• Hem
  • /
  • Blogg
  • /
  • Guide
  • /
  • Helags: En Guide Till Sveriges Sydligaste Glaciär

Helags: En Guide Till Sveriges Sydligaste Glaciär

helagsfjället guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: maj 2023

Om du letar efter en oförglömlig topptur i Sverige, behöver du inte leta längre än till Helags. Denna glaciär ligger i Jämtlandsprovinsen och är den sydligaste glaciären i landet.

Med sina 1797 meter över havet är den också en av de högsta topparna i hela Sverige. Fjällstationen ligger på 1 545 meter och kan nås via ett flertal vandringsleder.


Helagsfjället

Helags, eller Helagsfjället är Sveriges sydligaste glaciär som ligger norr om Ljungdalen i nordvästra Härjedalen, väldigt nära gränsen till både Jämtland och Norge.

helagsfjället

Helags, vilket är fjällets högsta topp, ligger 1797 meter över havet och är därför Sveriges högsta bergstopp söder om polcirkeln. Fjällets näst högsta topp är Predikstolen som ligger 1682 meter över havet åt sydväst.

Helagsglaciären

Helagsglaciären finns på fjällets östra sida, och är cirka 600 meter lång med en uppskattad tjocklek på 50 meter. Det gör det inte till en särskilt stor glaciär sett till de större som finns norrut, men det som gör det så unikt är just hur mycket söderut det är placerat.

Bergen runt om glaciären hindrar isen från att smälta genom att blockera solen, vilket gör att det ligger kvar året runt. Detta gör det till en så kallad nischglaciär.

Helags Fjällstation

Svenska Turistföreningen driver Helags Fjällstation som ligger i foten av Helagsberget som man enkelt kan ta sig via de vandringsleder som leder genom Jämtland och Härjedalens fjällmiljö.

helags fjällstation

Själva stationen består av tre stugor i olika storlekar som rymmer sammanlagt 50 personer åt gången, med extra faciliteter såsom restaurang, butik, bastu och mer.

Vandring Helags

Om du är ute efter att bestiga Helagsfjällets topp, det finns några saker som du bör veta. För det första är Helags Fjällstation och andra vandrarhem endast är öppet för vandrare från juni till september.

Helags - Topptur i Värden Rankad Av National Geographic

Helagsfjället är faktiskt så vackert att det utnämnts till den tredje vackraste toppturen i världen av National Geographic, vilket säger något om dess fantastiska utsikt och känsla.

Den första delen av vandringen är relativt lätt eftersom den går genom frodig vegetation. Efter ett tag når du trädgränsen och landskapet förändras till klippiga berg och glaciärer.

Även om du inte är en erfaren vandrare ska du inte låta detta avskräcka dig från att nå toppen. Med lite förberedelser är det ganska enkelt att nå toppen och det kräver ingen avancerad alpin utrustning för att göra det.

Turer Och Etapper i Helags

Det finns ett flertal turer och vandringsleder som passerar Helags STF Fjällstation. Här är ett urval av de mest populära alternativen.

helags vandring

Helags - Fältjägaren

Fältjägaren är leden som startar på sluttningen av Helagsskaftet och leder söderut därifrån. Den är sammanlagt 12 km lång som inte är allt för tuff att genomföra på 4 till 5 timmar.

Turen inleds med en lättare stigning upp till en storslagen panoramautsikt över Helagsfjället, och följer av en skarp sväng åt väster. Den fortsätter sedan vidare längs med en fin och bekväm stig på fjällhedet. Turen av slutas sedan med en brantare backe innan du når fjällstationen bakom hörnet av en högfjällsplatå. Under hela turen kommer du vara ungefär 1000 meter över havet.

Här kan du boka rum i Fältjägaren.

Helags - Kläppen/Ljungdalen

Kläppen/Ljungdalen är en lättare sträcka längs med en vältrampad stig i fantastisk fjällmiljö med stora fjället bakom dig. Det är den kortaste vandringssträckan för de som vill bestiga Helags.

Turen är cirka 12 km lång och kan genomföras på cirka fyra timmar.

Här kan du boka rum i Kläppen/Ljungdalen.

Helags - Sylarna

Sylarna är en populär vandringsled från norr i Helagsfjället och kommer i två alternativ som leder fram till Helags Fjällstation vid foten av Sveriges högsta topp söder om polcirkel.

Turen är cirka 19 km lång och tar ungefär 6 till 7 timmar.

Här kan du boka rum i Sylarna Fjällstation.

Andra populära alternativ norrifrån är Gåsen (18 km) och Vålåstugorna (23 km).

Väder Helags

Vädret i Helags varierar självklart med årstiden. Men i och med att det är relativt långt söderut är det oftast mildare klimat än andra toppturer mer norrut, varpå du inte behöver någon speciell alpin utrustning.

Det bästa är att planera en vandringstur under sommaren eller sen höst, då klimatet är som bäst för en trevlig och bekväm upplevelse. Du kan se temperaturen och vädret direkt från Helags Fjällstation här.

Helags Fjällstation Webbkamera

Om du är intresserad av att se hur Helagsfjället ser ut live med en webbkamera kan du se detta här. Det kan vara en bra idé att hålla utkik på webbkameran under dagarna innan din vandringstur för att få en känsla över vädret och klimatet.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.5 / 5. Antal Röster: 8

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.