Primus Tupike Stove: Test & Recension

primus tupike stove recension

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: april 2023

Material:

Rostfritt Stål & Mässing

Vikt:

4300 g


Primus Tupike Stove är en stilren, bärbar och lätt tvåbrännare som passar perfekt för camping, glamping och vild matlagning. Men är det höga priset värt det ur ett prestanda- och praktiskt perspektiv? 

Brännare

Primus Tupike Stove har två brännare som ger 10,2 BTU (British Thermal Units) värme per brännare, vilket är ganska standard för ett sådant campingkök. Brännarna är lågprofilerade och ger en bra spridning av värmen för effektiv uppkokning, samt småkok och stekning.

Droppbricka

Den rostfria droppbrickan är lätt att ta bort och enkel att rengöra. Det finns inga besvärliga vinklar där mat kan fastna, och den är dessutom diskmaskinssäker! Brickan har en smart lutande vinkel där fett kan samlas upp.

Gasreglage Och Tändning

Varje brännare har sin egen piezotändning och värmekontrollreglage. Tändningarna fungerar mycket smidigt, tänds upp direkt vid första knapptrycket. Kontrollreglagen har en grafik bredvid dem för att indikera hög och låg temperatur, men ingen mätare för att visa hur högt eller lågt du behöver vrida reglaget.

Grytstöd

Precis som droppbrickan är det belagda metallgrytstödet avtagbart för enkel rengöring. Stödet fästs i hål i kanterna på droppbrickan och placeras upp och ner för förvaring och transport. Vänd det för matlagning, och det har tänder placerade över brännarna som hjälper till att greppa grytorna när du lagar mat på ojämna ytor eller för extra stabilitet.

Bärhandtag

Med en eklist för extra skydd (och stil!), så kan bärhandtaget svängas för enkel bärning. När det är i bärposition är locket låst. När handtaget är uppe öppnas locket. Och för kompakt förvaring, vik handtaget tillbaka över locket för att låsa igen.

Ben

Gasolköket har två infällbara ben med halkfritt material för stabilitet. Det finns också kraftiga gummikuddar som stöder spisen säkert när benen är infällda. Benen låses inte på plats när de är utfällda, så se till att de är ordentligt på plats innan du börjar laga mat.

Vindskydd

Precis som benen låses inte vindskydden på plats. De kan dock vridas på gångjärn för att placera dem i bästa möjliga position. De skyddar bra mot vinden, men det skulle vara bättre om de låstes på plats för bättre skydd under riktigt blåsiga dagar.

Gasregulator

Slangen och gasregulatorn förvaras snyggt under spisen när de inte används. Regulatorn kan endast användas med bärbara propan/isobutan-gasbehållare, vilket ytterligare ökar bärbarheten. Ett adapterkit kan köpas separat så att spisen kan användas med en återfyllningsbar Campingaz-behållare. Detta rekommenderas definitivt för längre campingturer när bärbarheten inte är så viktig.

Grillpanna

Tupike kommer med en liten, lätt gjutjärnspanna. Den har ett vikbart handtag som låser sig på plats och har en non-stick-beläggning. Den levereras i sitt eget skyddande fodral och passar in i spisen vid förvaring och transport.

Eklistar

Handtaget och toppen av spisen har eklistar som är fästa med mässingsbeslag. De ger en stil och klass som inte hittas i många andra campingkök. Men de tillför också en praktisk aspekt genom att skydda spisens topp och fungera som en serveringsplattform för dina kokta rätter.

Vanliga Frågor

Kan Jag Använda En Större Gasbehållare Med Primus Tupike Stove?

Ja, du kan använda en större gasbehållare genom att köpa ett adapterkit separat. Detta gör det möjligt att använda en återfyllningsbar gas-behållare, vilket är bra för längre campingturer.

Hur Lång Tid Tar Det Att Koka Upp En Liter Vatten På Primus Tupike Stove?

Primus hävdar att det tar 4,33 minuter att koka upp en liter vatten, och det har visat sig vara ganska exakt i tester.

Slutsats

Primus Tupike Stove är en dyr, men stilren och bärbar campingkök som har några små designfel. Om låg vikt och bärbarhet är viktiga faktorer för dig, kommer du dock att ha svårt att hitta en annan av samma kaliber. I jämförelse med andra liknande modeller är den helt klart en favorit.

FÖRDELAR

  • Dubbla gasbrännare med individuell gasreglering
  • Detaljrik med utfällbara ben, grillpanna, vindskydd och mässingdetaljer
  • Högkvalitativ konstruktion
  • Enkel användning med automatisk piezotändare

NACKDELAR

  • Vi upplevde det lite svårare att rengöra pannorna än liknande non-stick alternativ

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 8

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.