• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Jackor
 • /
 • 6 Bästa Vinterjacka För Dam & Herr: Bäst i Test (2024)

6 Bästa Vinterjacka För Dam & Herr: Bäst i Test (2024)

vinterjacka bäst i test

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: maj 2023

Att spendera tid ute under vintern här i Sverige kan vara en mycket trevlig upplevelse, men utan rätt kläder kan det snabbt bli obekvämt och kallt. En robust, värmande och snygg vinterjacka är därför något som vi alla behöver under vintern.

Vi har spenderat otaliga timmar ute i naturen och städer under de kalla vintermånaderna, och vet med oss vikten av en hållbar vinterjacka. Det har också gett oss möjligheten att prova en rad olika modeller, vilket vi i denna guide har skapat en sammanfatta och jämförelse mellan de mest populära alternativen.

Vi har testat allt ifrån mer vardagliga modeller som är designade för användning i städer, till prestationsfokuserade alternativ som fungerar perfekt ute i vildmarken.

För mer bakgrundsinformation kan du se vår jämförelsetabell, samt våra köptips som följer våra toppval.


De 6 Bästa Vinterjackorna För Dam & Herr Är:


Fjällräven Men's Yupik Parka

Kategori:

Vardaglig

Vikt:

1820 g

Isolering:

Supreme Microloft Syntetisk

Värmande & Effektiv Vinterjacka i Snygg Vardaglig Design

Fjällraven tillverkar snygga friluftplagg som ligger på gränsen mellan vardag och prestanda (åtminstone vardagliga nivåer av prestanda). Nuuk & Yupik Parka är ett hållbart plagg som erbjuder solid värme och väderbeständighet med 250g/m syntetisk Supreme Microloft-isolering, ett vatten- och vindtätt yttre skal och rena linjer som representerar företagets skandinaviska arv.

Du får också ett väl avrundat sortiment av förvaring och funktioner, inklusive en fleecefodrad och pälskantad avtagbar huva, hela 10 fickor totalt och ribbstickning i nacken för att stänga ute drag. På det hela taget är det en raffinerad, väderberedd vinterparka med stor uppmärksamhet på detaljer. 

Om du gillar Fjällravens design (det gör vi) och inte behöver dunisoleringens låga vikt eller imponerande packbarhet är Nuuk & Yupik Parka ett bra alternativ. Med det sagt är den för tung och skrymmande för att ta med sig under tuffare fysiska äventyr, samtidigt som den saknar den luftiga, mysiga känslan av dunstoppade alternativ.

Men letar du efter något som kommer att skydda dig från kyla och vind under många år framöver, utan att se taskig ut, finns det inget bättre val än Fjällrävens Parkas. För att ha syntetisk isolering är det däremot ett av de dyrare alternativen, och det finns mycket billigare vardagsmodeller för de som är på en tajtare budget.


FÖRDELAR

 • Mycket snygg passform och utseende
 • Värmande och bekväm
 • Lång design

NACKDELAR

 • Dyrare alternativ för syntetiskt foder
 • Ganska stor och bulkig

Fjällräven Men's Expedition Down Lite Jacket

Kategori:

Vardaglig/Prestation

Vikt:

1260 g

Isolering:

Gåsdun (700 fyllnadsgrad)

Högpresterande & Värmande Vinterjacka Med Gåsdun

Om du letar efter en högkvalitativ vinterjacka som du kan lita på i alla temperaturer finns det inte många bättre jackor att välja på än Fjällrävens Expedition Down Lite. Det är i och för sig en mer avskalad version från Fjällrävens klassiska Expedition Lite, med ungefär 30% mindre fyllning vilket resulterar i en betydligt lägre vikt och storlek, utan att försämra värmen särskilt mycket.

Tack vare det högkvalitativa gåsdunet på 700 fill power kan du känna dig säker att du bibehåller kroppsvärmen, även under de kallaste vinterdagarna här i Sverige.

Vi gillar som sagt Fjällrävens design väldigt mycket, och det är något som vi tenderar att utnyttja till vardags här i Sverige på vintern, men denna modell är så pass lätt, komprimerbar och effektiv att den också kan utnyttjas väl vid tuffare aktiviteter såsom skidåkning, vandring och liknande.

Den största nackdelen med denna modell är priset, då du betalar ett premium för denna typ av värmande vinterjacka med riktigt gåsdun istället för syntetiskt fyllning. Den kommer också med bra förvaringsmöjligheter över 5 olika fickor, en avtagbar huva, och en innerficka för värdesaker. Allt som allt är det en av de bättre vinterjackorna du kan köpa, särskilt om du behöver något som ser tillräckligt snyggt ut till vardags, men som klarar tuffare klimat.

FÖRDELAR

 • Mycket snygg passform och utseende
 • Lätt, smidig och lätt att packa
 • Håller värme otroligt väl

NACKDELAR

 • Dyrare alternativ

Peak Performance Men's Frost Down Jacket

Kategori:

Vardaglig/Prestation

Vikt:

841 g

Isolering:

Gåsdun (700 fyllnadsgrad)

Modern & Lätt Dunjacka Som Är Perfekt Till Vardags

Om du letar efter en vinterjacka som du kan ha på dig varje dag utan att känna dig för skrymmande eller olämplig är Peak Performance Frost Down perfekt. Den har en mycket modern och snygg design, med en smal passform som gör det lätt att lägga under den.

Dunfyllningen är också av utmärkt kvalitet, med 700 fill power gåsdun som ger bra värme för sin relativt låga vikt. Detta innebär också att den packas ner tillräckligt litet för att rymmas i en dagsryggsäck eller handbagageväska, vilket är bra om du reser.

En nackdel med Peak Performance Frost Down Jacket är att den inte har lika mycket isolering som några av de andra jackorna på den här listan, så den är inte idealisk för extremt kallt väder. Men om du om du letar efter en vardagsjacka som du kan använda i många olika klimat (även på våren och hösten under kallare dagar) är det ett bra alternativ.

FÖRDELAR

 • Diskret & snygg design
 • Mycket lätt och packbar
 • Håller värme bra för storleken

NACKDELAR

 • Begränsat stöd Tunnare isolering med mindre isolering

Patagonia-Men_s-Tres-3-in-1-Parka

Kategori:

Vardaglig/Prestation

Vikt:

1307 g

Isolering:

Gåsdun (700 fyllnadsgrad)

Smart & Prisvärd 3-i-1 Vinterjacka För Alla Dina Jackbehov

Det kan vara svårt att hitta en vinterjacka som både är varm och ser bra ut för vardagligt bruk, men Patagonia har hittat en bra lösning med Tres 3-in-1 Parka. Den här jackan är välisolerad, bekväm, helt vattentät och har rena linjer som fungerar bra i en mängd olika situationer. Dessutom ger den mångsidiga 3-i-1-konstruktionen dig möjlighet att bära bara det vattentäta skalet på regniga dagar eller dra in det inre dunlagret med dragkedja när temperaturen sjunker.

Det är sant att Tres inte erbjuder samma rörelseomfång som mer prestandainriktade jackor, men det är ett bra alternativ för användning runt om i staden och kalla perioder på platser runt om i Sverige.

Man kan tänka att kvalitén tar stryk i och med att det är en 3-i-1 lösning där du får tre olika jackor, men här har Patagonia verkligen inte snålat. Materialen och byggkvaliteten är utmärkta, vilket är något vi har kommit att förvänta oss av märket.

Med hela 700 fill power så kämpar den även med andra dyrare modeller såsom Fjällrävens ovan, och kan därför vara ett utmärkt val om du behöver ett helt kit hur som helst. På det hela taget är Tres ett utmärkt alternativ om du behöver en mångsidig och prisvärd vinterjacka.

FÖRDELAR

 • Prisvärt set av jackor
 • Mycket effektiv och värmande
 • Mångsidig, finns någon kombination för varje läge

NACKDELAR

 • Dyrare alternativ (i förhållande till enbart en vinterjacka)

Marmot Men's Guides Down Hoody

Kategori:

Vardaglig

Vikt:

510 g

Isolering:

Gåsdun (700 fyllnadsgrad)

Mycket Billig & Tunn Vinterjacka Med Bra Dunfyllning

Marmot Guides Down Hoody är en av de mest prisvärda vinterjackorna på den här listan, och den är också en av de lättaste. Trots den låga prislappen har den högkvalitativ 700-fyllig gåsdunisolering som gör ett utmärkt jobb med att fånga in värme och hålla dig bekväm även när temperaturerna sjunker under vintern.

Eftersom den är så lätt och tunn är Guides Down Hoody dock inte lämplig för mycket kallt väder eller extrema förhållanden. Den väger strax över ett halv kilo, vilket rimligtvis gör den lätt och packbar, men kommer på bekostnad av tunnare isolering.

Den är inte heller lika hållbar som några av de andra jackorna på den här listan, så den är inte idealisk om du letar efter något att bära varje dag.

Men om du letar efter en billig vinterjacka som du kan använda för avslappnade promenader eller på stan är Marmot Guides Down Hoody ett bra alternativ. Och eftersom den är så lätt kan du enkelt packa ner den eller ta med den på resan.

FÖRDELAR

 • Mycket billig
 • Bra dunisolering trots låga pris
 • Lätt och packbar

NACKDELAR

 • Tunn isolering
 • Inte samma höga kvalité som premiumalternativ

6. Mountain Works Cocoon

Bästa Snygga Långa Vinterjacka För Dam


Mountain Works Cocoon

Kategori:

Vardaglig

Vikt:

1300 g

Isolering:

Gåsdun (550 fyllnadsgrad)

Trendig & Värmande Vinterjacka För Dam i Lång Design

Om du letar efter en värmande vinterjacka som sitter perfekt under vinterhalvåret, är Mountain Works Cocoon en av våra absoluta favoriter. Med en lång och modern design den skyddar dig från kylan med stil utan att kompromissa med funktionaliteten. Isoleringen av 550-fill gåsdun är också utmärkt, vilket gör den till ett utmärkt val för vardagligt bruk under vintern.

Eftersom Cocoon är utformad mer för mode än funktion har den dock inte lika många fickor som några av de andra jackorna på den här listan. Och även om dunisoleringen är bra är den inte lika högkvalitativ som vissa av de prestationsinriktade alternativen.

Men om du letar efter en snygg och moderiktig vinterjacka som håller dig varm under de kalla månaderna är Mountain Works Cocoon ett utmärkt val. 

FÖRDELAR

 • Riktigt snygg och modern design
 • Bra dunisolering trots låga pris

NACKDELAR

 • Begränsat med fickor
 • Inte samma högkvalitativa dun som vissa prestationsinriktade alternativ

Vinterjackor - Produktjämförelse

Produkt

Ca Pris

Kategori

Vikt

Isolering

4995 kr

Vardag

1820 g

Supreme Microloft Syntetisk

6995 kr

Vardaglig/Prestation

1260 g

Gåsdun (700 fyllnadsgrad)

3995 kr

Vardaglig/Prestation

841 g

Gåsdun (700 fyllnadsgrad)

 6995 kr

Vardaglig/Prestation

1307 g

Gåsdun (700 fyllnadsgrad)

1600 kr

Vardag

510 g

Gåsdun (700 fyllnadsgrad)

4299 kr

Vardag

1300 g

Gåsdun (550 fyllnadsgrad)

Vinterjacka För Dam Och Herr - Köpguide

Det finns en rad olika faktorer att ta hänsyn till innan du köper en vinterjacka. Letar du efter det bästa möjliga alternativ för dig och din situation kan det vara värdefullt att närmare förstå vad som skiljer de olika modellerna åt.

Typ Av Vinterjacka: Vardaglig Eller Prestationsoptimerad?

Den absolut viktigaste frågan att ställa dig själv innan du köper en vinterjacka är hur du planerar att använda denna. För någon som enbart behöver en varm jacka att ha på sig under vintern till och från jobbet kanske inte har lika stora prestationsbaserade behov som någon som spenderar majoriteten av sina vinterdagar utomhus i naturen.

De jackor som är designade för vardaglig användning runt om i staden fokuserar ofta mer på utseende och mindre på tekniska egenskaper, samtidigt som de fortfarande har en god värmenivå.

vinterjacka i staden

Mer prestationsbaserade vinterjackor som är utformade för utomhusaktiviteter som vandring eller skidåkning ofta mer avancerade material och konstruktionstekniker för att ge maximal värme och funktionalitet i tuffare klimat. Dessa modeller tenderar även att vara lättare, då vikten oftast spelar en större roll under dessa typer av aktiviteter.

Att gå för en mer vardaglig modell kommer att spara dig en hel del pengar, så om du vet med det att du inte behöver någon teknisk vinterjacka rekommenderar vi generellt att gå för dessa billigare modeller. Den huvudsakliga kompromissen kommer oftast i form av vikt, packbarhet och rörelsefrihet - saker som är viktiga under fysiska aktiviteter, men som man kan leva utan när man pendlar på morgonen.

Isolering: Dun vs Syntetisk Isolering

Vinterjackor använder sig av en isolering för att bibehålla värme, och denna är fylld av antingen ankdun/gåsdun eller syntetiskt isolering. Vi tenderar att föredra ankdun, då detta är överlägset bättre än syntetisk isolering, men även dyrare. De vinterjackor som använder ankdun kommer att vara de varmaste, lättaste och mest komprimerbara modellerna.

Ankdun förlorar dock sina isolerande egenskaper när det blir blött, medan syntetisk isolering fortfarande fungerar. Detta innebär att om du planerar att använda din vinterjacka i mycket våta förhållanden, eller om du har en högre kroppstemperatur och tenderar att svettas mer, kan syntetisk isolering vara ett bättre val för dig.

Annars kan syntetisk fyllning fortfarande fungera mycket bra, särskilt om du är på en begränsad budget. Vårt toppval (Fjällräven Men's Yupik Parka / Fjällräven Women's Nuuk Parka) har till exempel en syntetisk fyllning som är mycket effektiv, vilket också resulterar i ett något lägre pris än om de använt sig av ankdun.

Värme

Vi pratade just om vilken typ av isolering jackan utnyttjar, men detta är bara en av variablerna som avgör just hur värmande en viss jacka är. Hur tjockt och kraftfullt denna isolering är har också en avgörande roll, utöver saker som ytter- och innermaterial, lager, och hur varm du personligen brukar känna dig.

varm vinterjacka

Fyllnadsgraden (Fill Power)

Fyllnadsgraden (Fill power) är den mest marknadsförda specifikationen bland vinterjackor och parkas, och avser specifikt dun (nästan alla jackor på den här listan är av dun). Ju högre siffra (600 fyllning, 700 fyllning, 800 fyllning osv.), desto mer loft och värme ger den och desto lättare kan den komprimeras när du packar ihop den.

Premiumdun är också det dyraste, vilket är anledningen till att du ser att det här numret korrelerar löst med priset. Vinterjackor med hög prestanda har vanligtvis 800-fill eller mer, medans billigare modeller ofta har 450-700.

Fyllnadsvikt

En annan faktor att hålla ögonen öppna för utöver fyllnadsgraden är fyllnadsvikten. Fyllnadsgraden mäter kvalitén av dunet, medans fyllnadsvikten helt enkelt mäter vikten, vilket ofta korrelerar med dess värmande effekt. Det kan vara svårt att förstå sambandet mellan dessa två mått, särskilt om du försöker jämföra två modeller med helt skilda fyllnadsgrader och vikter.

Det bästa är att hitta två modeller med liknande fyllnadsgrad, och sedan jämföra dess fyllnadsvikt för att bättre förstå skillnaden. Tyvärr är detta något som tillverkarna inte alltid förmedlar.

Lager-På-Lager

En annan mycket viktig faktor som kommer att avgöra hur varm eller kall du är vad du har på dig under din vinterjacka. Utan några lager under jackan såsom underställ, fleecetröja och liknande kan du snabbt bli kall, trots att du använder en mycket varm vinterjacka.

Lager-på-lager principen är mycket kraftfull, och kan utnyttjas för att öka värmen då jackan inte riktigt räcker till. Under de kallaste vinterdagarna kan det till exempel vara en bra idé att ta på sig en extra vindjacka eller lättviktsjacka under din vinterjacka eller parka som ett extra mellanlager.

lager på lager vinterjacka

Det kanske låter som mycket isolering, men det är alltid enkelt att ta av eller öppna upp om du känner dig varm, vilket är varför lager-på-lager principen är så effektiv.

Vikt & Komprimerbarhet

Som vi nämnde tidigare kommer vikten och kombinerbarheten av en viss vinterjacka inte att vara den avgörande faktorn i allas beslut, särskilt inte om du framför allt vill använda den till vardags.

Men om du planerar att ta med dig jackan på långa resor, eller om du letar efter en modell som lätt kan packas ihop och förvaras, är det definitivt något att tänka på.

De lättaste och mest komprimerbara modellerna tenderar att använda ankdun - så håll utkik efter det om du vill ha något lätt och smidigt.

Vatten- och Snöresistant

Dun förlorar sin förmåga att isolera när det blir blött, och därför erbjuder alla jackor på den här listan ett visst skydd mot nederbörd. De flesta jackor är vattenavvisande, vilket innebär att de har ett tätt vävt yttertyg och en DWR-beläggning (Durable Water Repellant) som absorberar och avleder lätt fukt.

Om du kombinerar detta med behandlat dun (en behandling som läggs till själva dunet och som minskar vattenabsorptionen och hjälper det att torka snabbare) har du ett ganska effektivt system även i våt och tung snö.

I verkligheten är det osannolikt att du behöver fullständig vattentäthet om du kommer att bära en robust vinterjacka. Men om du hamnar i ett plötsligt skyfall eller måste korsa en flod är det bra att veta att din jacka klarar det. De flesta modeller kommer däremot med tillräckligt skydd för att klara av de flesta situationer, men prestationsbaserade modeller tenderar att ha ett kraftigare skydd mot regn och vind. Med det sagt är de sällan lika effektiva mot regn som riktiga regnjackor och skaljackor.

Vindskydd

Att utsätta dig själv för mycket vind under en lång kall dag kan snabbt leda till en situation där du börjar frysa. Det finns en rad olika faktorer som avgör hur effektiv en viss vinterjacka är mot vind, såsom tjockleken av isoleringen, yttertyget samt det inre lagret. Men det är ytterskalet som kommer att ha den största påverkan.

vinterjacka naturen

Bland dyrare modeller det är inte ovanligt att man hittar högkvalitativa membran som ger ett utmärkt vindskydd. Men även några av de billigare modellerna på den här listan har ett hyfsat vindskydd tack vare sina tätt vävda yttertyger.

Design & Passform

Designen på en vinterjacka är lika viktig (om inte viktigare) som material och funktioner för många personer. En bra vinterjacka ska ha en bekväm passform som gör att du kan röra dig fritt och inte känner dig begränsad på något sätt. Den ska också vara tillräckligt lång för att skydda ländryggen och höfterna från kallt drag, men inte så lång att den är i vägen när du flyttar runt.

Designen bör också ta hänsyn till de olika sätt som du vill bära jackan på. De flesta modeller har till exempel en huva som kan tas av eller justeras för bättre sikt. Vissa modeller har också fickor som är särskilt utformade för att hålla föremål som telefon, plånbok eller nycklar.

Det finns några andra designfunktioner att hålla utkik efter, till exempel dragkedjor under armarna som gör att du kan ventilera jackan utan att ta av den) och puderskidor (tygpaneler som stänger ute snö när du åker skidor eller snowboard).

När det gäller passformen är det viktigt att hitta en jacka som inte sitter för tajt eller för trångt . Du ska kunna lägga jackan över en tröja eller fleece utan att det känns för trångt. Och när du rör armarna eller kroppen ska jackan följa med utan att det känns som om den är på väg att rivas upp i sömmarna.

Damspecifika Vinterjackor

Som en allmän regel tenderar herrjackor att vara något större och mer boxiga än damjackor, med smalare axlar och smalare midja. Damjackor är däremot utformade för att sitta närmare kroppen och har ofta en mer timglasform.

Vissa kvinnor tycker att herrjackor är för stora och för boxiga, medan andra tycker att de är precis lagom stora. Det handlar verkligen om personliga preferenser. Men om du letar efter något med en bättre passform specifikt framtagen för kvinnor rekommenderar vi absolut att köpa en damjacka.

Nästan alla större tillverkare säljer vinterjackor i både dam- och herrmodeller.

Vanliga Frågor Om Vinterjackor För Dam Och Herr

Vi har gått igenom allt du behöver veta inför ditt köp av en vinterjacka, från vad du ska tänka på när du köper dem till hur du ser till att de är bekväma.

Men vi vet att det fortfarande finns mycket mer att lära sig. Därför har vi sammanställt en lista med vanliga frågor om dessa typer av jackor, så att du kan få all information du behöver på ett och samma ställe.

Vilka är de bästa vinterjackan för dam?

Den bästa vinterjackan för dam är enligt vårt test Fjällräven Women's Nuuk Parka, en mycket hållbar, värmande och snygg vinterjacka.

Vilken är den bästa skidjackan för herr?

Den bästa vinterjackan för dam är enligt vårt test Fjällräven Men's Yupik Parka, en mycket hållbar, värmande och snygg vinterjacka.

Vad kostar en vinterjacka?

Vinterjackor kostar oftast mellan 2000-7000 kr, vilket till stor del varierar beroende på kvalité och den teknologi som används i jackan.

Vilken är den bästa vinterjackan för extrem kyla?

Den bästa vinterjackan för extrem kyla i vårt test är Fjällräven Men's Expedition Down Lite Jacket / Women's Expedition Down Lite Jacket.

Hur rengör jag min vinterjacka?

De flesta vinterjackor kan tvättas i maskin på en skonsam tvättcykel men det är alltid bäst att kontrollera skötseletiketten innan du tvättar.

Vad är skillnaden mellan en skidjacka och en vinterjacka?

En skidjacka är vanligtvis tillverkad av vattentät och andningsbara material för att hålla dig torr och bekväm i backen, medan en vinterjacka är tillverkad av isolerande material för att hålla dig varm i kallt väder.

Skidjackor tenderar att vara närmare skaljackor i designen, medans vinterjackor fokuserar mer på dunmodeller.

Sammanfattningsvis Om Vinterjackor

En bra vinterjacka är ett måste när man bor i ett så kallt land som Sverige .Vi hoppas därför att du med hjälp av denna guide kan ta ett mer informativt val gällande vilken som passar dig och din situation bäst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 65

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.