Hur Du Rengör & Städar Ett Tält

rengöra ett tält

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: juni 2023

Välkommen till Tältvård 101! I den här artikeln kommer vi att förklara den viktiga processen att rengöra ett tält för att säkerställa dess livslängd. När du ger dig ut på en klassisk vandringstur är ditt tält en av de viktigaste prylarna bland din vandringsutrustning, förutom dina pålitliga kängor. Men dess skyddande funktion gör det sårbart för slitage, från obehagliga lukter och trasiga dragkedjor till mögel och till och med revor.

Smuts utomhus kan skada DWR (durable water repellent) -beläggningar, och sand, rök, smuts och även UV-strålar kan bidra till försämrat material. Du vill definitivt inte bli fångad i oväntade våta och blåsiga förhållanden med ett ostabilt eller dåligt fungerande tält, så låt oss gå igenom processen att rengöra ett tält så att du kan sova tryggt utomhus.

Kan campingtält tvättas?

Ja, nästan alla campingtält och familjetält kan och bör tvättas minst en gång per säsong – eller mer efter intensiv användning eller nedsmutsning. Men du ska aldrig tvätta eller torka ditt tält i en maskin. Maskintvätt kan sträcka eller riva tyger och skada komponenter, och att torka ditt tält med värme i en torktumlare kan skada DWR-beläggningar.

Hur du rengör ditt tält steg för steg

Steg 1: Förberedelser

Ta ut ditt tält ur packpåsen, öppna dragkedjorna och skaka det för att bli av med skräp. Vänd tältet ut och in och skaka det igen.

Steg 2: Fläckrengöring

Använd ett milt tvålmedel och fläckrengör särskilt smutsiga områden med en mjuk trasa eller svamp som inte repar.

Steg 3: Blötläggning

Fyll ett badkar med ljummet vatten och tillsätt så mycket Tech Wash eller mild, neutral tvål som ditt tält behöver. Rör om tills det blir skummande.

Håll tältet ut-och-in-vänt, doppa det i vattnet och knåda det under vatten så att tvålen kommer åt alla vrår och kanter. Låt det ligga i blöt i cirka 20 minuter och upprepa knådningen tills tältet är rent.

Om du har att göra med ett mögligt tält kan du djuprengöra det genom att blötlägga det i ett kommersiellt enzymrengöringsmedel under den tid som tillverkaren rekommenderar. Blötlägg det inte längre än så, eftersom det kan börja skada tältets vattentäta beläggning.

Steg 4: Sköljning

Ta upp tältet ur badkaret och pressa ut vattnet – vrid inte tältet, eftersom det kan förvränga tyget.

Häng upp tältet medan du tömmer badkaret och fyller det med rent vatten. Upprepa steg 3 genom att doppa och knåda tältet för att skölja och bli av med all tvålrester. Du kanske måste upprepa detta några gånger innan all tvål är borta.

Steg 5: Återapplicera och torka

Medan tältet fortfarande är fuktigt, passa på att återapplicera DWR-beläggningen. Se sedan till att ditt tält är helt torrt efter rengöringen.

Vissa föredrar att hänga upp tältet inomhus. Det är ett bra alternativ som ger mycket längre torktid, så länge du ser till att inte hänga det i tyghörnen, eftersom det kan förvränga formen.

Andra ställer helt enkelt upp tältet på en skuggig plats utomhus, helst en varm dag, och låter det torka så länge vädret tillåter.

Steg 6: Sista handen

Medan du väntar på att ditt tält ska torka kan du ge tältpinnarna lite kärlek genom att torka av dem.

När tältet är helt torrt kan du ersätta trasiga dragkedjor eller rengöra fungerande dragkedjor med en tandborste för att ta bort eventuellt skräp och smörja dem vid behov. Nu är det också dags att plocka fram nål och tråd och sy upp eventuella lösa sömmar eller laga revor och hål.

tvätta ytterduken av tältet

Hur du förvarar ditt tält

Först och främst, när du kommer hem efter varje campingresa, låt ditt tält torka ordentligt i en sval miljö. Det kan vara krångligt, men det är bättre än lukten av mögel. När det är torrt, hitta någonstans att förvara tältet. Undvik varma eller potentiellt fuktiga platser som ett garage eller bagageutrymmet i din bil.

Packpåsen som ditt tält kom i kan fungera som en mycket praktisk kompressionssäck för att transportera denna skrymmande utrustning till bergen, men det är inte nödvändigtvis den bästa förvaringsmetoden för ditt tält. En nätpåse som är tillräckligt stor för att tältet ska kunna packas undan lös är idealisk, men något i stil med en vanlig kudde fungerar också.

Vanliga frågor och svar

Hur ofta ska jag rengöra mitt tält?

Det rekommenderas att rengöra ditt tält minst en gång per säsong eller mer om det har använts flitigt eller blivit smutsigt.

Kan jag använda hushållstvål för att rengöra mitt tält?

Ja, du kan använda mild, neutral tvål för att rengöra ditt tält. Undvik dock starka rengöringsmedel som kan skada materialet.

Är det nödvändigt att återapplicera DWR-beläggningen efter varje rengöring?

Det är inte alltid nödvändigt att återapplicera DWR-beläggningen efter varje rengöring, men det kan vara en bra idé att göra det om du märker att tältets vattenavvisande egenskaper har försämrats.

Hur kan jag förhindra mögel i mitt tält?

För att förhindra mögel, se till att ditt tält är helt torrt innan du förvarar det och förvara det i en sval och torr miljö.

Slutsats

Att rengöra ditt tält på rätt sätt är avgörande för att säkerställa dess livslängd och ge dig en säker och bekväm vistelse i naturen. Genom att följa dessa enkla steg för att rengöra och underhålla ditt tält kommer du att förlänga dess livslängd och kunna njuta av många härliga campingäventyr.

Kom ihåg att förvara ditt tält på rätt sätt mellan användningarna och se till att ge det lite extra omtanke när det behövs. Så, nästa gång du ger dig ut i det stora blå, kan du sova gott i ditt väl underhållna tält.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.6 / 5. Antal Röster: 11

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.