Hur Du Tvättar Och Behandlar Merinoull

hur du tvättar marinoull

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: april 2023

Du har precis fått din nya merinoullsskjorta, eller ett par vandringsstrumpor i merinoull och du är jätteglad, men efter några användningar är det dags att tvätta den. Jag gissar att du är som många andra, där ingen antagligen lärt dig hur man tar hand om tyger som merinoull på rätt sätt.

Men i denna guide kommer vi gå igenom exakt hur du tvättar och tar hand om dina kläder i merinoull, så att du inte råkar förstöra de.


Hur Du Tvättar Merinoull

Det finns tyvärr inget universellt svar på denna fråga, då varje plagg är olika, trots att de är gjorda av samma typ av merinoull. Det absolut viktigaste är alltid att kolla på tvättanvisningarna, för att säkerställa exakt vad det är du kan och inte kan göra.

Trots att olika plagg i merinoull har olika tvättanvisningar, finns det fortfarande generella riktlinjer du kan följa. Låt oss ta en närmare titt på hur du tvättar dessa för att de ska hålla så länge som möjligt.

Hur Du Tvättar Merinoull Med Tvättmaskin

De flesta plaggen i merinoull kan köras i tvättmaskinen om du följer våra tips. Det är oftast mer riskabelt än att handtvätt, men de flesta klarar som sagt av det.

1. Välj rätt tvättcykel.

Vissa plagg i merinoull kan faktiskt köras på en vanlig tvättcykel med andra kläder. Detta handlar framför allt om vandringsstrumpor och underställ, men dubbelkolla alltid vad anvisningarna säger.

Handlar det om tröjor liknande plagg i merinoull rekommenderar vi att du använder en inställning på tvättmaskinen som representerar ull eller handtvätt. Den bör inte vara mer än 30-40 grader varmt.

2. Vänd dina merinoplagg ut och in.

Har de en dragkedja eller liknande bör du dra upp denna.

3. Tvätta de med andra plagg av samma färg.

Även då merinoull bör hålla sin färg bra, är det alltid en bra idé att separera ljusare och mörkare kläder från varandra i tvätten för att undvika någon olycka.

4. Använd ett milt tvättmedel och undvik sköljmedel.

Använder du för mycket av starkt tvättmedel kan detta orsaka mindre skador i tyget. Det samma gäller för sköljmedel, då detta kommer att fasta i tyget och försämra dess ventilationsförmåga.

Hur Du Tvättar Merinoull För Hand

Att handtvätta dina större plagg i merinoull är helt klart det säkraste valet. Det kanske låter lite jobbigt men är som sagt säkrare än att använda en maskin. För mindre plagg såsom vandingsstrumpor eller underkläder i merinoull, kan du lättare köra de i maskinen.

1. Fyll handfatet eller badkaret med ljummet vatten.

Använd lite lätt tvål.

2. Placera plaggen i vattnet under 4-5 minuter.

Låt de inte ligga i blöt längre för att undvika att de krymper. Behöver du behandla specifika fläckar kan du använda ett mjukt tyg för att försöka få ut det.

3. Rör inte runt ullen och gnugga den inte mot sig själv.

Du kan röra runt lite i vattnet om du vill men var försiktig att du inte drar ut ullet.

4. Skölj plagget under ljummet rinnande vatten.

Hur Du Torkar Merinoull Efter Tvätt

Merinoull kan krympa i torktumlaren, så det är bäst att lufttorka den. Vattnet i fibrerna kan också dra dina merinoullskläder ur form om de hängs upp när de är våta. Det kanske inte är ett stort bekymmer för dig om du tvättar strumpor av merinoull. Om du kom hit för att leta efter hur man tvättar en tröja i merinoull vill du dock torka tröjan platt.

torka merinoull

Undvik att vrida tyget om du försöker bli av med all vatten. Tryck istället mjukt mot tyget för att pressa ut vattnet.

Ett bra knep är att lägga ut en handduk på en platt yta, för att sedan placera plaggen på dessa. På så sätt torkar de av sig självt utan att ändra form eller liknande. Handlar det om ett tjockare plagg kan det ta ett tag.

Mer robusta friluftspalgg i merinoull såsom vandringsstrumpor eller underställ kan du däremot oftast köra i torktumlaren på en lättare cykel. Men vill du vara på den säkrare sidan kanske du föredrar att handtvätta hur som helst.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.5 / 5. Antal Röster: 2

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.