Kan Man Dricka Bräckt Vatten?

kan man dricka bräckt vatten

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: mars 2023

Om du någonsin har gått vilse i vildmarken eller om du är strandsatt utan färskvatten att dricka, kanske du undrar om det är säkert att dricka bräckt vatten. Brackvatten är vatten med hög salthalt och finns i områden där sötvatten och saltvatten möts.

I den här guiden kommer vi att besvara alla dina frågor om bräckt vatten och om det är säkert att dricka eller inte. Vi kommer också att diskutera de hälsorisker som är förknippade med att dricka bräckt vatten och ge några tips om hur man kan rena det om det behövs.


Vad Är Bräckt Vatten Exakt?

Brackvatten är vatten som är saltare än sötvatten, men inte lika salt som havsvatten.

Det kan uppstå genom att havsvatten blandas med sötvatten, som i flodmynningar, men även vissa mänskliga aktiviteter kan avge brackvatten, särskilt vissa anläggningsarbeten som t.ex. diken och översvämning av kustmossar.

Eftersom bräckt vatten är ogynnsamt för tillväxten av de flesta arter av landväxter är det skadligt för miljön om det inte hanteras på lämpligt sätt.

Kan Man Dricka Bräckt Vatten?

Svaret på denna fråga beror på salthalten i vattnet. Om vattnet är lätt bräckt kan det vara säkert att dricka under kortare perioder, särskilt om du undviker ytterligare saltintag från din kosthållning.

Men om vattnet är mycket salt kan det orsaka uttorkning och elektrolytobalans, vilket kan leda till allvarliga hälsoproblem. Handlar det om vatten i områden närmare saltvatten är det därför högst rekommenderat att du inte dricker det.

Det är också viktigt att notera att bräckt vatten kan innehålla skadliga bakterier och parasiter som kan orsaka sjukdomar vilket behöver filtreras eller renas för att drickas på ett säkert sätt.

Hur Du Filtrerar Bräckt Vatten

99% av alla olika typer av vattenfilter och vattenreningsfilter kommer inte kunna filtrera bort saltet i vattnet. Det samma gäller UV-filter för vattenrening. Om det däremot handlar om lättare saltnivåer bör det gå alldeles utmärkt att använda dessa verktyg för att rena vattnet från bakterier, parasiter och till och med virus.

Vissa starkare kemiska alternativ kan däremot hantera lätt saltat vatten. Dessa vattereningstabletter är mycket praktiska att använda, men tar tyvärr några timmar att verka.

Ditt bästa alternativ är istället att koka vattnet med hjälp av ett mindre campingkök eller stormkök. Om vattnet kokar i minst en minut bör det kunna döda alla bakterier, virus och parasiter som finns i vattnet. Har du möjligheten att koka vattnet längre kan du destillera det och på så sätt bli av med saltet.

Hur kan jag se om brackvatten är säkert att dricka?

Det bästa sättet att avgöra om bräckt vatten är säkert att dricka är att testa salthalten med en handhållen refraktometer.

Om salthalten ligger under 3000 ppm (delar per miljon) anses vattnet i allmänhet vara säkert att drickaunder korta perioder.

Om salthalten är över 6000 ppm är det bäst att undvika att dricka vattnet eftersom det kan orsaka uttorkning och elektrolytobalans.

Du kan också använda ett vattenfilter eller reningstabletter för att avlägsna skadliga bakterier och parasiter från vattnet. Dessa tar dock inte bort saltet från vattnet.

Det enda sättet att ta bort saltet från bräckt vatten är att koka det i minst en minut eller destillera det. På så sätt blir vattnet säkert att dricka.

Vilka är hälsoriskerna med att dricka bräckt vatten?

Att dricka bräckt vatten kan orsaka uttorkning och elektrolytobalans på grund av det höga salthalten. Detta kan leda till allvarliga hälsoproblem som njursvikt och kramper.

Brackvatten kan också innehålla skadliga bakterier och parasiter som kan orsaka sjukdomar. Därför är det viktigt att filtrera eller rena vattnet innan man dricker det.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är det säkert att dricka bräckt vatten om salthalten är låg. Om du befinner dig i ett område med höga salthalter är det dock bäst att undvika att dricka vattnet. Att koka vattnet är det bästa sättet att rena det och se till att det är säkert att dricka. Håll dig vätskesatt och säker där ute!

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 5 / 5. Antal Röster: 1

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.