Bug Out Bag / Krisväska: Checklista För Nödsituationer

bug out bag checklista

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juni 2023

Att bygga en bug out bag (går även under namn såsom 72-timmarskit, krisväska, kriskit, etc) är en av de viktigaste stegen du kan ta för att bli bättre förberedd inför oväntade situationer.

De här packade och färdiga väskorna fungerar som ett nödkit för situationer då du behöver lämna hemmet snabbt och som är fylld med användbara förnödenheter och verktyg.

Oavsett om du tvingas använda det eller inte, kan det vara bidra mycket att endast veta att den finns där - om något skulle hända.


Checklista För Bug Out Bag

Att sätta ihop en bug out bag kan vara en skrämmande uppgift, särskilt om man inte vet vart man ska börja. Vi har därför sammanställt en checklista med de förnödenheter och verktyg som en krisväska borde innehålla.

Goda och dåliga nyheter: Det finns ingen ultimat bug out bag. Det finns helt enkelt för många variabler för att det ska finnas ett universellt svar som är perfekt för alla människor i alla situationer. Så den goda nyheten är att du inte behöver stressa över att vara perfekt.

Ändå finns det fortfarande tydliga, livsavgörande skillnader mellan en bra och en dålig krisväska. Många packar dessa för tunga för att vara användbara, till exempel för att de (felaktigt) antar att de definitivt kommer att ha tillgång till ett fungerande fordon.

I slutändan handlar det om att avväga vad du tror kommer att vara viktigt för dig och din eventuella framtida situation. Du kan använda vår checklista nedan för att hjälpa dig prioritera.

bug out bag saker

Eftersom en enda lång generell lista inte är särskilt hjälpsamt, har vi valt att prioritera diverse utifrån tre olika nivåer:

Bug Out Bag - Level 1

En mindre krisväska som gärna väger mindre än 10 kg, rymmer runt 25 liter, kostar 5000-10000 kronor.

Ett bra allroundkit som ger dig mycket värde för pengarna. Innehålls mässigt checkar den av alla de viktiga sakerna du behöver för att överleva några dygn bortifrån. Byggt för mer "normala" krissituationer och förser dig med en lätt och smidig packning.

Bug Out Bag - Level 2

En större krisväska som väger under 15 kg, rymmer runt 40 liter, kostar 8000 - 23000 kr.

Här lägger vi till ytterligare saker som kan vara användbara om du behöver spendera en längre tid bortifrån. Saker som en solpanel, extra sovutrustning och mer robusta kläder för vinterklimat inkluderas här. Något mer otymplig och tyngre packning, men bör klara av 99% av alla nödsituationer under en rimlig tid.

Förutom de saker vi listat ovan innehåller dessa även:

Bug Out Bag - Level 3

En stor krisväska som väger runt 20 kg, rymmer runt 50 liter, kostar 10000 - 30000 kronor.

Ett fullt utrustat kit med allt du behöver för att kunna leva utomhus under längre tid. Mycket tyngre än 20 kilo hade vi inte rekommenderat, då det redan är väldigt tungt att bära på om du tvingas på en längre vandring.

Förutom det vi nämnt ovan kan dessa även innehålla saker såsom:

 • Extra AA/AAA-batterier
 • Stormsäkra tändstickor
 • Lättviktstält
 • Fysisk karta
 • Mer kläder (särskilt strumpor)
 • Lysstavar
 • Sovmask och öronproppar
 • Bälte
 • Solskydd
 • Insektsskydd
 • Kortlek

Vad Är En Bug Out Bag?

En bug out bag (även kallat för en go-bag) är i korta termer en krisväska som du kan att ta med dig i händelse av en nödsituation eller naturkatastrof.

Även om en "krisväska" kan betyda många olika saker (t.ex. en väska som du har i bilen under snösäsongen), anser vi att en bug out bag är det som ligger närmast ett unikt nödutrustningskit, vars mål är att förse dig med förnödenheter och verktyg som kan hantera de mest varierande scenarierna.

bug out bag vad är det

Det är viktigt att tänka igenom vad dessa bör innehålla (eller inte), så att du kan fatta dina egna beslut när du sätter ihop en packning som passar bäst för dig.

Varför Behöver Du En Bug Out Bag?

Naturkatastrofer och liknande nödsituationer kan slå till när som helst. Utan rätt förberedelser kan detta innebära att du och din familj utsätts för en större fara och risk.

Det finns inget bättre tillfälle än nu att förbereda en väska för nödsituationer som är fylld med de förnödenheter som behövs för att överleva under några dagar, oavsett om du står inför en naturkatastrof eller ett kemiskt krig.

Att vara väl förberedd är väsentligt i en överlevnadssituationer, men det är tyvärr förvånansvärt få som har tillräckligt med utrustning och förnödenheter hemma för att klara sig mycket längre än något dygn.

Att förbereda en omfattande, överlevnadsklar bug out-väska bör vara prioritet nummer ett på varje överlevnadsmänniskas checklista, och vi har samarbetat med ett team av experter för att beskriva några av de viktigaste överlevnadsredskapen, verktygen och materialen som krävs för att klara av stormen - oavsett vad den stormen kan vara.

Vad Bör En Bug Out Bag Innehålla?

Det finns som sagt en hel del verktyg och förnödenheter som kan vara bra att inkludera i din krisväska. Dessa faller generellt inom en av följande tio kategorier. De första tre är baserade på de sakerna som vi människor behöver för att överleva, medans de andra sju kategorierna berör saker utöver detta.

Vatten

Bortsett från luft, är vatten förmodligen det absolut viktigaste du behöver för att överleva. Att ha tillgång till dricksvatten i en nödsituation är aboslut väsentligt, så det är viktigt att din krisväska innehåller verktyg eller utrustning som kan hjälpa dig med detta. Här finns det några olika alternativ du kan utnyttja:

Vattenreningsfilter: Ett vattenfilter är ett utmärkt sätt att se till att vattnet du dricker är rent och säkert, oavsett vilken situation du befinner dig i. Det innebär att du kan använda ett sådant verktyg för att förvandla vatten från kontaminerade källor till drickbart dricksvatten. Det finns många olika modeller du kan utnyttja för detta ändamål.

Vattenreningstabletter: Ett annat alternativ till vattenfilter är att använda sig av vattenreningstabletter, vilket uppfyller samma typ av funktion - nämligen att rena vattnet från bakterier, protozoer, och till och med virus. Dessa är ofta lite billigare och smidigare att packa ner i en krisväska än vattenfilter, men nackdelen är självklart att de inte räcker hur länge som helst.

Vattenflaska: Vi rekommenderar även att du inkluderar en robust vattenflaska i din packning, då detta kommer förse dig med ett smidigt och säkert sätt att förvara och dricka vatten.

Mat Och Näring

När nödsituationen väl slår till är det viktigt att du har tillräckligt med matrationer för att täcka dina behov under minst 72 timmar. Detta kommer tillåta dig att ha mat under de viktigaste timmarna vilket förser dig med väsentlig energi för att tackla andra problem. Här rekommenderar vi följande:

Överlevnadsmat: Du kommer förmodligen inte att ha särskilt mycket utrymme i din ryggsäck för att packa en hel tre-rättersmiddag, men du kan däremot packa ner en hel del torkad mat - som ofta kommer i en mycket lätt och kompakt förpackning. Dessa är också väldigt kaloririka för dess storlek, vilket är perfekt för nödsituationer då vi inte har tillgång till andra matkällor.

Fiskekit: Att ha ett mindre fiskekit med i din bug out bag kan vara mycket fördelaktigt om du befinner dig i närheten av vattendrag med fiskeliv. En fiskekrok, lina och bete kan räcka gott och väl, och kan användas för att skapa ett eget fiskespö relativt enkelt. Detta är ett bra sätt att fånga sin egen mat i överlevnadssituationer.

Skydd/tak över huvudet

Oavsett om du fastnar mitt ute i vildmarken eller blir lämnad hemlös efter en naturkatastrof, kommer ett mindre lättanvänt skydd vara en nödvändighet:

Vindskydd: Ett vindskydd är ett mycket mångsidigt verktyg som kan användas för många olika ändamål, bland annat som skydd i nödsituationer. Om du har en presenning i din bug out bag kan du använda den för att ge dig själv skydd mot regn eller sol - eller till och med bygga ett mer robust skydd om det behövs.

Tält: I en överlevnadssituationer kan det ibland vara svårt att hitta ett bra skydd över huvudet, varpå ett tält kan vara en bra nödlösning. Traditionella tält är oftast ganska stora och otympliga, varpå ett bra lättviktstält kan vara en mer fördelaktig utrustningen i en bug out bag. Det skyddar dig från väder och vind och ger dig ett visst mått av avskildhet när du behöver det som mest.

Sovsäckar: En sovsäck gör mer än att bara hålla dig varm på natten - den kan också användas som en provisorisk säng eller filt under dagen om du behöver extra skydd eller värme. Det finns sovsäckar i olika former och storlekar, så se till att du väljer en som är lämplig för ditt klimat och din avsedda användning.

Överlevnadsfiltar: Dessa är tunna, lätta och reflekterande filtar som är utformade för att hålla kvar kroppsvärmen. De kan användas tillsammans med en sovsäck eller på egen hand i kallare klimat.

Kläder

Att ha rätt kläder till hands under en nödsituation kan vara vad som räddar ditt liv under vissa tillfällen. Se till att du har tillgång till följande plagg i din krisväska.

Regnjacka/skaljacka: Att hålla sig torr och varm under överlevnadssituationer är väsentligt, och en regnjacka eller vattentät skaljacka kan vara bra sätt att skydda dig från tuffare klimat. Vill du spara in ytterligare utrymme i ryggsäcken kan du använda dig av en regnponcho istället.

Extra strumpor och ombyte: Det är alltid en bra idé att ha ett par extra strumpor och ett par nya kläder i din väska för att du aldrig vet när du kan behöva dem. Om du hamnar i ett skyfall eller måste gå genom leriga förhållanden kan det göra stor skillnad att ha rena och torra kläder.

Handskar/vantar:  Ett par rejäla handskar ger dig ett bättre grepp, skyddar dina händer från skärsår, ger värme vid lägre temperaturer och håller händerna rena för att minska risken för infektioner. Efter en katastrof kan du få i uppgift att flytta nedfallna grenar, samla in ved eller ta dig fram bland krossat glas, och handskar av hög kvalitet ger dig fingerfärdighet för att klara av dessa uppgifter.

Huvudbonad: Att ha något varmt som kan skydda ditt huvud från kallare klimat kan vara mycket viktigt under överlevnadssituationer, då det kan bidra med att behålla en nyttig och varm kroppstemperatur.

Eld

Värme är en annan faktor som kan vara mycket viktig att ta i beaktning, särskilt då vi bor i ett land med ett kallare klimat under många månader av året. Här är några saker att eventuellt inkludera i din bug out bag som du kan använda för att starta upp en eld.

Tändare/tändstickor: Enklare tändare och tändstickor kan räcka gott och väl för att starta upp en mindre eld under rimliga förhållanden, och är således starkt rekommenderat att inkludera i din packning.

Eldstartare: Att ha tillgång till eld är självklart viktigt, men vanliga tändare och tändstickor räcker inte alltid till, och har den negativa nackdelen att de efter användning kommer att ta slut. Eldstartare kan vara ett bättre val för överlevnadssituationer då det kan fungera i både blötare och vindigare förhållanden, samtidigt som det går att återvända för att tända fler eldar i framtiden.

Ljus

Då solen går ner blir det snabbt mörkt ute. Planerar du att kunna utföra lättare uppgifter under kväll och natt är det mycket viktigt att ha tillgång till belysning. Detta är särskilt viktigt i Sverige då vissa dagar under årets kallare månader kan vara mörka så mycket som 18 timmar per dag. Här är några alternativ du kan använda dig av i din bug out bag:

Ficklampa: En ficklampa är en viktig del av utrustningen i alla bug out-väskor, eftersom den kan användas till allt från att ge ljus vid strömavbrott till att hitta vägen utomhus i mörkret.

Pannlampa: En pannlampa är ett bra alternativ till en ficklampa, eftersom den frigör dina händer för andra uppgifter samtidigt som den ger dig ljus.

Campinglampa: En campinglampa är ett annat bra alternativ för belysning, eftersom den kan placeras på marken eller hängas i ett träd för att ge ljus över ett större område.

Lysstavar: En kemisk lysstav, som vanligtvis använder inom militären, är mindre stavar som kan avge ett starkt och synligt ljus i upp till 12 timmar. Detta multifunktionella verktyg har oftast en mycket lång livslängd och kan förse dig med bra ljus.

Första Hjälpen/Medicin

I en överlevnadssituation är det mycket viktigt att ha tillgång till första hjälpen och rätt medicin. Detta kan hjälpa dig att hantera skador och sjukdomar, som båda är vanliga i överlevnadssituationer. Här är några saker som du bör överväga att inkludera i din bug out bag:

Första hjälpen-kit: Ett bra förstahjälpen-kit bör innehålla allt från bandage och gasbindor till saxar och pincetter. Alla praktiska verktyg och hjälpmedel som kan hjälpa dig mot din sjukdom eller skada.

Smärtstillande medel: Smärtmedicin kan vara mycket användbart i en överlevnadssituation, eftersom det kan hjälpa dig att hantera skador och sjukdomar.

Antibiotika: Antibiotika kan vara viktigt att ha med sig i en överlevnadssituation, eftersom de kan hjälpa dig att behandla infektioner.

Antiinflammatoriska läkemedel: Denna typ av medicinering kan hjälpa till att minskasvullnad och smärta vid skador.

Solskydd: Solskydd kan vara bra att ha med sig i en överlevnadssituation, eftersom det kan hjälpa dig att skydda dig från solens skadliga strålar.

Insektsskydd: Insektsskydd kan vara viktigt att ha med sig i en överlevnadssituation, eftersom det kan hjälpa till att hålla insekterna borta från dig.

Navigering

Beroende på vilken situation såklart, kan navigeringsverktyg vara absolut väsentligt för att kunna identifiera vart du är och vart du är påväg. Vi rekommenderar något av följande:

En fysisk karta över det relevanta området: En fysisk karta är ett bra sätt att få en överblick över din omgivning och kan hjälpa dig att planera din rutt.

En kompass: En kompass kan vara mycket användbar i en överlevnadssituation, eftersom den kan hjälpa dig att hitta vägen om du går vilse.

En GPS-enhet: En bärbar GPS-enhet kan vara mycket användbar i en överlevnadssituation, eftersom den kan ge dig mer detaljerad information kring din plats och område. Handhållna GPS:er såsom InReach Mini kan bokstavligen talat rädda ditt liv, men att förlita sig på dessa alternativ kan vara farligt då de inte fungerar utan batterier.

Multifunktionella Verktyg

Dessa verktyg kan användas i en rad olika situationer och kan hjälpa dig bemöta de svårigheter och problem du stöter på i en överlevnadssituation.

En liten spade: Alla bug out bags borde förmodligen inkludera en mindre spade, då du kan behöva den för alla möjliga olika aktiviteter. Du kanske behöver gräva en eldgrop eller mindre dike att använda för antingen skydd eller som läger. En mindre (gärna hopfällbar) spade kommer att räcka ganska långt, och är oftast betydligt mindre och lätta än traditionella spadar.

En friluftskniv: En kniv är ett viktigt verktyg i alla överlevnadssituationer, eftersom den kan användas till allt från att laga mat till självförsvar. Friluftsknivar är oftast specifikt utvecklade för att klara av tuffa uppgifter under sämre förhållanden, samtidigt som de är mycket lätta och kompakta.

En liten yxa: En liten yxa kan vara mycket användbar för att hugga ved till en eld och för andra uppgifter.

En hopfällbar såg: En fällbar såg kan vara mycket användbar för att såga ned träd och andra material.

Paracord/Klätterrep: Paracords kan användas på många olika sätt. Använd den för att fiska, jaga, spänna upp en björnpåse, säkra ett skydd, eller för att skapa en snara.

Silvertejp: Duct tape kan användas för en mängd olika uppgifter. Tack vare sin hållbarhet och vattentäthet kan silvertejp användas för att göra nödreparationer på tält, utrustning, väskor, packning, kläder - listan är oändlig. Från att stoppa läckor till att tända eldar är tejp ett måste i en bug out-väska.

Stormkök: Ett stormkök är ett litet, lättviktigt köksredskap som kan användas i många olika situationer. Det kan bland annat användas för att koka upp vatten, laga mat, smälta snö, och mycket annat.

Övrigt:

Att förbereda sig för det du inte vet om kan vara krångligt. Här är några övriga verktyg som kan vara bra att inkludera i din bug out bag:

Solcellsladdare: En solcellsladdare är ett bra sätt att hålla dina enheter laddade i en nödsituation, eftersom du kan använda den för att ladda din telefon, surfplatta eller annan enhet genom att placera den i direkt solljus.

Bärbar powerbank: En bärbar powerbank är ett bra sätt att hålla dina enheter laddade i en nödsituation, eftersom du kan använd den för att ladda din telefon, surfplatta eller annan enhet genom att koppla in den i ett eluttag.

Sykit: Ett sykit är kanske inte det viktigaste på listan, men det är ett värdefullt tillägg att tänka på. Om kläder eller filtar går sönder kan även det enklaste av sykit användas för att reparera dem.

Nödvisselpipa: En nödvisselpipa är ett bra sätt att signalera att man behöver hjälp i nödsituationer.

Pass: Om det blir nödvändigt att passera gränsen kan ditt pass visa sig vara viktigt.

bug out bag innehåll lista

Som du kan se finns det många olika saker som du kan vilja ha med i din bug out bag. Det viktigaste är att tänka på vad du kan behöva i en överlevnadssituation och att packa därefter.

Även om det är omöjligt att förutse allt som kan hända kan det göra stor skillnad att vara förberedd. En välplanerad bug out bag kan bokstavligen rädda ditt liv.

Vanliga Frågor Om Bug Out Bags

Vad är en bug out bag?

En bug out bag är en ryggsäck eller annan typ av väska som innehåller alla nödvändiga saker som du behöver för att överleva i en nödsituation. Det kan handla om mat, vatten, skydd, kläder och förnödenheter för första hjälpen. Bug out bags är vanligtvis utformade för att vara lätta att bära, så att de lätt kan transporteras i händelse av att du behöver evakuera ditt hem.

När ska jag använda min väska?

Du bör använda din bug out bag i alla nödsituationer där du anser att det skulle vara nödvändigt att evakuera ditt hem. Det kan handla om naturkatastrofer som orkaner eller jordbävningar, eller katastrofer som orsakats av människan, som upplopp eller kemikalieolyckor. Det är alltid bättre att vara förberedd och ha väskan redo att följa med, för säkerhets skull.

Vad ska jag ha med i min väska?

Det finns många olika saker som du kan ha med i din bug out bag, men några av de viktigaste sakerna är mat, vatten, skydd, kläder och förnödenheter för första hjälpen. Du bör också inkludera alla andra saker som du anser vara nödvändiga för att överleva i en nödsituation.

Hur vet jag om min väska är komplett?

Ett bra sätt att försäkra dig om att din väska är komplett är att skapa en checklista över alla saker du behöver ta med. På så sätt kan du bocka av varje sak när du packar den i väskan. Se vår checklista högre upp.

Vilken är den bästa bug out-väskan?

Det finns ingen "bästa" bug out bag, eftersom det beror på dina individuella behov och preferenser. Några faktorer som du bör tänka på när du väljer en väska är storlek, vikt, komfort och hållbarhet.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 17

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.