• Hem
 • /
 • Blogg
 • /
 • Guide
 • /
 • Vattenrening Under Vandring: Hur Du Renar Vatten

Vattenrening Under Vandring: Hur Du Renar Vatten

vattenrening under vandring guide

Skriven av Victor Malm  | Uppdaterad senast: april 2023

Vandring kan vara ett utmärkt sätt att komma ut och njuta av naturen. Men om du inte är förberedd kan det också vara farligt. En av de viktigaste sakerna du behöver oroa dig för när du vandrar är din vattenförsörjning. Om du inte har tillgång till rent vatten ute i naturen kan det sluta riktigt illa.

Du kanske har hört någon säga att man kan dricka fjällvatten, bräckt och till och med saltvatten, men för de flesta är det alltid säkrast att först rena och filtrera vattnet innan man dricker det. I denna guide kommer du lära dig de bästa alternativen för att rena vatten under ditt nästa utomhusäventyr.


5 Sätt Att Rena Vatten Under Vandring

Här kommer de fem bästa sätten att rengöra eller filtrera ditt dricksvatten när du är ute och vandrar.

1. Rengör Vatten Genom Att Koka Det

stormkök koktid sjudande

Att koka upp vatten innan man dricker det är förmodligen ett av de säkraste sätten att rengöra vatten ute i naturen. Självklart behöver du ett stormkök för att göra detta, och en bra regel att följa är att vattnet bör koka under minst 1-3 minuter, vilket eliminerar protozoer, batterier och till och med virus.

Nackdelen är att det tar tid att både värma upp och kyla ner vattnet innan du kan dricka det, och att använda ditt stormkök kräver självklart bränsle.

2. Vattenfilter

vattenfilter hur de fungerar

Vattenfilter kommer i en rad olika modeller, från simpla rörformade filter till gravitationsfilter och pumpfilter. Det är den bredaste kategorin, men också den mest populära tack vara det rimliga priset och enkla användning ute i naturen. Istället för att behöva vänta på att koka upp vatten kan du istället utnyttja dessa filter för att snabbt få dricksvatten, i vissa fall på direkten.

Behöver du bara fylla upp vattenflaskan längs med en mindre bäck i fjällen, är därför ett vattenfilter en mycket smidig lösning. Nackdelen med vattenfilter är att de inte eliminerar virus. Men planerar du att vandra i Sverige är det inget du behöver oroa dig för ändå.

3. Vattenreningsfilter

vattenreningsfilter

Vattenreningsfilter är helt enkelt vattenfilter på steroider, då de även besitter egenskapen att filtrera bort virus. De är däremot dyrare, vilket gör de ganska onödiga om de enbart tänkte vandra i Norden.

4. Vattenreningstabletter

vattenreningstabletter för att rena vatten

Vattenreningstabletter är ett annat populärt alternativ, då de knappt väger något och tar upp minimal plats i vandringsryggsäcken. Dessa tenderar ofta att vara ganska effektiva, men nackdelen är att du behöver låta de sitta i vattnet mellan 30 minuter innan vattnet blir rent, och i fall då du vill eliminera virus kan det ta hela 4 timmar.

5. UV-Filter För Vattenrening

UV-filter

Ett UV-filter använder ultraviolett ljus för att döda bakterier, protozoer och virus. Det tar oftast inte så lång tid, och allt du behöver göra är att låta filtret sitta i vattenkällan under några minuter.

Nackdelen är att dessa kräver batteri, så har du ingen möjlighet att ladda den när du vandrar kan du inte använda den om den dör. Ta alltid med dig extra batterier, eller en powerbank om du använder ett UV-filter.

Vart Ska Man Ta Vatten Ifrån Under Vandring?

Att välja en bra vattenkälla är självklart viktigt, särskilt om du inte har möjligheten att rena det från virus och fortfarande vill känna dig helt säker.

Här är några saker att titta efter när du väljer din vattenkälla.

 • Leta alltid efter rinnande vatten, särskilt i floder och bäckar. Det är ett säkrare val eftersom rörelsen förhindrar mycket alger och mikroorganismer från att växa.
 • Om det inte finns något rinnande vatten i rörelse bör du leta efter klart vatten som inte har massa smuts eller liknande i. Klarare vatten kommer att filtreras bättre och snabbare.

Här är några saker att undvika när du letar efter en bra vattenkälla:

 • Vatten nära ängar eller betesmarker där djur har betat eller i närheten av populära, etablerade campingplatser har en större chans att bli kontaminerade.
 • Om det ser ut att vara mycket djuraktivitet i närheten av vattenkällan.
 • Om det finns mycket skum på ytan av vattnet, vilket kan vara en effekt av mycket alger.
 • Smutsig snö.

Hur Fungerar Vattenfilter Och Vattenrenare?

Det finns två primära sätt att filtrerar och "rena" vattnet när du är ute och vandrar. Antingen kan du använda dig av någon form av vattenfiltrering, eller så kan du använda en metod för vattenrening. Den huvudsakliga skillnaden mellan dessa två alternativ är storleken av mikroorganismer som de kan eliminera från vattnet.

 • Vattenfiltrering fungerar genom att fysiskt filtrera bort protozocystor och bakterier. Dessa biologiska patogener är de viktigaste att vara vaksam när man vandrar i Norden och stora delar av Europa.
  Alla vattenfilter, och de flesta vattenrenarna använder sig av en intern komponent som har mikroskopiska porer som fångar upp skräp, protozoer och bakterier. Med tiden täpper det ansträngda materialet till filtrets porer, vilket gör att det måste rengöras och så småningom bytas ut.
 • Vattenrening fungerar på samma sätt som ett vattenfilter, men kan också eliminera virus som är för små för att de flesta vanliga filter ska kunna upptäcka de. Du behöver generellt sett inte oroa dig för dessa om du inte planerar att vandra i mindre välutvecklade länder runt om i världen.
  De flesta renare använder kemikalier (t.ex. jod) för att döda virus, som är för små för de flesta filtren. Vissa filter förlitar sig istället på ultraviolett ljus för att behandla patogenerna.
  Många filter och renare innehåller också aktivt kol i sina element eftersom det är effektivt för att avlägsna obehagliga smaker. Aktivt kol minskar också föroreningar som bekämpningsmedel och andra industrikemikalier.
vattenreningstabletter vatten ström sjö

Som sagt kommer ett simpelt vattenfilter att fungera bra för de flesta som vill ut och vandra i Sverige eller Europa, så det är oftast vad vi rekommenderar då de är mycket billigare.

Primära Typer Av Hot i Ofiltrerat Vatten

Alla typer av vattenkällor kan innehålla olika spår och mikroskopiska patogener som uppstod när källan förorenades med avföring från människor eller djur. Att få i sig en liten mängd av dessa kan leda till diarré eller andra typer av symptom.

Dessa patogener faller generellt sett inom dessa tre kategorier:

 1. Protozoer inkluderar saker som Cryptosporidium parvum och Giardia lamblia. Dessa har ett hårt yttre skal som skyddar dem mot vissa kemikalier. Deras relativt stora storlek gör det dock lättare att filtrera bort dem ur vattnet.
 2. Bakterier inkluderar Escherichia coli (E. coli), Salmonella, Campylobacter och mycket mer. Dessa medelstora mikroorganismer kan också avlägsnas med hjälp av ett vattenfilter.
 3. Virus inkluderar hepatit A, rotavirus och norovirus. Eftersom de är mindre än protozoer och bakterier är de svåra att filtrera bort från vatten. Tekniskt sett är det när man behandlar vatten genom att avlägsna eller neutralisera dessa virus som man helt "renar" vatten. Här i Sverige behöver du sällan oroa dig för att dessa typer av virus ska finnas i din vattenkälla - så länge du väljer en som verkar okej.

Vad tyckte du om artikeln?

Snittbetyg: 4.9 / 5. Antal Röster: 20

Inga röster än så länge!

Författare

Victor Malm är en friluftsfantast sen barnsben och har spenderat otaliga timmar ute i naturen. Inget slår en riktigt skön sommarkväll ute i skogen, och det gör han gärna så ofta han kan.

Tidigare har Victor arbetat på större internationella Vandringsaffärer som produktexpert men nu för tiden föredrar han att skriva för oss här på Outdoorproffset.