Drevjakt: Vad Är Det För Något?

vad är drevjakt

Skriven av Robert Sten  | Uppdaterad senast: april 2023

Välkommen till vår guide om drevjakt! Drevjakt är en spännande och populär jaktform som lockar jägare från hela världen.

I denna guide kommer vi att gå igenom vad drevjakt är, hur det går till, vilken utrustning som behövs, samt några tips och tricks för att bli en framgångsrik drevjägare.

Låt oss dyka in och upptäcka allt som denna spännande jaktform har att erbjuda!


Vad Är Drevjakt?

Drevjakt är en jaktform där djur drivs framför jägare, hundförare och/eller slagskyttar. Jägarna är oftast placerade på ståndskyttställningar för att få en bra överblick över skogen och djuren som drivs framför dem. Drevjakt är en av de vanligaste jakterna i södra halvan av Sverige och är känd för att erbjuda spänning och hög hastighet.

En battue, som drevjakten också kallas, leds av jaktledaren som har en genomgång i förväg. Det är viktigt att säkerheten prioriteras då det är mycket rörelse i skogen av både djur och hundförare.

Det är också viktigt att ta hänsyn till skjutriktningar för att undvika olyckor. Bedömningen av om viltet är skjutbart eller inte är också en viktig aspekt att ta hänsyn till, särskilt i snabba skyttesituationer på kort avstånd.

jaga drevjakt

Sammanfattningsvis är drevjakt en spännande jaktform där djur drivs framför jägare och hundar. Det är viktigt att prioritera säkerheten och ta hänsyn till skjutriktningar och bedömning av om viltet är skjutbart eller inte.

Val Av Vapen

Valet av vapen vid drevjakt är viktigt för att uppnå en säker och effektiv jakt. Det är vanligt att använda kulvapen för att jaga hovdjur som rådjur, hjort och vildsvin, medan hagelgevär är mer lämpade för småvilt som hare och fasan. 

Valet av ammunition bör också anpassas efter vilket djur som ska jagas och hur marken ser ut. Det är viktigt att ha rätt utrustning för att uppnå en lyckad jakt och för att undvika olyckor. Innan du ger dig ut på drevjakt är det viktigt att du känner till och följer de lokala jaktföreskrifterna gällande val av vapen och ammunition.

Val Av Sikte

Valet av sikte vid drevjakt är också en viktig faktor för att uppnå en säker och effektiv jakt. Vid jakt med kulvapen är det vanligt att använda kikarsikten med hög förstoring för att kunna skjuta på längre avstånd, medan vid jakt med hagelgevär är låg förstoring eller rödpunktssikte utan förstoring vanligare för att kunna hantera snabbare situationer på kort avstånd. 

Valet av sikte bör anpassas efter vilket vapen som används och vilket djur som ska jagas. Det är viktigt att välja ett säkert och tillförlitligt drevjaktsikte som passar för jaktens krav.

Drevjakt På Olika Djur

Att använda sig av drevjakt som jatkteknik kan utnyttjas när man jagar en mängd olika djur, men de absolut vanligaste alternativen här i Sverige är vildsvin och rådjur.

Drevjakt På Vildsvin

Drevjakt på vildsvin är en utmanande men spännande jaktform som kräver kunskap och erfarenhet. För att öka chanserna att lyckas är det viktigt att tänka på några faktorer. Vildsvin är kända för att vara intelligenta och att anpassa sig till jaktsituationer, så det är viktigt att variera jakttaktiken för att inte bli förutsägbar.

Att ha tillgång till hundar som kan spåra och driva vildsvinen kan också öka chanserna att hitta dem. När du jagar vildsvin är det viktigt att ha rätt vapen och ammunition eftersom de är robusta djur som kan vara svåra att fälla.

Jagar man vildsvin på nära håll kanske åtelbelysning eller en åtelkamera skulle vara bra tillbehör att utforska. Dessa val skulle kunna göra jakten betydligt mer framgångsrik.

Det är också viktigt att ha god kännedom om säkerhetsregler och att undvika skjutriktningar där andra jägare eller hundar kan vara i farozonen. Genom att ta hänsyn till dessa faktorer och ha tillräcklig erfarenhet och kunskap om vildsvin, kan man öka chanserna för en lyckad drevjakt på dessa djur.

Drevjakt På Rådjur

Drevjakt på rådjur är en vanlig jaktform och kan erbjuda en spännande utmaning för jägare. För att öka chanserna att lyckas är det viktigt att ha god kännedom om rådjurs beteenden och vanor.

Rådjur är skygga och vaksamma djur som ofta rör sig i skymning eller gryning, så det är viktigt att välja rätt tidpunkt för jakten. Att ha tillgång till välutbildade hundar med hundpejl som kan spåra och driva rådjuren kan också öka chanserna att hitta dem. Gör du detta med en jaktkamrat som du kan kommunicera med genom jaktradion kommer ni bli ännu mer framgångsrika.

Vid val av vapen och ammunition är det viktigt att välja ett lämpligt kaliber för rådjur och att ha tillräckligt med kunskap för att fälla djuret på ett säkert sätt. Att placera sig strategiskt på en ståndplats där man har god överblick över området och kan se när rådjur kommer inom räckhåll är också viktigt.

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer och ha tillräcklig erfarenhet och kunskap om rådjur, kan man öka chanserna för en lyckad drevjakt på dessa vackra djur.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 18

Inga röster än så länge!

Författare

Robert Sten ansvarar för för allt kring jakt här på Outdoorproffset. Han började redan som barn med sin far och farbror att jaga uppe i Norrland och har sedan dess fortsatt med traditionen då han nu tar med sin egna son.

Med ett genuint intresse och bakgrund inom maskinteknik har Robert en fantastisk förståelse för vad som fungerar och inte ute i fältet.