Packlista För Camping

packlista camping

Skriven av Felix Mattson  | Uppdaterad senast: april 2023

Planerar du en campingresa och är inte säker på vad du ska packa? Oroa dig inte, vi har koll på allt! Oavsett om du är nybörjare eller är en erfaren campare sen många år tillbaka, kan det alltid vara en bra idé att ta en extra titt på en packlista.

I den här guiden kommer vi att ge dig en komplett packlista med alla saker du behöver för att få en säker och trevlig campingupplevelse. Från tält och sovsäckar till mat och kläder, vi kommer att täcka in allt! Så vänta inte längre - börja packa inför nästa campingresa redan idag!


Full Packlista För Camping

Vi har valt att dela upp allt du behöver i fyra huvudsakliga kategorier: campingutrustning, campingkök, friluftskläder, och personliga artiklar.

Campingutrustning

 1. Campingtält
 2. Sovsäck
 3. Liggunderlag/campingmadrass
 4. Campingkudde
 5. Campingstol
 6. Campinglampa
 7. Portabel dusch

Campingkök

 1. Stormkök
 2. Bränsle
 3. Campingbord
 4. Kylväska/Kylbox
 5. Bestick
 6. Kniv och skärbräda
 7. Tändare eller tändstickor
 8. Vattenbehållare
 9. Friluftskniv

Campingkläder

 1. Baslager
 2. Dunjacka/Skaljacka
 3. Regnjacka/Regnponcho
 4. Fleecetröja
 5. Vandringsbyxor
 6. Vandringskängor/Vandringsskor
 7. Vandringsstrumpor
 8. Handskar
 9. Huvudbonad

Personliga Artiklar

 1. Tandkräm och liknande hygienartiklar
 2. Första hjälpen-kit
 3. Reparationskit
 4. Solskydd
 5. Insektsskydd
 6. Handduk
 7. Plastpåsar
 8. Toaspade
 9. Öronproppar
 10. Batterier/solcellsladdare
camping packlista allt

Campingutrustning

1. Campingtält

Det absolut viktigaste att ha med sig på en campingtur är skydd från marken och vädret, vilket oftast kommer i form av ett campingtält. Vad som skiljer klassiska campingtält/familjetält från vandringstält är dess bekvämlighet och storlek, då dessa modeller oftast är byggda för en mer lyxig känsla med högre tak och större internt utrymme.

2. Sovsäck

När du inte behöver att vandra eller promenera särskilt långt för att komma till din campingplats brukar bekvämlighet vara värderat högre än vikt, vilket innebär att många väljer sovsäckar som är extra bekväma när de campar. Dessa har vanligtvis en syntetisk fyllning och är halvt rektangulära i formen.

Sovsäckar med dun används vanligtvis av backpackers och personer som campar i kallare klimat eftersom de ger mest värme i förhållande till sin vikt, men de kan vara dyrare än syntetiska sovsäckar.

Rektangulära sovsäckar är rymligare än dunsovsäckar och passar utmärkt för att bilcamping och familjecamping eftersom de ger mer utrymme att röra sig.

Mumie-sovsäckar är den mest värmeeffektiva typen av sovsäck eftersom de har en tättslutande konstruktion som minimerar värmeförlusten. De kan dock vara mindre bekväma än rektangulära sovsäckar.

3. Liggunderlag/campingmadrass

Precis som med sovsäckar så brukar de flesta välja ett bekväma och större liggunderlag om de inte behöver gå särskilt länge (de de oftast är tyngre). Dessa typer av liggunderlag skiljer sig markant från de tunna liggunderlag som används för vandring, då de är betydligt tjockare och mer välisolerade.

Många föredrar till och med campingmadrasser över klassiska liggunderlag, vilket känns mer som en riktig säng än ett liggunderlag. Har du mycket plats i tältet kan du till och med använda dig av en uppblåsbar luftmadrass.

4. Campingkudde

För att sova riktigt gott, även ute i naturen, kan en campingkudde vara ett bra val. Campingkuddar är ofta ganska små och packvänliga, men det finns även större modeller.

Campingkuddar fylls vanligtvis med dun eller syntetisk fiber, vilket ger en mjukare känsla än klassiska pälskuddar. Vissa är till och med uppblåsbara vilket bidrar till en ännu lägre vikt. Men när du campar vill du förmodligen ha det som är mest bekvämt, så vikten spelar kanske inte samma roll.

5. Campingstol

Om du planerar att sitta något runt lägerelden under din campingresa behöver du något att sitta på. I dessa fall kan en campingstol vara smart att packa med. Campingstolar är packvänliga och lätta att bära, samtidigt som de ger en bekväm sittplats.

6. Campinglampa

För att lysa upp ditt tält eller lägerplats under kvällen, kan det vara bra att införskaffa en campinglampa. Campinglampor finns i flera olika storlekar och former, allt från små ficklampor till lyktor.

Vissa lampor är batteridrivna medan andra använder gas eller bränsle, så det finns något för alla smaker. Sett till dess storlek är dessa lampor ofta mycket effektiva, där vissa kan förse dig med tillräckligt ljus för att lysa upp hela lägret.

7. Portabel dusch

Att vara ute i naturen behöver inte nödvändigtvis betyda att din personliga hygien behöver ta allt för mycket stryk. Att packa en portabel dusch med dig på campingturen är ett smart val, oavsett om du planerar att campa i några dagar eller längre.

Portabla duschar finns i flera olika varianter, allt från små handhållna modeller till stora duschar som kan monteras vid ett träd. De flesta portabla duschar utnyttjar gravitationen för att fungera, och då behöver du således ingen elektricitet för att hålla dig själv ren.

tillbehör läger packlista vandring

Campingkök

1. Stormkök

Om du planerarar att laga någon mat under din campingutflykt kommer du att behöva något form av kök, där ett stormkök förmodligen är det mest populära valet. Stormköken är packvänliga och lätta att bära, samtidigt som de ger dig möjligheten att laga en hel del mat.

Många stormkök designade för vandringssituationer är oftast väldigt små, där själva behållaren sällan håller mer än 1-2 liter. Är du ute och campar med hela familjen är det således viktigt att införskaffa en större modell som kan laga mat till alla medlemmar på samma gång.

2. Bränsle

Nästan alla moderna stormkök drivs idag på gas, som köps separat i behållare på friluftsbutiker och liknande. Campar du frekvent kan det vara smart att införskaffa en gasbehållare som du kan fylla på enkelt flera gånger, för att slippa köpa nya hela tiden.

Andra modeller kanske utnyttjar sprit eller ved som bränslekälla, men dessa är oftast lättare att packa med.

3. Campingbord

De flesta camparna nöjer sig oftast med en mindre picknickduk eller liknande att äta på, men har du plats och utrymme så skadar det inte att använda sig av ett campingbord istället. Campingbord är packvänliga och lätta att bära i förhållande till klassiska bord, samtidigt som de ger dig en robust yta för att äta på.

Även då campingbord kanske ses som en lyx för många, kan det vara mycket bekvämt att ha, särskilt om man planerar en längre campingresa.

4. Kylväska/Kylbox

Har du med dig några frysta eller kylda varor (middagen) är det viktigt att hålla dessa nedkylda så de inte blir dåliga. Detta kan du enkelt göra med hjälp av en kylväska eller kylbox, eller till och med kylryggsäck.

Kylboxar är oftast de största modellerna, och kommer i ett hårt yttre skal som och håller innehållet nerkylt längre. Kylväskor är lite mer flexibla och lättare att transportera, men är sällan lika effektiva som kylboxar. Kylryggsäckar är precis som det låter, nämligen en typ av kylväska du kan sätta på ryggen som en ryggsäck - fördelaktigt om du behöver promenera en längre sträcka.

5. Bestick

Något du inte får glömma att packa är bestick och matkärl, som du behöver både till middagen och frukosten. Campingbestick finns i flera olika former, allt från knivar och gafflar till skedar och till och med Sporks.

Det finns även bestick i form av tångar eller krokar, som gör det enklare att hämta mat från stekpannan utan att behöva packa med nå fick extra.

När det kommer till matkärl finns det också flera olika alternativ, allt från vanliga tallrikar och glas till mer packvänliga modeller som kan vikas ihop när de inte använd s.

6. Kniv och skärbräda

När du lagar din mat kommer du rimligtvis komma till ett tillfälle då du behöver hacka grönsaker, skära kött, eller liknande. För att göra detta effektivt och säkert kan det vara bra att ha med sig en bra kniv samt skärbräda.

På så sätt slipper du att skära grönsakerna mot en osanerad yta med en dålig och osäker kniv.

7. Tändare eller tändstickor

Att kunna tända upp en lägereld är både mysigt och användbart, men för att göra detta behöver du ha med dig tändare, tändstickor eller eventuellt tändstål. Vi föredrar att alltid ha med oss två tändare i ryggsäcken för att säkerställa att en alltid fungerar.

8. Vattenbehållare

Det finns inte alltid tillgång till rent vatten att dricka när man är ute i naturen. I dessa fall är det viktigt att ta med sig tillräckligt vatten i större vattenbehållare och vattenflaskor.

Ett annat alternativ vore att utnyttja vattenreningstabletter eller vattenreningsfilter för att förvandla vatten du hittar ute i naturen till en vätskekälla du kan dricka ur utan några hälsorisker.

9. Friluftskniv

En bra friluftskniv eller multitool kan vara mycket användbar ute i naturen när man campar. De kan användas för att skära mat, reparera utrustning, eller bara för att skapa underhållning tillsammans med andra campare.

Det finns flera olika alternativ på marknaden när det kommer till friluftsknivar och multitools, så det gäller bara att välja den som passar dina behov bäst.

natur skog vandringsstavar

Campingkläder

1. Baslager

Baslagret är det klädesplagget som är närmst din hud, och bör därför vara bra på att hantera fukt (svett) och transportera detta bort från din kropp - och på så sätt håller din kroppstemperatur varmare. Bomull är känt för att inte hantera fukt eller vätska bra, så vi rekommenderar generellt att använda ett baslager som är tillverkat på merinoull eller polyester.

2. Dunjacka/Skaljacka

Du kanske är ute och campar på sommaren, men de lägre temperaturerna som kan uppstå på kvällarna innebär att du förmodligen vill ha med dig en extra jacka hur som helst.

När det kommer till värma kan du antingen välja en dunjacka eller en kraftig skaljacka. Dunjackor är oftast varmare och bekvämare, men är också större och mer otympliga än skaljackor. Skaljackor är inte lika varma, men de är lättare packade och tar upp mindre platser i ryggsäcken.

3. Regnjacka/Regnponcho

När det dåliga vädret oundvikligen slår till, är det bra om du kan hålla dina kläder och kropp torra, vilket enklast görs genom att utnyttja en regnjacka eller regnponcho. Dessa två alternativ fungerar bäst för olika situationer - en regnjacka är oftast mer bekväm och ger bäst skydd, medan en regnponcho oftast är lättare och mer packbara.

Många skaljackor är också helt vattentäta, så vill du införskaffa en sådan istället är detta en bra idé.

5. Vandringsbyxor/vandringsshorts

Vandringsbyxor eller vandringsshorts är ett bra plagg att ha med sig på din nästa campingutflykt. De flesta människor föredrar att ha med sig vanliga långbyxor under kortare campingresor/bilcamping, men det finns unika fördelar med ett par vandringsbyxor som kan vara hjälpsamma ute i naturen.

De är oftast mycket flexibla och slittåliga, samtidigt som de tål fukt och vatten mycket väl och har mycket organisationsmöjligheter. Så även om vi inte ser vandringsbyxor som ett måste under campingsemestern, föredrar vi de tack vare dess imponerande funktionalitet.

6. Vandringskängor/Vandringsskor

Om du letar efter ett par robusta skor att använda ute i naturen bör du titta efter ett par rejäla vandringskängor eller skor. Vandringskängor är oftast större och tyngre, men har också mer kraftiga yttersulor som gör dem lämpligare för längre vandringar eller för terräng som är svårare att ta sig fram på.

Vandringsskor är oftast lättare och mer packade, men har inte samma slittålighet eller komfort som vandringskängor. Så om du planerar att göra mycket vandring under

7. Vandringsstrumpor

När du campar kan du i praktiken använda dig av vilka typer av strumpor som helst, men det finns vissa typer av strumpor som presterar bättre än andra under campingförhållanden. Istället för bomullsstrumpor föredrar vi att använda ull och merinoull då dessa oftast är mer slitstarka, klarar fukt och svett bättre, samt är mer varmare.

8. Handskar och huvudbonad

Man vet aldrig vad för väder eller temperatur som infaller när man är ute och campar, och att ha med sig rätt kläder kan vara skillnaden på att frysa eller inte under natten. Som ett extra lager av isolering under kallare dagar rekommenderar vi att ha med sig ett extra par handskar och eventuellt någon huvudbonad.

campingkläder packlista

Personliga Artiklar:

1. Tandkräm och liknande hygienartiklar

När man campar är det viktigt att hålla sig hygienisk, och därför packar vi alltid med oss tandkräm, tandborste, deodorant, tvål och schampo. Utöver det kan det vara smart att packa ner mer i din necessär, beroende på hur länge du planerar att campa.

2. Första hjälpen-kit

När man packar sin nödvändighet är det alltid en bra idé att packa ner ett första hjälpen-kit. Detta innehåller oftast bandage, plåster, kompresser, desinfektionsmedel och några och andra saker för att hantera eventuella olyckor eller skador.

3. Reparationskit

Går något sönder, framför allt tältduken, sovsäcken, campingmadrassen eller liknande är det bra om du kan laga dessa på plats. För att göra detta packar vi alltid ner ett litet reparationskit som innehåller saker som tejp, nålar och trådar

4. Solskydd

Solen är ofta starkare än vad man tror, särskilt om man spenderar en längre tid utomhus. Därför packar vi alltid ner lite extra solkräm med hög solskyddsfaktor, och ett par solglasögon. Det är inte bara viktigt för din hy att skydda sig från solen, utan även för ditt allmänna välmående.

5. Insektsskydd

Är man ute i naturen, särskilt under sommaren, kan det finnas en hel del insekter och mygg. För att skydda sig från dessa kan det vara smart att ta med ett insektsskydd i form av en myggtråd eller insektsspray. Detta gör att du kan njuta av din campingutflykt utan att behöva oroa dig för stickande insekter.

6. Handduk

En handduk är alltid smart att ha med sig, oavsett om du planerar att bada eller inte. De är användbara för att torka av sig själv, torka bort svett och fukt, och kan även packas ner i sovsäcken som extra isolering.

7. Plastpåsar

Du kan aldrig få tillräckligt med plastpåsar under en campingresa, då du kan använda dessa på en mängd olika sätt. Du kan packa ner mat i dem, förvara smutsiga kläder eller skor i dem, använda dem som påsar vid packning och mycket mer.

8. Toaspade

Även då man är ute och campar behöver man gå på toaletten - med det finns inte alltid möjligheten att göra detta på en dedikerad toalett. I dessa fall kan en toaspade/bajsspade vara bra att ha med sig, för att snabbt och enkelt kunna kräva ett mindre hål att använda sig av.

Dessa spadar är oftast mycket små, lätta och smidiga, samtidigt som de kan användas till fler tillfällen då du eventuellt behöver gräva-

9. Öronproppar

Sover du tillsammans med andra personer i samma tält och har svårt med ljudet från andras snarkningar eller liknande, är öronproppar en smart sak att ta med sig.

10. Batterier/solcellsladdare

För att du alltid ska ha tillgång till ljus och musik under natten (och för att kunna spela kortlekar runt lägerelden) är det bra att packa med extra batterier eller en solcellsladdare.

Sammanfattningsvis Inför Din Nästa Campingutflykt

Här har vi gått igenom de viktigaste föremålen som du borde och kan ta med dig underdin nästa campingutflykt. Den här listan är täcker inte allt du kan behöva ta med dig, men den är en bra utgångspunkt. Och naturligtvis är det viktigaste att komma ihåg är att njuta av den fantastiska upplevelsen!

Har du några saker som du alltid ser till att packa när du campar? Låt oss veta i kommentarsfältet!

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.4 / 5. Antal Röster: 16

Inga röster än så länge!

Författare

Felix Mattson är vårt fiskeproffs då han har spenderat över 20 år i brunchen och 40 med ett fiskespö i handen. Med erfarenhet av sötvattenfiske och saltvattensfiske runt om i världen är hand vår go-to expert när det kommer till allt inom fiske.