Packlista För Vandring

packlista vandring

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: maj 2023

Om du planerar en vandringsresa är det viktigt att se till att du har allt du behöver. En komplett packlista kan hjälpa dig att se till att du inte glömmer något viktigt och att du är förberedd på alla situationer som kan uppstå.

Oavsett om du är en nybörjare eller erfaren veteran så kan en extra checklista över allt det viktiga vara bra innan du ger dig ut i vandringslederna.

I den här guiden går vi igenom det viktigaste som du behöver för en flerdagarsvandring i Sverige, samt några extrafunktioner som kan komma väl till pass. Oavsett om du ska vandra i 2,3,4 eller flera dagar bör allt du behöver ha med dig finnas med på denna lista.


Full Packlista För Vandring

Vi har valt att dela in all utrustning som vi diskuterar i denna packlista i fyra distinkta kategorier: Vandringsutrustning, vandringskläder och skor, valbara vandringstillägg och personliga artiklar.

Vandringsutrustning

 1. Vandringstält
 2. Vandringsryggsäck
 3. Sovsäck
 4. Liggunderlag
 5. Stormkök med bränsle
 6. Eventuell bestick eller Spork
 7. Vattenfilter eller vattenreningstabletter
 8. Vattenflaska eller behållare
 9. Pannlampa
 10. Navigeringsverktyg (GPS/Karta)
 11. Första hjälpen-kit
 12. Ett mindre reparationskit
 13. Friluftskniv

Vandringskläder och Skor

 1. Vandringskängor eller vandringsskor
 2. Vandringsstrumpor
 3. Vandringsbyxor
 4. Damasker
 5. Funktionströja eller t-shirt
 6. Underställ
 7. Regnjacka eller regnponcho
 8. Skaljacka

Valbara Vandringstillägg

 1. Vandringsstavar
 2. Campingkudde
 3. Campinglampa
 4. Powerbank
 5. Solcellsladdare
 6. Solglasögon
 7. Handskar
 8. Campingstol
 9. Toaspade/Bajsspade

Personliga Artiklar

 1. Hygienartiklar (tandborste osv)
 2. En mindre handduk
 3. Solskydd
 4. Insektsskydd
 5. En bok
 6. Visselpipa
 7. Plastpåsar
vandring sverige packlista

Vandringsutrustning

1. Vandringstält

Ett bra vandringstält eller lättviktstält är förmodligen det första du bör tänka på. Kom ihåg att köpa ett tillräckligt stort tält, och se till att ditt tält klarar av vinterförhållanden om du planerar att vandra under vinterhalvåret.

2. Vandringsryggsäck

För att kunna bära med dig allt på din vandringstur kommer du att behöva en bra vandringsryggsäck. För kortare endagsturer kanske du kan klara dig med en ryggsäck för dagsturer, men för flerdagarsexpeditioner där du har med dig tält, liggunderlag osv behöver du en större vandringsryggsäck.

3. Sovsäck

Du behöver en sovsäck som är bekväm och varm nog för de förhållanden du vandrar i. Om du vandrar på vintern ska du se till att skaffa en sovsäck som är värmande och isolerande. Vi föredrar dunsovsäckar när vi vandrar, då dessa är lättare och mer effektiva.

4. Liggunderlag

För att isolera dig från marken krävs ett liggunderlag, vilket är den andra delen av ditt sovarrangemang. Sovunderlag finns i olika former, storlekar och material. Vissa föredrar uppblåsbara liggunderlag medan andra föredrar liggunderlag av skum.

5. Stormkök med bränsle

För att kunna koka vatten eller laga mat kommer du att behöva ett mindre stormkök med dig. Se till att ta med tillräckligt med bränsle till spisen och en kastrull eller stekpanna att laga mat i.

6. Eventuell bestick eller Spork

För att äta den mat du lagat, behöver du rimligtvis någon form av bestick (och kanske tallrik/mugg). Att använda en Spork är ett smart sätt att spara in på utrymme och vikt då de fungerar som en gaffel och kniv.

7. Vattenfilter eller vattenreningstabletter

Om du är ute i vildmarken under ett flertal dagar kan det vara bra att införskaffa ett vattenfilter eller vattenreningstabletter, för att kunna fylla på ditt vatten under vandringen. Det finns inte alltid tillgång till färskt och rent vatten, varpå en rengöring kan vara viktig innan du dricker det.

8. Vattenflaska eller behållare

För att kunna förvara detta vatten behöver du självklart en vattenflaska eller vattenbehållare. Leta gärna efter smidiga och lätta alternativ.

9. Pannlampa

En pannlampa kan vara kritisk om du finner dig ute på leden efter solen har gått ner. Det kan hända även de mest erfarna vandrarna att man överskattar hur lång tid det tar att nå fram till sitt läger för natten, och att vandra över ojämn terräng i mörkret är det sista du vill åka ut för.

10. Navigeringsverktyg (GPS/Karta)

För att kunna navigera vart man vandrar behöver du självklart någon form av navigationsverktyg. I vissa fall är leden du följer tydligt utmarkerad, och då kanske du inte behöver det. Men i andra fall rekommenderar vi starkt en handhållen GPS, eller om du föredrar, klassiska papperskartor.

11. Första hjälpen-kit

Om det är alltid bättre att ha en förbandslåda och inte behöva den än att behöva den och inte ha den. Vi rekommenderar därför att du tar med dig ett litet första hjälpen-kit på din vandring. Den bör innehålla det nödvändigaste som plåster, antiseptiska våtservetter osv.

12. Ett mindre reparationskit

Om något mot förmodan skulle gå sönder - det kan vara ditt tält, jacka, strumpor eller liknande - är det viktigt att kunna laga dessa även ute i vildmarken. Därför bör du också ha en reparationssats med i ryggsäcken.

13. Friluftskniv

En liten friluftskniv eller ett multiverktyg är alltid bra att ha med sig på en vandring, eftersom det kan komma till nytta för en mängd olika uppgifter, från att laga mat till att reparera utrustning.

packlista vandring kläder skor

Vandringskläder och Skor

1. Vandringskängor eller vandringsskor

Vilken typ av skor du behöver beror på vilken terräng och vilka förhållanden du ska vandra i. Om du vandrar i stenig eller ojämn terräng rekommenderar vi ett par bra vandringskängor som ger stöd och stabilitet i vristen. För mindre krävande stigar kan lättare vandringsskor räcka.

2. Vandringsstrumpor

För att undvika blåsor är det viktigt att välja rätt strumpor. Vandringsstrumpor av merinoull är ett bra val eftersom de är bekväma, andningsbara och isolerande.

3. Vandringsbyxor eller shorts

Beroende på väderförhållandena och dina personliga preferenser kan du välja mellan vandringsbyxor och shorts. Om du väljer shorts, se till att de är bekväma och ger bra täckning. För er damer har vi skrivit en separat guide till de bästa vandringsbyxorna här.

4. Damasker

Damasker är ett mindre skydd som du kan fästa ovanpå dina skor eller kängor mot underbenen. På ås sätt kan du förhindra att stenar, vatten eller snö kommer in genom fotöppningen.

5. Funktionströja eller t-shirt

En funktionell skjorta eller t-shirt är ett bra val som övre lager av kläder. Den ska vara bekväm och andningsbar och gärna gjord av merinoull om du letar efter något varmt.

6. Baslager

Ett baslager är det lager kläder som ligger närmast huden. Det ska vara bekvämt och andningsbart, och i kallt väder ska det också vara isolerande.

7. Regnjacka eller regnponcho

Att vara skyddad från olika väderförhållanden är viktigt, och regn är bland det värsta ute på leden. Men packar du med dig en bra regnjacka eller regnponcho kan du säkerställa att du håller dig torr genom dina äventyr. Leta efter ett lätt alternativ som du kan förvara kompakt i din ryggsäck.

8. Skaljacka

En skaljacka är ett bättre val än regnjacka om du är ute och vandrar under kallare eller tuffare förhållanden. Dessa jackor är mycket slitstarka, och tål vind, snö och regn mycket bra.

natur skog vandringsstavar

Valbara Vandringstillägg

1. Vandringsstavar

Vandringsstavar kan vara ett bra komplement, särskilt om du vandrar i ojämn eller utmanande terräng. De ger extra stabilitet och stöd och kan bidra till att minska belastningen på dina knän och ben.

2. Campingkudde

En campingkudde kan göra hela skillnaden när du försöker få en god natts sömn i vildmarken. Välj en som är bekväm och lätt så att du enkelt kan ta med dig den på vandringen. Det finns uppblåsbara alternativ som knappt tar någon plats allt i packningen.

3. Campinglampa

Behöver du lite extra belysning vid lägret eller i tältet kan en mindre campinglampa vara ett bra alternativ att ta med sig. Vi ser detta däremot mer som ett lyxalternativ.

4. Solglasögon

Solglasögon är viktiga för att skydda ögonen mot solen, särskilt om du vandrar i varmt väder.

5. Handskar

I kallt väder kan ett par bra handskar göra hela skillnaden. Välj ett par värmande handskar eller isolerade som håller dina händer varma under en lång dag.

6. Campingstol

Ett annat lyxigt alternativ för din vandring är en liten campingstol. Den kan vara bra att ha med sig på lägret, särskilt om du ska tillbringa flera dagar på en campingplats. Dessa kan ofta väga en del, men det finns mindre alternativ som passar bra för vandring.

7. Powerbank

En powerbank kan komma väl till pass om du behöver ladda dina enheter på språng. Välj en som är lätt och har tillräckligt med kraft för att ladda dina enheter under hela din resa.

8. Solcellsladdare

En solcellsladdare är ett utmärkt miljövänligt alternativ för att ladda dina enheter när du är på språng. Dessa laddare använder solens kraft för att ladda de är därför ett bra alternativ om du vandrar i ett område med mycket sol.

9. Toaspade/Bajsspade

Vi alla behöver ibland gå på toa, även om vi är ute i vildmarken. Men det finns ju självklart inga toaletter där, varpå en smidig liten toaspade kan vara bra att ha för att gräva ett hål.

tillbehör läger packlista vandring

Personliga Artiklar

1. Hygienartiklar (tandborste osv)

Kom alltid ihåg dina egna hygienartiklar, som tandborste och tandkräm. Om du planerar en längre vandring kan det vara bra att ta med sig våtservetter och lite andra saker också.

2. En mindre handduk

En mindre handduk är alltid bra att ha med sig, och kan användas för för att torka dig, torka av din utrustning eller som en provisorisk kudde. De kommer till nytta oftare än du tror.

3. Solskydd

Solskydd är alltid viktigt, särskilt om du vandrar i varmt väder.

4. Insektsskydd

Insektsskyddsmedel kan vara en livräddare när du vandrar, särskilt om du befinner dig i ett område med mycket insekter.

5. En bok

Behöver du något att göra på kvällen i tältet kan det vara bra att ta med sig en bok eller liknande att läsa.

6. Visselpipa

En visselpipa kan vara en viktig säkerhetsartikel att ta med sig på alla vandringar, om du skulle gå vilse eller behöva signalera om hjälp.

7. Plastpåsar

Man kan aldrig ha för många plastpåsar när man vandrar. De är perfekta för att förvara våta kläder, skräp och allt annat som du behöver hålla torrt eller separat.

Sammanfattningsvis Inför Din Nästa Vandring

Här har vi gått igenom de viktigaste föremålen som du borde och kan ta med dig underdin nästa vandring. Den här listan är täcker inte allt du kan behöva ta med dig, men den är en bra utgångspunkt. Och naturligtvis är det viktigaste att komma ihåg är att njuta av den fantastiska upplevelsen!

Har du några saker som du alltid ser till att packa när du vandrar? Låt oss veta i kommentarsfältet!

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.6 / 5. Antal Röster: 15

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.