10 Populära Fåglar På Hawaii

fåglar på hawaii guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: april 2023

Hawaii är välkänt för sina vackra landskap och sitt varierande djurliv. Om du har turen att besöka detta tropiska paradis kommer du att få se några av de mest fantastiska fåglarna i världen!

I den här guiden tar vi en titt på 10 av de mest populära fåglarna på Hawaii. Vi ger en kort beskrivning av varje fågel och information om var du kan hitta dem. Oavsett om du planerar en resa till Hawaii eller letar inspiration till korsordet, se till att ha den här guiden till hands!


De 10 Mest Populära Fåglarna På Hawaii:

1. Laysan Albatross

Det finns inget bättre ställe att se sjöfåglar på än på öar mitt i havet, och Laysan albatross (Phoebastria immutabilis) är lätt att se på Hawaii. 

Fågel Hawaii

Dessa stora, imponerande fåglar med nästan 80 tum långa vingspann häckar på Kauai vid Kilauea Point National Wildlife Refuge, liksom på lämpliga platser på Oahu och andra öar.

Laysan albatrossen är särskilt känd för att ha en imponerande livslängd, den äldsta bandade vilda fågeln i världen, levde till över 66 års ålder.

2. Nene / Hawaiian Goose

Nene eller Hawaiigås (Branta sandvicensis) är Hawaiis statsfågel och finns på alla huvudöarna.

Fågel Hawaii

Denna medelstora gås är lätt att känna igen på sitt svarta huvud och hals och sin ljusbruna kropp. Nenes finns vanligen i par eller små grupper nära vattenkällor, t.ex. dammar

Även om de en gång var nära utrotning, med endast 30 fåglar kvar i det vilda 1952, har bevarandeinsatser bidragit till att öka deras antal

I dag finns det uppskattningsvis 2 500 nenor i det vilda.

3. I'iwi / Scarlet Honeycreeper

I'iwi eller Scarlet Honeycreeper (Vestiaria coccinea) är en av de mest färgstarka fåglarna på Hawaii 

Fågel hawaii

Denna slående fågel, som finns på alla huvudöar, har en klarröd kropp och svarta vingar, med en lång, böjd näbb som den använder för att äta nektar

Iiwi är särskilt vanlig på Maui, där man kan se den i Haleakala nationalpark och på andra platser med hög höjd.

Trots sin skönhet är Iiwis utrotningshotade på grund av förlust av livsmiljöer och sjukdomar. Man uppskattar att det bara finns omkring 100 000 kvar i det vilda.

4. Apapane

Apapanen (Himatione sanguinea), även känd som Hawaii honeycreeper, är en annan färgglad fågel som finns på alla huvudöarna.

fågel hawaii

Denna lilla fågel har en röd kropp och svarta vingar, med ett vitt band runt svansen. Apapanes är vanliga i skogar och skogsmarker, där de livnär sig på nektar från inhemska växter

Även om de för närvarande inte anses vara utrotningshotade minskar antalet apapaner på grund av förlust av livsmiljöer. Man uppskattar att det bara finns omkring 100 000 kvar i det vilda.

5. Rose-Ringed Parakeet

Den rosenringade paraketen (Psittacula krameri), även känd som ringhalsad paraket, är en färgstark fågel som inte är infödd på Hawaii.

papegoja hawaii

Dessa fåglar introducerades till ön Oahu i slutet av 1800-talet och har sedan dess spridits till andra öar, där de nu är vanliga. De är lätta att känna igen på sin gröna kropp, och röda näbb. Rosenringparakiter ses ofta i par eller små grupper.

Även om de inte anses vara utrotningshotade kan dessa fåglar vara till besvär eftersom de konkurrerar om maten med inhemska arter.

6. White-Rumped Shama

Den vitrumpade shama (Copsychus malabaricus) är en liten fågel med orange fjäderdräkt och en distinkt vit strumpa.

fågel hawaii

Fågeln finns på alla huvudöarna, där den lever i skogar och skogsmarker. White-rumped shama är särskilt vanlig på Maui, där den kan ses i Haleakala nationalpark och på andra platser på hög höjd.

Även om den för närvarande inte anses vara utrotningshotad minskar antalet fåglar på grund av förlust av livsmiljöer. Man uppskattar att det bara finns omkring 100 000 kvar i det vilda.

7. Zeba Dove

Zebraduvan (Geopelia striata), även kallad barred ground dove, är en liten fågel med svartvit fjäderdräkt. Den introdocerades först till Hawaii på 1960-talet.

fågel hawaii

Fågeln finns på alla huvudöarna, där den lever i skogar och skogsmarker. Zebraduvor är särskilt vanliga på Maui, där de kan ses i Haleakala nationalpark.

8. Yellow-Fronted Canary

Den gulbruna kanariefågeln (Serinus mozambicus), även kallad östlig kanariefågel, är en liten fågel med gul fjäderdräkt. Den introducerades först till Hawaii i slutet av 1800-talet.

kanariefågel hawaii

Fågeln finns på alla huvudöarna, där den lever i skogar och skogsmarker. Gulbröstade kanariefåglar är särskilt vanliga på Maui, där de kan ses i Haleakala nationalpark och på andra platser på hög höjd.

Även om de för närvarande inte anses vara utrotningshotade, minskar deras antal på grund av förlust av livsmiljöer. Man uppskattar att det bara finns omkring 100 000 kvar i det vilda.

9. Palila

Palilan (Loxioides bailleui) är en liten fågel med gul och grå fjäderdräkt. Den finns endast på Hawaii, där den lever i torra skogar på hög höjd.

fågel hawaii

Palilan är en utrotningshotad art, med en uppskattad population på endast cirka 700 fåglar kvar i det vilda.

10. Hawaiin Owl

Hawaiiugglan (Asio flammeus sandwichensis), även kallad pueo, är en liten fågel med mörk fjäderdräkt. Den finns endast på Hawaii, där den lever i skogar och skogsmarker.

uggla hawaii

Hawaiiugglorna anses för närvarande inte vara utrotningshotade, men deras antal minskar på grund av att livsmiljöerna försvinner. Man uppskattar att det bara finns omkring 100 000 kvar i det vilda.

Fantastiska Fåglar På Hawaii

Hawaii är hem till otroligt många olika arter av fåglar, och dessa har varit en handfull av exempel. Med ett så varierat utbud av fåglar är det inte konstigt att Hawaii är ett paradis för fågelälskare från hela världen!

Så om du någonsin är på Hawaii håll ögonen öppna för dessa fjäderfävänner. Vem vet, du kanske ser en!

Mer Läsning:


Om du planerar en resa till Nya Zeeland är det viktigt att känna till det lokala djurlivet. Detta vackra land är hemvist för några fascinerande varelser, inklusive 10 fåglar som du kanske inte har hört om tidigare.I den här guiden kommer vi att presentera dig för var och en av ...

Läs mer

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 0 / 5. Antal Röster: 0

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.