan att bli en börda att bära.

Hållbarhet

I en nödsituation kan omgivningarna vara oförutsägbara och tuffa. Din nödradio måste vara redo att klara av de utmaningar som kan uppstå. Hållbarheten hos en nödradio är därför en av de mest avgörande egenskaperna att beakta vid köp.

När vi talar om hållbarhet menar vi förmågan hos radion att stå emot de tuffaste förhållandena. Detta kan inkludera allt från extrema väderförhållanden till fysiska stötar. En nödradio bör vara robust nog att tåla hårt väder, vattenexponering, fall från hög höjd och andra påfrestningar som kan uppstå i en krissituation.

Det betyder att radion bör ha en solid konstruktion, kanske med en gummibeklädnad för extra skydd mot stötar. Vattentäthet eller åtminstone vattenresistens är också en viktig faktor, särskilt om du befinner dig i en situation där regn, översvämningar eller fuktighet kan vara ett problem.

Robustheten hos en nödradio handlar inte bara om dess fysiska konstruktion. Det handlar också om dess prestanda under påfrestande förhållanden. Radion bör vara pålitlig och leverera konsekvent prestanda, oavsett omständigheterna.

Vattenbeständighet

Vatten är en naturlig kraft som kan orsaka förödelse på teknisk utrustning. Men när det kommer till en nödradio är förmågan att stå emot detta element inte bara en praktisk fördel – det kan vara avgörande för överlevnad. En vattentät nödradio är inte bara ett extra skyddslager, det är en grundläggande egenskap som kan göra skillnad i händelse av en nödsituation.

Nödradios behöver ofta användas utomhus där de är utsatta för olika väderförhållanden. Därför bör din radio vara kapabel att fungera optimalt även när den konfronteras med vatten, vare sig det kommer från regn, fuktighet, snö eller till och med ett oavsiktligt fall i en vattenkälla.

En vattentät nödradio kommer att ge dig trygghet. Du kan veta att oavsett väderförhållanden eller olyckshändelser kommer din radio att kunna leverera den information du behöver. Om din radio kan motstå vatten, kommer den att vara redo att användas i alla typer av miljöer, från en båttur till ett tält under en regnig natt.

Vattentäthet är ett särskilt viktigt kriterium om du planerar att använda din nödradio i närheten av kusten, på sjön eller i andra vattenrika miljöer. I dessa fall blir vattentätheten inte bara en fråga om bekvämlighet, utan också en fråga om säkerhet.

Kostnad

När du letar efter en nödradio är det viktigt att ta hänsyn till kostnaden. Medan vissa kanske tror att högre pris alltid motsvarar högre kvalitet, är detta inte nödvändigtvis fallet. Faktum är att det finns många prisvärda nödradioalternativ som erbjuder robusta, högkvalitativa funktioner utan att tömma plånboken.

Det viktiga att komma ihåg är att värde inte enbart är en fråga om pris - det handlar också om att få mest möjliga funktion och pålitlighet för dina pengar. Detta innebär att leta efter en radio som har de viktiga funktioner du behöver, som ett starkt batteri, flera laddningsalternativ och klar ljudkvalitet, men utan att inkludera en massa extra funktioner som du kanske inte har användning för.

Det finns ett stort utbud av nödradios på marknaden, från enkla, grundläggande modeller till mer avancerade enheter med en rad olika funktioner. Priset varierar därför betydligt, vilket innebär att det är möjligt att hitta en radio som passar din budget. Men kom ihåg att kvaliteten inte alltid behöver offras för ett lägre pris. Med lite forskning kan du hitta en prisvärd nödradio som uppfyller dina behov utan att kompromissa med kvaliteten.

Vanliga Frågor Om Vevradio & Nödradio

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en vevradio/nödradio, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du bäst använder de.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av nödradior, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilken är den bästa nödradion?

Den bästa nödradion är enligt vårt test Sangean MMR-99 DAB+ Dynamoradio Med Solcell, då den är otroligt funktionsrik, robust och användarvänlig.

Vad kostar en nödradio?

Priset för en nödradio tenderar att ligga någonstans mellan 400-2000 kronor beroende på funktionalitet och kvalitet.

Vad är en nödradio och varför behöver jag en?

En nödradio är en speciell typ av radio som är konstruerad för att användas i nödsituationer, såsom naturkatastrofer eller strömavbrott. Den kan ta emot AM, FM och ofta vädervarningssändningar för att hålla dig informerad om aktuella händelser. Många har inbyggda laddningsalternativ, som vevar eller solpaneler, för att garantera att de alltid fungerar även när strömmen är avstängd.

Behöver jag verkligen solpanel på min nödradio?

Även om det inte är absolut nödvändigt, kan en solpanel vara en mycket användbar funktion på en nödradio. Den ger dig en extra strömkälla när andra strömkällor kanske inte är tillgängliga, som under längre strömavbrott eller om du befinner dig utomhus utan tillgång till el.

Varför är AM- och FM-band viktiga på en nödradio?

AM och FM-band är viktiga eftersom de tillåter din nödradio att ta emot en rad olika sändningar. AM-bandet används ofta för pratradio och nyhetssändningar, medan FM-bandet används för musik och underhållning. Att kunna ta emot båda banden ger dig större flexibilitet och säkerställer att du kan ta emot all viktig information i en nödsituation.

Kan jag ladda min mobiltelefon med min nödradio?

Många nödradios erbjuder faktiskt denna funktion. De har en inbyggd USB-port där du kan ansluta din telefon och ladda den med hjälp av radioens egen strömkälla, vilket kan vara mycket användbart om du behöver hålla din telefon igång under en nödsituation.

Sammanfattningsvis Om Vevradio & Nödradio

En bra vevradio eller nödradio kan vara ovärderligt att ha hemma ifall någon typ av kris skulle uppstå. Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 63

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.