Packlista För Vandrig – Dagstur

packlista vandring dagstur

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: april 2023

Planerar du en kortare vandringsutflykt eller dagstur? I så fall behöver du packa rätt utrustning! En komplett packlista garanterar att du har allt du behöver och ingenting som du inte behöver.

I den här guiden kommer vi att ge dig en omfattande packlista för vandringsdagsturer. Dessa turer kan vara allt från enkla promenader i välskötta områden till en fullständig dagstur ute i vildmarken eller skogen. Vad du behöver ha med dig kommer självklart att variera beroende på hur svår och lång turen är, så du behöver inte alla föremål som vi listar på denna lista beroende på vart du planerar att äventyra.


Friluftskläder Och Skor

 1. Vandringsskor/Vandringskängor/Trailrunningskor
 2. Vandringsstrumpor
 3. Vandringsbyxor
 4. Baslager eller vandringströja
 5. Regnjacka/Regnponcho
 6. Dunjacka/Skaljacka
 7. Vantar/Handskar
 8. Mössa/Keps
 9. Underställ
 10. Damasker
 11. Broddar/Snöskor/Stegjärn

Utrustning

 1. Ryggsäck för dagstur
 2. Vattenflaska eller vattenbehållare
 3. Vattenfilter eller vattenreningstabletter
 4. Vandringsstavar
 5. Pannlampa
 6. Första hjälpen kit
 7. Navigeringsverktyg (GPS)
 8. Mat

Extra

 1. Solglasögon
 2. Solskydd
 3. Insektsskydd
 4. Toaspade och toalettpapper
 5. Friluftskniv eller multitool
 6. Tändare
 7. Visselpipa
 8. Reparationskit
vandring dagstur packlista

Friluftskläder Och Skor

1. Vandringsskor/Vandringskängor/Trailrunningskor

Det absolut viktigaste att tänka på inför en dagstur är att hålla fötterna stödda och bekväma, och då behöver du rätt skor för jobbet. De flesta föredrar lättare modeller, där vandringsskor och till och med trailrunningskor är mycket populära.

Vandringsskor är oftast mer stöttande än trailrunningskor, men trailrunningskor är oftast ultralätta vilket tillåter en smidigare och snabbare gång. I vinterförhållanden däremot kan du behöva ett par rejäla vandringskängor istället.

2. Vandringsstrumpor

Du behöver strumpor som är bekväma, andas och transporterar bort fukt. Detta är viktigt för att undvika blåsor, men också för att hålla fötterna varma och torra i kallare väder.

Det finns många olika material som används för vandringsstrumpor nuförtiden, så experimentera tills du hittar ett par som du gillar. Vi föredrar strumpor i ull eller merinoull, vilket kan reglerar temperaturen och hantera fukt bättre än strumpor i bomull eller syntetiska material.

3. Vandringsbyxor/Vandringsshorts

Återigen är bekvämligheten viktig när det gäller att välja rätt byxor för vandring. Du vill ha ett par som inte gnider eller skaver och som dessutom låter din hud andas.

Vandringsbyxor är vanligtvis tillverkade av snabbtorkande material som nylon eller polyester, vilket kan hjälpa till att föra bort svett. De har ofta flera fickor för att förvara saker som din telefon eller snacks.

I varmare väder kan du föredra att ha vandringsshorts i stället. Se bara till att de är tillräckligt långa för att skydda dina ben från solen och eventuella repor från växtlighet.

4. Baslager eller vandringströja

Ditt baslager bör andas, transportera fukt och hålla dig varm. Merinoull är ett fantastiskt material för detta, men det finns också många syntetiska alternativ som fungerar lika bra.

En vanlig t-shirt eller till och med långärmad tröja kan räcka gott och väl, men letar du efter något mer rejält kan en vandringströja vara en bra idé då dessa ofta skyddar dig bättre.

5. Regnjacka/Regnponcho

Inget är värre än att bli blöt på en dagstur, så se till att du alltid packar en regnjacka eller regnponcho. Vi föredrar jackor som har god andningsförmåga samtidigt som de är vattentäta.

En poncho är ett bra alternativ om du vill spara lite packutrymme, men de har ofta mindre andningsförmåga och kan vara svåra att ta av och på när du går.

Det finns nu även regnjackor som kan packas ihop till en liten ficka, så det är alltid värt att ta med sig ett par av dessa.

6. Dunjacka/Skaljacka

En dunjacka eller skaljacka är också bra att ha med sig på dagsturer, särskilt när vädret är kallt. De hjälper till att isolera dig från kylan och kan faktiskt göra stor skillnad när det gäller att hålla dig varm.

En dunjacka är oftast lite varmare än en skaljacka, men skaljackor har ofta bättre andningsförmåga och kan dessutom ersätta din regnjacka om den har ett bra vattenskydd - perfekt för att spara utrymme i ryggsäcken.

7. Vantar/Handskar

Under kyligare förhållanden kan det vara en bra idé att ha vantar eller handskar med sig. Detta är särskilt viktigt om du kommer att vara i bergen då det kan blåsa ganska kallt uppe på topparna.

En enkel par bomullshandskar räcker gott och väl för de flesta dagsturer, men det finns även mer avancerade alternativ som isolerar bättre eller har inbyggda handvärmare. Under kyliga förhållanden kan ett par värmehandskar vara otroligt bekvämt.

8. Mössa/Keps

En mössa eller keps är också bra att ha med sig på dagsturer, särskilt när det är kallt ute. De hjälper till att hålla dig varm och skyddar ditt huvud från kyla och sol.

Det finns många olika typer av mössor och kepsar att välja mellan, så ta din tid när du shoppar för att hitta något som passar dina behov. Leta efter en som är bekväm, andas och håller dig varm.

9. Underställ

Underställ är också viktigt på dagsturer under vintern. Se till att ha ett par som andas och transporterar bort fukt bra. Ett par underställ i merinoull är förmodligen våra favoriter, men detta kommer också till ett högre pris. Under sommaren behöver du självklart inget underställ.

10. Damasker

Damasker är ett mindre skydd som du kan fästa ovanpå dina skor eller kängor mot underbenen. På så sätt kan du förhindra att stenar, vatten eller snö kommer in genom fotöppningen.

Det finns många olika typer av damasker att välja mellan, men vi föredrar mindre modeller under lättare dagsturer då dessa oftast är svalare och lättare att ha på sig.

11. Broddar/Snöskor/Stegjärn

Är du ute under vintern kommer det vara viktigt med rejält grepp på dina skor eller kängor. Beroende på vart du befinner dig - och framför allt på vilket underlag - kommer du behöva olika typer av redskap.

Broddar är det minsta alternativet, och är perfekt för att vandra på stigar med mindre snö och is. Snöskor är perfekta för att vandra och ta sig över djupare snö. Stegjärn är mer extrema verktyg och krävs framför allt då du behöver ta dig över mycket is eller glaciärer, och är förmodligen inget du kommer behöva på en dagstur.

vandring dagstur packa med allt

Utrustning

1. Ryggsäck för dagstur

För att kunna packa ner dina grejer är en dagsryggsäck absolut väsentligt. Se till att välja en som är bekväm och lätt att bära, oavsett hur lång dagsturen blir. En ryggsäck specifikt designad för dagsturer är oftast lätta och bekväma att ha på sig, och är inte särskilt stora.

Vanligtvis klarar dessa modeller mellan 20-30 liter, vilket är perfekt för att ta mig sig de mesta på denna packlista. Behöver du mindre eller mer utrymme finns det alltid modeller som kan förse dig med det också.

2. Vattenflaska eller vattenbehållare

Det är alltid viktigt att dricka mycket vatten då man är ute och rör på sig, särskilt om du planerar en längre utflykt. Därför bör du alltid ha med en vattenflaska eller vattenbehållare som rymmer åtminstone 1-2 liter vatten.

Vet du med att du inte kommer att kunna fylla på denna under en längre dagstur kan det vara en bättre idé att ta med en större vattenbehållare, alternativt använda ett vattenfilter och fylla på den ute i naturen.

3. Vattenfilter eller vattenreningstabletter

Vattenfilter är ett bra alternativ om du vill kunna fylla på din vattenflaska under dagsturen. Dessa filtrerar ut eventuell smuts eller bakterier i vattnet, och gör det därför säkert för dig att dricka.

Enkla vattenreningstabletter är ett annat bra alternativ, och dessa lägger du bara i din vattenflaska för att rena det på samma sätt som ett filter. De tar längre tid men är generellt sätt säkrare.

4. Vandringsstavar

För att hjälpa till under din promenad/vandring kan ett par vandringsstavar vara användbara. Dessa stavar kan stötta dig då du kan använda armarnas styrka utöver benen.

I branta backar eller berg med hög lutning kan ett par stavar vara väsentliga för att kunna bibehålla sin balans, och är därför en bra sak att ha med sig på dagsturer i dessa förhållanden.

5. Pannlampa

Även då du kanske inte planerar att befinna dig ute i naturen efter att solen har gått ner är det alltid en bra idé att ta med sin en liten kompakt pannlampa. Allt går inte alltid som planerat, och att ha tillgång till ljus då det är mörkt kan vara en riktig livsräddare.

En liten ficklampa med låg vikt och bra batteritid är allt du behöver, och det finns många olika modeller att välja mellan.

6. Första hjälpen kit

Alltid ha med ett litet första hjälpen kit när du vandrar, oavsett dagstur eller inte. Detta innehåller bandage, salva och andra saker som kan behövas då någon skadar sig.

En dagstur är inte komplett utan en första hjälpen kit, och det finns många olika färdiga kit att välja mellan. Se till att du har allt du behöver, och lägg gärna till lite extra bandage och salva. Det finns även fördelar med att packa ner ett litet kit själv, då du då kan anpassa det efter just dina behov.

7. Navigeringsverktyg (GPS)

Om du planerar att vandra eller promenera i naturen utan att följa tydliga spår och leder, kan ett navigeringsverktyg vara mycket viktigt. En gammal hederlig fysisk karta fungerar kanske, men ett lite mer effektivt verktyg är en handhållen GPS.

De flesta dagsturer kräver inte alls så mycket GPS-användning, men det är alltid en bra idé att ha med sig ett ifall man skulle gå vilse i vildmarken.

8. Mat

Självklart behöver du ha med dig lite mat och snacks för att bibehålla energin ute i naturen. Beroende på hur länge du planerar att vara ute, kommer du givetvis behöva olika mycket mat med dig.

Det finns torkad mat som är både kompakt och lätt om du gillar en varm måltid, men då behöver du också ha med dig ett stormkök. Annars kanske det räcker med några mackor och någon frukt om det handlar om en kortare utflykt.

vandring dagstur extra

Extra

1. Solglasögon

Solglasögon är alltid skönt att ha med sig under sommarturer då solen skiner starkt. Dessa är också bra att ha för att skydda mot vind och ev. insekter.

2. Solskydd

Solen är ofta starkare än vad man tror, särskilt om man spenderar en längre tid utomhus. Därför packar vi alltid ner lite extra solkräm med hög solskyddsfaktor, och ett par solglasögon. Det är inte bara viktigt för din hy att skydda sig från solen, utan även för ditt allmänna välmående.

3. Insektsskydd

Är man ute i naturen, särskilt under sommaren, kan det finnas en hel del insekter och mygg. För att skydda sig från dessa kan det vara smart att ta med ett insektsskydd i form av en myggtråd eller insektsspray. Detta gör att du kan njuta av din dagstur utan att behöva oroa dig för stickande insekter.

4. Toaspade och toalettpapper

Även då man är ute och campar behöver man gå på toaletten - med det finns inte alltid möjligheten att göra detta på en dedikerad toalett. I dessa fall kan en toaspade/bajsspade vara bra att ha med sig, för att snabbt och enkelt kunna kräva ett mindre hål att använda sig av.

Dessa spadar är oftast mycket små, lätta och smidiga, samtidigt som de kan användas till fler tillfällen då du eventuellt behöver gräva. Kom också ihåg att ta med dig lite toapapper!

5. Friluftskniv eller multitool

En bra friluftskniv eller multitool kan vara mycket användbar ute i naturen när man campar. De kan användas för att skära mat, reparera utrustning, eller bara för att skapa underhållning tillsammans med andra campare.

Det finns flera olika alternativ på marknaden när det kommer till friluftsknivar och multitools, så det gäller bara att välja den som passar dina behov bäst.

6. Tändare

En tändare är alltid bra att ha med sig, ifall man skulle hamna i en situation då det är viktigt att få igång en eld. De tar knappt upp någon plats alls och väger bara några gram, så vi rekommenderar alltid att ha med sig en på sina turer.

7. Visselpipa

En visselpipa kan vara bra under nödsituationer då du vill bli hittad. Den är mycket lätt och smidig att ta med sig, samtidigt som den inte tar upp så mycket plats.

8. Reparationskit

Går något sönder, framför allt tältduken, sovsäcken, campingmadrassen eller liknande är det bra om du kan laga dessa på plats. För att göra detta packar vi alltid ner ett litet reparationskit som innehåller saker som tejp, nålar och trådar.

Sammanfattningsvis Inför Din Nästa Dagstur

Här har vi gått igenom de viktigaste föremålen som du borde och kan ta med dig under din nästa dagstur. Den här listan är täcker inte allt du kan behöva ta med dig, men den är en bra utgångspunkt. Och naturligtvis är det viktigaste att komma ihåg är att njuta av den fantastiska upplevelsen!

Har du några saker som du alltid ser till att packa när du är ute på en dagsutflykt? Låt oss veta i kommentarsfältet!

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 31

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.