Kanot & Kajak: Vad Är Skillnaden?

skillnad kanot kajak

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: april 2023

Undrar du vad skillnaden är på en kajak och en kanot är? Då är du inte ensam. För någon som inte har använd någon av de är det rimligtvis svårt att förstå vad de praktiska skillnaderna är, men som tur är så kommer vi att gå igenom just detta i denna guide.

Kajaker och kanoter kan tyckas vara snarlika, men det finns faktiskt ett fåtal praktiska och konkreta skillnader som skiljer dessa åt. Varför de skiljer sig åt är då de är anpassade för något annorlunda ändamål.

Skillnaden i Korta Drag

En kanot är en smal båt som vanligtvis drivs med en enkelbladig paddel, medan en kajak är en liten, smal båt som drivs med en dubbelbladig paddel. Kanoter är vanligtvis öppna och har en upphöjd sits, medan kajaker vanligtvis är slutna och har en sittplats som ligger lägre mot vattnet. Dessutom används kanoter vanligtvis för fritidsaktiviteter som fiske eller sightseeing, medan kajaker ofta används för mer intensiva aktiviteter som forsar i vitvatten eller långväga expeditioner.

Kanot: Vanligtvis en båt med öppet däck, sittande eller knäande roddställning, paddel med ett blad.

Kajak: Båt med stängt däck, sittande ställning med utsträckta ben, paddel med två blad.

åka kanot eller kajak

Skillnaden På Kajakers Och Kanoters Utformning

Vi har redan nämnt de viktigaste skillnaderna i utrustning mellan en kanot och en kajak. Nämligen vilken typ av båt du använder. Men låt oss gå lite djupare (bara lite, märk väl) in på fördelarna med var och en av dem.

En kanot har en öppen topp, vilket innebär att däcket inuti är mindre skyddat mot väder och vind än en kajak, som har en sluten topp. På grund av detta har en kanot höga sidor, så att det är svårare för vatten att hoppa upp och stänka dig när du paddlar.

En kajak är lägre, så du är närmare vattnet än om du paddlar i en kanot. I en kajak finns det bara ett litet hål där vatten kan tränga in i båten (samma ställe som du kommer att sitta på!). Men det är svårare att få ut vatten om det kommer in, så många kajakpaddlare bär ett sprutdäck för att förhindra att vatten kommer in i båten. Detta gör det dock lite svårare att ta sig ur kajaken, så om du ska använda ett sprutdäck, se till att du är säker på att du kan ta på och av det och rulla ut ur kajaken - om du kapsejsar kan du behöva göra det under vatten!

När du väl behärskar grunderna i kajakpaddling och användning av ett sprutdäck kan du försöka lära dig en "eskimorulle". En eskimorulle är en teknik som används för att återhämta sig om du kapsejsar i en kajak. När kajaken ligger upp och ner i vattnet använder du din paddel och din kropp för att tvinga kajaken uppåt igen utan att någonsin lämna fartyget. Det är en utmärkt färdighet att lära sig.

Kajaker är mycket smidigare och snabbare än kanoter på grund av sin form, sin lägre vikt och sin dubbelbladiga paddel, som gör att man kan styra snabbare och smidigare än en kanot. Kanoterna är stabilare och svårare att kapsejsa.

Vad Är Snabbast - Kanot Eller Kajak?

Om kajaker eller kanoter är snabbast beror till stor del på typen av kanot eller kajak och de förhållanden under vilka de paddlas. I allmänhet anses kajaker vara snabbare än kanoter eftersom de är smalare och mer strömlinjeformade, vilket gör att de kan skära igenom vattnet mer effektivt.

I kajakklassen är den snabbaste typen K1 (kajak enkel) och K2 (kajak dubbel) på platt vatten, de kan nå hastigheter på upp till cirka 20 miles i timmen. K1 och K2 är kajaker av olympisk klass.

I kanotklassen är den snabbaste typen C1 (kanot enkel) och C2 (kanot dubbel) i platt vatten, de kan nå hastigheter på upp till cirka 15 miles i timmen. C1 och C2 är kanoter av olympisk klass.

Vid kanot- och kajakpaddling i vitt vatten är hastigheten dock inte det primära målet, och de snabbaste båtarna är inte nödvändigtvis det bästa valet när det gäller att navigera genom forsar och andra hinder.

Det är också viktigt att notera att dessa är topphastigheter för elitidrottare under optimala förhållanden, för fritidsbruk kommer hastigheten att variera avsevärt.

Historien Bakom Kanoter & Kajaker

Kanoter och kajaker är båda typer av små båtar som har använts av människor i tusentals år. Dessa båtar har sitt ursprung i ursprungsbefolkningen i Nordamerika, Grönland och Sibirien.

Kanoter skapades först av ursprungsbefolkningen i Nordamerika. Dessa båtar tillverkades vanligtvis av björkbark eller av grävda stockar och användes för transport, jakt och fiske. Kanoter användes också av tidiga europeiska upptäcktsresande och bosättare i Nordamerika.

Kajaker däremot skapades först av inuiterna och andra arktiska folk i Sibirien och på Grönland. Dessa båtar tillverkades vanligtvis av sälskinn som spändes över en träram och användes för jakt och fiske i de kalla arktiska vattnen.

Både kanoter och kajaker var viktiga för dessa ursprungsbefolkningars överlevnad och dagliga liv och användes för transport, jakt och fiske. I dag används både kanoter och kajaker fortfarande för dessa ändamål, men de används också som fritidsbåtar.

kajak eller kanot skillnad

Vart Kan Man Paddla Kajak Och Kanot?

Du kan paddla kajak och kanot överallt där det finns vatten. Havet, den lokala kanalen, till och med din lokala simhall - men det är inte så lätt att få in en kajak utan att den stackars receptionisten ställer några allvarliga frågor till dig.

Naturligtvis är det inte många som äger kanoter eller kajaker själva, eftersom de kan vara ganska dyra och är särskilt svåra att förvara. Så om du vill åka kanot eller kajak är det bäst att kolla på Google efter ett uthyrningsställe nära dig. Där det finns vatten finns det ofta båtar.

Så om du vill prova något lite annorlunda i helgen, varför inte ta en paddel och ge dig ut på vattnet? Med kanoter och kajaker är möjligheterna oändliga. Vem vet - du kanske till och med kommer att åka längre än du någonsin trodde var möjligt! Lycka till med paddlingen! 

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.8 / 5. Antal Röster: 31

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.