Hur Du Packar En Ryggsäck Inför Vandring

hur du packar din vandringsryggsäck

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: april 2023

När du packar inför en vandringsresa är det viktigaste att se till att din ryggsäck är välorganiserad. Om du inte packar på rätt sätt kan det sluta med att du får mycket extra vikt på fel ställen, vilket gör det mer obekvämt och svårare att använda under vandringen.

Nedan kommer vi att gå igenom allt du behöver veta om hur du packar din ryggsäck på rätt sätt, men en detaljerad genomgång av packningsordning, viktdistribution, organisation, och mer.

Letar du efter en bra vandringsryggsäck rekommenderar vi vår guide till de bästa vandringsryggsäckarna på marknaden. För att säkerställa att du har allt du behöver ha med dig kan du kolla in vår packlista inför vandring eller dagsturer.


Ordningsföljd Packning

Om du är ute efter en simpel och snabb guide till hur du packar din ryggsäck är detta ett bra ställe att börja på. I denna sektion kommer vi ge dig en övergriplig bild över ryggsäckens olika delar som vi har valt att dela upp i fem sektioner - botten, mellansektionen och toppen av huvudfacket, såväl som externa fickor samt fästpunkter. Nedan beskriver vi vad som bör placeras vart.

vandringsryggsäck robust stor

Botten av Huvudfacket

Längs ner i huvudfacket är vart du vill förvara större föremål som du inte behöver ha tillgång till under dagen. Några bra exempel är:

Du vill däremot inte förvara dina tyngsta föremål här, då denna sektion hänger under din bål vilket gör det svårare att hålla uppe. Detta är anledningen till varför nästan alla förvarar sin sovsäck i botten, där vissa ryggsäckar såsom Osprey Atmos AG till och med har ett separat fack för detta.

Mellansektionen av Huvudfacket

I mitten av huvudfacket vill du gärna förvara dina tyngre föremål som du inte heller behöver ha tillgång till under dagen. Några bra exempel på sådana föremål kan vara:

 • Stormkök & Bränsle
 • Andra köksprylar
 • Tält
 • Vattenbehållare

Något att tänka på när man packar denna sektion är att de flesta föremålen här kommer vara mer fasta, och det kan vara bra att packa ner de tätt så de inte far omkring och orsakar dig obehag eller besvär när du är ute och vandrar.

Har din ryggsäck en integrerat vätskebehållare är det viktigt att packa in den först, för att klämma in en behållare full med vätska i en fullpackad ryggsäck är inte optimalt.

vandringstur ryggsäck dag

Toppen av Huvudfacket

Här kan du placera de lite större föremålen som du kanske behöver komma åt under dagen. Några exempel är:

Externa fickor

Dessa yttre fickor är perfekta för de mindre föremålen du behöver ha åtkomst till under dagen. Här är några exempel:

 • Solglasögon
 • Solskydd
 • Snacks
 • Vattenflaska
 • Mobil/kamera
 • Regnskydd
 • Pannlampa

De flesta moderna ryggsäckarna för vandring har många olika typer av externa fickor, från traditionella topplock med dragkedja, till mindre fickor längs med sidan och till och med fickor längs med höftbältet.

Fästpunkter

Här kan du fästa större föremål som du vill ha nära åtkomst till, alternativt de föremål som inte fick plats på insidan av ryggsäcken. Exempelvis:

vandringsryggsäck packa med yttre fästen

Många ryggsäckar har ett flertal externa fästpunkter som du kan fästa en mängd olika föremål till. Dessa inkluderar simpla öglor, kompressionsband och mycket annat. Du vill däremot undvika att bära allt för mycket på utsidan av ryggsäcken då denna vikt hamnar långt ifrån din egna tyngdpunkt, vilket gör det svårare och tyngre att stabilisera när man är ute i leden.

Viktdistribution

Ordningen som vi beskrev ovan är huvudsakligen baserad på att hålla en jämnt viktfördelning vilket kan underlätta bärandet avsevärt. Här handlar det framför allt om att placera sina tyngsta saker i mitten av ryggsäcken nära kroppen, mellan dina axlar och höfter.

Detta leder till att du håller en mer stabil tyngdpunkt som tillåter dig att gå enklare. Att placera mycket vikt högst upp kommer till exempel kännas väldigt ostabil, då tyngdpunkten hamnar högre upp.

Utöver det bör du också tänka på hur du fördelar vikten från höger till vänster, då en obalanserad ryggsäck kan leda till besvär under längre period av bärande. I slutändan handlar det om att packa på ett sätt som resulterar i en bekväm upplevelse.

Organisering

Förutom att organisera din packning för att få en jämn viktfördelning, är det också viktigt att tänka på vilka föremål som du behöver ha enkel åtkomst till. Snacks, solkräm, solglasögon och liknande som du kanske behöver ute på leden bör rimligtvis packas i de fack som du enkelt kan komma åt.

förvaring vandringsryggsäck

Placera dessa föremål på toppen av huvudfacket, eller i de externa fickorna för lätt åtkomst. Vi gillar också att placera våra vandringstält närmare toppen av huvudfacket om väderförhållandena är svåra att förutspå.

Vi rekommenderar också att använda kompressionspåsar om du finner att du har det ont om utrymme i ryggsäcken. Dessa kan användas för att göra större föremål som sovsäck och kläder betydligt mindre, och därmed förminska volymen den tar upp.

Kompressionsremar

De flesta ryggsäckarna tillverkade för vandringsändamål kommer med kompressionsremar, vilket är en mycket användbar funktion. Du kan använda dessa för att göra ryggsäcken så kompakt som möjligt, vilket för vikten nära inpå din kropp.

Allt du behöver göra är att spänna bandet då du har packat ner allt, och lossa det då du vill ta ut innehållet. Ett tips är att spänna det då ryggsäcken ligger platt med sin ryggpanel mot marken, då detta kommer att distribuera vikten på ett optimalt sätt.

De är till exempel perfekta att använda om du har en större ryggsäck, men inte särskilt mycket packning. Istället för att gå runt med en alldeles för stor ryggsäck, kan kompressionsremmarna göra hela konstruktionen mindre.

Annars kan man också använda dessa remmarför att spänna fast saker på utsidan av ryggsäcken, såsom liggunder, mössa eller liknande.

Vattensäkra Din Ryggsäck

Nästan inga vandringsryggsäckar är helt vattentäta, men många av de är behandlade med en DWR-beläggning som håller vatten på avstånd under en kortare period. Men om du vandrar under tuffare klimat med tungt regn, rekommenderar vi starkt att du vattensäkrar din ryggsäck.

ryggsäckar regnskydd packning

Det finns ett två sätt att göra din ryggsäck vattentät - eller rättare sagt innehållet av din ryggsäck vattensäkert. Det enklaste sättet är att använda en större plastpåse på insidan av ryggsäcken som håller allt innehåll. Det andra alternativet är att använda ett vattensäkert regnskydd för din ryggsäck, vilket du lindar på utsidan av ryggsäcken.

Om du väljer att använda ett regnskydd ska du se till att det har rätt storlek för din ryggsäck. Ett för stort regnskydd kommer att fladdra i vinden och till slut lossna, medan ett för litet regnskydd inte skyddar ryggsäcken ordentligt.

Hur Du Lyfter Din Vandringsryggsäck

När du är färdigpackad och redo att ge dig ut behöver du först få på dig ryggsäcken, vilket i sig själv kan vara en svår uppgift om du bär med dig en tung packning. Som tur är finns det några simpla steg som du kan följa för att minimera chansen för någon skada.

 1. Placera först ryggsäcken upprätt på marken och ta tag i ryggsäcken i dess öglor på toppen. 
 2. Med benen placerade lite bredare än axelbrett, rak rygg och lätt böjda knän, för du packningen upp på benet och vilar den på låret.
 3. Sätt sedan armen på samma sida genom axelremmen (med den andra armen fortfarande i dragöglan för stabilitet), luta dig framåt för att flytta ryggsäcken på ryggen och sätt sedan den andra armen genom den motsatta axelremmen.

Ett annat alternativ är att låta en kompis hjälpa till genom att ta upp packningen och låta dig föra in dina armar genom den, eller så kan du använda föremål som en baklucka eller stenar för att höja packningen innan du tar på den.

Därefter är det viktigt att säkerställa att höftbältet och axelremmarna sitter på som de ska. Du vill helst att majoriteten av vikten hamnar på dina höfter, och inte axlarna, så se till att höftbältet sitter åt hårt, men bekvämt.

packa ryggsäck sätta på sig

Det kanske tar några försök innan du hittar rätt mängd av stöd som känns både stabilt och bekvämt på samma gång, med det är absolut värt att få till det innan du beger dig iväg.

Hur Stor Ryggsäck Behöver Man För Vandring?

Oavsett hur väl du packar din ryggsäck, kommer den totala volymkapaciteten av den att ha en avgörande roll i hur mycket du kan få plats med. Att packa in 60 liter av packvolym i en ryggsäck som endast klarar 35 är näst intill omöjligt, och även om du lyckas är det allt ifrån smidigt.

Däremot vill du heller inte ha en för stor ryggsäck, då det ofta leder till att mycket av packningen (och därmed vikten) hamnar i botten.

Allt kommer däremot att variera kraftigt från situation till situation såväl som mellan personer. Vissa gillar att vandra med ultralätt packning och kanske klarar sig med en mindre, smidigare ryggsäck. Andra har med sig packning för fler än en, och behöver därför en större ryggsäck.

Med det sagt har vi några generella rekommendationer kring hur stor ryggsäck som krävs beroende på vilken typ av vandring det handlar om. Dessa är:

 • En övernattning: 35-50 liter
 • Helgtur (2-3 nätter): 45 - 70 liter
 • Längre vandringsturer: (3+ nätter): 60+ liter

Sammanfattningsvis om Att Packa Ryggsäcken Inför Vandringen

Att vara väl förberedd inför sina nästa vandringsutflykter är viktigt. Se till att du har rätt ryggsäck, fyll den med rätt utrustning och fördela vikten jämnt. Sedan kan du njuta av din vandring till fullo!

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.7 / 5. Antal Röster: 88

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.