Kan Man Dricka Saltvatten?

kan man dricka saltvatten

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: maj 2023

Du har förmodligen hört att man inte ska dricka saltvatten, men är det verkligen sant? Kan man bli sjuk av att dricka havsvatten? Det stämmer faktiskt att du inte kan dricka saltvatten direkt ur havet, men det finns sätt att transformera det till dricksvatten.

I den här artikeln kommer vi att besvara alla dina frågor om att dricka saltvatten. Vi tar upp hälsoriskerna, hur man gör saltvatten drickbart och mycket mer. Fortsätt läsa för att få all information du behöver veta!


Vad Är Saltvatten Exakt?

Saltvatten är vatten som innehåller löst salt. Salthalten i havsvatten är vanligtvis omkring 35 gram per liter, vilket är högre än saltkoncentrationen i sötvatten.

Bräckt vatten är istället lättare saltat vatten, vilket uppkommer som en konsekvens av att sötvatten möter saltvatten. Det resulterar i en lägre salthalt, och det kan vara säkert att dricka bräckt vatten i mindre mängder.

Varför kan man inte dricka saltvatten?

En av de viktigaste anledningarna till att du inte ska dricka saltvatten är att det kan torka ut dig. När du dricker havsvatten måste din kropp använda sina egna vätskor för att göra sig av med det överflödiga saltet. Detta kan leda till uttorkning, vilket kan vara farligt och till och med livshotande.

En annan anledning till att det inte är en bra idé att dricka saltvatten är att det kan göra din mage upprörd och orsaka kräkningar. Saltvatten är också känt för att innehålla skadliga bakterier och andra föroreningar som kan göra dig sjuk.

Så nu vet du varför du bör undvika att dricka saltvatten. Men vad händer om du är strandsatt på en öde ö med inget annat än havsvatten att dricka? Då måste du veta hur man gör saltvatten drickbart.

Hur Du Destillerar Och Renar Saltvatten Till Dricksvatten

Ett sätt att göra detta är att destillera vattnet. Detta innebär att man kokar vattnet och sedan samlar upp ångan i en ren behållare. Ångan kommer att innehålla färskvatten som du kan dricka, medan saltet blir kvar.

99% av alla olika typer av vattenfilter och vattenreningsfilter kommer inte kunna filtrera bort saltet i vattnet. Det samma gäller UV-filter för vattenrening. Om det däremot handlar om lättare saltnivåer bör det gå alldeles utmärkt att använda dessa verktyg för att rena vattnet från bakterier, parasiter och till och med virus.

Vissa starkare kemiska alternativ kan däremot hantera lätt saltat vatten. Dessa vattereningstabletter är mycket praktiska att använda, men tar tyvärr några timmar att verka.

Ditt bästa alternativ är istället att koka vattnet med hjälp av ett mindre campingkök eller stormkök. Om vattnet kokar i minst en minut bör det kunna döda alla bakterier, virus och parasiter som finns i vattnet. Har du möjligheten att koka vattnet längre kan du destillera det och på så sätt bli av med saltet.

Hur länge dröjer det innan du dör om du dricker saltvatten?

Det korta svaret är att om du dricker för mycket havsvatten dör du ganska snabbt av uttorkning. Den faktiska mängden saltvatten som krävs för att döda dig beror dock på följandefaktorer:

  • Din kroppsvikt
  • Vattnets temperatur
  • Hur mycket salt som finns i vattnet

Så om du är strandsatt på en öde ö med inget annat än havsvatten att dricka, hur länge kommer du att klara dig? Det beror på de faktorer som nämns ovan, men generellt sett skulle du dö inom några dagar eller till och med timmar.

Uttorkning är ett allvarligt problem när man dricker saltvatten, eftersom det kan leda till organsvikt och död. Om du är vilse till havs och inte har någon annan källa till sötvatten är ditt bästa alternativ att destillera saltvatten till dricksvatten.

Sammanfattning

På det hela taget är det inte bra att dricka saltvatten. Det kan göra dig uttorkad och sjuk. Om du är strandsatt och inte har något annat än havsvatten att dricka bör du destillera eller koka det innan du dricker det.

Nu när du vet allt detta hoppas vi att du kommer att hålla dig säker och vätskesatt på ditt nästa äventyr!

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4 / 5. Antal Röster: 7

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.