• Hem
  • /
  • Blogg
  • /
  • Guide
  • /
  • Hur du Impregnerar & Tvättar Skaljackor, Regnkläder & Utrustning

Hur du Impregnerar & Tvättar Skaljackor, Regnkläder & Utrustning

impregnera kläder guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: april 2023

Att ha på sig ett robust ytterplagg som klarar av både regn och vind är väsentligt när du är ute i naturen och vädret slår om.

För att klara av dessa typer av förhållanden brukar därför tillverkare impregnera skalkläderna och diverse jackor, något som kallas för en DWR-behandling (Durable Water Repellent).

Men med mycket användning, och särskilt om du tvättar dina skalplagg eller jackor, så kan denna ytbehandling förlora sin effektivitet med tiden, och då är det viktigt att du impregnerar dessa igen för att behålla dess vattentäta funktionalitet.

I denna guide tar vi en närmare titt på hur du gör detta på bästa möjliga vis, oavsett om det handlar om skalkläder såsom skalbyxor och skaljackor, eller om du vill impregnera din dunjacka, vindjacka eller regnjacka.

Om du letar efter det bästa impregneringsmedlet kan du hitta vår jämförelse och guide till detta här.

Vad Fungerar Ett Impregneringsmedel?

I korthet hjälper ett impregneringsmedel till att göra ett tyg eller material mer motståndskraftigt mot vatten och smuts.

Detta görs genom att skapa en slags barriär på tygets yta som stöter bort vatten, samtidigt som det hjälper till att förhindra att smuts och andra saker fastnar på ytan. Med andra ord är det lättare att hålla plaggen rena och snygga längre. Och naturligtvis hjälper det också till att hålla dig torr i dåligt väder!

Vattentätningsmedel finns i olika former: vätskor, sprayer eller till och med vaxer. De kan appliceras på både naturliga och syntetiska tyger, men de kan kan även användas på andra material som läder, trä och till och med sten.

När det gäller applicering kan du antingen tvätta ditt plagg i ett vattentätande medel eller helt enkelt spraya på det. Fördelen med att spraya på det är att du har större kontroll över var medlet appliceras och hur mycket som appliceras.

Hur Vet Man Om Man Behöver Impregnera Sina Kläder & Jackor?

Att veta när man behöver impregnera sina friluftsplagg kan kännas svårt om man inte vet vad man behöver titta efter. Det bästa sättet att utvärdera den nuvarande vattenavvisande förmågan av ett visst plagg är att titta hur vattendroppar reagerar med textilen/tyget.

impregnera jacka vattentät

Den största ledtråden är mörkare och blöta partier på ytterplagget. En ny regnjacka med ny impregnering kommer att resultera i att regndropparna håller sig utanpå tyget, som på bilden till höger ovan. Om du istället märker att dessa droppar absorberas av jackan finns det en stor chans att din nuvarande impregnering börjar "gå ur" plagget.

Efter att du har lokaliserat partier där mörkare områden visar sig på utsidan, kan du känna av tygets insida. Känns det blött även på insidan betyder det förmodligen att vattnet har lyckats penetrera plagget, och chansen att du behöver en ny DWR-behandling är därmed hög.

OBS: även de bästa och nya skaljackorna med en ny DWR-behandling kan penetreras av längre och tufft regn. Befinner du dig i en storm med mycket regnfall och upplever att jackan eller plagget har penetrerats av regn, behöver detta inte nödvändigtvis betyda att impregneringen har börjat fallera.

Innan du applicerar ett nytt DWR-behandling kan det vara smart att låta plagget torka först för att sedan spraya på lite vatten och utvärdera vad som händer. Blir det blöt igen är det dags att återimpregnera jackan.

Börja Med Att Tvätta Din Jacka Eller Skalkläder

Innan du börjar med att impregnera dina friluftplagg är det viktigt att tvätta dessa för att bli av med diverse smuts och olja som kan absorberas av kläderna. Detta är viktigt om du vill få ut så mycket som möjligt av din impregnering, då smuts och olja kan försämra dess effektivitet markant.

Här är det viktigt att välja rätt rengöringsprodukt, gärna något som är skapat för dessa typer av tekniska utomhusplagg, såsom Nikwax Tech Wash.

Tvätta dessa plagg separat från dina vanliga kläder för att undvika att förstöra dessa. Efter att plagget har torkat är du redo för att impregnera de. Här har du två olika tillvägagångssätt: antingen med hjälp av ett impregneringsmedel eller med hjälp av en impregneringsspray.

Hur Du Impregnerar Kläder Med Impregneringsspray

En impregneringsspray är vår föredragna metod, då det är lättare att använda, och kan också användas på specifika områden utifrån behov. Det är också fördelaktigt att använda en impregneringsspray på jackor, kläder och till och med tält som utnyttjar en flerlagerskonstruktion.

impregnera skaljacka kläder

Dessa flerlagerskonstruktioner utnyttjar ett andningsbart material mellan ytter- och innerlagret, vilket är ett effektivt sätt att motstå tuffare regn, samtidigt som det förser jackan med en mer andningsbar förmåga. Gore-tex är det mest populära märket av dessa membran, och utnyttjas i många skaljackor och vandringsjackor som kräver ett beständigt väderskydd och samtidigt känns ventilerande.

En skaljacka med en trelagerskonstruktion behöver till exempel inte impregneras helt och hållet, utan det är framför allt ytterlagret du vill vattensäkra. I dessa fall räcker det oftast med att spraya ytterskalet, vilket är enklare och smidigare att göra än att tvätta hela jackan med impregneringsmedel.

Nu när du är redo att impregnera ditt plagg eller utrustning bör du först sätta upp ditt arbetsområde. Börja med att gå utomhus då det inte är bra att andas in detta medel. Lägg ner ditt plagg på marken eller häng upp den på en galge och stäng ihop eventuella dragkedjor eller knappar.

Därefter kan du börja applicera impregneringssprayen på hela plagget, alternativet enbart på områden där du märker sämre effektivitet. Håll sprayen ungefär 15-20 centimeter från plagget och försök att applicera ett jämnt lager.

En sprayburk räcker för att göra en outfit vattentät, dvs. en jacka och ett par byxor. Enligt vår erfarenhet räcker det dock knappt till, så slösa inte bort den genom att spraya på en viss plats på plaggen för länge. Om du har något över när du är klar, applicera det på områden som utsätts för mycket nötning, t.ex. axlar, armhålor och området runt skrevet och övre lår.

Låt det sedan torka och torka eventuellt bort droppar som finns kvar efter några minuter.

Hur Du Impregnerar Kläder Med Impregneringsmedel (Wash-in)

Impregneringsmedel (de som också kallas för Wash-in), till skillnad från en impregneringsspray, kommer att vattentäta hela plagget direkt i tvättmaskinen.

Vanligtvis vill du använda DWR-behandlingen i antingen en topp- eller frontmatad tvättmaskin som är inställd på en cykel med varmt vatten och skonsam behandling, men kolla närmare på instruktionen på den produkt du använder.

impregneringstvätt

Det är också möjligt att applicera detta för hand direkt i ett handfat, burk eller liknande om du inte har tillgång till en tvättmaskin, även då detta ibland kan resultera i en något sämre applikation. Om du gör detta är det viktigt att hå på sig handskar.

Vissa tvättbara impregneringsbehandlingar kräver en att du torkar dessa i en torktumlare eller torkskåp för att kemikalierna ska "försegla" tyget, medan andra, som Nikwax, inte kräver det. Oavsett vilken produkt du använder, se till att följa instruktionerna för att få bästa möjliga DWR-prestanda.

Vi gillar att använda oss av denna impregneringsmetod över en spray för plagg såsom en fleecetröja, där vi vill att hela plagget blir så vattenresistens som möjligt, både på ut- och insidan.

Hur Du Impregnerar Dunjackor & Andra Dunprodukter

Dun är ett mycket populärt isolering som utnyttjas av diverse vinterjackor, såväl som för vintersovsäckar, vars mål är att bibehålla en god värmeisolerande förmåga.

Men det finns många olika åsikter kring hur man bäst bör ta hand och behandla dessa produkter, och framför allt hur man bäst impregnerar dessa. De har nämligen ett hårdare ytterskal, mycket likt andra regnkläder såsom regnjackor och rengponchos, men innehållet är av dun, vilket skyddas av det yttre lagret.

Det bästa tillvägagångssättet för att impregnera dunjackor är därför att följa stegen som vi förklarade tidigare med hjälp av en impregneringsspray, vilket kommer göra ytterskalet extra vattentåligt, utan att försämra dunets kvalité eller funktionalitet.

Utöver det finns det också dunanpassade impregneringsmedel som du kan tvätta plaggen med. Dessa dunanpassade impregneringsmedel är mildare än de flesta vanliga rengöringsmedel. Smuts och olja förstör dunisoleringen lika mycket som det förstör det skyddande DWR-skiktet på utsidan av utrustningen, så det är viktigt att först tvätta jackan för att bli av med dessa på en mild cykel.

Ett riktigt duntvättmedel återupplivar dunisoleringen och förlänger vattenbeständigheten hos behandlat dun. Följ alltid instruktionerna på skötseletiketten. Du kan slänga in ett par rena tennisbollar i torktumlaren för att hjälpa våta dunklumpar att brytas isär.

Hur Länge Håller En Impregnering?

Om du bestämmer dig för att impregnera dina egna kläder så kommer denna DWR-behandling inte att hålla lika länge som de behandlingarna som tillverkarna gör i fabriksmiljö. Så enkelt är det.

Hur länge dessa impregneringar håller kommer till stor del bero på hur mycket du använder dina kläder, och framför allt i vilka miljöer.

regn impregnering hur länge

Slitage och smuts påverkar som sagt ett plaggs vattenavvisande förmåga, så är du ute mycket i regn, rusk och oväder kommer denna funktionalitet försämras snabbare än om du enbart utnyttjar din skaljacka någon gång per år när du är ute och vandrar.

Det är därför bra att komma in i vanan av att kolla av dina friluftsplagg innan du beger dig iväg på större utflykter eller äventyr, genom att närmare testa dess vattensäkerhet enligt instruktionerna ovan.

Och som vi nämnde tidigare kommer impregneringsmedel och impregneringssprayer som utnyttjar PFCs resultera i en mer hållbar och effektivt vattenskydd, även då det kommer med nackdelen av att använda sig av mer kemikalier.

Väljer du därför en PFC-fritt alternativ kan du förvänta dig att du behöver återapplicera detta oftare, särskilt om du använder plagget eller utrustningen ofta.

Så länge dessa är hela och rena kan du fortsätta att impregnera de efter behov under många år, vilket då kommer förlänga dess övergripande livslängd markant (och spara dig mycket pengar över det långa loppet).

Hur Impregnerar Du Tält, Ryggsäckar Och Annan Utrustning?

Metoden för att impregnera diverse frilufts eller vandringsutrustning är densamma som att impregnera diverse friluftsplagg, men vi skulle starkt rekommendera att du utnyttjar en impregneringsspray över medel.

När det kommer till både tält och ryggsäckar är det viktigt att först se till att de är hela och rena. Leta efter hål och områden som utsätts för mycket slitage. Kan du laga tältduken eller dessa områden är det bäst att börja där, då ingen impregnering kommer stoppa vattnet från att tränga igenom dessa hål. Därefter bör du tvätta och rengöra utrustningen, för att bli av med eventuell smuts och olja som kan ha samlats på dess yta.

Därefter kan du börja spraya det enligt samma instruktioner som vi försett dig med ovan.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 5 / 5. Antal Röster: 27

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.