• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Camping
 • /
 • Skavsår Mellan Skinkorna (Infanterield): Hur Behandlar & Undvikar Man Det?

Skavsår Mellan Skinkorna (Infanterield): Hur Behandlar & Undvikar Man Det?

skavsår mellan skinkorna guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juni 2023

Skravsår mellan skinkorna, även känt som infanterield, är en vanlig och obehaglig åkomma som kan påverka människor i alla åldrar och livsstilar. Det uppstår vanligtvis på grund av långvarig friktion mellan huden på skinkorna, vilket kan orsaka smärta, rodnad och irritation.

I denna guide kommer vi att diskutera hur man förebygger skavsår mellan skinkorna genom att undvika de faktorer som kan orsaka friktion, samt hur man behandlar skavsår om det redan har uppstått. Vi kommer också att titta på olika preventiva åtgärder som kan bidra till att hålla huden frisk och smärtfri.

Med hjälp av denna guide kan du ta de första stegen mot att minska risken för skavsår mellan skinkorna och behålla en hälsosam och bekväm livsstil.


Vad Är Infanterield?

Infanterield är en vanlig benämning på skavsår mellan skinkorna. Det är en inflammatorisk hudsjukdom som orsakas av friktion, värme och fukt mellan hudveck, som i fallet mellan skinkorna.

Det kan också uppstå på andra områden där det finns hudveck, som under brösten eller i ljumskarna. Infanterield kan orsaka smärta, klåda, rodnad och utslag och är vanligt förekommande hos personer som överviktiga eller som idrottar mycket.

Det kan också vara ett vanligt problem hos personer som svettas mycket eller som bär åtsittande kläder som kan gnugga mot huden.

Att det kallas just för infanterield är för att det var vanligt hos marscherande soldater (infanteri, fotsoldat). Har man alldeles för grova uniformsbyxor och svettas är risken stor att denna typ av skavsår uppstår.

skavsår mellan skinkorna

Hur Du Undviker Skavsår Mellan Skinkorna

Det finns flera sätt att förebygga skavsår mellan skinkorna och undvika den obehagliga och smärtsamma inflammationen som kallas för infanterield. Här är några tips som kan hjälpa dig att undvika detta problem:

 1. Håll området torrt och rent: En av de viktigaste sakerna du kan göra för att förebygga skavsår mellan skinkorna är att hålla området torrt och rent. Duscha regelbundet och torka området noggrant efteråt. Använd löst sittande underkläder som andas och undvik bomullsunderkläder som kan bli blöta av svett.
 2. Undvik friktion: Undvik friktion genom att bära löst sittande kläder som inte gnuggar mot huden. Undvik också att sitta på hårda ytor under en längre tid.
 3. Använd hudskyddsmedel: Använd en hudskyddsmedel som hjälper till att minska friktionen mellan hudveck och absorbera fukt.
 4. Håll en hälsosam vikt: Övervikt kan öka risken för skavsår mellan skinkorna, så håll en hälsosam vikt genom att äta en hälsosam kost och träna regelbundet.
 5. Använd baby powder: Använd baby powder för att hålla området torrt och minska friktionen.

Genom att följa dessa förebyggande åtgärder kan du minska risken för skavsår mellan skinkorna och hålla huden frisk och smärtfri. Om du redan lider av skavsår mellan skinkorna, är det viktigt att behandla det så snart som möjligt för att undvika att det blir värre.

Hur Du Behandlar Skavsår Mellan Skinkorna

Om du redan har skavsår mellan skinkorna, finns det flera saker du kan göra för att behandla det och lindra obehaget. Här är några tips på hur man kan behandla skavsår mellan skinkorna:

 1. Håll området rent och torrt: Tvätta området noggrant med mild tvål och varmt vatten och torka sedan området noggrant med en mjuk handduk. Undvik att använda starka tvålar eller tvättmedel som kan irritera huden.
 2. Använd salva: Applicera en salva som innehåller hydrokortison, zinc oxide eller karbamid för att lindra inflammation och smärta. En bra idominsalva kan vara mycket effektiv, och kan även användas till annat. Därför är det alltid en stapel bland vår vandringsutrustning.
 3. Undvik friktion: Undvik friktion genom att bära löst sittande kläder som inte gnuggar mot huden. Undvik också att sitta på hårda ytor under en längre tid.
 4. Håll området öppet: Undvik att täcka skavsåret med kläder eller bandage, eftersom det kan öka fuktigheten och fördröja läkningen. Låt området lufttorka så mycket som möjligt.
 5. Undvik aktiviteter som ökar friktionen: Undvik aktiviteter som ökar friktionen mellan skinkorna, till exempel cykling eller ridning, tills skavsåret har läkt.

Om skavsåret inte läker eller om du upplever symtom som feber eller tecken på infektion, som pus eller rodnad, bör du söka medicinsk hjälp. Din läkare kan ordinera antibiotika eller andra behandlingar för att hjälpa till att läka skavsåret och undvika ytterligare komplikationer.

Sammanfattningsvis Om Infanterield

Skavsår mellan skinkorna, eller infanterield, kan vara en obehaglig och smärtsam åkomma som påverkar många människor. Men genom att följa några enkla förebyggande åtgärder, som att hålla området torrt och rent, undvika friktion och använda hudskyddsmedel, kan du minska risken för skavsår mellan skinkorna.

Om du redan har drabbats av skavsår mellan skinkorna, finns det flera sätt att behandla det, till exempel genom att hålla området rent och torrt, använda salva och undvika aktiviteter som ökar friktionen. Genom att följa dessa tips kan du undvika obehaget och smärtan som kan uppstå på grund av skavsår mellan skinkorna och hålla huden frisk och smärtfri.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 22

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.