Merinoull: Vad Är Det & Är Det Värt Pengarna?

merinoull vad är det

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juni 2023

Merinoull är en av de mest eftertraktade tygsorterna tack vare dess bekväma och mjuka känsla. Du kan ofta hitta detta dyra tygmaterial i baslager och strumpor, och det har vuxit i popularitet under många år. Med är det värt den högre prislappen? Det är vad vi kommer att ta redo på idag.

I den här artikeln kommer vi att diskutera merinoullens många fördelar och besvara frågan om det är värt att investera i kläder som använder detta eftertraktade tyg.


Vad Är Merinoull?

Merinoull är en typ av ull som kommer från merinofår. Dessa får föds upp i särskilda områden och är bland de mest eftertraktade fårtyperna tack vare den högkvalitativa ull de producerar.

merinofår merinoull

Fibrerna i merinoull är fina och mjuka, vilket gör den till ett bra val för plagg som måste vara lätta och andningsbara. Merinoull är också värmereglerande, vilket innebär att den håller dig varm när det är kallt och sval när det är varmt. Allt detta gör det mycket eftertraktat.

Från en teknisk perspektiv brukar man mäta diametern av ull i mikroner, där en lägre mängd innebär tunnare och finare ull. Ju lägre mikroner, ju dyrare brukar ullet också vara.

Klassisk ull har oftast 40+ mikroner, medans merinoull kan vara betydligt tunnare, oftast mellan 15-25 mikroner. Tack vare den tunnare diametern, kommer merinoull inte klia lika mycket som tjockare ull, men förser dig fortfarande med en mycket god värmereglerande förmåga och slitstyrka.

Merinoull är också ett bra val om du letar efter hållbara kläder. Merinofåren skadas inte under klippningsprocessen och ullen är en naturlig, biologiskt nedbrytbar fiber som inte skadar miljön.

Varför Är Merinoull Så Populärt?

Det som gör merinoull så intressant är att den inte kliar, vilket går emot vad man vanligtvis tänker på när man pratar om kläder gjorda av vanligt ull.

Den huvudsakliga skillnaden mellan merinoull och vanlig ull är dess tjocklek, där merinoulls tunnare diameter bidrar till en bekvämare känsla som inte kliar, men som fortfarande presterar bra.

De tunnare trådarna gör det även mer användbart och mjukare, vilket också har gjort det till ett mycket populärt alternativ för vardagliga kläder. Vi gillar att använda ett flertal olika klädesplagg gjorda av merinoull.

Tröjor i Merinoull

Tröjor i merinoull är otroligt bekväma och kan användas vardagligen så väl som under långdistanslöpningar. En bra tröja i merinoull kommer att kännas lättar och skönare att ha på sig än tröjor i bomull, samtidigt som de presterar bättre när det kommer till värmereglering och fukthantering.

merinoull tröja

Underställ i Merinoull

Underställ i merinoull är förmodligen det mest populära produktkategorin när vi pratar om merinoull. Dessa kommer likt tröjor i merinoull prestera bättre än ett vanligt underställ i bomull, samtidigt som de är mer bekväma.

Vandringsstrumpor i Merinoull

Tidigare har gamla bomulls eller polyesterstrumpor dominerat marknaden av vandringsstrumpor, men under senare år har merinoull snabbt blivit det mest populära alternativet. Och det är lätt att förstå varför.

De är inte bara bekväma att ha på sig när man är ute i rörelse, men de kommer också att hantera fukt (svett) och temperatur mycket bättre . Det innebär att det tar längre tid att få svettiga och illaluktande fötter.

Skidstrumpor i Merinoull

Precis som med vandringsstrumpor, har merinoull också blivit ett mycket populärt materialval på skidstrumpor. Mycket handlar om samma orsakar, dvs. att de är bekväma och hanterar fukt och temperatur bra.

När du är ute och åker skidor vill du varken ha svettiga eller kalla fötter, och merinoull hjälper dig med detta.

Fördelarna Med Merinoull

Som du kanske har förstått vid det här laget finns det några huvudsakliga fördelar med att använda merinoull framför många andra typer av tyger. Här är de viktigaste fördelarna som detta tygval bidrar med.

Värme- Och Temperaturreglering

En av de huvudsakliga anledningarna till att merinoull är så populärt är tack vare dess värmande egenskaper - trots den låga vikten.

Tyget har en naturlig lutning som fångar värme mycket effektivt mellan fibrerna, vilket gör det varmare än ett syntetiskt tyg av samma vikt.

Det innebär däremot inte att de kommer vara för varme under högre temperaturer, då de också presterar bra här tack vare dess starka reglerande förmåga. I vår mening presterar merinoull lika bra på sommaren som vintern.

bästa ryggsäck dagstur

Så oavsett om det handlar om skidåkning i minusväder, eller ett löparpass under sommaren, så kan ett plagg i merinoull prestera på topp.

En annan bra egenskap med merinoull är dess förmåga att isolera din fot om det skulle bli blött. Råkar du sätta foten i en större pöl eller liknande kan du vara säker på att hålla din bekväm trots att dina vandringsstrumpor blir lite blöta.

Detsamma gäller om du råkar få ditt underställ i merinoull blött. Tröjan kommer inte att hålla det kalla, våta materialet mot din kropp likt bomull utan bibehåller istället en behaglig temperatur samtidigt som den behåller sin mjuka känsla.

Fukthantering Och Ventilation

Det finns en del tygmaterial som besitter en speciell fukthanterande egenskap, vilket aktivt absorberar fukten in i dess fibrer. Denna fukt transporteras sedan igenom tyget för att sedan avdunsta genom utsidan av tyget.

Merinoull är inte den enda tygsorten som besitter denna egenskap, men är ofta hyllad av dess goda förmåga att hålla mycket fukt eller vatten absorberat i dess tyg - sett till dess vikt. Detta är självklart en stor fördel och förbättrar bekvämligheten av merinoullplagg avsevärt.

Men det slutar inte där. Merinoull kommer att hålla dig torr genom att hantera fukten väl, men besitter också en bra ventilationsförmåga tack vare dess design.

De flesta plaggen i merinoull är lättviktiga och tunna, vilket är smart eftersom luft enkelt kan ventilera genom tyget - vilket då förbättrar dess torkande förmåga. Använder du ett tjockare plagg i merinoull kan det kännas lite otympligt om det blir allt för blött eller varmt, men de presterar nästan alltid bättre än polyester och andra tygtyper.

Förhindrar Dålig Lukt

En annan stor fördel med merinoull är att de ofta förhindrar dålig lukt - särskilt när vi pratar om underställ eller vandringsstrumpor. Dess förmåga att kunna absorbera fukt utan att skapa en möjlighet för bakterier att förökas är en av dess bästa egenskaper.

Förvänta dig däremot inte att du aldrig kommer lukta illa igen. Det är fullt möjligt att få ett par vandringsstrumpor eller vandringströja i merinoull att lukta illa, men det är betydligt svårare än om du hade haft på dig syntetiska material.

merinoull lukt

Beroende på hur resan ser ut och vilka förhållanden som råder kan du räkna med att bära merino i flera dagar utan att det luktar eller känns smutsigt. Därför är det ett fantastiskt alternativ för flerdagars utomhusäventyr, resor eller nästan varje gång du svettas och inte kan byta lager under en längre tid. För flerdagarsryggsäckar, klättring och skidresor är merino helt enkelt en självklarhet.

Nackdelarna Med Merinoull

Än så länge låter det ju som att merinoull är det självklara valet, så varför är inte alla plagg gjorda av det här magiska alternativet? Det finns två huvudsakliga anledningar vilket man bör tänka på innan man köper ett plagg.

Hållbarhet

Hållbarheten är den största nackdelen när det kommer till merinoull, i all fall när vi pratar om lättviktsalternativ som ofta utsätts för mycket slitage (som till exempel en t-shirt du använder dagligen).

Ett plagg i merinoull brukar klara sig några säsonger, men inte mycket mer än så om du planerar att använda de dagligen. Använder du bara understället i merinoull några gånger per år kan de lätt hålla i många många år.

Vandringsstrumpor är lite av en annan femma dock, då alla strumpor kräver nylon i sin konstruktion för att skapa dess struktur. En bra vävning och blandning av detta med merinoull kan resultera i ett par mycket slitstarka strumpor. I jämförelse med andra bomullsstrumpor vi har använt har dessa par i merinoull konsekvent hållt betydligt längre.

Kostnad

Merinoull är dyrt, och så enkelt är det. Vi pratar heller inte om lite dyrare, utan är oftast markvärt dyrare gentemot billigare alternativ i bomull eller syntetiska material.

Ett par vandringsstrumpor i merinoull kan lätt kosta dig några hundralappar, och en bra tröja i merinoull kostar ofta över 1000 kronor. Bortsätt från vandringsstrumpor i bra kvalité, så är ju också hållbarheten av dessa produkter inte särskilt bra.

Detta tillsammans med den höga prislappen är anledningen till varför många inte väljer att investera i merinoull. Det innebär inte att merinoull är onödigt, men det är primärt för de som värderar bekvämlighet och prestationen högre än priset.

Vem Borde Köpa Merinoull?

Om vi återgår till frågan vi började med i denna guide: är merinoull värt pengarna?

Vi gillar att vara ute i naturen, vare sig det handlar om en vandringstur i skogen, mountainbiking, eller skidåkning i bergen. Spenderar man mycket tid utomhus vet man hur viktigt det är med sköna kläder, vilket är varför vi föredrar att använda tröjor i merinoull under sommaren och underställ för vinteraktiviteter.

midjeväska bälte längdskidor bäst

När det kommer till vandringsstrumpor än vi ännu mer för alternativ med merinoull, då de konsekvent presterar bättre än andra strumpor. Deras flexibilitet gör de även bra året runt, i varma och kalla klimat.

Och trots att merino är ett högpresterande tyg med ett högt pris är det fortfarande mycket trevligt att ha på sig varje dag i veckan. Den varma, mjuka känslan intill huden är lika trevlig för daglig användning som baslager under en topptur.

Realistiskt sett är dock huvudmarknaden för merino friluftsfolket och det är de som kommer att njuta mest av dess fördelar. Tänk på att trots det höga priset kommer det så småningom att uppstå hål och du kanske måste byta ut din dyrbara utrustning oftare än du skulle vilja. 

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.5 / 5. Antal Röster: 2

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.