• Hem
  • /
  • Blogg
  • /
  • Guide
  • /
  • Regnkläder För Vandring: Hur Du Håller Dig Torr i Naturen

Regnkläder För Vandring: Hur Du Håller Dig Torr i Naturen

regnkläder vandring guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: maj 2023

När du är ute och vandrar vill du undvika att bli blöt, men man vet aldrig när vädret kan förändras. Det är inte bara obekvämt, utan det kan också vara farligt om du inte är förberedd på de kallare temperaturer som man upplever när man blir blöt. Att ha med sig rätt regnkläder är därför viktigt, så att du alltid kan känna dig säker.

I den här guiden diskutera vi alla de olika typer av regnkläder som finns och hjälpa dig att välja rätt för dina behov! Vi jämför även dessa så att du vet vilket som är bäst i olika situationer. För mer vandringskläder, kolla in vår guide här.


Hur Regnkläder Skyddar Dig Mot Regn

Innan vi tar en närmare titt på de olika regnkläderna som du eventuellt bör ta med dig på din vandringstur är det viktigt att först förstå hur dessa typer av plagg fungerar. Att förstå terminologin som används för att beskriva plaggets funktionalitet är bra att kunna, för att bättre utvärdera de olika alternativen.

Vattenavvisande Eller Vattentät

Det är lätt att inte märka skillnaden mellan dessa två begrepp, men det finns faktiskt en skillnad. De flesta regnkläder är faktiskt inte helt vattentäta, utan är snarare vattenavvisande eller vattenresistenta.

Dessa modeller är oftast tillräckligt effektiva för att hålla ute regn, och om något välkänt märke säger att en produkt är vattenavvisande eller vattentät kan du generellt sett lita på att det kommer göra jobbet bra.

vandringkläder barn flicka pojke
  • Vattentäta regnkläder: De regnkläder som är helt vattentäta är oftast skapade av ett enskilt lager - tänk dig en plastponcho som du drar på dig. Dessa kan fungera bra om du bara behöver stå eller sitta still någonstans och kostar väldigt lite pengar, men är helt klart inte lämpade för vandringsturer där du rör på dig mycket. Eftersom insidan av dessa plagg är densamma kommer den inte tillåta någon ventilation, så fukt byggs därför upp på insidan.
  • Vattenavvisande med andningsbart membran: Det här är det mest populära alternativet när det kommer till regnkläder som används under vandringen. Dessa stoppar regn och vatten från att penetrera plagget, samtidigt som de transporterar svett och fukt inifrån till utsidan. När du är ute och rör på dig mycket är detta superviktigt, vilket är varför det är så populärt bland erfarna vandrare.
  • Vattenresistent: Vattenresistenta plagg är också andningsbara, men kan generellt sett bara hantera lättare regn under kortare perioder. Vindjackor och superlätta vandringsjackor faller ofta inom denna kategori, men om du förväntar dig mycket regn räcker de inte till.

Hur Regnkläder Fungerar

Det huvudsakliga sättet som regnkläder skyddar dig från regn är genom att en viss typ av beläggning appliceras på tyget, alternativt så använder plagget ett membran som lamineras med ett annat material.

Dessa membran är mycket populära, och du har säkert hört talas om Gore-Tex innan. De använder denna typ av teknologi för att skapa vattenavvisande och vattentäta regnkläder och skor och anses av många som det mest effektiva alternativet.

vandring olika lager barn

Membranlösningen resulterar i ett plagg som håller regn och vatten borta från utsidan, samtidigt som de tillåter svett och fukt på insidan att evaporera ut. Dessa membran är oftast ganska bräckliga, så regnkläder skyddar ofta dessa med hjälp av andra lager.

En DWR-beläggning appliceras ofta på utsidan av ett material för att göra det mer vattenavvisande. Det är detta som tillåter den vattendroppar att helt enkelt rinna av dina plagg utan att penetrera tyget. Även denna lösning är andningsbar, men är inte lika effektiv som membran.

Regnkläders Lagerkonstruktion

För att dina regnkläder ska kunna skydda dig är membranet ofta placerad mellan två andra lager. Ett yttre lager är slitstarkt och skyddar dig från regn, medans det inre lagret skyddar plagget från slitage och tillåter en bättre andningsförmåga.

Regnkläder som du använder i vandringssituationer kommer alltid i en 2-lager, 2.5-lager, eller 3-lagerskonstruktion. Här är en snabb överblick över dessa:

2-lager - Det tysta alternativet

Membranet eller beläggningen appliceras direkt mot yttertyget och forman ett sammanfogat materiallager.

Ett lösare lager brukar sedan finnas på insidan av plagget för att skydda detta membran eller beläggning. Detta bidrar inte till en så bra andningsförmåga, men är generellt sett det tystaste alternativet, vilket är varför många föredrar det för användning till vardags.

2.5-lager - Det lättaste alternativet

När vi börjar prata om något som är 2.5-lager så kan det bli svårt att förstå exakt hur vi definierar ett lager. Men precis som 2-lager och 3-lagerskonstruktioner använder dessa plagg ett robust och ofta lätt ytterlager.

Det andra "lagret" är i själva verket ett polyuretanlaminat eller en beläggning som appliceras inuti det första lagret. Slutligen sprejas ett skyddande lager (ett "halvt lager") över det andra lagret.

regnkläder vandring 2.5 lager

Dessa alternativ tenderar att kännas mer plastiga, men är också extremt populära bland de som letar efter en ultralätt regnjacka eller regnkläder.

3-lager - Det mest robusta alternativet

I 3-lagerskonstruktionen används ingen beläggning, utan ett membran placeras istället mellan det slitstarka yttermaterialet och ett inre mjukare lager. Generellt sett är dessa alternativ de mest hållbara och andningsbara alternativen, vilket gör de perfekta för vandringssituationer i regnet.

Nackdelen är däremot att det kommer till ett dyrare pris, och om du endast behöver de för enstaka tillfällen kan det kännas överdrivet att lägga så mycket pengar.

Lätta Regnkläder För Vandring

Om du letar efter lätta regnkläder att ha med dig på din vandringstur så är plagg i 2.5-lagerskontruktion förmodligen ditt bästa alternativ. Dessa tenderar nämligen att vara mycket lättare och mer minimalistiska än andra alternativ, så om du försöker spara på utrymme och vikt i vandringsryggsäcken så är det absolut bäst.

Väsentliga Regnkläder För Vandring

Nu när vi har en bättre förståelse över hur regnkläder faktiskt fungerar och skyddar dig kan vi ta en närmare titt på de olika plaggen som du kan behöva när du är ute och vandrar i regn.

Regnjacka Eller Regnponcho För Vandring

En regnjacka eller poncho kommer att vara de flestas go-to alternativ, då de oftast är relativt billiga, lätta och smidiga att packa ner i väskan när du inte behöver den.

regnkläder vandring 2.5 lager

Regnjackor har oftast en bättre och justerbar passform, vilket gör det till ett bättre alternativ om du förväntar dig starkare vindar eller kalla temperaturer. De tenderar däremot att vara något dyrare än regnponchos, men är också mer hållbara och funktionella när du är ute och vandrar.

Regnponchos har oftast en lösare mer boxig passform och är tillverkade av ett tunnare och mer kompakt tyg som gör att de tar mindre plats nerpackad. Tack vare passformen förser de dig även med ett större skydd som även kan täcka din ryggsäck, och är generellt sett billigare än jackmodeller. De fungerar bra så länge det inte börjar blåsa, men är som sagt inte lika hållbara som regnjackor.

Regnbyxor För Vandring

Regnbyxor har likt regnjackor en nära passform som förser dig med ett bra skydd mot regn för underkroppen. När du är ute och vandrar behöver du itne nödvändigtvis ett par regnbyxor med dig, då många moderna vandringsbyxor torkar väldigt snabbt om du skulle råka ut för en skur.

Skaljacka För Vandring

Skaljackor är i enkla termer en uppgradering av klassiska regnjackor, och är oftast skapat i en 3-lagerskonstruktion som är både vattentät och andningsbar. Utöver det är de oftast mycket slittåliga och isolerande, och är framför allt designade för att klara av mer extrema väderförhållanden.

regnkläder vandring 2.5 lager

Detta gör det till ett mycket attraktivt val för de som är ute och vandrar, de de kan undvika att behöva ta med sig både regn- och vindjacka. En skaljacka skyddar väl mot både och, utan att vara särskilt tung eller otymplig.

Det är helt klart det bättre valet, om det inte vore för den dyrare prislappen. Många väljer istället billigare vind- och regnjackor, då det höga priset sällan är värt det om du bara planerar att använda den några enstaka gånger.

Skalbyxor För Vandring

Sist har vi också skalbyxor, vilket helt enkelt är den andra delen till skaljackor. Behöver du riktigt bra skydd för underkroppen också kan du utnyttja regnbyxor, men dessa kommer likt jackorna inte skydde dig mot vind och kyla lika väl, medans ett par skalbyxor kan göra det jobbet mer effektivt.

Damasker(Gaiters)

Damasker, även kallat Gaiters ger extra täckning och isolering för dina ben samtidigt som de hindrar vatten, snö, lera och skräp från att komma in i dina skor. De är tillverkade av väderbeständig polyester, polyuretanbelagd nylon eller Gore-Tex-material och passar antingen under eller över byxbenen och omsluter undersidan av skon eller stöveln.

Dessa är perfekta att använda om du planerar en vandring under mycket regn, för att hålla dina fötter så torra och varma som möjligt.

Dessa kommer generellt sett i tre olika längder, från att enbart skydda fotleden till att skydda hela underbenen.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 14

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.