• Hem
  • /
  • Blogg
  • /
  • Guide
  • /
  • Olika Typer Av Luftvapen: Allt Du Behöver Veta

Olika Typer Av Luftvapen: Allt Du Behöver Veta

typer av luftvapen guide

Skriven av Robert Sten  | Uppdaterad senast: april 2023

Att bestämma sig för vilket luftgevär man ska köpa kan vara ett totalt minfält. Särskilt nybörjare kommer att översköljas av alltför många alternativ. Terminologi som PCP, kolsyredrift och mer kommer snabbt att förvirra vem som helst.

Med detta i åtanke, vad behöver du eller någon nybörjare egentligen för att komma igång? Beroende på dina omständigheter, ditt utrymme eller din budget kan du snabbt utesluta några av alternativen.


Olika Typer Av Luftvapen

Det finns generellt sett tre olika typer av luftvapen; tryckluftsdrivna (PCP), fjäderdrivna eller kolsyredrivna. De olika alternativen har individuella för- och nackdelar, och att veta om detta kan underlätta din process av att välja den bästa luftpistolen eller det bästa luftgeväret på marknaden.

Tryckluftsdrivna (PCP) Luftvapen

PCP-luftgevär är den senaste tekniken inom luftgevärsområdet och lagrar komprimerad luft i en flaska eller cylinder för att driva kulan. Luftgevären laddas antingen med en tryckluftscylinder eller en stigbygelpump, som varierar mellan olika märken och modeller. En tryckmätare eller manometer visar hur mycket luft som finns kvar i flaskan eller cylindern. Vissa luftgevär är utrustade med en regulator som avger en kontrollerad mängd luft vid ett visst tryck oavsett hur mycket luft som finns kvar i flaskan eller cylindern. Reglerade luftgevär anses vara mer exakta över hela fyllningstrycksområdet.

PCP-luftgevär är bäst lämpade för jakt, alla former av målskytte och skjutning i trädgården. De är lätta att skjuta exakt med och har ingen rekyl, vilket gör dem mycket tysta, särskilt med en ljuddämpare. De kan också vara utrustade med magasin i många fall och är tillgängliga i mycket hög effekt där lagstiftningen tillåter det.

Nackdelarna med PCP-luftgevär är att de måste fyllas med tryckluft efter några hundra skott eller mindre. Dessutom förlitar de sig på "o"-ringar, vilket innebär att de kan läcka luft och ofta kräver uppmärksamhet från en vapensmed för att åtgärda läckaget.

Sammanfattningsvis är PCP-luftgevär den senaste tekniken inom luftgevärsområdet och har flera fördelar, inklusive att de är lätta att skjuta exakt, har ingen rekyl och är mycket tysta. Nackdelarna inkluderar behovet av att fylla på tryckluft efter några hundra skott och att de förlitar sig på "o"-ringar som kan läcka luft.

skjuta med luftvapen

Fjäderdrivna Luftvapen

Fjäderdrivna luftgevär, använder en spiralfjäder som komprimeras av spänningen för att driva kulan. När avtryckaren trycks av, trycker fjädern på luft i en kammare framför den, vilket driver kulan genom slutstycket och ner i pipan. Flera olika konstruktioner har utvecklats för att komprimera fjädern, varav den vanligaste är en brytbar pipa som komprimeras när pipan bryts vid slutstycket. För att kunna prestera med godtagbar noggrannhet måste pipan låsas säkert och vara helt riktad när den återställs, annars kan luft läcka ut och precisionen och kraftöverföringen försämras. Fjädergevär med en separat spak under geväret (underlevers) eller på sidan (sidelevers) för att spänna fjädern har fördelen att pipan och luftkammaren är en enda enhet. Pellets installeras antingen via en skjutlucka på toppen av handlingen eller via en vridmekanism för att komma åt brytningen.

Fjäderdrivna luftgevär är bäst lämpade för jakt, målskytte/tävlingsskytte i fjäderklass och skjutning i trädgården. Fördelarna inkluderar att de inte är beroende av tryckluft, har en enkel konstruktion som innebär relativt lågt underhåll och hög tillförlitlighet. Nackdelarna är att de är svårare att skjuta exakt än en PCP, vilket kräver övning och rätt teknik, har högre ljudnivå än en PCP även om de är utrustade med en ljuddämpare, har en liten rekyl vilket gör det svårt att använda ett tvåbensstativ och unga eller mindre skyttar kan ha svårt att spänna vapnet.

Sammanfattningsvis är fjäderdrivna luftgevär en enkel och tillförlitlig typ av luftvapen som används för jakt, målskytte/tävlingsskytte i fjäderklass och skjutning i trädgården. De har sina fördelar och nackdelar, och det är viktigt att välja rätt typ av vapen för dina behov och syften.

Kolsyredrivna (CO2) Luftvapen

Kolsyredrivna CO2-luftvapen använder små behållare med komprimerad Co2 istället för att komprimera luft som andra luftgevär. Behållarna, vanligtvis 88g-flaskor eller mindre 12g-flaskor, sätts in i gevärets kammare och sätts ihop när cylinderlocket skruvas på igen. Co2 frigörs från flaskan och fördelas för varje skott. Co2-gevär påverkas av väderförhållandena och skjuter mindre kraftfullt i kalla förhållanden och ger färre skott per behållare. Prestandan hos Co2-gevär sjunker också kraftigt när Co2-nivån försvinner.

Kolsyredrivna CO2-luftvapen är bäst lämpade för trädgårdsplinking, informell målskytte och bekämpning av små skadedjur på nära håll. Fördelarna inkluderar att de är tysta, generellt sett har lägre effekt vilket gör dem idealiska för användning i trädgårdar och små områden, har en mindre komplicerad konstruktion jämfört med PCP-luftvapen, Co2-kannister är billiga och de är lätta att använda. Nackdelarna inkluderar att de behöver en förbrukning av Co2-kanister, har en variabel effekt beroende på vädret och generellt sett har lägre effekt än andra luftgevär.

Sammanfattningsvis är kolsyredrivna CO2-luftvapen en tyst och lättanvänd typ av luftvapen som passar bra för trädgårdsplinking, informell målskytte och bekämpning av små skadedjur på nära håll. De har fördelar och nackdelar som bör beaktas innan man väljer vilken typ av vapen som passar bäst för ens behov och syften.

Kaliber För Luftvapen

Luftvapen finns i olika kalibrar, där 4,5 mm (.177 tum) är den vanligaste kalibern. Diabolerna i denna kaliber har en låg vikt, vilket ger hög utgångshastighet men de påverkas mer av vind på längre avstånd utomhus. Kalibern är perfekt för kortare avstånd, pistoler och för vanligt nöjesskjutande. 5,5 mm (.22 tum) är kanske den mest lämpliga kalibern om du ställer högre krav. Den är mindre känslig för vind jämfört med 4,5 mm och med rätt vapen kan den vara riktigt träffsäker även på långa avstånd utomhus.

Diabolerna finns med olika vikt och kan väljas utifrån olika behov. 5,5 mm är minsta tillåtna kalibern för skyddsjakt. 6,35 mm (.25 tum) är den grövsta kalibern och ett luftvapen i standardutförande ger låg utgångshastighet, vilket leder till att diabolerna går kort. I praktiken lämpar sig kalibern för vapen med uppgraderad utgångshastighet.

Stålrundkulor med kaliber 4,5 mm är runda och har sämre aerodynamiska egenskaper än diaboler, vilket gör dem mindre lämpliga för målskytte på längre avstånd. De fungerar dock bra för att skjuta på burkar och fördelen är att pistoler som använder stålrundkulor är billiga, halvautomatiska och med stora magasin vilket ger mycket nöje för pengarna. Stålrundkulor passar perfekt för de som mängdtränar dynamiskt skytte, yrkesskytte eller liknande där man vill kunna skjuta sitt tävlings- eller tjänstevapen inomhus utan skjutbana. För målskytte där du vill kunna gruppera skotten och ha precision är diaboler det bästa valet.

luftvapen pistol

Uppgradering Av Luftvapen

Det är möjligt att uppgradera utgångshastigheten på luftvapen, men de flesta luftvapen säljs med maximal tillåten utgångshastighet. Modifiering av vapen för högre utgångshastighet än lagen tillåter gör vapnet licenspliktigt. Uppgraderingsdelarna är inte licenspliktiga och oftast handlar det om att byta ut fjädern eller ventil/ventilpinne. Uppgradering ska göras under kontrollerade former av lämplig person (vapensmed) och enligt gällande lag.

Kikarsikte Eller Järnsikte?

Att använda ett kikarsikte kan öka precisionen och göra det lättare att skjuta på olika avstånd. Genom att zooma in på målet kan det verka som om det är närmare, vilket gör det enklare att göra finjusteringar för precision. Detta gör det särskilt användbart vid skytte på mål eller skadedjur på avstånd över 20 meter. Nackdelen med kikarsikten är att de lägger till vikt på toppen av geväret och kan förlora nollställningen om de stöts eller om förstoringen ändras.

Järnsikten å andra sidan är enklare och mer traditionella alternativ som har använts under lång tid. De består av ett fast eller justerbart främre sikte och ett bakre sikte som kan höjas eller sänkas för att anpassa avståndet. Järnsikten är lätta och slitstarka, vilket gör dem idealiska om vikt och tillförlitlighet är en prioritet. Även om de inte ger samma höga precision som kikarsikten, kan de användas under alla omständigheter.

Vilken typ av sikt som är bäst beror på personliga preferenser. Kikarsikten är mer användarvänliga och ger högre precision, men har en brantare inlärningskurva. Järnsikten är enklare att använda och ger tillräckligt med noggrannhet för att slå ner burkar eller pappersmål. För högsta möjliga precision rekommenderas kikarsikten, men för mer grundläggande användning är järnsikten ett tillförlitligt och lättalternativ.

Eventuella Risker Med Luftvapen

Trots att luftvapen har flera fördelar finns det också potentiella risker som är viktiga att vara medveten om. Här är några av de vanligaste riskerna med luftvapen:

  1. Skador på människor och djur: Även om luftvapen inte är lika kraftfulla som andra vapen kan de fortfarande orsaka allvarliga skador på både människor och djur om de används felaktigt eller utan tillräcklig försiktighet. Därför är det viktigt att alltid följa säkerhetsföreskrifterna och använda lämpliga skydd när man hanterar luftvapen.
  2. Skador på egendom: Luftvapen kan också orsaka skador på egendom, till exempel genom att träffar studsar och skadar fönsterrutor eller andra föremål. Detta kan också orsaka farliga situationer om vapnet används i områden med mycket folk eller när det finns risk för skada på egendom.
  3. Olaglig användning: Eftersom luftvapen kan ägas utan licens finns det en risk för att de kan användas på ett olagligt sätt. Detta kan inkludera användning av vapen utan tillstånd, användning för brottsliga ändamål eller användning i områden där vapen är förbjudna.
  4. Skador på vapnet: Om luftvapnet inte används eller underhålls korrekt kan det orsaka skador på vapnet eller på dess delar. Detta kan leda till att vapnet fungerar sämre eller inte alls.

Varför Ska Man Köpa Ett Luftvapen?

Det finns flera anledningar till varför man kanske föredrar att äga ett luftgevär istället för andra typer av gevär, såsom hagelgevär eller rimfire/centerfire-gevär. En av de viktigaste fördelarna med luftgevär är att de ofta kan ägas utan licens i många länder. Detta gör dem till ett praktiskt alternativ för många som vill ha en pistol eller ett gevär för rekreation eller som ett verktyg.

En annan fördel med luftgevär är att ammunitionen är billigare än för andra typer av vapen. Detta gör det till ett ekonomiskt alternativ för många som vill skjuta utan att behöva spendera mycket pengar på ammunition. Dessutom är det möjligt att använda luftgevär på fler platser eftersom de har en relativt låg effekt och kan användas med lämplig försiktighet och backstop. Många människor använder luftgevär exempelvis i sina trädgårdar för rekreationsskytte.

Luftgevär är också en effektiv och billig metod för skadedjursbekämpning, särskilt i miljöer där andra vapen skulle vara farliga eller olämpliga. Trots att luftgevär har en lägre effekt än andra vapen, har tillverkare inom lagstadgade effektgränser lyckats kompensera för detta genom att göra luftgevär otroligt exakta och precisa.

Sammanfattningsvis finns det många fördelar med att äga ett luftgevär, inklusive att de ofta kan ägas utan licens, har billigare ammunition och kan användas på fler platser. Luftgevär är också en effektiv och billig metod för skadedjursbekämpning och har blivit otroligt precisa trots att de har en lägre effekt än andra vapen.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.7 / 5. Antal Röster: 17

Inga röster än så länge!

Författare

Robert Sten ansvarar för för allt kring jakt här på Outdoorproffset. Han började redan som barn med sin far och farbror att jaga uppe i Norrland och har sedan dess fortsatt med traditionen då han nu tar med sin egna son.

Med ett genuint intresse och bakgrund inom maskinteknik har Robert en fantastisk förståelse för vad som fungerar och inte ute i fältet.