• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Camping
 • /
 • Tältguide Till Vattenpelare: Vad Är Det & Hur Utvärderar Vi Det?

Tältguide Till Vattenpelare: Vad Är Det & Hur Utvärderar Vi Det?

vattenpelare tält guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: juni 2023

Vad är en vattenpelare? Det är en intressant fråga med ett mindre intressant svar. Detta mått är viktigt när man utvärderar vattentäta tält eftersom det kan berätta hur skyddad du kommer att vara från ogynnsamma väderförhållanden. I den här guiden diskuterar vi vad vattenpelare är och hur de påverkar din campingupplevelse!


Vad Är Vattenpelare?

I simpla termer är vattenpelare, eller millimeter vattenpelare (mmVp) ett mått på hur vattentätt vissa regnkläder eller friluftsutrustning är. En högre siffra innebär således en högre grad av vattentålighet.

Specifikt för tält anges oftast två separata mått av vattenpelare - ett för tältduken och ett för tältgolvet då det ofta krävs en större vattenpelare för att hålla golvet torrt i alla förhållanden. Det är således inte ovanligt att se golvets vattenpelare vara närmare 10 000 mm till skillnad från tältdukens 3 000 mm.

Vad Är En Bra Vattenpelare?

Allt mellan 1000 - 3000 mm är generellt sagt en bra vattenpelare för tält. Hur vattentåligt tält du behöver kommer självklart att variera beroende på i vilka förhållanden du planerat att använda det i. Om du behöver klara av tuffare fjällvandringar kan vädret, skyfall och vind innefatta större krav i förhållande till tältets vattentålighet, varpå en bättre vattenpelare krävs.

 • Lätt regn kräver förmodligen inte mycket mer än en vattenpelare på 1 000 - 1 500 mm.
 • Rimligt nerfall klarar sig ofta på 3 000 mm.
 • Kraftigt regn kräver ofta en större vattenpelare upp mot 5 000 - 7 000 mm.

Med det sagt kan vi rekommendera följande minimumnivåer:

 1. Camping: Kan räcka gott och väl med en vattenpelare på 1 000 - 2 000 mm i majoriteten av fallen. Vet du om att det kommer större skyfall kan det vara bättre att sikta på ett tält med 3 000 mm.
 2. Vandring: Här rekommenderar vi att du åtminstone siktar på en vattenpelare av 1 500 mm, men kan (beroende på klimat) krävas att du införskaffar ett tält med hög vattenpelare upp mot 3 000 - 4 000 mm.

Exempel På Bra Tält Med Olika Vattenpelare

Självklart finns det många olika val på marknaden. Allt ifrån tält som inte klarar av vatten alls, till extrema fall med vattenpelare 10 000 mm. Det är lätt att alltid gå för bästa möjliga, men kom ihåg att detta ofta kommer till ett högre pris.

Här följer ett bra exempel på ett tremanstält med 3000 mm vattenpelare.

Vaude Lizard Seamless 2-3P

Bästa Tält Med Vattenpelare 3 000 mm


Det mest slittåliga lätta tunneltältet som klarar av regn otroligt väl.

bästa lättviktstält regn vaude lizard seamless

Kapacitet:

3 personer (bäst för 2)

Vikt:

1650 gram

Säsonger:

3

Vattenpelare:

3000 mm

8.1
Totalt Betyg

Vikt & Packning

8.6

Utrymme & Bekvämlighet
Current Progress
Current Progress
Utrymme & Bekvämlighet - 8.2

Utrymme & Bekvämlighet

7.1

Utrymme & Bekvämlighet
Current Progress
Current Progress
Utrymme & Bekvämlighet - 8.2

Hållbarhet & Vattentålig

8.7

Utrymme & Bekvämlighet
Current Progress
Current Progress
Utrymme & Bekvämlighet - 8.2

Upp- & Nedsättning

8.1

Utrymme & Bekvämlighet
Current Progress
Current Progress
Utrymme & Bekvämlighet - 8.2

Starkaste Lättviktstältet För Alla Oväder

Lizard Seamless är Vaudes svar på ett lätt, vattentåligt och vindresistant vandringstält - och det levererar vad de lovar. Med en snygg och minimalistisk design är det även enkel att ta upp och ner vilket kan vara fördelaktigt i tuffa situationer ute i naturen.

Tältet känns rymligt och bekvämt för två personer, men kommer i vår mening kännas något liten för tre individer - särskilt om ni planerar att vandra flera dagar. Som tur är kommer den även med god ventilation med hjälp av ventiler samt mindre nätfönster som kan justeras beroende på klimat.

Det är viktigt att påpeka att det här tältet inte är fristående och att det kräver minst fyra pinnar för att kunna stå upp ordentligt. Ramen är gjord av två aluminiumstänger som korsar varandra i en X-form och skapar en kupolliknande form.

Väggarna är tillverkade av polyester med en stark silikonbeläggning som motsvarar 3000 mm vattenpelare. De kommer även utan massa onödiga sömmar vilket ger det ett ökat rivskydd vid tuffa vindar. Detta gör Lizard Seamless till ett av de bästa valen av lättviktstält för att klara av kraftigt regn och oväder.

FÖRDELAR

 • Väldigt regntålig
 • Liten förpackning

NACKDELAR

 • Lite utrymme för rörelse inuti

Sammanfattning: Lizard Seamless är det bästa valet av lättviktstält för att klara av kraftigt regn och oväder till följd av dess robusta tunnelformade design samt slitstarka och vattentåligt materialval.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 0 / 5. Antal Röster: 0

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.