Världens Farligaste Djur – Topp 10

världens farligaste djur

Skriven av Johannes Källman  | Uppdaterad senast: maj 2023

Det finns många farliga djur i världen, men vilka är de farligaste? I det här blogginlägget ska vi utforska tio av världens farligaste djur och förklara varför de utgör ett sådant hot. Från lejon till björnar och hajar - dessa varelser kan döda med bara en enda attack. Om du någonsin har oturen att stöta på ett av dessa djur är det bäst att veta vad du ska göra!

Världens 10 Farligaste Djur

1. Myggor

Myggor är små flugliknande insekter som finns i varma klimat runt om i världen. De är kända för sina kliande bett, som ofta kan bli infekterade.

mygga

Myggor är dock inte bara en olägenhet utan även en stor hälsorisk. Myggor kan överföra sjukdomar som malaria, denguefeber och zikavirus, som kan orsaka allvarlig sjukdom och till och med dödsfall. Enligt vissa uppskattningar dödar myggor faktiskt nästan 800 000 människor varje år. Det gör dem till ett av de dödligaste djuren på planeten. Så nästa gång du blir biten av en mygga, kom ihåg att det inte bara är ett besvärligt bett - det är också ett potentiellt dödligt bett.

2. Ormar

Ormar är långa, smala reptiler som finns i många olika livsmiljöer runt om i världen. Det finns över 3 000 arter av ormar och de finns i många olika färger och storlekar. 

ormar

Även om ormar ofta är fruktade av människor spelar de en viktig roll i många ekosystem genom att kontrollera gnagare och andra skadedjur. Vissa ormar är dock mycket giftiga och kan utgöra ett allvarligt hot mot människor. Varje år blir tusentals människor bitna av ormar, och många av dessa bett leder till döden. Faktum är att ormar är ansvariga för fler dödsfall bland människor än något annat djur. De flesta ormbett kan dock förebyggas genom att man vidtar enkla försiktighetsåtgärder, t.ex. genom att undvika områden där ormar är kända för att vistas och genom att bära skyddskläder när man vandrar eller campar i ormarnas område.

3. Hundar

Hundar har kallats "människans bästa vän" i århundraden, men det finns en annan sida av dessa lojala följeslagare.

hundar

Enligt ASPCA står hundar för mer än 500 000 bett varje år i USA. Även om de allra flesta av dessa bett inte är allvarliga kan de ändå orsaka smärta och obehag. Dessutom kan hundar också vara bärare av sjukdomar, till exempel rabies. Ännu allvarligare är de cirka 30 dödsfall som orsakas av hundattacker varje år i USA. Det kanske inte verkar så mycket, men när man betänker att det finns ungefär 70 miljoner hundar i landet blir det tydligt att hundar utgör en betydande fara för den allmänna säkerheten. Därför är det viktigt att vara försiktig i närheten av hundar, även om de verkar vänliga.

4. Sötvattensnigel

Sötvattensniglar är små vattenlevande varelser som finns i sjöar, dammar och floder över hela världen.

sötvattensniglar

Även om de kan verka ofarliga kan dessa varelser faktiskt utgöra ett allvarligt hot mot människors hälsa. Sötvattensniglar kan bära på en parasitsjukdom som kallas schistosomiasis och som kan orsaka omfattande skador på lever, lungor och njurar. Varje år dödar denna sjukdom tusentals människor, vilket gör sötvattensniglar till en av de farligaste varelserna på planeten. För att skydda sig mot denna dödliga sjukdom är det viktigt att undvika kontakt med sötvattensorganismer där dessa sniglar kan finnas.

5. Rovskinnbaggar

Skalbaggar är en typ av insekter som finns över hela världen. Det finns mer än 350 000 arter av skalbaggar och de finns i olika former och storlekar, där rovskinnbaggar är den farligaste.

rovskinnbaggar

Skalbaggar är farliga eftersom de kan sprida sjukdomar och skada grödor. De dödar också miljontals människor varje år. I Afrika är skalbaggar ansvariga för att sprida sömnsjuka, som är en dödlig sjukdom som påverkar det centrala nervsystemet. I Asien överför skalbaggar kolera, som är en bakteriell infektion som orsakar svår diarré och kräkningar. I USA skadar skalbaggar grödor som vete, majs och potatis. Varje år förstör skalbaggar grödor till ett värde av miljarder dollar. De dödar också tusentals människor. År 2010 dödade skalbaggar mer än 7 000 människor i USA. Det är mer än dubbelt så många människor som dödas av ormar varje år.

6. Krokodil

Krokodiler är stora rovdjur från reptiler som finns i tropiska områden runt om i världen. Det finns mer än 20 arter av krokodiler, men de två vanligaste är saltvattenkrokodilen och nilkrokodilen. 

krokodil

Båda dessa arter kan bli upp till sex meter långa och väga över ett ton. Krokodiler är farliga eftersom de kan döda och äta människor. Krokodiler är faktiskt ansvariga för fler dödsfall bland människor än något annat djur. De jagar vanligtvis på natten och föredrar att leva nära vatten så att de kan ligga i bakhåll för sina byten. För att undvika att bli attackerad av en krokodil är det viktigt att hålla sig borta från vattendrag där dessa varelser kan finnas.

7. Flodhästar

Även om flodhästar ser söta och gosiga ut är de faktiskt ett av de farligaste djuren i Afrika. De är otroligt aggressiva och har varit kända för att angripa båtar och till och med bilar.

flodhästar

Faktum är att flodhästar dödar uppskattningsvis 500 människor varje år, vilket gör dem mycket farligare än lejon eller krokodiler. Så vad är det som gör dessa varelser så dödliga? För det första är de extremt stora och väger upp till tre ton. De har också knivskarpa tänder och ett kraftfullt bett. När flodhästar känner sig hotade öppnar de munnen på vid gavel för att visa sina tänder och få sig själva att se så stora och skrämmande ut som möjligt. Om det inte avskräcker angriparen kommer de att inleda en fullskalig attack och använda sina massiva käkar för att krossa allt som står i deras väg. Med tanke på deras storlek och styrka är det inte konstigt att flodhästar är så fruktade av dem som bor i Afrika.

8. Elefanter

Elefanter är de största levande landdjuren och de är otroligt starka och farliga. De finns främst i Afrika och kan väga upp till sex- eller sjutusen kilo.

elefanter

De har stora betar gjorda av elfenben, och de använder dem för att slåss mot andra elefanter eller för att försvara sig mot rovdjur. Varje år dödar elefanter hundratals människor. De brukar bara attackera när de känner sig hotade, men deras storlek och styrka gör dem mycket farliga. I vissa delar av Afrika har elefantpopulationerna minskat på grund av att människor dödar dem för deras elfenbensbetar. Detta är ett problem eftersom elefanter spelar en viktig roll i deras ekosystem genom att äta träd och buskar och sprida frön. De är också en stor del av turistindustrin i Afrika, och de drar in mycket pengar. Därför är det viktigt att skydda dem.

9. Hajar

Hajar är ett av de mest fruktade rovdjuren i världen, och det finns goda skäl till det.

hajar

Dessa massiva fiskar är utrustade med knivskarpa tänder och ett starkt luktsinne som gör att de lätt kan spåra upp sina byten. Dessutom är hajar extremt snabba och smidiga, vilket gör dem svåra att fly från när de väl har siktet inställt på dig. Man uppskattar att det finns omkring 100 miljoner hajar i världens hav, och dessa toppredatorer spelar en viktig roll för att hålla ekosystemet i balans. De utgör dock också ett allvarligt hot mot människor. Varje år sker i genomsnitt 100 hajattacker i världen, och ungefär 10 av dessa är dödliga. Även om detta kan tyckas vara en liten siffra jämfört med andra djur är det viktigt att komma ihåg att hajar är ett av de få djur som kan döda oss utan att det är meningen. Faktum är att många hajattacker inträffar när hajen misstar en människa för sitt naturliga byte. Därför är det viktigt att vara medveten om de faror som dessa fascinerande men farliga varelser utgör.

10. Lejon

Lejon är ett av de farligaste djuren i världen. De är otroligt starka och har vassa klor och tänder som lätt kan döda sina byten.

lejon

 Varje år dödar lejon hundratals människor, vilket gör dem till ett av de dödligaste djuren på planeten. De flesta attacker sker när människor kommer för nära lejonens revir eller när de försöker försvara sig själva eller sin boskap. Men även om du inte försöker skada ett lejon är det viktigt att vara medveten om deras faror. Om du ser ett lejon är det bäst att hålla sig lugn och undvika plötsliga rörelser. Om du ändå hamnar i en konfrontation med ett lejon ska du försöka göra dig så stor som möjligt och göra höga ljud för att skrämma bort dem. Kom ihåg att lejon är vilda djur och att de bör respekteras som sådana.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.3 / 5. Antal Röster: 24

Inga röster än så länge!

Författare

Johannes Källman är ansvarig för diverse tester kring träningsrelaterade produkter. Han är en riktigt träningsnörd som har styrketränat, löpt och klättrat under många år.