• Hem
  • /
  • Blogg
  • /
  • Guide
  • /
  • Längdskidor, Längd & Vikt Tabell: Hur Du Väljer Rätt Längdskidor

Längdskidor, Längd & Vikt Tabell: Hur Du Väljer Rätt Längdskidor

längdskidor längd och vikt tabell

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: juni 2023

Längdskidåkning är en populär sport och fritidsaktivitet i många delar av världen, särskilt i länder med kalla vintrar. Men att välja rätt längdskidor kan vara en utmaning, särskilt för nybörjare.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om hur du väljer rätt längd på dina längdskidor baserat på din vikt och längd. Vi kommer också att diskutera olika typer av längdskidor, inklusive skinskidor, och hur du kan ta hand om dina skidor för att få bästa möjliga prestanda.

Tabell för att välja rätt längd på längdskidor baserat på kroppslängd

För att göra det enklare för dig att välja rätt längd på dina längdskidor baserat på din kroppslängd och vikt, kan du använda en tabell. Dessa tabeller är vanligtvis tillgängliga på skidbutikernas webbplatser och kan ge dig en bra utgångspunkt när du väljer skidor. Kom ihåg att dessa tabeller bara är riktlinjer och att det alltid är bäst att prova skidorna om möjligt för att se till att de passar dig bra.

Din längd (cm)Klassik stilSkate (fristil)
115120 cm115 cm
120130 cm120 cm
125140 cm130 cm
130145 cm135 cm
135150 cm140 cm
140160 cm150 cm
145165 cm155 cm
150175 cm160 cm
155180 cm165 cm
160185 cm170 cm
165190 cm175 cm
170195 cm180 cm
175200 cm185 cm
180205 cm190 cm
185210 cm195 cm
190210 cm195 cm
195210 cm195 cm
200210 cm195 cm

Hur man väljer rätt längd på längdskidor baserat på vikt och stil

Att välja rätt längd på dina längdskidor är avgörande för att få bästa möjliga upplevelse på snön. Längden på dina skidor påverkar både hur lätt det är att åka och hur bra du kan kontrollera dina skidor. Generellt sett bör vuxna skidåkare ha klassiska längdskidor som är 20-30 cm längre än deras kroppslängd. För skateskidor bör vuxna åkare ha skidor som är 5-10 cm längre än deras kroppslängd.

Men det är inte bara din kroppslängd som spelar roll när du väljer längd på dina skidor. Din vikt är också en viktig faktor. Kortare skidor är gjorda för lättare åkare, medan längre skidor är gjorda för tyngre åkare. Du kan behöva kompromissa lite på skidlängden baserat på din vikt.

Köpguide för längdskidor: Viktens och längdens betydelse

När du köper längdskidor online, kommer du att behöva svara på några frågor om din kroppsvikt och längd, samt hur bekant du är med längdskidåkning. Denna information hjälper skidspecialister att hitta rätt par skidor för dig. Det är absolut möjligt att köpa längdskidor online, och det kan vara lika effektivt som att köpa dem i en fysisk butik.

Priset på skidorna kan påverka deras vikt, konstruktion, och prestanda. Men alla kan åka på märkenas toppskidor. Så hur mycket skidan ska kosta beror på din budget och vad du vill få ut av din skidåkning.

Skinskidor: Ett bra val för alla

Skinskidor är längdskidor som kommer med en skinhud på skidans fästzon, vilket ger bra fäste i längdåkning. Du behöver inte fästvalla skinskidor, vilket sparar tid och besvär. Skinskidor är ett bra val för dig som snabbt och enkelt vill komma ut i skidspåren för träning, tävling eller bara för att ha kul. Skinskidor är så bra och finns inom alla nivåer ochprisklasser, vilket gör dem till ett utmärkt val för både nybörjare och erfarna skidåkare.

Skidservice, Stenslip & Hotbox

När du köper skidor kan du också välja till skidservice av olika slag. Stenslipning är en tjänst du köper till dina nya längdskidor för att optimera möjligheten till superglid. Hotbox är en process där skidorna värms upp och kyls av växelvis under 10-18 timmar för att optimera beläggningen. Dessa tjänster kan hjälpa till att förbättra prestanda och livslängd på dina skidor.

Vallning: Ett viktigt steg innan du åker

När skidan levereras till dig har du lite jobb kvar att göra innan du kan ta ut dem på premiärturen - vallningen. Alla skidor som levereras märks med vallamarkeringar för att förenkla för dig när du vallar dina skidor. Vallning är en viktig del av skidunderhållet och kan ha stor inverkan på hur skidorna presterar i olika snöförhållanden.

Slutsats

Att välja rätt längd på dina längdskidor kan göra stor skillnad i din skidåkningsupplevelse. Genom att ta hänsyn till din kroppslängd och vikt, samt din skidåkningsstil och erfarenhetsnivå, kan du hitta skidor som hjälper dig att få ut det mesta av din tid på snön. Oavsett om du är en nybörjare eller en erfaren skidåkare, finns det skidor där ute som är perfekta för dig. Lycka till med ditt val av längdskidor!

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.5 / 5. Antal Röster: 12

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.