Vilda Djur i Sverige

björn

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: maj 2023

Vill du se några av Sveriges vackraste vilda djur? Om så är fallet, läs vidare! I det här blogginlägget tar vi en titt på 10 av de mest populära vilda djuren som du kan hitta i Sverige. Från älgar till björnar, här finns något för alla! Så utan vidare är det dags att sätta igång!

Älg

Älgen är den största medlemmen av hjortfamiljen och finns i skogsområden i Nordamerika och Europa. Runtom i Sverige finns det även många älgar, där det finns mer i norra delen av Sverige.

älg

Älgar kännetecknas av sina långa halsar, stora horn och lurviga pälsar. Hanar kan bli upp till två meter långa vid axeln, medan honor är något mindre. Älgar är i allmänhet ensamma djur, men de samlas under parningssäsongen. Honorna föder en eller två kalvar varje år.

Älgar är växtätare och deras diet består huvudsakligen av växter och buskar. På vintern äter älgar även trädbark och kvistar. Älgar är goda simmare och kan springa upp till 80 kilometer i timmen. De är också bra hoppare och kan ta sig över två meter höga staket. Älgar är i allmänhet lugna djur, men de kan vara farliga om de blir skrämda eller provocerade.

Ren

Renar är en typ av hjort som finns i de arktiska och subarktiska områdena i Europa, Asien och Nordamerika.

ren

Renar är väl anpassade till livet i kalla, hårda miljöer och har flera unika egenskaper som hjälper dem att överleva. Renar har till exempel en tjock päls som isolerar dem mot kylan och hjälper dem att smälta in i sin snöiga omgivning.

De har också stora hovar som fungerar som snöskor, vilket gör att de lätt kan ta sig fram i djup snö. Dessutom är renarnas näsor speciellt anpassade för att kunna utvinna näringsämnen ur sparsam vegetation. Tack vare dessa anpassningar kan renarna trivas i några av de mest ogästvänliga miljöerna på jorden.

Räv

Rävar är små till medelstora, allätande däggdjur som tillhör flera släkten i familjen Canidae. 

ren

Rävar har en tillplattad skalle, upprättstående triangulära öron, en spetsig, något uppåtriktad nos och en lång buskig svans (eller borste). Tolv arter tillhör den monofyletiska gruppen "äkta rävar" i släktet Vulpes.

Ytterligare cirka 25 nuvarande eller utdöda arter tillhör andra släkten. Rävar lever på alla kontinenter utom Antarktis. Den överlägset vanligaste och mest utbredda arten av räv är rödräven med cirka 47 erkända underarter.

Varg

Vargar är rovdjur som vanligtvis jagar i flockar. De är hemmahörande i skogarna, tundran och gräsmarkerna i Nordamerika, Europa, Asien och Nordafrika. 

varg

Vargar är anpassningsbara djur som har utvecklats för att leva i en mängd olika livsmiljöer. I allmänhet är vargar större än andra hundarter, med hanar som i genomsnitt väger 43-45 kg och honor 36-38 kg.

De har långa ben, buskiga svansar och stora fötter utrustade med kraftiga klor. Deras pälsfärg kan variera från vit till svart, men är oftast grå eller brun. Vargar är sociala djur som lever i familjeenheter som kallas flockar. Flockarna består vanligtvis av en vuxen hane och en varghona och deras avkomma.

Vissa flockar kan dock även innehålla obesläktade vargar som har anslutit sig till gruppen. Vargar kommunicerar med varandra med hjälp av en mängd olika vokaliseringar, kroppsspråk och doftmarkering. Dessa beteenden hjälper dem att hålla kontakt med flockmedlemmar, försvara sitt revir och samordna jaktaktiviteter.

Björn

Björnar är stora köttätande däggdjur i familjen Ursidae. Björnarna klassificeras som caniforms, eller hundliknande köttätande djur, och de närmaste levande släktingarna till björnarna är finnarna. Även om det bara finns åtta överlevande björnarter är de utbredda och förekommer i en mängd olika livsmiljöer på hela norra halvklotet och delvis på södra halvklotet. Björnarna lever i skogar, skogsmarker, myrar, öknar och hav.

björn

I Sverige har vi framför allt brunbjörnar, vilket kännetecknas av de är stora, har långa nosar och en lurvig päls. Brunbjörnar finns i skogsområden i Skandinavien, Ryssland, Japan och Nordamerika.

Björnar är i allmänhet ensamma djur, men de kan bilda sociala band med andra björnar i sitt område. Björnar kommunicerar med hjälp av en mängd olika röstlägen och

Alla björnarter är skickliga klättrare och simmare. De går vanligtvis på alla fyra men vissa björnar kan stå och gå upprätt på bakbenen under korta perioder. Björnar är huvudsakligen aktiva under skymning till gryning och under natten, men vissa arter visar också omfattande aktivitet under dagtid.

Björnarna äter till stor del vegetarisk kost men äter även fisk och insekter. De har ett utmärkt luktsinne och lever i till stor del skogsområden där tät undervegetation begränsar synligheten vilket gör att doften är ett primärt sätt för dem att upptäcka föda eller fara).

Lodjur

Lodjuret är en medelstor katt som finns i skogarna i Nordamerika, Europa och Asien. I Nordamerika är lodjuret även känt som bobcat

lodjur

Lodjur är ensamma djur som jagar på natten och använder sitt starka luktsinne för att spåra upp sina byten, som inkluderar kaniner, rådjur och andra små däggdjur. Även om de är skygga av naturen kommer lodjuret att försvara sitt revir med kraft om de känner sig hotade.

I Sverige finns lodjur i landets bergsområden. De tenderar att undvika människor, men kan ibland ses på landsbygden. Lodjurspopulationerna har minskat på senare år på grund av förlust av livsmiljöer och jakt, men bevarandeinsatser bidrar till att se till att dessa magnifika djur fortsätter att trivas i Sverige.

Bäver

Bävrar är stora gnagare som är kända för sina utmärkande platta svansar och sin anmärkningsvärda förmåga att bygga dammar. Bävrarna är infödda i Nordamerika och Eurasien, men har även introducerats på andra kontinenter och finns idag på alla kontinenter utom Antarktis.

bäver

Bävrar är väl anpassade till livet i vatten och tillbringar mycket av sin tid med att simma, leta efter föda och bygga eller underhålla sina hem.

I Sverige finns bävrar i alla typer av sötvattensmiljöer, inklusive floder, sjöar och myrar. Även om de är mest aktiva på natten kan bävrar ibland ses på dagen, särskilt tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Svenska bävrar väger vanligtvis mellan 18 och 36 kg och varierar i färg från ljusbrun till nästan svart.

De är skygga djur men kan bli aggressiva om de provoceras. Om du har turen att se en bäver i naturen, njut av utsikten på avstånd - dessa fascinerande varelser är en viktig del av Sveriges naturarv.

Vildsvin

Vildsvinet är en grisart som är infödd i Europa, Asien och Afrika. Vildsvinen är vanligtvis mörkbruna eller svarta till färgen och har en mane av grovt hår som löper längs ryggen. Vuxna vildsvin kan väga allt från 150 till 600 pund och de mäter vanligtvis mellan fyra och sex fot i längd.

vildsvin

Vildsvin är extremt anpassningsbara djur, och de kan hittas i en mängd olika livsmiljöer som sträcker sig från skogar och gräsmarker till träsk och öknar. I Sverige finns vildsvin i de södra och centrala delarna av landet.

De är mest aktiva på natten och lever i allmänhet i små grupper som består av några vuxna honor och deras avkomma. Vildsvinen är allätare och deras diet innehåller både växter och djur. Även om de vanligtvis föredrar att äta ekollon, nötter och rötter äter de även små däggdjur, reptiler och till och med andra grisar.

Vildsvinen anses vara en av de mest destruktiva jordbruksskadegörarna i Sverige, och de orsakar skador för miljontals kronor varje år genom att rota sig igenom grödor och förstöra stängsel.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 11

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.