• Hem
  • /
  • Blogg
  • /
  • Camping
  • /
  • Bästa Tipsen För Att Hålla Mygg & Fästingar På Avstånd

Bästa Tipsen För Att Hålla Mygg & Fästingar På Avstånd

myggor fästingar tips

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: juni 2023

Som vi alla vet, kan det vara en prövning att försöka njuta av en sommarnatt ute i det fria med de envetna myggorna som snurrar runt oss. Och fästingar? Tja, de små rackarna har inte bara en förmåga att förstöra din skogspromenad, men kan även bära på sjukdomar som kan bli allvarliga. Så hur håller vi dessa små blodsugare på avstånd? Häng med, här kommer några av de bästa knepen!

Att förstå vår fiende: mygg och fästingar

För att kunna skydda oss ordentligt, måste vi först lära känna vår fiende lite bättre. Både myggor och fästingar är blodsugare som dras till värme och koldioxid - vilket betyder att vi människor är perfekta mål.

Mygg, särskilt honorna, är nattaktiva varelser som behöver blod för att producera ägg. De gillar stillastående vatten där de kan lägga sina ägg, så små vattensamlingar i trädgården kan snabbt bli ett myggparadis.

Fästingar, å andra sidan, hänger gärna på grässtrån och växter, väntandes på att ett lämpligt byte (som en människa eller ett djur) ska gå förbi. De kan också bära på farliga sjukdomar, som Lyme sjukdom och TBE, vilket gör dem till en fiende att ta på största allvar.

Skydda huden och använda repellerande medel

När det gäller skydd mot mygg och fästingar, är kläder vår första försvarslinje. Långärmade tröjor, långbyxor, en mygghatt och täckande skor kan hålla blodsugarna på avstånd. Även färgen på kläderna kan spela roll – ljusa kläder är mindre attraktiva för mygg och gör det även lättare att upptäcka fästingar.

Nästa steg är att använda repellerande myggmedel, både på huden och på kläderna. Det finns många produkter på marknaden, både naturliga och kemiska. En del innehåller DEET, som är mycket effektivt men kan vara skadligt i stora mängder eller för känsliga individer. Andra produkter innehåller mer naturliga ämnen, som citron-eukalyptusolja eller geraniumolja.

Specifika åtgärder: mygg

För att bekämpa mygg effektivt kan du först och främst försöka eliminera alla platser där de kan lägga sina ägg. Det betyder alla former av stillastående vatten: regntunnor, gamla däck, till och med skålar för husdjur som står ute kan bli problematiska.

Det finns även specifika produkter designade för att bekämpa mygg, som myggnät för fönster och dörrar, myggfångare, och olika sorters myggsprayer. Några av dessa kan användas direkt på huden, medan andra sprutas i luften eller på textilier.

Specifika åtgärder: fästingar

För att hålla fästingar på avstånd är det första steget att se över din trädgård. Fästingar trivs i långt gräs och vildvuxna områden, så genom att klippa gräset kort och hålla trädgården väl underhållen kan du minska deras habitat.

Efter en dag i det fria, ta för vana att göra en noggrann koll av kroppen. Fästingar älskar att gömma sig på svåråtkomliga ställen, så kolla extra noggrant bakom öronen, i hårbotten och i knävecken.

Vanliga frågor och svar

  • Vilka sjukdomar kan mygg och fästingar orsaka? Både mygg och fästingar kan överföra en mängd sjukdomar, bland annat malaria, dengue, zika, chikungunya (från mygg), samt Lyme sjukdom och TBE (från fästingar).
  • Hur farliga är kemiska mygg- och fästingmedel för människor? Kemiska medel kan vara skadliga om de används felaktigt eller i överdrivna mängder, men vid rätt användning är de vanligtvis säkra för både vuxna och barn. Dock bör man alltid läsa och följa instruktionerna på förpackningen.
  • Hur effektiva är naturliga repellerande medel jämfört med kemiska? Naturliga repellerande medel kan vara effektiva, men de har ofta en kortare varaktighet och behöver appliceras oftare. Dessutom varierar effektiviteten mellan olika produkter och individuella reaktioner.

Och med det, är du redo att möta sommaren och alla dess små blodsugare. Som ett gammal svensk ordspråk säger: "Bättre en mygga i handen än tio i luften" – så var förberedd och gör allt du kan för att hålla de små rackarna på avstånd!

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.6 / 5. Antal Röster: 9

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.